העשור השני של המאה ה-20
מאות: המאה ה-19 – המאה ה-20 – המאה ה-21 |
עשורים: 1890–1899 - 1900–1909 - 1910–1919 - 1920–1929 - 1930–1939 |
שנים: <<< - 1910 - 1911 - 1912 - 1913 - 1914 - 1915 - 1916 - 1917 - 1918 - 1919 - >>> |
העשור השני של המאה ה-20 הוא העשור שהחל ב-1 בינואר 1910 והסתיים ב-31 בדצמבר 1919.
במהלך העשור השני של המאה ה-20 המיליטריזם באירופה הגיע לשיאו - מגמה שהחלה עוד במחצית השנייה של המאה ה-19. סגנון החיים השמרני באירופה במחצית הראשונה של העשור, כמו גם מורשת הבריתות הצבאיות שהיו קיימות באירופה, השתנו באופן ניכר ב-28 ביוני 1914 בעקבות הרצח של יורש העצר האוסטרו-הונגרי פרנץ פרדיננד. ההתנקשות הובילה להיווצרות שרשרת של אירועים ובראשם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, שהחלה באירופה ב-1 באוגוסט 1914, והפכה למלחמה עולמית. מלחמת העולם הראשונה נמשכה עד שהוכרזה הפסקת אש ב-11 בנובמבר 1918, אחריה נחתמו סדרה של הסכמים, בראשם חוזה ורסאי החד-צדדי והשנוי במחלוקת.
הסיום של מלחמת העולם הראשונה הוביל לסופן של מונרכיות שונות ולקריסתן של חמישה אימפריות בולטות באותה העת - האימפריה הרוסית, האימפריה הגרמנית, אימפרית צ'ינג הגדולה, האימפריה העות'מאנית והאימפריה האוסטרו-הונגרית כאשר האחרונה נחלקה התפרקה לאוסטריה, הונגריה, דרום פולין, צ'כוסלובקיה, יוגוסלביה, ובנוסף לכך טרנסילבניה הפכה לחלק מרומניה. עם זאת, שינויי הגבול הותירו מיעוטים גדולים של הונגרים ושל דוברי גרמנית אזרחי אוסטריה לשעבר מחוץ לשטחי אוסטריה והונגריה, ובשל כך נוצרו בפועל מספר בעיות בלתי צפויות שהפכו לבעיות מהותיות בשתי העשורים הבאים.
במהלך העשור אירעו גם מספר מהפכות בולטות בכמה מדינות - המהפכה הפורטוגזית ב-5 באוקטובר 1910 (אנ'), אשר במהלכה הוחלף בית המלוכה הפורטוגזי ששלט בממלכה במשך שמונה מאות שנים ברפובליקה הפורטוגזית, וכמו גם המהפכה המקסיקנית בנובמבר 1910 שהביאה להדחתו של הדיקטטור פורפיריו דיאס, והתפתחה בהמשך למלחמת אזרחים אלימה במיוחד, שנמשכה עד אמצע שנות ה-20 של המאה ה-20. גם לאימפריה הרוסית היה גורל דומה, שכן בעקבות השתתפותה במלחמת העולם הראשונה אירעה בה קריסה חברתית, פוליטית וכלכלית, שהפכה את האוטוקרטיה הצארית לבלתי אפשרית, ובעקבות כן אירעה לבסוף המהפכה הרוסית של 1917 אשר במסגרתה הבולשביקים, בראשות ולדימיר לנין, פירקו את השלטון האוטוקרטי הצארי והבילו לכינונה של הרפובליקה הסובייטית הסוציאל-פדרטיבית של רוסיה אשר הייתה המדינה הקומוניסטית הראשונה בעולם. לאחר המהפכה הרוסית של 1917 אירעה מלחמת האזרחים ברוסיה אשר נמשכה עד סוף 1922.
אירועים בולטים בעולם
מלחמת העולם הראשונה (1914 – 1918)
- ערך מורחב – מלחמת העולם הראשונה
אירועים בולטים לאורך המלחמה:
- 1914: הרצח בסרייבו - יורש העצר של הקיסרות האוסטרו-הונגרית פרנץ פרדיננד ואשתו סופיה נרצחים ב28 ביוני על ידי הלאומן הסרבי גברילו פרינציפ בסרייבו. זהו הניצוץ שמדליק את מלחמת העולם הראשונה.
- 1914: פרוץ המלחמה - רוסיה, שהייתה בעלת בריתה של סרביה, מכריזה ב-30 ביולי מלחמה על אוסטריה ומתחילה בגיוס המוני. מערכת הבריתות באירופה מופעלת. מהלך זה מתחיל תגובת שרשרת המביאה לכך ששאר המעצמות האירופיות מבצעות גיוס המוני גם כן.
