אסון המסוקים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אסון המסוקים
זירת האסון
זירת האסון
תאריך 4 בפברואר 1997
מיקום מושב שאר ישוב וקיבוץ דפנה, ישראל
גורם טעות אנוש
הרוגים 73
המעורבים באסון
כלי טיס 1
כלי טיס סיקורסקי CH-53 סי סטליון (יסעור)
מוצא מחניים
יעד מוצב הבופור
מפעיל צה"ל
נוסעים 33
אנשי צוות 4
הרוגים 37
כלי טיס 2
כלי טיס סיקורסקי CH-53 סי סטליון (יסעור)
מוצא מחניים
יעד מוצב דלעת
מפעיל צה"ל
נוסעים 32
אנשי צוות 4
הרוגים 36
מסוק CH-53 "יסעור" של חיל האוויר הישראלי
הנקודות בהן התרסקו שני המסוקים, בשאר ישוב ובנחל שליד דפנה[1]

אסון המסוקים (נקרא גם "אסון היסעורים") היה אסון תעופה שהתרחש בליל כ"ח בשבט ה'תשנ"ז, 4 בפברואר 1997. שני מסוקי סיקורסקי CH-53 סי סטליון, "יסעור", של חיל האוויר הישראלי התנגשו זה בזה מעל עמק החולה, בעת שהובילו לוחמים מחטיבת הנח"ל ומחטיבת גולני לפעילות מבצעית במוצבי צה"ל שברצועת הביטחון, דלעת ובופור שבדרום לבנון. הלוחמים שהיו במסוקים היו שייכים בעיקר לחס"ע של חטיבת הנח"ל - שני צוותים של פלוגת ההנדסה (פלחה"ן) וצוות של הפלוגה נגד טנקים (פלנ"ט). בנוסף היו במסוקים חיילים מפלוגת הקשר (פלחי"ק) של חטיבת גולני וחיילים מסיירת גולני, יחידת אגוז, חיל השריון, ועוד.

אחד המסוקים התרסק בחצר של מבנה ששימש כצימר לנופשים במושב שאר ישוב, והשני התרסק בסמוך, בערוץ נחל בין שאר ישוב לקיבוץ דפנה. באירוע נהרגו כל 73 החיילים שהיו במסוקים. 8 מתוכם היו אנשי הצוות שהטיסו את המסוקים. לא היו נפגעים על הקרקע.

אסון המסוקים היה אסון התעופה הקטלני ביותר בעולם כולו לאותה עת שבו היו מעורבים מסוקים, עד שנת 2002, שבה הופל מסוק צבאי רוסי מעל צ'צ'ניה, כאשר באירוע זה מספר הנספים היה גבוה יותר ועמד על 127 בני אדם.

האסון הגביר את התמיכה הציבורית בקריאה ליציאת כוחות צה"ל מרצועת הביטחון שבדרום לבנון[2], שהתבצעה לבסוף במאי 2000.

רקע

ערך מורחב – הלחימה בדרום לבנון (1985–2000)

לאחר היערכות צה"ל ברצועת הביטחון ב-1985, נפרש צה"ל בשורה של מוצבים בין הגבול הבינלאומי ("קו סגול") וגבול רצועת הביטחון ("קו אדום"). החל מסוף שנות ה-80 של המאה ה-20 הלך והתעצם העימות בין צה"ל לארגון חזבאללה, שהתבטא בתקיפות של הארגון על מוצבי צה"ל ובפשיטות נגדיות. שני שיאים בלחימה זו היו במבצע דין וחשבון, בסוף יולי 1993, ומבצע ענבי זעם באפריל 1996.

אחת מנקודות התורפה של צה"ל הייתה התנועה בשיירות מהבסיסים בארץ למוצבים בלבנון. שיירות אלו הובילו חיילים, בדרך לחופשה וחזרה ממנה, וכן אספקה וציוד למוצבים. השיירות, מטבען, נעו בצירים ידועים ומוכרים מראש, באיטיות וללא יכולת לתמרן ולהתחמק, כאשר הן נושאות מספר רב של חיילים, וכך הפכו ליעד נוח וכדאי לתקיפה. צה"ל השקיע מאמצים רבים בהתמודדות עם איום זה. מאמצים אלה כללו שימוש בכלי רכב ממוגנים, "פתיחת הציר" על ידי כוח ייעודי לפני מעבר השיירה, פעולות חיפוי ואבטחה, ועוד. ניסיונות הפגיעה בשיירות המשיכו, וצה"ל ספג לא מעט אבדות[3].

