יחסי ברזיל–רוסיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי ברזילרוסיה
ברזילברזיל רוסיהרוסיה
ברזיל רוסיה
שטחקילומטר רבוע)
8,515,770 17,098,242
אוכלוסייה
212,272,476 144,542,549
תמ"ג (במיליוני דולרים)
2,173,666 2,021,421
תמ"ג לנפש (בדולרים)
10,240 13,985
משטר
רפובליקה פדרלית רפובליקה פדרלית נשיאותית
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ונשיא ברזיל ז'איר בולסונארו בנובמבר 2019.

יחסי ברזיל–רוסיה ראו שיפור משמעותי בשנים האחרונות, המאופיין על ידי הרחבת יחסי הסחר ושיתוף פעולה צבאי וטכנולוגי. היום, ברזיל חולקת ברית חשובה עם רוסיה, עם שותפויות בתחומים כגון טכנולוגיית חלל וטכנולוגיה צבאית, כמו גם תקשורת.

על פי סקר מרכז המחקר פיו בשנת 2017, 35% מהברזילאים רואים בצורה חיובית את רוסיה, בעוד 36% רואים אותה באור שלילי.[1]

היסטוריה

היחסים הדיפלומטיים בין ברזיל ורוסיה כוננו ב-3 באוקטובר 1828,[2] וברזיל הייתה המדינה הראשונה בדרום אמריקה שכוננה יחסים עם רוסיה. ב-1876, קיסר ברזיל, דום פדרו השני, ערך ביקור פרטי ברוסיה.

היחסים הדיפלומטיים נותקו פעמיים: ב-1917, אחרי מהפכת אוקטובר (וחודשו ב-2 באפריל 1945)[דרוש מקור] ובשנת 1947 בשל ממשלת הימין הצבאית של גספאר דוטרה (וחודשו ב-1961, במהלך ממשלת ז'אניו קואדרוס).

בברזיל שמרה על מערכת יחסים נייטרלית, אך רחוקה, עם ברית המועצות במהלך המלחמה הקרה. היחסים בין שתי המדינות היו מוגבלים ליחסי סחר, הסכמי שיתוף פעולה עם חשיבות מינימלית. ב-1988, ז'וזה סרניי ערך את ביקורו הממלכתי הראשון של ראש מדינה ברזילאי בברית המועצות.

עם נפילתה של ברית המועצות, לאחר הקמתה של הפדרציה הרוסית, השיחות בין שתי המדינות התרחבו. ברזיל הייתה אחת המדינות הראשונות להכיר בפדרציה הרוסית, כיורשת של ברית-המועצות (26 בדצמבר 1991). ב-1994, סלסו אמורים ערך את ביקורו הממלכתי הראשון של שר החוץ הברזילאי ברוסיה.

מאז, היחסים הדו-צדדיים בין רוסיה ברזיל מאופיינים על ידי דינמיקה חיובית של קשרים פוליטיים בכל הרמות. בשנת 1997 הוקמה הוועדה הרוסית-ברזילאית לשיתוף פעולה ברמה גבוהה (CAN), בראשות ראש ממשלת הפדרציה הרוסית וסגן נשיא הרפובליקה הפדרטיבית של ברזיל והוסדר על ידי חוזה השיתוף בין ברזיל-רוסיה, שנחתם ב־21 בנובמבר 1997. המנגנון המבצעי שלה הוא הוועדה לשיתוף פעולה בין ממשלתי (CIC).

ביוני 2000 שתי המדינות חתמו על הסכמה בסיסית על יחסי שותפות. בשנת 2001, קבעה ועדה ברמה גבוהה בראשות סגן נשיא ברזיל מרקו מאסייל, וראש ממשלת רוסיה, מיכאיל קסיאנוב, כמה הסכמים בילטראליים ארוכי טווח, שיזמו שותפות אסטרטגית בין שתי המדינות, ויצרו את הוועדה הממשלתית הרוסית-ברזילאית. בשנת 2002, הנשיא פרננדו אנריקה קרדוזו ערך ביקור רשמי ברוסיה, כאשר נחגגה "שותפות אסטרטגית" בין שתי המדינות. ובשנה שלאחריה, שר החוץ איגור איוואנוב ביקר בברזיל.