- 1914: פלישת גרמניה לבלגיה - ב-4 באוגוסט פולשת גרמניה לבלגיה, בתגובה בריטניה מכריזה מלחמה על גרמניה. ארצות הברית מצהירה על נייטרליות.
- 1915: לוחמה בגז במלחמה - לאחר כמה ניסיונות עם הצלחה חלקית ביותר בשימוש בלוחמה כימית במלחמה, צבא גרמניה מצליח לייצר לראשונה פגזים אפקטיביים עם גז כלור, אותם יורה הצבא אל עבר כוחות בעלות הברית בקווי החזית. זו הפעם הראשונה בה נעשה שימוש בכמויות גדולות של גז במלחמה.
- 1915: הטבעת האונייה לוסיטניה – במאי 1915 מטביעות צוללות גרמניות את אוניית הנוסעים הבריטית "לוסיטניה". הספינה נושאת 1,198 נוסעים, מתוכם 128 מהנוסעים היו אמריקנים.
- 1915: הפסקת לוחמת הצוללות הבלתי מוגבלת - בספטמבר 1915, בתגובה לזעם הבינלאומי על הטבעת אוניית הנוסעים לוסיטניה ועל הטבעת אוניות נוסעים אחרות הקיסר וילהלם מורה להפסיק את לוחמת הצוללות לתקופה בלתי מוגבלת. הקיסר וילהלם עושה זאת במטרה להרחיק את ארצות הברית מהמלחמה, אך בעשותו כן הוא מקשה במידה רבה על המאמצים הגרמניים למנוע משלוחי אספקה שהגיעו מארצות הברית לצרפת ולאנגליה.
- 1916: ראשית השימוש בטנקים – הבריטים עושים הפעלה מבצעית ראשונה של הטנק בקרב על הסום. אף על פי שהטנקים היו שימושיים במיוחד בפריצת תיל דוקרני, וביצירת נתיבים לחיל הרגלים, בשלב הזה הטנקים עדיין פרימיטיביים יחסית ולא משמשים כנשק מכריע עבור הבריטים.
- 1917: חידוש לוחמת הצוללות הבלתי מוגבלת - גרמניה מחדשת את לוחמת הצוללות בנתיבי המים האירופיים. החלטה זו משפיעה על החלטתה של ארצות הברית להצטרף למלחמה, מה שמסייע להכריע את הכף כנגד הגרמנים.
- 1917: מברק צימרמן - מברק מוצפן שמיורט על ידי המודיעין הבריטי ומועבר לארצות הברית, לאחר שנשלח על ידי שר החוץ של גרמניה, ארתור צימרמן, לשגריר גרמניה בארצות הברית, הרוזן יוהאן פון ברנשטורף, על מנת שיעבירו לשגריר גרמניה במקסיקו, היינריך פון אקארדט. במברק מוסמך פון אקארדט להציע למקסיקו ברית עם גרמניה נגד ארצות הברית, תמורת תמיכה כלכלית נדיבה, והבנה מצד גרמניה שעל מקסיקו לכבוש מחדש את שטחי דרום-מערב ארצות הברית (המדינות טקסס, ניו מקסיקו ואריזונה) שהיו בעבר בריבונות מקסיקנית. יירוט המברק ופענוחו על ידי המודיעין הימי הבריטי הם בין הגורמים המרכזיים להצטרפותה של ארצות הברית למדינות ההסכמה במלחמת העולם הראשונה.
- 1917: הצטרפות ארצות הברית למלחמה – ארצות הברית מכריזה מלחמה על גרמניה ומצטרפת למלחמת העולם הראשונה.
- 1918: חוזה ברסט-ליטובסק - הסכם שנחתם בין מעצמות המרכז לברית המועצות. ההסכם אפשר לגרמניה להעביר כמות גדולה יותר של חיילים לחזית המערבית על שילחמו בכוחות הצרפתים, הבריטים והאמריקנים. ההסכם הביא בפועל לעצמאות לטביה, ליטא, פולין, אוקראינה, אסטוניה ופינלנד.
- 1918: הכרעת המלחמה - ב-9 לנובמבר 1918 מתמוטט "הרייך השני" (אשר נוסד ב-1871) ובכך מסתיימת כל התקווה הגרמנית לניצחון במלחמה. במקום הרייך השני מוקמת רפובליקת ויימאר. הקיסר עובר להולנד עם פמלייתו, וחי שם את שארית חייו.
- 1918: סיום המלחמה - ב-11 לנובמבר 1918, בשעה 11:00 בבוקר - מגיעה מלחמת העולם הראשונה לסיומה, לאחר שגרמניה חותמת על הסכם שביתת נשק עם מדינות ההסכמה. אף שתנאי ההסכם הנוקשים נתפסים כנקמניים ובלתי-הוגנים בציבור הגרמני, אין בכוחה של גרמניה השבורה לחדש את המלחמה.