אחת מהדרכים שהוצעו להובלת חיילים בדרך בטוחה יותר למוצבים הייתה הטסה במסוקים. גם בשיטה זו היו סיכונים לא מעטים, והיא דרשה היערכות משמעותית שכללה הכנת מנחתים ליד המוצבים, תיאום נהלים וגיבוש פקודות[4].

ההיערכות להטסה וההמראה

משימת ההטסה למוצבי הבופור ודלעת הייתה אמורה להתבצע ביום שני, כ"ו בשבט, תשנ"ז, 3 בפברואר 1997, ואולם בשל תנאי מזג אוויר קשים נדחתה הטיסה ליום שלאחר מכן, יום שלישי, כ"ז בשבט, 4 בפברואר. גם ביום זה לא היה מזג האוויר נוח: שרר ערפל והראות לא הייתה טובה. אולם בשעות אחר הצהריים השתפרה הראות וגובה בסיס העננים עלה[5].

עד לקבלת החלטה סופית על ביצוע ההטסה אושר למסוקים להמריא מבסיס תל נוף ולהמתין בשדה התעופה מחניים, ממנו היו אמורים לאסוף חיילים וקצינים ולהוביל אותם למוצבים בלבנון[5]. שני המסוקים היו מדגם סיקורסקי CH-53 סי סטליון, "יסעור", של טייסת 118 ("דורסי הלילה"). מסוק אחד, שמספרו היה 903, נועד לטוס למוצב דלעת. צוותו של מסוק זה מנה את רס"ן אבישי לוי, קברניט המסוק; רס"ן ישראל חושני, טייס המשנה; והמכונאים המוטסים רס"ר פול ביבס ורס"ל איתן ממן. יעדו של המסוק השני, שמספרו היה 357, היה מוצב הבופור. צוותו מנה את רס"ן ישיש עדן, קברניט המסוק; רס"ן רונן חלפון, טייס המשנה; והמכונאים המוטסים, רס"ל תמיר גלזר ורס"ל צפריר שרוני. שני המסוקים הגיעו למחניים בסביבות השעה 17:00. התוכנית הייתה כי לאחר הנחתת הכוחות במוצבי דלעת והבופור, יטיס אחד מן המסוקים כוח תותחנים ממוצב שרייפה[6] חזרה לישראל.

בשעה 18:48, לאחר קבלת האישור הסופי לביצוע המשימה ולאחר שהחיילים עברו תדרוך ותרגול על פי הפקודות שהיו להטסה ללבנון[7], המריאו שני המסוקים לדרכם. המסוק לבופור נשא 33 איש, והמסוק לדלעת נשא 32 איש[8]. דקה לאחר ההמראה ביקש רס"ן לוי מהבקר אישור לחצות את הגבול ללבנון[9]. אישור החצייה התעכב כמה דקות, ובינתיים הנחה הבקר את המסוקים לטוס במעגל המתנה. בשעה 18:56 אישר הבקר למסוקים לחצות את הגבול. שלוש דקות לאחר מכן נעלמו המסוקים מן המכ"ם[10].

האסון

ועדת החקירה לא הצליחה לקבוע חד משמעית את הסיבה להתנגשות בין שני המסוקים. על סמך הנתונים שנאספו מתמונת המכ"ם עולה כי כ-50 שניות לפני ההתרסקות עבר מסוק 357 (שטס למוצב הבופור) לטוס במקביל למסוק 903 (שטס למוצב דלעת), במרחק של כ-450 מטרים ממנו. 20 שניות לאחר מכן הקטין מסוק 903 את מהירותו, ומסוק 357 עבר להיות הקדמי. 15 שניות לאחר מכן - 15 שניות לפני ההתרסקות - הגביר שוב מסוק 903 את מהירותו, וחלף שוב על פני מסוק 357. במקביל, החל בפנייה שמאלה והנמכה[11]. על פי ההשערה שינויי המיקום בין המסוקים היו בגלל תרגולת אותה ביצעו שני המסוקים, שמטרתה הייתה לוודא שכיבו את התאורות לפני החצייה לשטח האויב, על ידי בדיקה הדדית[12].

