פאי (מאפה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תמליא דובדבנים
פאי תפוחים, יחד עם דגל ארצות הברית וציוד בייסבול - מסמלי התרבות האמריקנים
תמליא בשר טבעוני

פאי (על פי החלטת האקדמיה ללשון העברית: תַּמְלִיא[1]) הוא מאפה העשוי בתבנית עגולה, בעלת דפנות נמוכות. הפאי ממולא במילויים שונים, מלוחים או מתוקים, כגון בשר, דגים, ירקות, פירות, גבינה, קצפות, שוקולד, רפרפת, אגוזים ומרכיבים נוספים.

הכנה

הפאי יכול להיות בעל שכבה אחת, כלומר תחתית (קלתית) שעליה המילוי, או בעל שתי שכבות (העליונה מעט דקה יותר) שיוצרות כיסוי מלא דמוי צדפה על המילוי. קלתית הפאי עשויה ברוב המקרים מבצק פריך או מבצק עלים.

לעיתים נאפית קלתית הפאי לפני הוספת המלית (אפייה זו מכונה "אפייה עיוורת") כדי שתשמור על פריכותה ולא תהפוך רטובה תחת המילוי, או כדי למנוע מהמלית להיחרך או להתייבש בזמן שהבצק נאפה. לאחר האפייה העיוורת ממלאים את הקלתית במלית ואופים עוד אפייה קצרה (אם יש צורך באפיית המלית).

צורת הגשה מוכרת של הפאי היא פרוסת פאי קרה או חמה יחד עם גלידה - צורת הגשה זו מכונה בארצות הברית à la mode.

פאי בתרבות

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים