יחסי אזרבייג'ן–איטליה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי אזרבייג'ןאיטליה
אזרבייג'ןאזרבייג'ן איטליהאיטליה
אזרבייג'ן איטליה
שטחקילומטר רבוע)
86,600 301,340
אוכלוסייה
10,362,161 59,260,374
תמ"ג (במיליוני דולרים)
72,356 2,254,851
תמ"ג לנפש (בדולרים)
6,983 38,050
משטר
רפובליקה רפובליקה
נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב ביחד עם מקבילו האיטלקי סרג'ו מטרלה בעת ביקור האחרון באזרבייג'ן, 2018

יחסי אזרבייג'ן–איטליה הם היחסים הדו-צדדיים בין אזרבייג'ן לאיטליה. שתי המדינות הן חברות מלאות במועצת אירופה ובארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה (OSCE).

היסטוריה

הרפובליקה הדמוקרטית של אזרבייג'ן

לאחר קריסת האימפריה הרוסית בסוף מלחמת העולם הראשונה, הוקמה הרפובליקה הדמוקרטית של אזרבייג'ן (אנ'), המדינה הדמוקרטית והחילונית הראשונה בכל העולם המוסלמי, שהתקיימה שנים ספורות עד שנכבשה על ידי ברית המועצות. איטליה הייתה אחת המדינות הראשונות שכוננו יחסים דיפלומטיים עם אזרבייג'ן. איטליה פתחה את משרד הקונסוליה והצבא שלה בבאקו. באותה תקופה מומשו ביקורים רשמיים של המשלחת האזרבייג'נית באיטליה ושל המשלחת האיטלקית באזרבייג'ן.

יחסים מודרניים

איטליה הכירה בעצמאות אזרבייג'ן מברית המועצות ב-1 בינואר 1992. היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות כוננו ב-8 במאי 1992. השגרירות הראשונה של איטליה בקרב הרפובליקות הדרום-קווקזיות נפתחה באזרבייג'ן בשנת 1997 ושגרירות אזרבייג'ן לאיטליה פועלת מאז 2003.

היידר אלייב ביקר את ביקורו הרשמי הראשון באיטליה בספטמבר 1997, ובין השנים 19982003 ביקרו פקידי ממשל באיטליה באזרבייג'ן, מה שהביא להסכמים חתומים על שיתוף פעולה בתחומים שונים. באפריל 1999 פתחה איטליה בניין חדש של שגרירות איטליה בבאקו.

סכסוך נגורנו-קרבאך

איטליה בולטת בהיותה הראשונה בקבוצת מינסק של OSCE, שפועלת למען הסדר השלום של סכסוך נגורנו קרבאך. במהלך ביקוריו הרשמיים של אילהם אלייב באיטליה, עלה הנושא שוב. הנשיא קרלו אזליו צ'אמפי הזכיר כי ניסיונות קבוצת מינסק טרם הניבו תוצאות והצהיר כי יעשה כמיטב יכולתו לחזק את פעילות קבוצת מינסק. ביוני 2005, במהלך ביקורו באזרבייג'ן, אמר ראש הוועדה לענייני חוץ והגירה בסנאט האיטלקי כי איטליה תגן על מעמדה הצודק של אזרבייג'ן בסכסוך נגורנו-קרבאך[1] בפני האספה הפרלמנטרית של מועצת אירופה.

יחסים כלכליים

איטליה הפכה לשותפת הסחר הגדולה ביותר של אזרבייג'ן בייבוא נפט גולמי ומוצרי נפט. 51.9% מהיצוא מאזרבייג'ן הופנה לאיטליה מאז 2003. איטליה מייצאת בעיקר צינורות לתחום הנפט, טבק, עור ורהיטים לאזרבייג'ן. ביקורם של שרי ההתפתחויות הכלכליות בשתי המדינות בשנת 2007 הביא להסכמים חתומים על שיתוף הפעולה בין אזרבייג'ן לאיטליה בתחום ההגז הטבעי.