תוך כדי המעבר של מסוק 903 על פני מסוק 357, איבדו כנראה שני המסוקים את קשר העין ביניהם. לא ברור כיצד אירע ניתוק זה. ייתכן שהצוותים איבדו את קשר העין בגלל אורות היישובים שסביב, או שהתרכזות בפרט אחר הפנתה את תשומת הלב של הטייסים לכמה שניות. מבנה תא הטייס במסוקי היסעור יצר מצב שבו לטייסי המסוקים היה קשה לראות זה את זה: החלונות בתא הטייס מחולקים על ידי מסגרות וקורות, היוצרים מעין "נקודות מתות" בזוויות מסוימות. מצב זה הוחמר עוד יותר בשל העובדה שהטייסים השתמשו באמצעי ראיית לילה שנקרא "ז'ורנל". זוהי מעין משקפת המגבירה את אור הכוכבים ומאפשרת ראייה טובה בלילה, אך מצמצמת מאוד את שדה הראייה של הטייס. ייתכן שהשימוש באמצעי זה גרם לכך שצוותי המסוקים איבדו את קשר העין ההדדי[12][13]. ניתוק קשר העין הביא לכך שברגע ההתנגשות היה מסוק 357 משמאל ומאחורי מסוק 903 ומעט מתחתיו.

על פי ניתוח שברי המסוקים והדרך שבה היו מפוזרים בשטח הסיקו חוקרי התאונה כי הרוטור של מסוק 357 פגע בחלקו האחורי של מסוק 903. מעוצמת הפגיעה נתלש הרוטור ממקומו, ועמו כל מערכת התמסורת אליה היה מחובר. ללא אמצעי העילוי צלל מסוק 357 והתרסק בערוץ נחל בין שאר ישוב לקיבוץ דפנה. ייתכן שהחום והחיכוך שיצרו תלישת הממסרות הביאו להתלקחות של המסוק בעודו באוויר. פגיעת הרוטור של מסוק 357 גרמה לתלישת הרמפה האחורית של מסוק 903 (דלת הכניסה הגדולה בקצה המסוק). ככל הנראה, צוות מסוק 903 ניסה לבצע נחיתת חירום, אך תוך כדי ההנמכה נתלש מהמסוק חלקו האחורי. ניתן להניח שהמסוק האחד ניזוק באופן קשה בעת פגיעת הרוטור של המסוק השני, וכאשר הגביר צוות המסוק את הספק המנועים לקראת הנחיתה עלה מאוד העומס על גוף המסוק וחלקו האחורי נתלש. המסוק החל להסתחרר, והתרסק לתוך צימר בשאר ישוב[14].

ועדת החקירה

בעקבות ההתרסקות הכריזה ממשלת ישראל על יום אבל לאומי[15]. שר הביטחון, יצחק מרדכי, מינה ועדת חקירה בראשות מפקד חיל האוויר לשעבר, דוד עברי, על מנת לחקור את נסיבות התאונה. שאר חברי הוועדה היו השופט בדימוס חיים שפירא, לשעבר נשיא בית משפט השלום בתל אביב; האלופים במילואים בן ציון פרחי ועמוס ירון; ומפקד בסיס פלמחים, תת-אלוף שמואל אלדר.