- 1919: ועידת השלום בפריז - מתכנסת הוועידה במטרה לגבש את הסכמי השלום הסופיים עם המעצמות המנוצחות.
- 1919: חוזה ורסאי - נחתם על ידי גרמניה, לאחר שהפסידה במלחמת העולם הראשונה. תשלומי הפיצויים הכבדים שגרמניה נדרשת לשלם מביאות אותה תוך זמן קצר להתמוטטות כלכלית, ומצב התוהו ובוהו שנגרם עקב כך תורם משמעותית להתחזקותם של גורמים קיצוניים ובהם המפלגה הנאצית.
רצח העם הארמני
- ערך מורחב – רצח העם הארמני
במהלך מלחמת העולם הראשונה וגם אחריה (1915–1923) האימפריה העות'מאנית ניסתה להכחיד באופן שיטתי ומתוכנן את העם הארמני. ההערכה הרווחת היא שכמחצית מהאוכלוסייה הארמנית בתחומי האימפריה העות'מאנית, בין מיליון למיליון וחצי ארמנים, נספו כתוצאה מרצח העם הארמני.
רצח העם בוצע במהלך מלחמת העולם הראשונה ולאחריה, ויושם בשני שלבים - רציחתם של אוכלוסיית הגברים הארמנים במעשי טבח, באמצעות גיוס כפוי לצבא ורציחתם לאחר מן, ובהמשך על ידי גירוש נשים, ילדים, קשישים, וחולים ארמנים במסגרת צעדות מוות לתוך המדבר הסורי. צעדות המוות שבוצעו בליווי צבאי ובוצעו בתנאים שנועדו להביא למותם של המגורשים. לאחר סופה של מלחמת העולם הראשונה המשיכו טורקים, כורדים ואזרים לטבוח בארמנים עד שנת 1923.
מלחמות בינלאומיות נוספות
- מלחמת הבלקן הראשונה (8 באוקטובר 1912 - 18 במאי 1913) - מלחמה שהתנהלה בין האימפריה העות'מאנית לליגה הבלקנית (שכללה את בולגריה, סרביה, מונטנגרו ויוון). כתוצאה ממלחמת הבלקן הראשונה איבדה האימפריה העות'מאנית כמעט את כל הטריטוריות שלה באירופה, אך הטריטוריות שנכבשו על ידי הליגה הבלקנית שמשו סלע מחלוקת עליו התנפצה הברית וסיבה עיקרית לפתיחת מלחמת הבלקן השנייה.
- מלחמת הבלקן השנייה (16 ביוני - 18 ביולי 1913) - פרצה בין בולגריה מצד אחד לבין יוון וסרביה מהצד השני.
- התערבות אמריקאית באיים הקאריבים (1916-1915) - לאחר שפורצות בהאיטי וברפובליקה הדומיניקנית מהומות שמובילות לאנרכיה, ארצות הברית - המונעת גם משיקולים כלכליים של המשך הסדר החזרת חובות בין המדינות - פולשת למדינות הללו כדי לכונן בהן משטר יציב.
- המלחמה הפולנית-סובייטית (1921-1919): מלחמה שנערכה בין הרפובליקה הפולנית השנייה לבין ברית המועצות אשר עדיין הייתה מצויה בחבלי הקמתה. המלחמה קבעה בפועל את גבולותיה המזרחיים של פולין בתקופה שבין שתי מלחמות העולם.
סכסוכים פנימיים ותמורות פוליטיות
- המלחמה הדרווישית (אנ') (1920-1900) - בעוד בריטניה עסוקה במלחמת העולם הראשונה, נוחלת התנועה הדרווישית (אנ') הצלחות חלקיות במאבק מול השלטון הבריטי בסומליה.
- המהפכה הפורטוגזית ב-5 באוקטובר 1910 (אנ') - במהלכה הוחלף בית המלוכה הפורטוגזי ששלט בממלכה במשך שמונה מאות שנים ברפובליקה הפורטוגזית. המלך מנואל השני נמלט לבריטניה.
- בשנת 1910 פורצת במקסיקו סדרת מאבקים פוליטיים, חברתיים, וצבאיים, הזוכים לכינוי המהפכה המקסיקנית. המהלך מאבקים אלו נהרגים במקסיקו אחוזים ניכרים מתוך האוכלוסייה, כאשר גם ההערכות השמרניות ביותר מדברות על למעלה ממיליון הרוגים[1][2].
- בשנת 1910 ג'ורג' החמישי הופך למלך בריטניה.
- בשנת 1911 פורצת מהפכת שינהאי שתחילתה בהתקוממות ווצ'אנג, וסופה בהפלת המשטר הקיסרי של שושלת צ'ינג שהחזיקה במושכות המדינה מ-1644 והקמת הרפובליקה הסינית.
