קריית בעלז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קריית בלז)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריית בעלז
צילום אווירי של קריית בעלז
צילום אווירי של קריית בעלז
מידע
עיר ירושלים
מייסדים הרב ישכר דב רוקח
על שם חסידות בעלז
שכונות נוספות בירושלים
הכניסה הראשית למרכז העולמי ברחוב דובר שלום

קריית בעלז (או בעלזא) היא שכונה חרדית בצפון ירושלים. השכונה נוסדה על ידי האדמו"ר מבעלז, הרב ישכר דב רוקח, וחסידיו כשכונה של חסידי בעלז בירושלים. שכונה זו היא מרכזה העולמי של חסידות בעלז.

בניית הקריה

אבן הפינה לשכונה הונחה בשנת תשל"ז. בי' בסיוון תשמ"ד היה מעמד הנחת אבן הפינה לבית הכנסת המרכזי של החסידות[1]. ובשנת תש"ס (2000) נחנך בית הכנסת החדש. בית הכנסת בנוי על צלע הר גבוה כך שמהכניסה לירושלים וכן משכונות רבות בעיר ניתן להבחין בגודלו המרשים. סביב בית המדרש נוסדה קריית בעלז.

הקריה הותיקה שוכנת בין הרחובות דובר שלום (הקרויה על שם האדמו"ר הראשון בשושלת) והצד האי-זוגי של רחוב דברי חיים, במרכזה ממוקם בית המדרש הגדול של החסידות, כך שדרכי הגישה אליו שווים מכל קצוות הקריה. שני רחובות נוספים מובילים אל בית המדרש המרכזי והם קדושת אהרן (על שמו של האדמו"ר הרביעי בשושלת) ורחוב בינת יששכר (על שמו של האדמו"ר השלישי בשושלת). לקריה כיכר מרכזית הקרויה על שמה של החסידות "כיכר בעלזא". בכיכר נפגשים הרחובות הראשיים אוהל יהושע ודובר שלום.

בשנות תשנ"ח-תש"ס נבנו כמה בניינים נוספים על ידי קהילת בעלז ברחובות הגובלים לקריה הותיקה. שמות הרחובות הוחלפו מ'פתח תקוה' ל'אהל יהושע' (על שם האדמו"ר השני בשושלת) ומ'אהליאב' ל'תכלת מרדכי' (על שם אבי האדמו"ר הנוכחי), ובניינים אלו כונו "שלב ב'".

קריית בעלז גובלת בשכונת רוממה, תל ארזה, אונסדורף, מטרסדורף וקריית צאנז.

התנהלות הקריה

הקהילה היתה מנוהלת על ידי "ועד קריית בעלזא", המפקחת על ענייני הקריה ומפעילה גם "ועדת קבלה" לשכונה. אחת מתקנות הקריה אשר נקבעו על ידי האדמו"ר מבעלז הן לא להשכיר דירות לבחורי ישיבות[2]

בנוסף לכך וועדת הקריה אחראית גם על מחירי הדירות ובשנת 2007 נטלה על עצמה להיות אחראית ולדאוג כי מחירי הדירות בקריה לא יהיו גבוהים כך שמשפחות החסידות יוכלו להתגורר בנעימים[דרושה הבהרה] בשכונה. למעשה מחירי הדירות הם מהיקרים שבירושלים.

קריית בעלז היא היחידה מבין כל ריכוזים והקריות החרדיים בישראל שבה פועלת באופן ייחודי צפירה גם בצאת השבת בכדי לבשר על הזמן המותר במלאכה. צפירה זו מופעלת במוצאי השבת שלש דקות אחרי זמן רבינו תם, שלש הדקות הנוספות הן משום תוספת שבת.

שמות הרחובות בשכונה המנציחים את שמם של אדמו"רי בעלז. תכלת מרדכי, קדושת אהרן, דובר שלום, בינת יששכר, אוהל יהושע. (מידע מתוך אתר עיריית ירושלים).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25732281קריית בעלז