יחסי איטליה–רוסיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי איטליהרוסיה
איטליהאיטליה רוסיהרוסיה
איטליה רוסיה
שטחקילומטר רבוע)
301,340 17,098,242
אוכלוסייה
59,260,374 144,474,856
תמ"ג (במיליוני דולרים)
2,254,851 2,021,421
תמ"ג לנפש (בדולרים)
38,050 13,992
משטר
רפובליקה פרלמנטרית רפובליקה פדרלית

יחסי איטליהרוסיה הם יחסי החוץ הדו-צדדיים בין שתי המדינות.[1][2][3] שתי המדינות הן חברות מלאות של מועצת אירופה ושל הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה.

היסטוריה

יחסי איטליה-ברית המועצות

ממשלתו של בניטו מוסוליני באיטליה, וממשלתו של יוסיף סטלין בברית המועצות הכירו האחת בשנייה וכוננו יחסים דיפלומטיים ב-7 בפברואר 1924 (זמן קצר לאחר מותו של ולדימיר לנין). הסכם ראשוני נחתם ב-26 בדצמבר 1921, והוא כלל הכרה דה פקטו בברית המועצות על ידי איטליה. שתי המדינות חתמו על הסכם ידידות ב-2 בספטמבר 1933, והוא נותר בתוקף עד ה-22 ביוני 1941, כאשר איטליה הכריזה מלחמה על ברית-המועצות כחלק מדינות הציר במלחמת העולם השנייה.

אפילו במהלך מלחמת העולם השנייה, כאשר איטליה לחמה לצד גרמניה הנאצית נגד ברית המועצות, החיילים האיטלקים העניקו טיפול טוב יותר לאזרחים הסובייטים, טיפול שהיה הרבה יותר טוב מאשר הגרמנים. אחרי שהאיטלקים חתמו שכל כניעה לבעלות הברית ב-29 בספטמבר 1943, נחתם הסכם מוסקבה בין בעלות הברית לאיטליה, ובו, הרוסים, האמריקנים והבריטים אימצו הצהרה לגבי איטליה, אשר בה הסכימו להפיל את הפשיזם באיטליה, ולהוציא את הפשיסטים מן החיים הציבוריים, והקמת דמוקרטיה באיטליה. ברית המועצות כוננה יחסים דיפלומטיים מלאים עם איטליה ב-25 באוקטובר 1944, וב-11 בדצמבר 1948 נחתם הסכם סחר בין המדינות.

בשנות ה-60 חברת פיאט האיטלקית בנתה מפעל הרכבה למכוניות בברית המועצות, בעיר טוליאטי (עיר הקרויה על שם המזכיר האיטלקי של המפלגה הקומוניסטית פלמירו טוליאטי). לבסוף, זמן רב איטליה הייתה המפלגה הקומוניסטית האיטלקית הגדולה ביותר בעולם המערבי, עם למעלה מ-2 מיליון חברים.

הפדרציה הרוסית

בשנת 2006, רוסיה ואיטליה חתמו על הסכם לשיתוף פעולה למלחמה בפשע ולהגנה על חירויות האזרח. יש קשרים מסחריים הדוקים בין שתי המדינות. איטליה היא שותפתה המסחרית השנייה החשובה ביותר של רוסיה באיחוד האירופי, לאחר גרמניה, וחברת האנרגיה הממשלתית שלה, ENI, חתמה באחרונה על חוזה ארוך טווח ארוך עם גזפרום לייבוא גז רוסי לאיטליה.

בעידן המודרני, רוסיה ממשיכה לקיים יחסים חמים עם איטליה. ממשלות סילביו ברלוסקוני (20012006 ו-20082011) חיזקו את הקשרים של איטליה עם רוסיה, בשל ידידותו האישית עם הנשיא ולדימיר פוטין. שיתוף הפעולה התרחב גם לתחום התעופה, בין החברה האיטלקית אלניה איירמאקי לחברה הרוסית סוחוי, בפיתוח משותף של כלי טיס חדשים. בנוסף, הרוסים תמיד מבקרים באיטליה במספרים גדולים.

בשנת 2017 רוסיה המאוחדת, מפלגתו של ולדימיר פוטין, חתמה על הסכם עם הליגה הצפונית, על חיזוק שיתוף הפעולה הפוליטי ביניהן.

ראש ממשלת איטליה לשעבר מתאו רנצי, מנהיג המפלגה הדמוקרטית, פרסם כי ארגונים הנתמכים על ידי הרוסים הפיצו חדשות מזויפות באיטליה, על מנת להשפיע על תוצאות הבחירות, והאשים את תנועת חמשת הכוכבים על הפצת מידע התומך בממשלה הרוסית וביחסי החוץ שלה.

בדצמבר 2017, האשים סגן נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ו ביידן את רוסיה בסיוע למפלגות האופוזיציה תנועת חמשת הכוכבים והליגה הצפונית. במרץ 2018, הממשלה האיטלקית בראשותו של מתאו רנצי, גירשה 2 דיפלומטים רוסים, בעקבות הרעלתו של סקריפאל בבריטניה.

