אייל הכרמל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאייל הכרמל
אייל הכרמל
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכפילי פרסה
משפחה: אייליים
תת־משפחה: איילי פרדות
סוג: אייל הסבך
מין: אייל הכרמל
שם מדעי
Capreolus capreolus
תחום תפוצה

אייל הכרמל (שם מדעי: Capreolus capreolus) הוא מין אייל בסוג אייל הסבך שהיה נפוץ בישראל עד תחילת המאה ה-20 בחורש הים תיכוני בגליל ובכרמל (תת המין Capreolus capreolus coxi). תפוצתם של איילי הכרמל כיום היא במערב אירופה, מאגן הים התיכון ועד סקנדינביה, ומהאיים הבריטיים עד הקווקז. בצפון הקווקז תפוצתו נפגשת עם קרובו האייל הסיבירי, בנוסף הוא הסמל של רשות הדואר ודואר ישראל.

משהחליטו להשיבם לטבע בישראל הובאו לחי בר כרמל איילי כרמל מאיטליה, צרפת והונגריה. בשנת 1998 שוחררו לטבע 8 איילי כרמל בשטח רמת הנדיב שבדרום הר הכרמל, סמוך לזכרון יעקב. היום חיים שם 10–15 פרטים, וכמה מהם נפוצו אף לחוף הכרמל הסמוך. בעתיד ישוחררו לטבע פרטים נוספים.

תפוצה בעבר

הנרי בייקר טריסטראם (1866 ו-1876) דיווח על איילי כרמל בגבעות בצפון-מזרח הגליל ובכרמל. ישראל אהרוני (1908) דיווח על שימוש בקרני אייל הכרמל בתעשיית הצמר בסביבות צפת, ולהערכתו היו בסביבותיה של צפת בלבד כמה מאות זוגות. אהרוני (1946) תיאר בספרו "זכרונות זואולוג עברי" כיצד רכש את ראשו של הפרט האחרון של אייל הכרמל - זכר בן שנתיים - שניצוד בסביבות עספיא בשנת 1912. בני המושבה הגרמנית בחיפה נהגו לצוד אותו בימי ראשון, והשתמשו בבשרו לבשל לעצמם מאכלים.

מקום מחיה אופייני

גבעות והרים עם חורש פתוח, שיש בו גם כתמים של חורש סבוך המשמשים כמחסה.

השבת אייל הכרמל לטבע

בסוף שנות השישים החלה רשות שמורות הטבע בפרויקט מיוחד להשבת חיות התנ"ך לטבע הארץ. לצורך כך הובאו לחי-בר מינים שונים של בעלי שנכחדו מהארץ על מנת שישמשו כגרעין רבייה. בין החיות שהובאו היו גם איילים אירופאים מאותו המין של אייל הכרמל. האיילים שוכנו בחי בר-כרמל, ולאחר שהזדווגו בהצלחה והולידו צאצאים, הוחלט לשחררם לטבע באופן מבוקר. השחרור הראשון נערך בשנת 1998, אז שוחררו חמישה איילים באזור החי-בר בכרמל, אך אף אחד מהם לא שרד[1]. בעקבות הכישלון הוחלט לשחרר בדרך שונה איילים באזור רמת הנדיב ומאוחר יותר גם בהר חורשן. ב-2014 העריך מנהל חי-בר כרמל כי איילי הכרמל מצליחים לשרוד באופן טוב בטבע ואף להביא עופרים חדשים לעולם[2].

גורמי סיכון והפרעה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אייל הכרמל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ביל וודלי, אייל הכרמל חוזר אל הכרמל, באתר מט"ח
  2. ^ "לראשונה השנה: הושב לטבע אייל כרמל נדיר". ynet. 2014-05-15. נבדק ב-2016-07-10.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24450948אייל הכרמל