הוועדה קיימה 37 ישיבות ושמעה 109 עדים[16], ואף קיימה טיסה אחת במסוק "יסעור" כדי לראות מקרוב כיצד נראה תא הטייס במסוק במהלך משימה[17]. מטרתה העיקרית של הוועדה הייתה למצוא את הסיבה להתרסקות[18]. במסוקים לא הותקנה "קופסה שחורה", ולכן משימת הוועדה הייתה מורכבת[19]. הוועדה בחנה שורה ארוכה של נושאים, במטרה לגלות סיבה אפשרית. הוועדה הגיעה למסקנה שלא היו בעיות בטיחותיות במסוקים עצמם ולא נמצאה עדות לכך שהייתה תקלה כלשהי. אנשי הצוות היו כשירים לתפקידם, ולא נמצאו עדויות לשימוש בחומרים אסורים שהיו עלולים לפגוע ביכולתם של אנשי הצוות. הוועדה גם לא מצאה עדויות לבעיות בריאותיות, למתח נפשי ואף לא למניעים תחרותיים שהיו עלולים לגרום לתאונה. גם הנדסת האנוש של המסוקים נבדקה כסיבה אפשרית ונשללה, אם כי הוועדה סברה שיש מקום לתרגול נוסף בשימוש במערכת ראיית הלילה ("ז'ורנל"). הוועדה שללה גם אפשרות שהתאונה נגרמה בשל שימוש בטלפון סלולרי וגם לא בשל ירי של כדור או פיצוץ רימון יד, וכדומה. גם תנאי מזג האוויר נבדקו כסיבה לתאונה, סיבה שגם היא נשללה[20]. הוועדה נעזרה במומחים שונים ובעדי ראייה וכן בוצעו סימולציות שונות, ובהן שימוש במחשבים מיוחדים של נאס"א.

ב-17 באפריל 1997 פורסמו מסקנות הוועדה. הוועדה קבעה כי

...על אף מאמציה, לא הצליחה להגיע למסקנות ברורות וחד משמעיות באשר לסיבות התאונה. האירועים בשניות האחרונות לקראת ההתנגשות יישארו תעלומה...
לצערנו, האמת נלקחה עם קרבנות האסון לעולמם. מה גם, שבסבירות גבוהה הם הופתעו ולא הבינו את שארע[21].

אף על פי שלא נמצאה סיבה ברורה שגרמה לתאונה, קבעה הוועדה ש"תאונות אינן קורות, תאונות נגרמות"[21]. לפיכך, המליצה שורה של המלצות ליישום במערך המסוקים בחיל האוויר. הוועדה מדגישה כי "...לא מצאה קשר ישיר, ברור וודאי בין המסקנות הרבות אליהן הגיעה באשר לגורמים האחרים לבין התאונה עצמה"[21]. ועם זאת, כדי למנוע תאונות עתידיות העלתה הוועדה המלצות אלה.

ההמלצה המרכזית בדו"ח היא הקמת להק אוויר למסוקים, שמטרותיו הן פיתוח וקביעת תורת הלחימה ומדיניות ההדרכה והאימונים של מערך המסוקים בחיל האוויר. להק המסוקים אמור לפקח על ביצוע ההדרכה והאימונים, על הסקת מסקנות מתאונות אימונים, ועוד. הוועדה ראתה בהמלצה זו המלצה ראשונה במעלה, בשל הגידול במערך המסוקים[22]. בנוסף הגישה הוועדה שורה של המלצות, לגבי נתיבי הטיסה, הטיסה במבנה, נוהלי פינוי וחילוץ, ועוד[23].

בנוסף, העלתה הוועדה מסקנות אישיות. הוועדה החליטה על הדחת מפקד הטייסת, סא"ל עמירם לביא. סמ"ט ב', סרן ירון רוזן, הודח גם הוא מתפקידו ונקבע שלא ישמש בתפקיד פיקודי במשך שלוש שנים. תת-אלוף חיים גופן, מפקד בסיס תל נוף, ננזף נזיפה מינהלית על ידי הרמטכ"ל, ורס"ן אייל תם, קצין אג"ם של עוצבת חירם בפיקוד הצפון, ננזף נזיפה מינהלית על ידי אלוף פיקוד הצפון[24].

לאחר פרסום מסקנות הוועדה יצאה קבוצה של משפחות שכולות נגד צה"ל, בטענות של קיפוח ואי מיצוי החקירה, בין השאר עקב הגילוי כי במסוקים הוחזק חומר נפץ לצורך השמדה עצמית במקרה התרסקות בתוך שטח האויב[25]. גם לאחר אסון הנ"ד עלה גילוי דומה, אך רק לאחר אסון המסוקים ניתנה הנחיה שלא לטוס עם חומר הנפץ בזמן העברת כוחות.

