רב הונא בריה דרב נחמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מר הונא בר רב נחמן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רב הונא בריה דרב נחמן
מקום מגורים סיכרא, בבל
השתייכות הדור הרביעי לאמוראי בבל
רבותיו רב נחמן
בני דורו רבא ורב הונא בר חיננא
אב רב נחמן
אם ילתא
חותן (רב פפא)

רב הונא בריה דרב נחמן היה אמורא בדור הרביעי לאמוראי בבל, בנו ותלמידו של רב נחמן. יש שכתבו שהיה רב הונא בריה דרב נחמן נוסף בדור השישי, בנו ותלמידו של רב נחמן בר יצחק, וחתנו של רב פפא.


ביוגרפיה

רב הונא חי בדור הרביעי לאמוראי בבל, בנו של רב נחמן וילתא אשתו, שכל בניהם היו מפורסמים כתלמידי חכמים בזמן האמוראים. גר בעיר סירכא שבמחוז מחוזא בבבל. נזכר רק כמה פעמים בתלמוד[1], היה תלמידו של אביו רב נחמן וחברו של רב הונא בר חיננא, ראש הישיבה בעירו, ושל רבא ראש ישיבת מחוזא, שאף נחלקו ביניהם בהלכה[2].


רב הונא חתנו של רב פפא

ערך מורחב – רב הונא בריה דרב נחמן (השני)

בגמרא מסופר שרב פפא לקח את רב הונא בריה דרב נחמן כחתנו, אחרי שהשֵיב על ספק שלאמוראים מלפניו לא היה מענה[3]. לפי חלק מהמפרשים[4]. מדובר בבנו של רב נחמן וילתא אשתו, שכל בניהם היו מפורסמים כתלמידי חכמים בזמן האמוראים, אך ההנחה המקובלת היא שהדבר לא יתכן מאחר שרב פפא היה בדור החמישי של האמוראים, תלמידו של רבא שהיה תלמיד רב נחמן, ומדובר בשני אישים ראשונים.

הצעה אחרת סוברת שהגרסא שונה ויש לגרוס ב"הונא מר בריה דרב נחמיה"[5].

הצעה נוספת היא שהיו שני רב הונא בריה דרב נחמן[6], הראשון כונה "הון בריה דרב נחמן"[6], ואילו רב פפא לקח לחתנו את השני שהיה בנו של רב נחמן בר יצחק[7].

הון בריה דרב נחמן

בתלמוד נזכר פעמיים אמורא בשם 'הון בריה דרב נחמן'[8], כשהוא שואל את אביו רב נחמן בהלכה. רוב החוקרים ביארו שהכוונה על רב הונא בנו של רב נחמן, כשיש הגורסים שם 'הונא'[9], ויש המשערים שהשם "הון" זה קיצור מ-"הונא"[10] ויש שמסבירים שיתכן שכונה כך כדי להבדילו מרב הונא בריה דרב נחמן (השני), חתנו של רב פפא שלא היה בנו של רב נחמן הידוע אלא בנו של רב נחמן אחר[11].

אולם רש"י כותב ששמו היה 'הון' (ומשמע שלא הונא[12]). כמו כן בסדר הדורות מנה בין בניו של רב נחמן גם את הון וגם את הונא בנפרד, כל אחד בנפרד[13].

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא מציעא, דף מ"ז עמוד א'; מסכת חולין, דף מ"ט עמוד ב'; מסכת בכורות, דף נ"ד עמוד ב'; וכן ילקוט שמעוני, ויקרא, רמז תר"פ
  2. ^ תלמוד בבלי, מסכת עבודה זרה, דף נ"ז עמוד ב'
  3. ^ תלמוד בבלי, מסכת הוריות, דף י"ב עמוד ב'
  4. ^ רבי דוד אופנהיים, שם דוד - על התורה, באתר אוצר החכמה
  5. ^ שערי תורת בבל, עמוד 381; רבי אהרן הימן, "רב הונא בריה דרב נחמן", תולדות תנאים ואמוראים, לונדון, תר"ע, באתר ויקיטקסט. וכן מובא בדקדוקי סופרים, בבא מציעא דף מ"ז עמוד א'.; בכתב יד מינכן הגירסא "רב חנין בריה דרב נחמן".
  6. ^ 6.0 6.1 שערי תורת בבל, עמוד 376
  7. ^ מנחת יהודה על הוריות יב,ב, וראה סדר הדורות הקצר, באתר אוצר החכמה (צפייה חופשית – מותנית ברישום)
  8. ^ תלמוד בבלי, מסכת יבמות, דף ל"ד עמוד ב', ודף קי"ב עמוד א'.
  9. ^ ספר ההשלמה פי"ג יבמות
  10. ^ ראו: שערי תורת בבל, עמוד 376, ספר יוחסין אות הה"א, וכן רבי יעקב צבי יאליש, בית ועד לחכמים ערך הון. וכן רבי אהרן הימן, "רב הונא בריה דרב נחמן", תולדות תנאים ואמוראים, לונדון, תר"ע בערך על הון הוא מציין לעיין בערך של 'רב הונא'
  11. ^ שערי תורת בבל, עמוד 376, וכן כתב בספר יוחסין אות הה"א
  12. ^ וכך דייק *פה
  13. ^ סדר תנאים ואמוראים בערכו של רב נחמן

{{