- המהפכה הרוסית של 1917 - בפברואר 1917, בעוד רוסיה נלחמת בגרמניה במלחמת העולם הראשונה, פרצה "מהפכת פברואר" בסנקט פטרבורג, במוסקבה ובערים גדולות אחרות. ב-15 במרץ הצאר התפטר, והשלטון עבר לממשלה זמנית שהמשיכה במלחמה עם גרמניה. הגרמנים שהיו מעוניינים בהוצאת רוסיה מהמלחמה, התירו ללנין לצאת מגלותו בשווייץ, ולעבור ברכבת חתומה דרך גרמניה לשוודיה הנייטרלית, משם הגיע לפטרוגראד ב-16 באפריל. לנין נטל לידיו את ארגון המאבק שיביא להשתלטות מפלגתו. ביולי ניסה לתפוס את השלטון, אך נכשל ונאלץ להסתתר. בנובמבר הצליח להשליט את מפלגתו ("מהפכת אוקטובר") ונהיה לראש הרפובליקה הסובייטית הסוציאל-פדרטיבית של רוסיה. הייתה זו הממשלה הקומוניסטית הראשונה בעולם.
- בשנת 1918, עם תבוסתה של גרמניה במלחמת העולם הראשונה, שלטה בגרמניה צורת שלטון דמוקרטית שכונתה רפובליקת ויימר אשר התקיימה עד עליית המפלגה הנאצית לשלטון.
- מהומות 1919 במצרים - גל מהומות שנמשך כארבעה חודשים כנגד הפרוטקטורט של האימפריה הבריטית במצרים. המהומות נחשבות לאירוע מכונן בהתפתחות הלאומיות המצרית המודרנית ובאתוס מאבק העם המצרי לעצמאות[3].
- בשנת 1919 גרמניה מאמצת את חוקת ויימאר.
- בשנת 1920-1919 על רקע חשש עולה בארצות הברית מפני עלייה קומוניסטית, וכמה ניסיונות חבלה כנגד אנשי ממשל, מתרחשות בארצות הברית פשיטות פאלמר (אנ') - סדרה של פשיטות אלימות שמופנות כנגד רדילקים שמאלנים, אנרכיסטים וחברים בתנועות המזוהות עם הקומוניזם. בפשיטות נעצרים כ-1,000 איש, שבמקרים רבים אינם זוכים להגנה משפטית, ונתקלים בהפרה בוטה של זכויותיהם. הפשיטות יוצרות סערה ציבורית בארצות הברית[4].
- פירוק האימפריה הגרמנית, האימפריה האוסטרו-הונגרית והאימפריה הרוסית, שינויים רבים נערכים בגבולות הטריטוריאליים של מדינות אירופה. מספר מדינות וישויות טריטוריאליות אירופאיות חדשות נוצרים: אוסטריה, צ'כוסלובקיה, אסטוניה, העיר החופשית דנציג, הונגריה, לטביה, ליטא, פולין, אוקראינה ויוגוסלביה.
קולוניאליזם ואימפריאליזם
- 1910: האימפריה היפנית כובשת את קוריאה[5]. הכיבוש היפני הביא בפועל לסיום שלטונו של הקיסר סונג'ונג ולסופה של האימפריה הקוריאנית ושושלת יוסון אשר שלטה בקוריאה במשך 519 שנים.
- 1911: איטליה מספחת את טריפוליטניה וקירנאיקה
- 1912: האימפריה הקולוניאלית הצרפתית והאימפריה הספרדית מחלקות ביניהן את מרוקו, שמתחלקת בין מרוקו הספרדית לבין צפון אפריקה הצרפתית (אנ')[6].
- 1916: ארצות הברית כובשת באופן רשמי את הרפובליקה הדומיניקנית.
- 1918: רומניה מספחת את טרנסילבניה
דה-קולוניזציה והשגת עצמאות
- מרידת חג הפסחא: התקוממותם הכושלת של לאומנים אירים כנגד השלטון הבריטי בחג הפסחא באפריל 1916. האירוע הוביל בסופו של דבר לעצמאותה של אירלנד.
- הרפובליקה הסינית הוקמה ב-1 בינואר 1912.
- חוזה ברסט-ליטובסק מעניק ללטביה, ליטא, פולין, אוקראינה, אסטוניה ופינלנד - עצמאות מברית המועצות.
- ב-1 בדצמבר 1918 איסלנד מקבלת מעמד אוטונומי מדנמרק.
- חוזה סן ז'רמן שנחתם בשנת 1919 מפרק את האימפריה האוסטרו-הונגרית, ומעניק עצמאות להונגריה, פולין, צ'כוסלובקיה וממלכת הסרבים, הקרואטים והסלובנים.
