פורטל:החלב/ערך נבחר/רשימה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לעריכת הערכים הנבחרים לחצו על המספר בכותרת ואחר כך "עריכה".

1

סידן הוא המינרל הנפוץ בחלב. הוא מתרכז בשיניים ובעצמות ולכן חשוב לשמירה על בריאות תקינה שלהם. בנוסף הוא חיוני לפעילות תקינה של הלב, השרירים והעצבים. מוצרי חלב מהווים מקור טוב וזמין לקבלת סידן בתזונת האדם. לדוגמא כוס חלב מספקת כ-200 מ"ג סידן המהווים 20% מהקצבה היומית למבוגרים ולילדים בגילאי 4-8. כך גם פרוסת גבינה צהובה המכילה גם כ-200 מ"ג סידן.

2

חלב פרה מכיל לרוב בממוצע כ-3.5% שומן, 8.5% מוצקי חלב מתוכם כ-5% סוכרים (שהם הלקטוז),כ-3.3% חלבון ועוד מינרלים וויטמינים שונים ו-88% מים. חלב נחשב למזון בעל צפיפות תזונתית גבוהה בזכות רכיבי תזונה הקיימים בו באופן טבעי כגון אשלגן, ויטמין A, ויטמיני B שונים (כולל תיאמין, ריבופלבין ועוד), זרחן, סידן ועוד. הרכב חלב הפרה, משתנה ותלוי במספר גורמים: גזע, תזונת הפרה, עונת השנה ועוד. כל אלו משפיעים על אחוז השומן, החומר היבש והמיקרו נוטריינטים שבחלב.

3

הלקטוז הוא סוכר החלב והוא אחראי לטעמו המתקתק של החלב. הלקטוז הוא דו סוכר המורכב מחדי הסוכרים- גלוקוז וגלקטוז. בחלב אם, חלב עיזים וגם בחלב כבשים יש לקטוז ואף בכמות דומה לזו שבחלב פרה, כ-5 ג' ל-100 מ"ל. הלקטוז מסייע לספיגה טובה יותר של הסידן. לעיתים יש קושי בעיכול וספיגה של הלקטוז עקב חסר במערכת העיכול באנזים הלקטאז. חסר זה שכיח יותר ככל שמתבגרים ונדיר יותר אצל ילדים צעירים. חלב ניגר מכיל את כמות הלקטוז הגבוהה ביותר מבין מוצרי החלב. לעומת זאת גבינות קשות או צהובות מכילות כמות כמעט אפסית של לקטוז מכיוון שהוא יוצא בתהליך יצירת גבינות אלו.


4

יוֹגוּרטטורקית: Yoğurt) הוא מוצר חלב הנוצר באמצעות החמצת החלב (תסיסה על ידי חיידקים). את תהליך ההחמצה נהוג לבצע במכלים גדולים כך שבסוף תהליך ההחמצה היוגורט נבחש לפני המזיגה לקופסאות בהן הוא משווק (יוגורט בחוש=stirred) או שהחלב ניצוק מיד לאחר זריעת המחמצת לקופסאות ומועבר לחדר חם כך שהיוגורט תוסס בתוך הקופסאות בהן הוא משווק (set). ניתן להפיק יוגורט כמעט מכל סוג של חלב (למשל חלב עזים או חלב כבשים) אך היוגורט בעולם מבוסס על חלב פרה.

5

שקית חלב היא שקית פלסטיק המכילה חלב לשם מכירתו לציבור. לצורך מזיגת החלב מהשקית יש להשתמש בכלי מיוחד המותאם במידותיו אליה ולקטום את הפינה של השקית הנמצאת בכיוון המזיגה. שקיות החלב רכשו פופולריות במספר מדינות ואזורים בעולם ומשווקות על פי רוב בנפחים של 1 או 1.33 ליטר. בין המדינות בהן נפוץ השימוש בשקיות חלב: אורוגוואי, ארגנטינה, דרום אפריקה, הודו, הונגריה, ישראל, מונטנגרו, פולין וקנדה. השקיות היו נפוצות במדינות הבלקן בתקופת הגוש הסובייטי, אולם נעלמו בשנים שלאחר קריסת הגוש.

6

מוצרי חלב הם כינוי לכלל מוצרי המזון, שמרכיבם העיקרי הוא חלב. חלב פרה הוא העיקרי והמוביל בתעשיית המזון של מוצרי החלב. אחריו נפוצים מוצרים מחלב עזים, חלב כבשים, חלב תאו המים (באפלו) וחלב נאקות. סוגי חלב אחרים, כגון חלב יאק הבית וחלב סוסה, נדירים לשימוש במרבית החברות האנושיות בעת החדשה. עיבוד חלב היה בין ההליכים הביוטכנולוגיים הראשונים בהם עסק האדם, כבר בתנ"ך מוצאים אנו ביטוי לאופן הכנת גבינה: ”הֲלֹא כֶחָלָב תַּתִּיכֵנִי וְכַגְּבִנָּה תַּקְפִּיאֵנִי” (איוב, י', י') מוצר חלב נוסף מופיע בתנ"ך עוד קודם לכן, כחלק מתיאור הכנסת האורחים שערך אברהם לשלושת המלאכים שביקרו אצלו: ”ויקח חמאה וחלב” (בראשית, י"ח, ח'). המניע העיקרי לפיתוח מוצרי חלב, היה הצורך לשמר את החלב על מנת שיחזיק מעמד למשך זמן ארוך, מאחר שהחלב הגולמי, מתקלקל מהר ללא תנאי קירור מתאימים. דוגמה קיצונית לתוחלת השימור של מוצרי חלב, היא סוגי גבינות צהובות, המשתמרות במשך מספר שנים. דוגמה נוספת אך חדישה יותר, היא; חלב מעוקר, המשתמר במשך חודשים אחדים, כל זמן שהכלי בו הוא נשמר לא נפתח. גם הלבנה הערבית, שומרת על טריותה גם בחום מדברי עז, במשך שבועות אחדים, לאחר שמעבירים אותה תהליך ייבוש מיוחד.