החללים

תמונות חללי האסון, כפי שהופיעו בגיליון "במחנה"

באסון נהרגו 18 קצינים ו-55 חוגרים. שמונה מתוכם היו אנשי צוות אוויר, צוותי המסוקים. היחידה שספגה את המכה הקשה ביותר באסון הייתה חטיבת הנח"ל: 28 מההרוגים היו חיילי החטיבה, 18 מהם מפלוגת ההנדסה (פלחה"ן) ועשרה מפלוגת הנ"ט ("עורב") של החטיבה. שני חיילים נוספים שנהרגו באסון היו מחיל הלוגיסטיקה, שהיו מסופחים לפלוגת ההנדסה. חטיבת גולני איבדה תשעה חיילים: שישה מפלוגת הקשר (פלחי"ק), אחד מפלוגת הסיור ואחד מיחידת אגוז. סגן-אלוף משה מועלם, הקצין הבכיר ביותר שנהרג בהתרסקות, היה גם הוא איש החטיבה, ושימש באותה תקופה כמג"ד המוצבים ברכס עלי טאהר. תשעה מן הנספים היו חיילים וקצינים בחיל השריון, ותשעה נוספים היו חיילים וקצינים בעוצבת חירם, בהם שני גששים. שאר ההרוגים היו חיילים ביחידת עוקץ וכלביהם וחיילי חיל המודיעין (שניים מיחמ"מ ואחד שהיה מפקד צוות מכ"ם קשת).

שמות הנופלים באסון המסוקים
סגן שי אבקסיס, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל איתי אדלר, פלוגת נ"ט (עורב), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון אמיל אזולאי, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סגן גיל איזן, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון עידן אלפר, יחידת מודיעין מטרות 869, חיל המודיעין
סמל ראשון אבנר אלתר, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון אברהם אפנר, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
רב-סמל שגיא ארזי, חוליה טכנית, גדוד 75, חטיבה 7
סמל ראשון רן ארמן, מפקד צוות קשתות, חיל הקשר והתקשוב
סגן אלון בביאן, פלוגת קשר (פלחי"ק), חטיבת גולני
רב-סמל ראשון פול ביבס, טייסת 118 ("דורסי הלילה")
סמל ראשון רפי בללטי, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון ניר בן-חיים, בית הספר לשריון, חיל השריון
סגן קובי בן שם, יחידת תצפיתנים, חיל המודיעין
סגן שגיא ברקוביץ, גדוד 75, חטיבה 7
סמל ראשון מיכה גוטליב, יחידת עוקץ
סמל תומר גולדברג, פלוגת נ"ט (עורב), חטיבת הנח"ל
רב-סמל אביב גולן, קצין חימוש, עוצבת חירם, חיל חימוש
סמל ראשון אביב גונן, גדוד 75, חטיבה 7
סמל אבישי גידרון, פלוגת קשר (פלחי"ק), חטיבת גולני
רב-סמל תמיר גלזר, טייסת 118 ("דורסי הלילה")
סמל ראשון אסף דהאן, פלוגת נ"ט (עורב), חטיבת הנח"ל
סמל אלחנדרו הופמן, פלוגת נ"ט (עורב), חטיבת הנח"ל
סמל דני זהבי, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
רב-סמל ראשון בשיר חוסיין, יחידת הגששים, עוצבת חירם
רב-סרן ישראל חושני, טייסת 118 ("דורסי הלילה")
רב-סרן רונן חלפון, טייסת 118 ("דורסי הלילה")
סגן דותן כהן, פלוגת נ"ט (עורב), חטיבת הנח"ל
רב-סרן ירמי כהן, גדוד 53, חטיבה 188
סמל ראשון תום כיתאין, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון מיכאל כץ, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סרן ד"ר ודים מלניק, חיל הרפואה
רב-סרן אבישי לוי, טייסת 118 ("דורסי הלילה")
סמל ראשון שילה לוי, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון נדב לישצנסקי, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סגן דביר לניר, גדוד 198, חטיבה 460
סמל ראשון אילן לנציצקי, סמל מבצעים, עוצבת חירם
סמל מולטו גדעון, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סגן-אלוף משה מועלם, חטיבת גולני
סמל ראשון גלעד מושל, פלוגת נ"ט (עורב), חטיבת הנח"ל
רב-סמל גל מייזלס, מכונאי שריון, עוצבת חירם
סמל ולדיסלב מיכאלוב, גדוד 75, חטיבה 7
סמל עידן מינקר, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון גלעד מישייקר, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון יעקב מלמד, פלוגת נ"ט (עורב), חטיבת הנח"ל
רב-סמל איתן ממן, טייסת 118 ("דורסי הלילה")
סמל משה סבן, יחידת אגוז
סמל ראשון אסף סיבוני, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
רב-סרן ישיש עדן, טייסת 118 ("דורסי הלילה")
סמל ראשון יהונתן עמדי, פלוגת קשר (פלחי"ק), חטיבת גולני
סמל נועם עציוני, פלוגת נ"ט (עורב), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון גדעון פוזנר, פלוגת נ"ט (עורב), חטיבת הנח"ל
רב-טוראי שלמה פיזואתי, פלוגת קשר (פלחי"ק), חטיבת גולני
סמל מנחם פלדמן, סמל מבצעים, עוצבת חירם
סמל ויטלי פסחוב, חיל הלוגיסטיקה, מסופח לפלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון הרן פרנס, יחידת עוקץ
סגן ערן חי פרץ, גדוד 53, חטיבה 188
סמל ירון צופיוף הכהן, חיל הלוגיסטיקה, מסופח לפלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל פאדי קזאמל, גדוד 75, חטיבה 7
סמל תומר קידר, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון שחר קיסוס, סיירת גולני
סרן ד"ר ויטאלי רדינסקי, חיל הרפואה
סמל שחר רוזנברג, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
סמל ראשון אסף רוטנברג, פלוגת חבלה (פלחה"ן), חטיבת הנח"ל
רב-סמל כמאל רחאל, יחידת הגששים, עוצבת חירם
סמל ראשון צפריר שובל, מכונאי שריון, עוצבת חירם
סגן ארז שטרק, קצין קשר גדודי, עוצבת חירם
סמל ראשון איתמר שי, פלוגת קשר (פלחי"ק), חטיבת גולני
סמל ראשון עומר שליט, פלוגת נ"ט (עורב), חטיבת הנח"ל
סמל יפתח שלפוברסקי, יחידת מודיעין מטרות 869, חיל המודיעין
סגן ניר שרייבמן, קצין שיתוף ארטילריה, עוצבת חירם
סמל ראשון גיל שרעבי, פלוגת קשר (פלחי"ק), חטיבת גולני
רב-סמל צפריר שרוני, טייסת 118 ("דורסי הלילה")