תופעות בינלאומיות נוספות
- זכות בחירה לנשים: דנמרק (1915), איסלנד (1915), קנדה (1917), בריטניה (1918), אסטוניה (1918), גרמניה (1918), הונגריה (1918), לטביה (1918), ליטא (1918), פולין (1918), רוסיה (1918), ארמניה (1919), אזרבייג'ן (1919), בלארוס (1919), בלגיה (1919), גאורגיה (1919), הולנד (1919), לוקסמבורג (1919), שוודיה (1919), אוקראינה (1919), אלבניה (1919), צ'כיה (1919), סלובקיה (1919)
תנועות חברתיות ופוליטיות
- 1919: קומינטרן - האיגוד הבינלאומי של המפלגות הקומוניסטיות מוקם על ידי ולדימיר לנין, מתוך ההנחה שמשטרה הקומוניסטי של רוסיה לא ישרוד ללא התפשטות המהפכה לרחבי אירופה.
כלכלה
- ערך מורחב – השלכות כלכליות של מלחמת העולם הראשונה
- 1913: פדרל ריזרב - נוסד בתור הסמכות המוניטרית העליונה והבנק המרכזי של ארצות הברית, כתגובה לסדרה של משברים פיננסים שקדמו לו, ובפרט המשבר הפיננסי של שנת 1907.
- 1918: השלכות מהפכת אוקטובר - בצו מיוחד מבטלים הסובייטים את הבעלות הפרטית על קרקעות, ומכוננים מודל קרקעות חדש ששם דגש על חקלאות. הסובייטים מכריזים על קולקטיביזציה בה למדינה יש מונופול על כל השווקים לרבות מוצרי החקלאות. במקביל, מתוכננת - ובשלב זה עוד לא מיושמת בעקבות מלחמת האזרחים - רשת ביטחון סוציאלית במסגרתה יקבלו האיכרים שירותים חברתיים נרחבים כמו שירותי בריאות, חינוך, ותעסוקה[7].
- 1918: השלכות כלכליות של מלחמת העולם הראשונה - מלחמת העולם הראשונה, שממומנת בעיקר על ידי אשראי, מותירה את מעצמות אירופה בבעיית חוב רצינית בתום המלחמה. ארצות הברית, בהיותה נייטרלית במשך חלקה הראשון של המלחמה, הופכת לגורם מרכזי שמספק הלוואות למעצמות אירופה, ובסיומה של המלחמה הופכת לנושה של 10.3 מיליארד דולר, מה שסולל את דרכה להפיכתה למעצמה הכלכלית הבכירה בעולם[8].
- השלכות המהפכה המקסיקנית - במחצית השנייה של העשור, כחלק מגל שינויים נרחב סביב המהפכה האלימה במקסיקו, מנחיל הממשל המקסיקני רפורמה אגררית שמסדירה את מעמדם של ילידים אמריקאים, שנחשבים בשלב זה תושבים חופשיים דה יורה, על אף היותם צמיתים דה פקטו בעקבות מדיניות החוב והאדמות המקומית. הרפורמה משחררת את הילידים האמריקאים מהחוק שכובל אותם לבעלי האדמות, ומחלקת להם אדמות משלהם במטרה שיוכלו לשקם את הכפרים שלהם. רעיונות אלו נחקקים אמנם, אולם מיושמים בצורה הדרגתית מאד בעקבות אי סדרים בפוליטיקה המקומית, לאורך העשורים הבאים[9].
- חברות בולטות שהוקמו בעשור זה: IBM (1911), שברולט (1911), פראמאונט (1912), סרטי יוניברסל (1912), בואינג (1916), BMW (1916), סיטרואן (1919), הילטון (1919).
התנקשויות, חיסולים, וניסיונות התנקשות
ההתנקשויות, החיסולים, וניסיונות ההתנקשות הבולטים ביותר במהלך העשור (לא בהכרח רק רציחות פוליטיות):
- 20 בפברואר 1910 - ראש ממשלת מצרים בוטרוס ראלי נרצח בידי מתנקש.
- 28 ביוני 1914 - רצח פרנץ פרדיננד - יורש העצר של הקיסרות האוסטרו-הונגרית פרנץ פרדיננד ואשתו סופיה נרצחים על ידי הלאומן הסרבי גברילו פרינציפ בסרייבו. זהו הניצוץ שהדליק את מלחמת העולם הראשונה.
- 31 ביולי 1914 - ז'אן ז'ורס - המנהיג הסוציאליסטי הצרפתי, אשר ניסה למנוע את פרוץ מלחמת העולם הראשונה, נרצח בשל כך על ידי לאומן צרפתי.
- 30 בדצמבר 1916 - גריגורי רספוטין, מיסטיקן רוסי בעל השפעה בבית הצאר ניקולאי השני, הוזמן על ידי קבוצת קושרים שכללה את הנסיך פליקס יוסופוב, בן דודו של הצאר והדוכס הגדול דימיטרי, לאחד מארמונות הבירה סנט פטרסבורג, שם הרעילו אותו וירו בו למוות.
