סקונס
סקונס עם ריבה ושמנת עשירה | |
מאכלים | |
---|---|
מוצא | בריטניה |
מרכיבים עיקריים | חיטה, שעורה או שיבולת שועל |
סקונס (אנגלית: Scone; בעברית, לחמנית מתוקה בלשון יחיד) הן לחמניות מלוחות או מתוקות מהמטבח האנגלי והסקוטי. הן נאפות מחיטה, שעורה או שיבולת שועל, בדרך כלל עם אבקת אפייה או מתפיח אחר.
אטימולוגיה
על פי מילון מרים ובסטר[1], ייתכן שמקור השם scone במילה ההולנדית "schoonbrood" (לחם לבן), המורכבת מ-schoon (טהור, נקי) ומ-brood (לחם). בארצות הברית השם "סקונס" מתייחס לגרסאות המתוקות של המאפה, בעוד הגרסאות המלוחות מכונות "ביסקט". בקנדה מכנים את כל הסוגים "ביסקט".
סוגים
בבריטניה הם עיגולים או משולשים (שנחתכו מעיגול גדול), בארצות הברית הם לעיתים גדולים יותר ומלבניים, ונאפים יבשים יותר ואף פירוריים. סקונס תעשייתיים הם בדרך כלל בצקיים יותר מאלו הביתיים.
סקונס אנגלים מכילים לרוב צימוקים, דומדמניות, גבינה או תמרים. בארצות הברית, סקונס הנמכרים בבתי קפה ממולאים לרוב באוכמניות, חמוציות, אגוזים ואפילו פתיתי שוקולד, ומקורי עוד יותר - ממתק "עדשים" משוקולד. מילויים מסורתיים יותר, הן בבריטניה והן בארצות הברית, הם תבלינים כמו פרג וקינמון.
בסקוטלנד ואלסטר הגרסאות המלוחות כוללות סקונס סודה לשתייה, הידועים גם כ"פארל" (לחם שטוח משולש, הנוצר כתוצאה מחיתוך של עיגול לארבעה) וסקונס תפוחי אדמה המכונים "טאטי", הדומים לפנקייק קטנים, דקים ומלוחים, עשויים מקמח תפוחי אדמה ומזכירים את ה"לאטקעס" - לביבות תפוחי אדמה יהודיות. סקונס תפוחי אדמה מוגשים לרוב מטוגנים כחלק מארוחת בוקר סקוטית.
סקונס הם מרכיב בסיסי בשעת התה בסגנון דבונשייר, מכונים גם "סקונס של תה" ו"סקונס שמנת".
סקונס צלויים הם סקונס המטוגנים ולא נאפים. ישנן גרסאות המכילות או מצופות גבינה, בצל, בייקון ועוד. בשפה הסקוטית סקונס כאלו מכונים "גרידל". בניו זילנד שם זה משמש לתיאור כל גרסאות הסקונס, המהווים חלק חשוב בארוחות מסורתיות.
קישורים חיצוניים
- סקונס של תה, מאתר "על השולחן"
- קרין גורן, סקונס חמוציות, מאתר "על השולחן"
- רוני ונציה, מלכת אנגליה קפצה לביקור? הגישו לה סקונס, באתר ynet, 6 בספטמבר 2006
- סקונס דרום-אפריקאים, מאתר "הלול"
הערות שוליים
22345559סקונס