בי"ח בתמוז תשע"ט, 21 ביולי 2019, הלך לעולמו רדי פילס, שהוכר כ"חלל ה-74 של אסון המסוקים". פילס סבל מפוסט טראומה לאחר שהשתתף, כחובש קרבי, בפינוי הרוגי האסון[26].

ב-19 באוגוסט 2021 הורה בית משפט השלום בתל אביב למשרד הביטחון להכיר בסרן טל הררי כחלל צה"ל. הררי שירת כקצין רפואה והשתתף במיון גופות חללי האסון, ובית המשפט הכיר בכך שסבל מפוסט טראומה בעקבות זאת[27].

הנצחה

ערך מורחב – אתר ההנצחה לחללי אסון המסוקים

אתר ההנצחה לחללי אסון המסוקים נחנך בתחילת 2008, סמוך למקום שבו התרחש האסון, ליד בית העלמין של קיבוץ דפנה בגליל העליון. האנדרטה בנויה בצורת מסוק יסעור. בפתח האנדרטה מזרקת מים שקטה, ועליה שמות ההרוגים באסון. מסביבה גיזום דשא בצורת להבי המסוק עם 73 אבנים לזכר 73 הנספים. שביל מקשר בין האבנים לבין אבן נטויה (המתארות את גוף המסוק וכנף המסוק בהתאמה), שעליה כתובים פרטי האסון[28]. אתרי הנצחה נוספים נמצאים במקומות שונים בארץ:[29]

בנוסף לאתרי ההנצחה נוצרו כמה יצירות לזכר חללי האסון, ובהן:

ב-2001 נענה בג"ץ לבקשת משפחות הנופלים, וחייב את משרד הביטחון לשנות את הכיתוב על מצבות הנופלים מהנוסח "נהרג בתאונת המסוקים בשאר יישוב" לנוסח "נהרג באסון המסוקים, בדרך לפעילות מבצעית בלבנון"[36][37].

