מרשמלו
מרשמלו | |
מאכלים | |
---|---|
מרכיבים עיקריים | סוכר, קורנפלור, מרנג, ג'לטין |
מרשמלו (מאנגלית: Marshmallow, להאזנה (מידע • עזרה)) הוא ממתק בעל מרקם ספוגי. הוא מיוצר במגוון צבעים וצורות. הצבעים המקובלים הם לבן וורוד. המרשמלו נקרא על שם תמצית מיצוי הצמח שממנו הוא מופק.
בצורתו התעשייתית-המודרנית המרשמלו מיוצר מסוכר או עמילן תירס וחלבון ביצה ליצירת מרנג, ג'לטין, גומי ערבי וחומרי טעם.
מרשמלו יוצר באופן מסחרי לראשונה בצרפת בסוף המאה ה-19. בשנת 1948 אלכס דומק ממדינת אילינוי המציא את המרשמלו מחדש כשיצר אותו בצורת גלילים רכים קצרים, שעליהם מפזרים תערובת של עמילן תירס וסוכר.
מקור השם והיסטוריה
במתכון המסורתי-המקורי משתמשים בתמצית פרח הנטופית הרפואית (בת משפחה של החוטמית) במקום בג'לטין. צמח זה מכונה באנגלית "מרשמלו" ("Marsh Mallow" – מילולית: חלמית הביצות, על שם צמח החלמית שהיה גדל בביצות), ומכאן שם הממתק. בשנת 1957 קבעה האקדמיה ללשון העברית את השם "קְצִיפַת קוֹלָן", אך שם זה לא נקלט בציבור.[1]
תיעודים ראשונים של המרשמלו הם כבר מימי המצרים הקדמונים, ממתק המרשמלו היה שמור לאצילים ולמלכים[2].
בסוף המאה ה-19 החלו לייצר מרשמלו בצורה מסחרית, על ידי מזיגת הבלילה של מיצוי פרח החלמית כשהוא מעורבב בחלבון ביצה וסוכר לתוך תבניות עמילן. בהמשך, מיצוי הצמח הוחלף בג'לטין כדי ליצור צמיגיות קשיחה יותר והוסיפו עמילן וסירופ גלוקוז.
צורות הגשה
את המרשמלו ניתן לאכול בצורתו המקורית, קלוי או כתוסף למזון אחר:
- ניתן לקלות מרשמלו על ידי חשיפתו לאש גלויה למשך זמן קצר בעזרת שיפוד. בקומזיצים ובל"ג בעומר נהוג לקלות מרשמלו נעוץ על מקל במדורה.
- נהוג להוסיף מרשמלו למשקאות חמים מסוג שוקו, שוקולטה ומוקה.
- מרשמלו מותך הוא אחד המרכיבים של גלידת רוקי רוד (rocky road) הפופולרית בארצות הברית.
- קרם מרשמלו משמש מרכיב בכריכים ועוגות ובייחוד בכריך הפלאפרנאטר הפופולרי במדינת מסצ'וסטס, בניו אינגלנד שבארצות הברית.
מרשמלו לצמחוניים
רוב המרשמלו המיוצר באופן מסחרי כיום מכיל ג'לטין במקום תמצית שורש צמח המרשמלו, וזאת בגלל עלותה הגבוהה יחסית של התמצית. לכן צמחוניים מעדיפים שלא לאכול מרשמלו זה, ולחלק מהדעות הוא בעייתי עבור מקפידים על כשרות מאחר שג'לטין מיוצר מעצמות או עורות של בעלי חיים.
ניתן לייצר מרשמלו צמחוני על ידי שימוש במתכון המסורתי שאינו מכיל ג'לטין או שימוש בתחליפי ג'לטין שאינם מן החי. עבור שומרי כשרות המחמירים שלא לאכול ג'לטין העשוי מחלקי בעלי חיים שאינם כשרים, ניתן לייצר מרשמלו מג'לטין המופק מעצמות דגים כשרים.
השפעה תרבותית
ההשפעות התרבותיות של המרשמלו הן מינוריות. אחת הבולטות שבהן היא ההשראה שסיפק לאומן קים ג'ה אין לעיצוב בובת המשימרו (ששמה ניתן לה מכיוון שאחייניתו של ג'ה אין עיוותה את שמו של המרשמלו). בובת המשימרו עוצבה באופן המזכיר מאוד את המרשמלו.[דרוש מקור]
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: מרשמלו |
- הכנת מרשמלו באמצעים ביתיים- באתר "הלול"
- מתוק לל"ג בעומר: מרשמלו, באתר ynet, מתכונים למרשמלו תוצרת בית
- מרשמלו, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ איך אומרים בעברית מרשמלו?, ציוץ בטוויטר של האקדמיה ללשון העברית, 22 במאי 2019
- ^ אריה לצטר, 9 דברים שלא ידעתם על סוכריות, באתר שטראוס
מרשמלו32750302Q272198