יחסי איטליה–הוותיקן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי איטליהקריית הוותיקן
איטליהאיטליה קריית הוותיקןקריית הוותיקן
איטליה קריית הוותיקן
שטחקילומטר רבוע)
301,340 0.49
אוכלוסייה
59,276,540 498
תמ"ג (במיליוני דולרים)
2,254,851
תמ"ג לנפש (בדולרים)
38,040
משטר
רפובליקה פרלמנטרית מונרכיה תאוקרטית אבסולוטית נבחרת

יחסי הכס ה"קדוש"–איטליה מתייחסים ליחסים המיוחדים בין הכס ה"קדוש", שמחזיק בריבונות על עיר הוותיקן, לבין הרפובליקה האיטלקית.

היסטוריה

היחסים עם ממלכת איטליה היו קשים וטעונים בתקופת האפיפיורות של פיוס התשיעי ולאו השלושה-עשר, שנאלצו לסבול את מעמדו של אסיר הוותיקן לאחר כיבוש רומא, בשל סירובם להכיר בחוק ההתחייבויות. לאו השלושה עשר אסר על הנוצרים להשתתף בבחירות והאשים את איטליה בשליטה על ידי הבונים החופשיים.

רק תחת פיוס האחד עשר נחתמו ההסכמים הלטראניים, שהקימו את מדינת הוותיקן, המאפשרת אוטונומיה אפיפיורית גדולה יותר.

הרפובליקה האיטלקית החדשה שהוקמה בשנת 1946 מכירה בחופש הדת. עם זאת, תחת פיוס השנים עשר ופאולוס השישי, פרחו הדמוקרטים הנוצרים והשפיעו רבות על הפוליטיקה האיטלקית, כדי למנוע את עליית המפלגה הקומוניסטית האיטלקית לשלטון.

חוקים דיפלומטיים לוותיקן באיטליה

בשל גודלה של מדינת הוותיקן, שגרירויות שהוסמכו לכס ה"קדוש" ממוקמות על שטח איטלקי. הסכמים שנחתמו בין איטליה למדינת הוותיקן מאפשרים שגרירויות כאלה. שגרירות איטליה לכס ה"קדוש" היא ייחודית בקרב שגרירויות זרות, בכך שהיא השגרירות היחידה שממוקמת על שטחה הביתי.

הכס ה"קדוש" מקיים יחסים דיפלומטיים רשמיים עם 176 מדינות ריבוניות, האיחוד האירופי ומסדר מלטה; 69 מהמשימות הדיפלומטיות שהוסמכו לכס ה"קדוש" שוכנות ברומא, אם כי במדינות אלה יש אז שתי שגרירויות באותה עיר, שכן, בהסכם בין הכס ה"קדוש" לאיטליה, לא ניתן לאשר את אותו אדם בו זמנית לשניהם.

זה נראה בבירור מהעובדה שאיטליה מכירה ברפובליקה העממית של סין, וככזו, שגרירות PRC לאיטליה נמצאת ברומא. עם זאת, מדינת הוותיקן מכירה ברפובליקה של סין (השולטת בטייוואן), וככזו שגרירות ה-ROC לכס ה"קדוש" נמצאת גם היא ברומא. מכיוון שאיטליה הייתה המדינה הראשונה שהכירה בכס ה"קדוש" כאומה ריבונית, שגרירותה הייתה הראשונה שהוקמה.

יחסים דיפלומטיים

לאיטליה קיימת שגרירות לכס ה"קדוש" הממוקמת ברומא, ואילו לכס ה"קדוש" יש נונציו אפיפיורי לאיטליה שאף הוא שוכן ברומא[1].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26021668יחסי איטליה–הוותיקן