- 16/17 יולי 1918 - הצאר האחרון של האימפריה הרוסית ניקולאי השני ובני משפחתו הוצאו להורג בליל 16 או 17 ביולי 1918 על ידי כיתת יורים במרתפו של בית איפטייב שם הם היו אסורים, לאחר שנאמר להם שהם נמצאים בסכנה ועליהם לרדת למרתף למען ביטחונם.
- 30 באוגוסט 1918 – ולדימיר לנין נפצע בניסיון התנקשות מכדורי אקדחה של הפעילה הסוציאל-רבולוציונרית פאניה קפלן.
- 15 בינואר 1919 – המהפכנית היהודייה פולנייה-גרמנייה רוזה לוקסמבורג נרצחה בידי אנשי מיליציית פרייקור לאחר כישלון מרד הספרטקיסטים בהנהגתה.
אסונות
אסונות טבע
- 3 בינואר 1911 - רעידת האדמה בקביין (אנ') - רעידת אדמה בעוצמה של 7.7 בסולם ריכטר מתרחשת באזור אלמאטי שבקזחסטן. ברעידת האדמה נהרגו מעל ל-450 אנשים ונהרסו מעל ל-770 מבנים.
- מגפת השפעת הספרדית שהתרחשה במהלך כשנה מ-1918 ועד 1920, קטלה בין 50 ל-100 מיליון נפש ברחבי העולם[10].
- שיטפונות בהולנד במהלך 1916 גורמים למותם של קרוב ל-10,000 אנשים.
- 13 בינואר 1915 – רעידת אדמה הרסה את העיר אבצאנו באיטליה לחלוטין, כ-30,000 הרוגים
אסונות מעשי ידי אדם
- 25 במרץ 1911 – השרפה במפעל החולצות טריאנגל - 146 איש מתים שתוצאה משריפה שפרצה במפעל חולצות במנהטן.
- 15 באפריל 1912 - טביעת הטיטניק - טיטניק, ספינת הענק הבריטית אשר נודעה כגדולה והמפוארת ביותר בתקופתה, טבעה בחלקו הצפוני של האוקיינוס האטלנטי בעת הפלגת הבכורה שלה ב-15 באפריל 1912 בעקבות פגיעה בקרחון. באסון נספו 1,517 נפשות ובהן ידוענים רבים.
- 29 במאי 1915 - ספינת הנוסעים RMS Empress of Ireland (אנ') התנגשה בצוללת הנורווגית SS Storstad בשעות המוקדמות של ה-29 במאי 1914. מתוך 1,477 בני האדם על סיפון הספינה, 1,012 נספו.
- 24 ביולי 1915 - ספינת הנוסעים SS איסטלנד (אנ'), אשר הייתה ספינת נוסעים משיקגו ששימשה בעיקר לסיורים לאורך נהר שיקגו, התהפכה ב-24 ביולי 1915 בעת שעגנה לרציף במרכז שיקגו. באסון נהרגו 844 נוסעים ואנשי צוות.
- 6 בדצמבר 1917 - פיצוץ הליפקס - פיצוץ עז שאירע בשעה 9:05 בבוקר החריב כ-1,600 בתים בעיר הנמל הליפקס בפרובינציית נובה סקוטיה שבקנדה. הפיצוץ גרם למותם של 1,635 אנשים ולפציעתם של אלפים. פיצוץ זה היה הפיצוץ החזק ביותר עד פיצוץ הפצצה הגרעינית מעשה ידי אדם, והוא הפיצוץ הבלתי-מתוכנן החזק ביותר מעולם.
טבע ואיכות הסביבה
- מין הזאב המצוי, זאב ניופאונדלנד (אנ'), נכחד מהעולם בשנת 1911, לאחר שבעבר היה נפוץ בניופאונדלנד. מין זאב מצוי קנדי נוסף, זאב ברנרד (אנ'), נכחד מהעולם ככל הנראה בשנים האלו, אך שנת ההכחדה המדויקת לא ידועה.
- בשנת 1914 היונה הנודדת האחרונה מתה בגן חיות בסינסינטי והמין נכחד מהעולם.
- בשנת 1914 מכריזים בקונגרס האמריקאי על הענקת תקציב לציד ודילול אוכלוסייתם של זאבי ערבות וטורפים נוספים בפארק הלאומי ילוסטון, מה שגורם לדילול אוכלוסיית הזאבים במספר מדינות של ארצות הברית[11].
מדע וטכנולוגיה
טכנולוגיה
- 1910 - יצא הדגם "Cyclecar" (המכונית המשולשת) הפופולרי בבריטניה, שנקראה כך כיוון שנסעה על 3 גלגלים (2 אחוריים ואחד קדמי) והצליחה בזכות המחיר הזול שלה לאותה תקופה.
