עוף טיקה מסאלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עוף טיקה מסאלה

עוף טיקה מסאלהאנגלית: Chicken tikka masala - צ'יקן טיקה מסאלה; בהינדית: चिकन टिक्का मसाला; באורדו: مرغ تکہ مصالحہ) הוא מאכל בשר עוף המתובל בגאראם מסאלה או בקארי, המוגש ברוטב אדום המכיל לרוב עגבניות ולעיתים יוגורט או שמנת או חלב קוקוס.

מאכל זה, שמקורו שנוי במחלוקת, הפך עם השנים, בשל ההגירה הגדולה לבריטניה מהודו ופקיסטן, למאכל נפוץ במטבח הבריטי, ויש אף הרואים בו "מאכל לאומי" בריטי[1]. רשת החנויות הבריטית מרקס אנד ספנסר מוכרת מדי שבוע כ-18 טון ממאכל זה[2].

ככל הנראה מקורו של המאכל באזור פונג'ב שבהודו, אולם יש הסוברים שאין מדובר במאכל הודי מקורי אלא במאכל שפותח במסעדות ההודיות באזור הסוהו של לונדון בשנות ה-70 של המאה ה-20.

רכיבים

מאכל זה מורכב מחתיכות עוף בסגנון טיקה - עוף המושרה ביוגורט והמבושל בתנור טנדורי. העוף מוגש עם רוטב המכיל גאראם מסאלה או תערובת תבלינים בעלת הרכב שונה, וכולל לרוב עגבניות או רסק עגבניות וכן שמנת או יוגורט ולפעמים חלב קוקוס. פפריקה או כורכום נותנים למנה את הצבע האדום או הכתום שלה. אין מתכון רשמי למאכל זה.

מקור המנה

עוף טיקה מסאלה

הסברה המקובלת למקורו של מאכל זה היא כי הוא הומצא במסעדה הודית, בנגלדשית או פקיסטנית בלונדון, וכי אין מדובר במאכל הודי מקורי.

ישנה מחלקות בשאלה אם המאכל הומצא בלונדון או בגלזגו שבסקוטלנד[3], אף שישנם מומחים הודים הטוענים שמדובר במזון שמקורו בפונג'ב ושהמתכון יובא לבריטניה[4]. מחלוקת זו הגיעה לידי דיון בפרלמנט הבריטי עת שחבר הפרלמנט מוחמד סארוואר (ממוצא פאקיסטני) הגיש הצעת חוק לפיה הפרלמנט יתמוך בפניה לאיחוד האירופי לצורך קביעה של האיחוד שמדובר במאכל לאומי של סקוטלנד[5].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22369216עוף טיקה מסאלה