גלריית תמונות

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ על פי האיור באתר ההנצחה.
  2. ^ יוסי ביילין, "הא"ב שלי" - לקסיקון פוליטי (לבנון)(הקישור אינו פעיל, 4 בפברואר 2018)
  3. ^ יהושע בריינר‏, החיים בתוך רצועת הביטחון, באתר וואלה!‏, 22 במאי 2010
  4. ^ צ'יקו תמיר: מלחמה ללא אות, מודן הוצאה לאור ומערכות, משרד הביטחון - ההוצאה לאור, 2005. עמ' 153.
  5. ^ 5.0 5.1 דו"ח ועדת החקירה, עמ' 32.
  6. ^ דו"ח ועדת החקירה, עמ' 12.
  7. ^ לפירוט התרגולות ראו בדו"ח ועדת החקירה, עמ' 13.
  8. ^ דו"ח ועדת החקירה, עמ' 14.
  9. ^ דו"ח ועדת החקירה, עמ' 14 - 15.
  10. ^ התנגשות יסעורים 357 ו-903, באתר "מרקיע שחקים".
  11. ^ דו"ח ועדת החקירה, עמ' 35 - 36.
  12. ^ 12.0 12.1 דו"ח ועדת החקירה, עמ' 37 - 38.
  13. ^ על השימוש בז'ורנל ראו: לרוטור שלי ארבע פינות, באתר חיל האוויר הישראלי (בפיסקה "לילה לילה").
  14. ^ דו"ח ועדת החקירה, עמ' 18–19, 28.
  15. ^ צבי לביא, ‏23 מהרוגי אסון הובאו אתמול למנוחות. היום - 35 הלוויות נוספות, באתר גלובס, 6 בפברואר 1997
  16. ^ דו"ח ועדת החקירה, עמ' 3.
  17. ^ כעבור דקה צלל מסוק הקוברה לים, באתר חיל האוויר הישראלי, 1/4/98
  18. ^ כתב המינוי לוועדה, דו"ח ועדת החקירה.
  19. ^ דו"ח ועדת החקירה, עמ' 18.
  20. ^ דו"ח וועדת החקירה, עמ' 71 - 73.
  21. ^ 21.0 21.1 21.2 דו"ח ועדת החקירה, עמ' 85.
  22. ^ דו"ח ועדת החקירה, עמ' 80 - 81.
  23. ^ דו"ח ועדת החקירה, עמ' 81 - 84.
  24. ^ דו"ח ועדת החקירה, עמ' 84. השמות המלאים על פי פורום 'פרש'.
  25. ^ דו"ח ועדת החקירה, עמ' 24.
  26. ^ אטילה שומפלבי ואלכסנדרה לוקש, "הקורבן ה-74 של אסון המסוקים": רָדָי נכנס לתופת - ומעולם לא יצא, באתר ynet, 31 ביולי 2019
  27. ^ יואב זיתון, אחרי 24 שנים: הוכר החלל ה-75 של אסון המסוקים, באתר ynet, 19 באוגוסט 2021
  28. ^ מיכאל יעקובסון: סיבוב באנדרטת אסון המסוקים בשאר ישוב, בבלוג חלון אחורי;
    יפה רזיאל, אסון המסוקים: חונכים את האנדרטה, באתר ynet
  29. ^ על פי אתר יזכור.
  30. ^ אנדרטת אסון המסוקים פתח תקווה, באתר מסבירן
  31. ^ האנדרטה לאסון המסוקים
  32. ^ אשר אטדגי, גם בקורונה: תלמידי 'שקד' זוכרים את איתי אדלר ז"ל שנפל באסון המסוקים, באתר mynet‏ רעננה, 28 באפריל 2020
  33. ^ גן ה-73, באתר masa.co.il.
  34. ^ גן ניר
  35. ^ אתר למנויים בלבד אדוה כהן, זוכרים את מיכה, באתר "ידיעות אחרונות", 15 במרץ 2016
  36. ^ משה ריינפלד, ישונה הכיתוב על מצבות חללי אסון המסוקים, באתר הארץ, 7 במאי 2001.
  37. ^ ענת רואה, בג"ץ: לשנות הכיתוב על מצבות חללי אסון המסוקים, באתר ynet, 7 במאי 2001.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אסון המסוקים39998547Q2909812