הכוחות שזכו בבחירות 2018 באיטליה והקימו את הממשלה, הליגה הצפונית ותנועת חמשת הכוכבים, הביעו את אי שביעות רצונם מהסנקציות שהוטלו על רוסיה על ידי ארצות הברית והאיחוד האירופי, ואת תוכניתם לשפר את היחסים בין שתי המדינות על ידי ביטול הסנקציות שהוטלו כתוצאה מהמשבר באוקראינה. ראש הממשלה המכהן של איטליה, ג'וזפה קונטה, אמר שהוא "יתמוך בפתיחות כלפי רוסיה, אם הסנקציות יגרמו נזק לכלכלת איטליה."

במרץ 2021, גירשה איטליה דיפלומטים רוסים, לאחר שקצין בצי האיטלקי העביר מסמכים מסווגים של נאט"ו לשגרירות רוסיה ברומא.[4]

במהלך המאמצים להיאבק בהתפרצות נגיף הקורונה באיטליה, מ-22[5] עד במרץ 2020, לעזרת איטליה,[6] רוסיה שלחה 15 מטוסים[7] מדגם איליושין Il-76 לבסיס פרקטיק דה מארה (30 ק"מ מדרום מערב לרומא) ובהם מאה מומחים של הכוחות להגנה כימית, ביולוגית וגרעינית לוירולוגיה, שמונה גדודי חיטוי, רופאים ואחיות, שנפרסו בברגמו, בחבל לומברדיה, שבה מספר הנדבקים הגבוה ביותר במדינה. יחד איתם הובא ציוד לנמל התעופה אוריו אל-סריו, הכולל מרכז אבחון נייד, ציוד רפואי ומכלי חמצן, שהחלו את עבודתם ב-27 במרץ.[8]

היחסים בין המדינות הדרדרו לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה ב-24 בפברואר 2022. איטליה גינתה בחריפות את התוקפנות הרוסית נגד אוקראינה והביעה תמיכה מלאה באוקראינה.[9] התוקפנות הרוסית נגד אוקראינה הפתיעה את איטליה.[10] במהלך המלחמה באוקראינה שלחה איטליה נשק לאוקראינה. ראש ממשלת איטליה מריו דראגי תמך בסנקציות על רוסיה וקידם חרם על שוק האנרגיה הרוסי, על אף התלות של מדינתו בגז ונפט המיובאים מרוסיה.[11]

הנוכחות המשמעותית של מהגרים אוקראינים באיטליה הביאה להפגנות בכיכרות ובכנסיות האיטלקיות למען השלום וכדי לבקש תמיכה מאיטליה.[12]

נציגויות דיפלומטיות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יחסי איטליה–רוסיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Paolo Valentino. "Gentiloni - Dialogue with Russia Continues". Corriere.it. נבדק ב-2016-11-07.
  2. ^ "Interview toб═theб═Italian newspaper Il Corriere della Sera Б─╒ President ofб═Russia". En.kremlin.ru. נבדק ב-2016-11-07.
  3. ^ "IAI Istituto Affari Internazionali". Iai.it (באיטלקית). 2016-09-15. נבדק ב-2016-11-07.
  4. ^ איטליה: קצין חשוד בריגול, דיפלומטים רוסים גורשו, באתר ynet, 31 במרץ 2021
  5. ^ Первый борт российских ВКС с вирусологами приземлился в Италии. — Первый самолёт «Ил-76» российских ВКС с передовой группой российских военных специалистов и оборудованием для диагностики и проведения дезинфекционных мероприятий прибыл на авиабазу ВВС Италии «Практик де Маре», сообщает Минобороны России. РИА «Новости» // ria.ru (22.03.2020)
  6. ^ Российские военные начали работы по дезинфекции в итальянском Бергамо. — Российские военные специалисты прибыли в итальянский город Бергамо для борьбы с коронавирусом. Они приступили к оказанию помощи гражданам. Перед ними, в частности, стоит задача осуществления дезинфекции помещений учреждений, где содержатся пациенты с COVID-19. РИА «Новости» // ria.ru
  7. ^ В Италию прибыл пятнадцатый российский военный самолёт. — Пятнадцатый самолёт ВКС РФ прибыл в Италию для помощи в борьбе с пандемией нового коронавируса, сообщает в среду Минобороны РФ.
  8. ^ Константин Худолеев. ВИДЕО. Военные РФ приступили к дезинфекции медучреждений Бергамо. — Российские военные специалисты приступили к противоэпидемическим мероприятиям в учреждениях здравоохранения области Ломбардия. tvzvezda.ru (27.03.2020)
  9. ^ Ucraina, il Cremlino contro Luigi Di Maio: "La diplomazia non è assaggiare piatti esotici ai ricevimenti di gala", www.liberoquotidiano.it (באיטלקית)
  10. ^ Silvio Berlusconi "preoccupatissimo, non riconosce più Putin". Cos'è successo veramente allo Zar, www.liberoquotidiano.it (באיטלקית)
  11. ^ אתר למנויים בלבד קיארה אלבניס ואלסנדרו ספציאלה (בלומברג), האיש שהציל את גוש היורו מקריסה מפרק עכשיו קשרים היסטוריים עם רוסיה, באתר TheMarker‏, 10 במאי 2022
  12. ^ Gli ucraini d'Italia fra piazze e chiese, ilGiornale.it, ‏2022-02-25 (באיטלקית)
  13. ^ אתר על יחסי מדינות
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39247238יחסי איטליה–רוסיה