פיש אנד צ'יפס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פיש אנד צ'יפס
Fish and chips
מנת פיש אנד צ'יפס בדוכן בשוק הכרמל, תל אביב, 2019
מנת פיש אנד צ'יפס בדוכן בשוק הכרמל, תל אביב, 2019
מאכלים
מוצא אנגליה
אופן הגשה אוכל רחוב
מרכיבים עיקריים דגי מאכל, תפוח אדמה

פיש אנד צ'יפסאנגלית: Fish and chips - "דג וטוגנים") הוא מאכל טייק אוויי פופולרי, המזוהה עם המטבח הבריטי וכן פופולרי בניו אינגלנד, קנדה, אירלנד, ניו זילנד, אוסטרליה ודרום אפריקה. המאכל מורכב מדג שנטבל בבלילה ומטוגן בשמן עמוק, אשר לידו מוגשים טוגנים (או בצל כבוש). במקור הוגש עטוף בנייר עיתון.

בשנת 1858 פתח ג'ון לי את מסעדת הפיש אנד צ'יפס הראשונה, באולדהאם. בשנת 1863 נפתחה חנות על ידי ג'וזף מאלין שהציע מזון זה כטייק אוויי;

מאכל זה הפך לימים לאחד מסמלי המטבח הבריטי. בשנת 1900 פעלו בבריטניה כ-30,000 מסעדות טייק אוויי שמכרו פיש אנד צ'יפס[1].

מקובל להגיש את המנה בליווי רוטב טרטר בו טובלים את המאכל, רוטב על בסיס מיונז מתובל בצלפים, לימון ועוד. יום הפיש אנד צ'יפס הבינלאומי חל ב-3 ביוני בכל שנה[2].

פיש אנד צ'יפס מוגש בחמגשית
פיש אנד צ'יפס בנייר עיתון, דרך הגשה מקובלת של המנה
פיש אנד צ'יפס, בלקפול, אנגליה

השפעות תרבותיות

המסורת הקתולית ארוכת השנים של הימנעות מאכילת בשר בימי שישי, בייחוד בתקופת התענית, והחלפת הבשר בדגים באותו יום ממשיכה להשפיע על ההרגלים האלו, בעיקר בקהילות שנחשבות פרוטסטנטיות, אנגליקניות, חילוניות וחילוניות בחלקן. ארוחות ימי שישי בערב נשארו מועד מסורתי לאכילת מנות פיש אנד צ'יפס; והרבה מזנונים ואתרי הסעדה ברחבי העולם, המציעים תפריטים משתנים במהלך ימות השבוע, מקפידים על הגשת מנה קבועה של פיש אנד צ'יפס בימי שישי[3].

באוסטרליה וניו זילנד, המושג "פיש אנד צ'יפס" לרוב משמש כאמצעי זיהוי הגייתי כדי להדגיש את הבדלי ההיגוי בין מדינות שונות של צלילי האות I באנגלית.

באנגלית אוסטרלית לאות I יש צליל קדמי גבוה יותר, ובאנגלית ניו זילנדית הצליל הוא אחורי נמוך יותר. לכן, הניו זילנדים שומעים את האוסטרלים מבטאים "feesh and cheeps", בעוד שהאוסטרלים שומעים את הניו זילנדים מבטאים "fush and chups"[4].

איכות הסביבה

באנגליה, שמן הפסולת מחנויות פיש אנד צ'יפס הפך למקור שימושי לביו דיזל[5]. לחברת הביו דיזל הגרמנית "פטרו-טק" יש מתווה תוכניות לייצור של ביו דיזל באנגליה משמן פסולת של תעשיית הפיש אנד צ'יפס הבריטית[5].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אתר למטייל, כאן דגים בכייף: פיש אנד צ`יפס לנשמה | למטייל, באתר למטייל
  2. ^ בדיוק בזמן: פיש אנד צ'יפס, באתר וואלה! אוכל, ‏2018-06-03
  3. ^ Gerald Priestland, Frying tonight: the saga of fish & chips, Gentry Books, 1972-09-15. (באנגלית)
  4. ^ McNaughton, Maggie (2007-05-23). "I'll just have me fush and chups and then I'm off to bid" (באנגלית). ISSN 1170-0777. נבדק ב-2019-03-10.
  5. ^ 5.0 5.1 Planet Ark Environmental Foundation, Planet Ark News, Planet Ark (באנגלית)(הקישור אינו פעיל)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31709007פיש אנד צ'יפס