- 1910 - הניסוי המוצלח הראשון של מטוס ימי - המטוס הראשון שממריא ביבשה ונוחת במים הוא מטוסו של חלוץ התעופה הצרפתי הנרי פבר. הטיסה מתבצעת ב-28 במרץ 1910, ומגיעה למרחק של 800 מטרים.
- 1910 - כלי נשק ייעודי כנגד מטוסים הופכים לראשונה למבצעיים בשנה זו.[12].
- 1 במרץ 1912 - אלברט בארי מבצע את צניחת המטוס הראשונה בעזרת המצאת המצנח.
- 1913 - חברת Ronson פיתחה את המצית המודרני הראשון שנקרא "Wonderlite".
- 1913 - המקרר הביתי הראשון יוצר על ידי פרד ו. וולף ג'וניור בשיקגו, תחת השם "DOMELRE" (ראשי תבות של DOMestic ELectric REfrigerator).
- 1917 - הממציא השוודי-אמריקני גדעון סאנדבק רושם את הפטנט על הרוכסן המודרני.
- 1918 - ארתור שרביוס ממציא את הגרסה הראשונית של מכונת ההצפנה האניגמה, החדשנית לתקופתה, שתשמש את גרמניה ואיטליה במלחמת העולם השנייה.
- 1919 - מפותח בבריטניה לראשונה דגם של מטוס ימי המסוגל לחצות את האוקיינוס האטלנטי. הישג זה הופך את המטוסים הימיים לנפוצים יותר בלוחמה בעשורים הבאים.
- הממציא הבריטי הארי ברירלי ממציא את פלדת האל-חלד
- הממציא האמריקני צ'ארלס סטראייט ממציא את הטוסטר
- דגם המכונית פורד מודל T הופך למכונית הדומיננטית ביותר בשוק הרכב.
- הטנק הצבאי הומצא. במלחמת העולם הראשונה נעשה לראשונה שימוש בטנקים על ידי הצבא הבריטי, הצבא הצרפתי והצבא הגרמני.
- פיתוחו של מטוס הסילון הראשון בהיסטוריה, הקואנדה 1910. המטוס הוטס על ידי ממציאו הרומני אנרי קואנדה בשנת 1910, והתרסק בתום הטיסה הראשונה.
-
טנק סימן 1, הטנק הראשון בעולם, פותח על ידי בריטניה במלחמת העולם הראשונה.
-
בשנת 1917 הממציא גדעון סאנדבק רושם את הפטנט על הרוכסן המודרני.
-
בשנת 1918 ארתור שרביוס ממציא את הגרסה הראשונית של מכונת ההצפנה האניגמה
מדע
- אוקטובר 1910 - צילומי אינפרא אדום מפורסמים לראשונה בכתב העת של החברה המלכותית לצילום.
- 24 ביולי 1911 – החוקר האמריקני היירם בינגהאם השלישי מגלה מחדש את מאצ'ו פיצ'ו, "העיר האבודה של האינקה"
- 14 בדצמבר 1911 - משלחת הקוטב הדרומי - החוקר הנורווגי רואלד אמונדסן והמשלחת שלו הופכים לראשונים שמגיעים לקוטב הדרומי, חמישה שבועות לפני שמשלחת בריטית בראשותו של רוברט פלקון סקוט מצליחה להגיע לקוטב הדרומי.
- 1913 - איזוטופ - נצפה לראשונה על ידי פרדריק סודי[13].
- 19 במרץ 1915 – כוכב הלכת הננסי פלוטו מצולם לראשונה
- הפיזיקאי היהודי אלברט איינשטיין פיתח את תורת היחסות הכללית
- הפיזיקאי הגרמני מקס פון לאואה גילה את העקיפה של קרני רנטגן בגבישים
-
החוקר הנורווגי רואלד אמונדסן והמשלחת שלו הופכים לראשונים שמגיעים לקוטב הדרומי
-
החוקר האמריקני היירם בינגהאם השלישי מגלה מחדש את מאצ'ו פיצ'ו, "העיר האבודה של האינקה"
תרבות פופולרית
- תוכניות הרדיו הופכת פופולריות.
- 13 בינואר 1910 – שידור הרדיו הציבורי הראשון.
- התשבץ הראשון פורסם בשנת 1913.
- הומצאה מוזיקת הג'אז.
- המסעדה הניו-יורקית "אוטומט" פותחת את אופנת מסעדות המזון-המהיר.
- הסוריאליזם, זרם האומנות, זוכה לפופולריות רבה בפריז.
- תקופת הפעילות של קבוצת בלומסברי, סופרים, אמנים, פילוסופים ואינטלקטואלים בריטיים, שהשפעת חבריה ניכרת למשך עשרות שנים בתחומי האמנות, הספרות, הכלכלה, חיי החברה והפוליטיקה באנגליה ובאירופה.
- תקופת הפריחה של אומנות האוונגרד הרוסי, כשרעיונות אומנותיים מהפכנים מוצאים מקום במרכז המהפכה החברתית ברוסיה[14].