7

חלב מרוכז או חלב משומר הוא מוצר חלב המבוסס על חלב פרה וסוכר לבן. חלב מרוכז מוכן על ידי אידוי הנוזלים מחלב ממותק, הוא סמיך ומתוק מאוד וחיי המדף שלו ארוכים מאוד, דבר המאפשר לשמור חלב בקופסת שימורים לאורך תקופה של מספר שנים. בעבר היו גם מוצרים דומים ללא סוכר, אולם כיום הם אינם נפוצים. המוצר נמכר באופן מסחרי במקומות רבים בעולם. לרוב חלב מרוכז נארז בקופסאות שימורים ובשפופרות. הוא משמש במתכוני קינוחים בתרבויות רבות. חלב מרוכז משמש במתכוני פאי מרנג לימון, ממתקי קרמל, ריבת חלב וקינוחים נוספים. בחלקים מאסיה זהו החלב המועדף כתוספת לקפה. המשקה הוייטנאמי "קפה סואה דה" הוא קפה עם חלב מרוכז.

8

אבקת חלב היא חלב שיובש ממרבית נוזליו לכדי אבקה. אבקת חלב ניתנת להחזרת נוזלים, אז היא הופכת לנוזל הדומה בתכונות רבות לחלב. לאבקת חלב חיי מדף ארוכים משמעותית מחלב, היא קלה לשינוע ואינה דורשת קירור. שימוש נפוץ באבקת חלב הוא בתוספת לבצקים ומוצרי מזון, על מנת ליצור טעם ומרקם דומים לתוספת חלב ללא דילול הבלילה. מבחינת כשרות, אבקת חלב אינה זהה לחלב רגיל. היא אמנם חלבית כדין החלב, אך לעומת חלב נוכרי שאסור מדרבנן ורק לדעת מיעוט מותר בימינו עקב הפיקוח הממשלתי על יצרני החלב, אבקת חלב שנעשתה מחלב נוכרי ('אבקת חלב נוכרי') מותרת לפי שיטות מסוימות לכתחילה, ולפי שיטות אחרות רק במצבי דחק כמו לקטנים בשנות בצורת וכדומה אפשר להתיר, אך יש המחמירים ואוסרים אותה לחלוטין.

9

חלב נוכרי (או חלב עכו"ם) הוא חלב שנחלב על ידי אדם שאינו יהודי, כאשר לאורך כל תהליך החליבה לא נמצא יהודי בשטח החליבה. חלב זה חשוד בכך שמעורב בו חלב מבעל-חיים שאינו כשר (כמו חזיר או נאקה), ולכן עלול אף הוא להיות לא כשר. חז"ל אסרו חלב נוכרי מפני החשש שהגוי יערב בו חלב בהמה שאיננה כשרה. בהלכה נקבע שאם יהודי עומד ורואה שהנוכרי אינו מערבב חלב אחר בתוך החלב שנחלב, החלב אינו אסור משום חלב נוכרי. יתרה מזאת, די בכך שיהודי יעמוד בפתח המחלבה, או שיצא וייכנס, מתוך הנחה שהנוכרי פוחד לערב חלב אחר מחשש שיפסיד. היו שפסקו שגם קיום מצלמות שמתעדות את תהליך החליבה, מספיק כדי שהחלב לא ייחשב חלב נוכרי כך נוהגים בתנובה על פי ועדת מהדרין ובהסכמתם של גדולי הפוסקים הרב יוסף שלום אלישיב והרב שמואל הלוי וואזנר.

10

שוקו הוא משקה מבוסס קקאו. צבעו חום והוא מוגש חם או קר. לשם הכנת שוקו משתמשים לרוב באבקת קקאו, חלב ומים בפרופורציות שונות ובתוספת סוכר או ממתיק מלאכותי. ניתן להכין שוקו גם מתחליפי חלב צמחיים, כגון חלב סויה או חלב שקדים. לשם הכנת שוקו מאבקת קקאו יש להרתיח בסיר תערובת של חלב ומים או חלב בלבד. מוסיפים לתוכו אבקת קקאו וסוכר, ומביאים להמסה מלאה. אם משתמשים באבקת קקאו אינסטנט, המכילה מתחלבים, ונילין וסוכר, ניתן לערבב את האבקה בחלב קר או במים ללא צורך במרכיבים נוספים. כיום, במקום קקאו וסוכר משתמשות מסעדות רבות בשוקולד, לצורך הכנת שוקו סמיך. כמו כן ישנן אבקות שונות הכוללות קקאו, סוכר וחומרים נוספים המשמשים להכנת השוקו. יש המשתמשים גם בקורנפלור ובשמנת. לעיתים אף מוסיפים לשוקו תוספי טעם, ובהם מרשמלו, ויסקי, אייריש קרים, קינמון, תמצית וניל וסירופ.