סגן נשיא ברזיל, חוזה אלנקאר, נסע למוסקבה בספטמבר 2003, כדי להיפגש עם נשיא רוסיה , ולדימיר פוטין, וגורמים בכירים בקבינט שלו. שתי המדינות חתמו על הסכם חשוב בתחום טכנולוגיית חלל, הגנה מפני טילים, והעברת נשק צבאי.

בתגובה להזמנה של נשיא ברזיל לואיז אינסיו דה סילבה, ולדימיר פוטין ערך ביקור רשמי בברזיל ב-22 בנובמבר 2004, במה שהיה הביקור הראשון של הנשיא הרוסי בהיסטוריה של היחסים בין שתי המדינות, כאשר ה"ברית הטכנולוגית" נחתמה בין שתי המדינות. ב-18 באוקטובר 2005, במהלך ביקור של הנשיא לולה במוסקבה, סילבה ופוטין חתמו על על הברית האסטרטגית הדו-צדדית ברזיל-רוסיה, כמו גם על הסכם אשר אפשר עבור סוכנות החלל הברזילאית לשלוח את האסטרונאוט הברזילאי הראשון, מרקוס פונטס, לחלל על סיפון סויוז TMA-8.

ב-2006, שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב ביקר בברזיל, כאשר מזכר הבנה להקמת מנגנון פוליטי דיאלוג ושיתוף פעולה בין מרקוסור לבין הפדרציה הרוסית נחתם. ב-26 בנובמבר 2008, במהלך ביקור של הנשיא דמיטרי מדבדב בברזיל, שתי המדינות חתמו על הסכמי פטור מוויזה, ושיתוף פעולה בתחום החלל, הגרעין והתעשיות הביטחוניות.[3]

הפסגה השנייה של BRIC נערכה בברזיליה, בעקבות הפסגה הראשונה ברוסיה.

ב-2012 הנשיא דילמה רוסף ביקר ברוסיה. בשנה שלאחר מכן הושלמו 185 שנה מאז כינון היחסים הדיפלומטיים בין רוסיה לברזיל. בהזדמנות זו, שר החוץ הרוסי ועמיתו הברזילאי החליפו הודעות של ברכות, תוך הדגשת צירוף מקרים של עמדות בזירה הבינלאומית וחשיבות פיתוח עתידי של שיתוף פעולה. שתי המדינות דוגלות בשמירה על זכויות אדם, ערכים דמוקרטיים, כבוד לריבונות לאומית, ראשוניות החוק הבינלאומי, רפורמה במכונים לממשל כלכלי ופיננסי גלובלי וביסוס התפקיד המרכזי של מועצת הביטחון של האומות המאוחדות.

ב-2014 נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ביקר בברזיל והשתתף בפסגת BRICS VI. ובשנה לאחר מכן נשיא ברזיל, דילמה רוסף, השתתף בפסגת BRICS VII באופה.

ב-2017 נשיא ברזיל, מישל טמר, במהלך ביקור ברוסיה, חתם על סדרת הסכמים, כולל:

  • הצהרה משותפת של הרפובליקה הפדרטיבית של ברזיל והפדרציה הרוסית על דיאלוג אסטרטגי למדיניות חוץ;
  • תוכנית ייעוץ פוליטי בין משרד החוץ הברזילאי ומשרד החוץ של רוסיה לשנים 2018-2021;
  • מזכר הבנות בין משרד החוץ הברזילאי לבין המשרד לפיתוח כלכלי של רוסיה בתחום שיתוף פעולה כלכלי והשקעות;
  • פרוטוקול בין משרד הפיתוח, התעשייה והסחר החוץ הברזילאי לבין שירות המכס הפדרלי של רוסיה על שיתוף פעולה, מידע, חילופי דברים וסיוע הדדי לגבי מערכת אחידה של העדפות מכס של אירו האיחוד הכלכלי;
  • מזכר הבנות בין שירות ההכנסות הפדרלי של ברזיל, את משרד האוצר הברזילאי, ושירות המכס הפדרלי של רוסיה על חילופי מידע על סחורות וכלי רכב במחזור בין הרפובליקה של ברזיל והפדרציה הרוסית.[4]

