ונילין
ונילין | |||
---|---|---|---|
כללי | |||
שם מדעי | 4-הידרוקסי-3-מתוקסיבנזאלאיד | ||
שמות אחרים | ונילין ; אלדהיד ונילי ; מתיל ונילין | ||
נוסחה כימית | C8H8O3 | ||
מסה מולרית | 152.14g/mol | ||
מראה | מוצק לבן צהבהב | ||
מספר CAS | [121-33-5] | ||
פיזי | |||
נקודת התכה | 353-354 K° או 80–81 C° | ||
נקודת רתיחה | 558 K° או 285 C° | ||
צפיפות | 1.056 g/cm3 | ||
מסיסות | עשרה גרם לליטר | ||
קבוע הדיסוציאציה | 7.396 |
ונילין, מתיל ונילין או 4-הידרוקסי-3-מתוקסיבנזאלדהיד היא תרכובת אורגנית הנמצאת בעיקר בגרעיני צמח הווניל ונותנת לצמח את ריחו וטעמו.
הנוסחה הכימית של הוונילין היא C8H8O3 והקבוצות הפונקציונליות כוללות אלדהיד, אתר ואלכוהול.
ונילין סינתטי משמש כחומר טעם וריח לסוגי מאכלים, משקאות ותרופות. הוא נמצא בתמצית וניל.
שימושו העיקרי של המתיל ונילין הוא בתעשיית המזון, ביחד עם אתיל ונילין שלו ריח וטעם חזקים יותר. האתיל ונילין שונה מהמתיל ונילין בקבוצת המתוקסי, כאשר באתיל ונילין קבוצת מתוקסי נהפכת לאתוקסי (O-CH2-CH3 במקום O-CH3).
תמצית וניל טבעית הנה תערובת של מאות תרכובות שונות בנוסף לוונילין. השימוש בוונילין למטרות שינוי טעם של מזון מסוים נעשה על ידי תמיסות ונילין טהור שבדרך כלל מיוצר בתהליך סינתטי, או במקרים מועטים יותר, על ידי מיצוי ונילין מזרעי הווניל.
בגלל הקושי בהכנת הוונילין הטבעי ובגלל מחירו היקר, ישנו ביקוש גדול לוונילין הסינתטי.
הפקה
הסינתזה המסחרית הראשונה ליצור ונילין סינתטי כללה שינוי כימי של החומר היותר נפוץ יוגינול (חומצה יוגינית, Eugenol). סינתזה אחרת נעשית על ידי תהליך איזומריזציה של איזויוגינול, ולאחר מכן מבוצע תהליך חמצון. כיום, התהליכים הפופולריים ביותר לייצור ונילין הם פרומילציה של גואיאקול ופרמנטציה של ליגנין - תוצר לוואי של תעשיית הנייר.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: ונילין |
34011029ונילין