מינרט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מינארט)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צריחי המסגד הכחול באיסטנבול

מִינָרֵטערבית: مَنَارَة, תעתיק: מַנָארַה, תרגום: מגדלור) הוא סוג של צריח וחלק אדריכלי בולט של מסגד מוסלמי. מינרט הוא מבנה גבוה עם חרוט מחודד, שבקצהו כתר בצורת בצל או בצורות מעוטרות אחרות. המינרט עומד לבדו או שהוא גבוה מכל מבנה סביבו. בניית המינרטים החלה בתקופה העבסית משנת 750 לערך. בתחילה, המינרט היה בדגם לולייני וגרם מדרגות חיצוני איפשר עליה לראשו, כאשר המינרט עצמו אטום מבפנים.

תפקידו העיקרי של המינרט הוא לספק עמדה גבוהה ממנה יכול המואזין לשיר את האד'אן, הקורא למאמינים לבוא לתפילה. לכן נקרא הצריח בערבית מִאְדַ'נַה (مِئْذَنَة).

מינרטים שוברי שיאים

המסגד בעל המינרטים הרבים ביותר הוא גם המסגד הגדול בעולם: מסגד הנביא, שנמצא בעיר מדינה שבערב הסעודית, ומתהדר בעשרה מינרטים.

המינרט הגבוה בעולם מתנשא לגובה של 210 מטרים והוא נמצא במסגד השני בגודלו בעולם, מסגד חסן השני, שבעיר קזבלנקה שבמרוקו.

איסור על בניית מינרטים

בשנת 2006 התפתח בשווייץ דיון ציבורי ער לגבי בניית מינרטים בשטחה. מפלגת העם השווייצרית השמרנית השיקה קמפיין תקשורתי רחב היקף שקרא לאסור בניית מינרטים, בטענה כי אלה מסמלים את שלטון האסלאם וכן כי קיים קשר ישיר בין בנייתם לבין דיכוי נשים, נישואים כפויים, חוסר סובלנות דתית והתאסלמותה של אירופה.

ב-29 בנובמבר 2009 נערך משאל עם שיזמה המפלגה, ולאור תוצאותיו נוסף לחוקה השווייצרית סעיף האוסר על בנייתם של צריחי מסגדים. ההחלטה עוררה ביקורת ציבורית וטענות כי שווייץ מפרה זכויות אדם, ואכן ארגונים מוסלמים שווייצרים הגישו ערעור על ההחלטה לבית המשפט האירופי לזכויות אדם בשטרסבורג. כיום נמצאים בשווייץ ארבעה מינרטים בלבד.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23240650מינרט