יחסים עכשוויים

בשנים האחרונות, מערכת היחסים בין מדינות הצטמצמה באופן משמעותי באמצעות ביקורים של בכירים, דיאלוג רב-כיווני (האומות המאוחדות, G-20‏, BRICS), הגברת הסחר ושיתוף הפעולה, בעיקר בענייני תעופה וחלל, ועניינים טכנו-צבאיים. ברזיל ורוסיה הם "שותפים אסטרטגיים ובני ברית טכנולוגיים".

שתי המדינות מחויבות להשיג סחר בסך 10 מיליארד דולר. בשנת 2012 רשמה הבורסה הדו-צדדית כמעט 6 מיליארד דולר. מספר החברות הברזילאיות המותקנות ברוסיה צמח משמעותית. שיתוף הפעולה בעניינים סניטריים ופיטוזניטריים התקדם והועיל לסחר בבשר - רוסיה היא אחת היבואניות הגדולות ביותר של בשר בקר ובשר חזיר המיוצר בברזיל.

ברזיל ורוסיה שווים בעמדות בנושאים רבים העומדים על סדר היום הבינלאומי, וחולקות את האמונה כי יש צורך לרפורמה במבני הממשל העולמי, במטרה לבנות ארכיטקטורה מוסדית שתואמת את העולם העכשווי.

האיחוד של ה-BRICS הוא אחד הצירים של היחסים בין ברזיל ורוסיה. בתחילה נתפס כמושג כלכלי גרידא, אולם כיום BRICS מציג את עצמו כפלטפורמה לתיאום פוליטי בהצעת פתרונות לאתגרים בינלאומיים. שתי המדינות מחויבים לקידום שני BRICS פרויקטים של שיתוף פעולה - הבנק לפיתוח החדש והסדר העתודות המייצג.

שיתוף פעולה תרבותי הוא גם היבט חשוב בקשר הדו-צדדי. מאז 2008 נערכות ברוסיה מהדורות שנתיות של פסטיבל הסרטים הברזילאי. רוסיה תרמה להכשרה של רקדנים ברזילאים, במסגרת השותפות שנוצרה כאשר סניף בית הספר לבלט בולשוי נפתח בעיר ז'וינווילי (2001). הסיכוי להרחיב את רשת השפות הפורטוגזית והרוסית באוניברסיטאות הרוסיות והברזילאיות העיקריות מדגים את ההתעניינות ההדדית ההולכת וגוברת של הסטודנטים.

בדצמבר 2018 ביקרו במוסקבה שלושה פארקי טכנולוגיה ברזילאיים במטרה ליצור דרכים לבינלאומי של סטארט-אפים ברזילאים ברוסיה. יוזמה זו הייתה חלק מתוכנית החדשנות לדיפלומטיה של משרד החוץ הברזילאי, שעוררה את יצירת רשת הגנים והחממות העסקיות של BRICS‏.[5]

נציגויות דיפלומטיות

לברזיל יש שגרירות במוסקבה ולרוסיה יש שגרירות בברזיליה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יחסי ברזיל–רוסיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Publics Worldwide Unfavorable Toward Putin, Russia". Pew Research Center. 30 בנובמבר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Biblioteca Mário de Andrade recebe "Um Domingo na Rússia"". Prefeitura de São Paulo (בBrazilian Portuguese). 14 בנובמבר 2018. נבדק ב-15 בנובמבר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Reuters, Russia's Medvedev in Brazil, aims to double trade, 25.11.2008
  4. ^ "History of Russia-Brazil Relations".
  5. ^ "Brazil-Russia Relations (Brazilian Ministry of Foreign Affairs)".
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27105347יחסי ברזיל–רוסיה