ספרות
- פרס פוליצר מוענק בפעם הראשונה ב-1917.
- ספרה פורץ הדרך של ד"ר לולו האנט פיטרז (אנ'), "Diet and Health: With Key to the Calories", שרואה אור בשנת 1918, שם את ספירת הקלוריות במרכז, ומתחיל את טרנד דיאטת ספירת הקלוריות[15].
- המגזין הראשון שעוסק בפנטזיה, Der Orchideengarten (אנ'), יוצא לאור בשנת 1919 בגרמניה, ומפרסם סיפורים בסוגות פנטזיה ואימה[16].
- ספרים בולטים שראו אור בעשור זה: מוות בוונציה (1912), טרזן (1912), פיגמליון (1913)
אדריכלות
- בניין וולוורת' - גורד שחקים שנבנה ברחוב ברודוויי בניו יורק, ארצות הברית. הבניין מחזיק בתואר "הבניין הגבוה בעולם" בין השנים 1930-1913. 1930
אישים בולטים
מנהיגי עולם בולטים
- נשיא ארצות הברית - תומאס וודרו וילסון
- קיסר האימפריה הרוסית - ניקולאי השני
- ראשת ממשלת הרפובליקה הסינית - סון יאט-סן
- ראש ממשלת בריטניה - דייוויד לויד ג'ורג'
- קיסר גרמניה - וילהלם השני
- קיסר אוסטרו-הונגריה - פרנץ יוזף הראשון
- נשיא צרפת - ז'ורז' קלמנסו
מדענים
סופרים
- ג'יימס מתיו ברי - מחבר ספר הילדים "פיטר פן" (1911)
- פרנסס הודג'סון ברנט - מחברת ספר הילדים "סוד הגן הנעלם" (1911)
- קנת גרהם - מחבר ספר הילדים "הרוח בערבי הנחל" (1911)
- אדגר רייס בורוז - מחבר רומן ההרפתקאות "טרזן מלך הקופים" (1912)
- פרנץ קפקא
אירועים משמעותיים בתנועה הציונית
ראו גם – 1917 בארץ ישראל, 1918 בארץ ישראל, 1919 בארץ ישראל |
- 1910 - היישוב דגניה מוקם והופך למודל ראשון מסוגו לדגם ההתיישבות הנקרא כיום קיבוץ.
- 24 בפברואר 1912 – הנרייטה סאלד מייסדת את ארגון הדסה.
- 1913 - השומר הצעיר, תנועת נוער הציונית הראשונה, מוקמת בלבוב שבגליציה.
- 27 בנובמבר 1914 – נוסד הג'וינט, ועד הסיוע המיוחד של יהדות ארצות הברית.
- 1 באפריל 1915 – מוקם גדוד נהגי הפרדות, גדוד מתנדבים יהודים שעזר לממלכה המאוחדת במהלך מלחמת העולם הראשונה
- 28 במרץ 1917 - גירוש תל אביב: השלטונות העות'מאניים הוציאו צו גירוש כולל לתושבי העיר יפו והשכונה תל אביב, אולם למעשה הוא נאכף בעיקר כלפי יהודים.
- 1917 - כיבוש ארץ ישראל בידי הבריטים והטלת משטר צבאי על ארץ ישראל.
- 2 בנובמבר 1917 – התפרסמה הצהרת בלפור, בה הצהירו הבריטים על תמיכתם בהקמת בית לאומי ליהודים בארץ ישראל.
- 3 בינואר 1919 – חתימת הסכם ויצמן-פייסל.
- 26 בפברואר 1919 – הישיבה הרשמית הראשונה של הוועד הפועל הציוני.
-
ב-2 בנובמבר 1917 התפרסמה הצהרת בלפור בה הצהירו הבריטים על תמיכתם בהקמת בית לאומי ליהודים בארץ ישראל.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Population
- ^ The Mexican Democide
- ^ Egyptian Revolution 1919
- ^ Palmer Raids, history.com
- ^ Japan profile - Timeline, BBC
- ^ Interactive World History Atlas since 3000 BC, Geacron
- ^ History Of Land Reform, Britannica
- ^ Post-war Economies, International Encyclopedia of the First World War
- ^ Land reform, Britannica
- ^ NAP
- ^ A Yellowstone Chronology, Defenders of Wildlife
- ^ Antiaircraft gun, Britannica
- ^ Science Department (עמ' 122), Galaxy Magazine
- ^ How the Russian Avant-Garde came to serve the Revolution, Russia beyond
- ^ סיפור של כוח רזון
- ^ Open Culture, Discover the First Horror & Fantasy Magazine, Der Orchideengarten, and Its Bizarre Artwork (1919-1921)
עשורים במאה ה-20 | ||
---|---|---|
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] העשור השני של המאה ה-2024881107