שיתוף פעולה בנפט

בשנת 2005 ייצאה אזרבייג'ן 50% מהנפט שלה לאיטליה. הבעלים של 5% מ-"Contract of the Century", חברת "Eni-Agip" האיטלקית, מעורב בבניית צינור הנפט באקו-טביליסי-ג'ייהאן. מספר חברות נוספות באיטליה השתתפו גם בהקמת הצינור על בסיס החוזה. טקס הפתיחה הרשמי נערך ביולי 2006. "Eni-AGIP" גם פעילה בפרויקט "Shahdeniz" ובתחום הנפט "Kyurdashy". ביוני 2013 הוחלט כי הצינור הטרנס-אדריאטי (TAP) יעבור מאזרבייג'ן דרך טורקיה ויוון לדרום איטליה.[2]

שיתוף פעולה בתחום החקלאות

אזרבייג'ן מתכננת גם לשתף פעולה עם ויוואי קואופרטיבי ראושדו האיטלקי בתחום גידול הגפנים.[3] המדריך האיטלקי Vivai Cooperativi Rauscedo הזמין את גורמי משרד החקלאות בכלכלת אזרבייג'ן לאיטליה.

יחסי תרבות

במהלך התקופה הסובייטית, בשנת 1972, הוכרזו העיר האיטלקית, נאפולי ובירת אזרבייג'ן, באקו, כערים תאומות. מאז, הקשרים התרבותיים בין איטליה לאזרבייג'ן נעשו אינטנסיביים יותר, אך היחסים בין שתי מדינות הם בעלי היסטוריה ארוכה אשר ניתן לראות בקרב מטיילים שביקרו באזרבייג'ן בימי הביניים (כולל מרקו פולו) וספריו של נסיר א-דין א-טוסי "פרשנות "אלמנטים" של אוקלידס מתורגמים ללטינית אשר פורסמו בשנת 1594 ברומא. ישנם ציורים שונים של ציירים איטלקים ידועים במוזיאונים של אזרבייג'ן, ושטיחים רבים ומוצרי תכשיטים המיוצרים באזרבייג'ן נמצאים במוזיאונים שונים ובאוספים פרטיים באיטליה. מאז סוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 בבאקו, נבנו מבנים שונים על ידי אדריכלים איטלקים מפורסמים. עבודותיהם של דנטה אליגיירי ופרנצ'סקו פטרארקה תורגמו לאזרית ופורסמו בכמויות גדולות.[4] אירועי תרבות רבים נערכו בשתי המדינות. איטליה היא בין המדינות המעניקות סיוע הומניטרי לאזרבייג'ן. ההסכם על הסיוע ההומניטרי בין אזרבייג'ן לאיטליה, שנחתם ב-1 ביוני 2005, מכוון להקל על חייהם הקשים של פליטים ועקורים שהתיישבו באזרבייג'ן. ממשלת איטליה עזרה למספר מוסדות רפואיים וחברתיים גם באזרבייג'ן.

נציגויות דיפלומטיות

  • אזרבייג'ן מחזיקה באיטליה שגרירות ברומא.
  • איטליה מחזיקה באזרבייג'ן שגרירות בבאקו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Итальянский сенат рассмотрит документ, включающий положения об армяно-азербайджанском конфликте "Archived copy". אורכב מ-המקור ב-2015-11-01. נבדק ב-2011-10-02. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ http://www.hurriyetdailynews.com/azeri-gas-set-to-reach-eu-via-turkey-greece-italy.aspx?pageID=238&nid=49637
  3. ^ Director of the Azerbaijan Research Institute of Viticulture and Wine, Tariel Panahov, visited the famous Italian company «Vivai Cooperativi. Azerbaijan intends to cooperate with the Italian company in the field of viticulture
  4. ^ Dante Aligyeri
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
יחסי אזרבייג'ן–איטליה29712963