מבצע מגן צפוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבצע מגן צפוני
תאריכי הסכסוך 4 בדצמבר 2018 – 13 בינואר 2019 (5 שבועות ו־6 ימים)
מקום גבול ישראל-לבנון
עילה חפירת מנהרות טרור מלבנון לשטח ישראל
תוצאה איתור והשמדת 6 מנהרות טרור
הצדדים הלוחמים

ישראלישראל ישראל

חזבאללהחזבאללה חזבאללה

מנהיגים
Emblem of Israel.svg בנימין נתניהו (ראש הממשלה  
מפקדים

חזבאללהחזבאללהחסן נסראללה

כוחות
אבדות

אין

6 מנהרות טרור הושמדו

סיור במנהרת הדגל של חזבאללה. נטרולה של מנהרת הדגל "רמיה", השישית והאחרונה. המנהרה שמגיעה לעומק 80 מטרים, שזהה לכ-22 קומות, ופתחה נמצא כ-77 מטרים לתוך גבול ישראל
ביקור פורום בכירי חיל האוויר בפיקוד צפון, נובמבר 2019
ביקור גנרל קנת' מקנזי, נובמבר 2019
פתח המנהרה, מאי 2019
פנים המנהרה, מאי 2019

מבצע מגן צפוני היה מבצע צבאי-הנדסי של צה"ל בהובלת פיקוד הצפון, חיל ההנדסה הקרבית ואגף המודיעין לחשיפה ונטרול מנהרות טרור חודרות גדר, שחפר חזבאללה מלבנון לתוך שטח ישראל, בגבול ישראל-לבנון. המבצע נערך בין 4 בדצמבר 2018 (כ"ו בכסלו ה'תשע"ט) ל-13 בינואר 2019, ובמהלכו אותרו שש מנהרות התקפיות שחודרות לשטח ישראל.

ב-13 בינואר 2019 הכריז צה"ל על איתורה של המנהרה הגדולה והמתקדמת ביותר שחפר חזבאללה אל תוך שטח ישראל, על השלמת איתור כלל המנהרות שחפר חזבאללה, ועל סיומו המעשי של מבצע מגן צפוני.

רקע

היערכות צה"ל למבצע

לפעולה קדם מאמץ מודיעיני-טכנולוגי בהובלת אגף המודיעין שנמשך מספר שנים. המאמץ המודיעיני הוביל לגילוי פרויקט המנהור של חזבאללה והעובדה שהוא חופר מנהרות תת-קרקעיות מתחת גבול ישראל-לבנון במטרה להחדיר מחבלים רבים (על פי הערכות בישראל: כ-5,000; או עשרה גדודים)[1][2] לישראל, לשם כיבוש יישובים בגליל. בעקבות הבשלתה של טכנולוגיה ישראלית לאיתור מנהרות, והצלחתה של המעבדה הטכנולוגית לגילוי ואיתור מנהרות של פיקוד הדרום, הוקמה על-פיה מעבדה נוספת וגדולה יותר בעוצבת הגליל - המעבדה הטכנולוגית לגילוי ואיתור מנהרות (פיקוד הצפון)[3] - וזו הובילה את המאמצים הטכנולוגיים לגילוי חפירות ואיתור המנהרות בשיתוף פעולה עם יהל"ם והכוחות ההנדסיים בשטח.

קיים מכנה משותף למאבק במנהרות בגזרות השונות, אבל ההבדלים אינם קטנים – בדרום הקרקע חולית ורכה מאוד, בצפון הסלע קשה ביותר. לאורך גבול הצפון בגליל המערבי כמעט אי אפשר לחפור. באזור שבו התגלתה המנהרה שצה"ל עסק בנטרולה בתחילת המבצע, ניצל חזבאללה תוואי שטח ייחודי ותלול למדי. המנהרה נחפרה בעומק 25 מטרים כדי להקשות על גילויה[4]. את ההכנות למבצע, ריכז באופן אישי הרמטכ"ל, גדי איזנקוט, שאף פיקד עליו כשיצא לפועל[5].

רקע פוליטי והמצב הביטחוני

ב-11 בנובמבר 2018 הסתבכה פעולה של כוח מיוחד של צה"ל בזירה הדרומית באזור חאן יונס, כשהכוח נחשף על ידי כוחות חמאס. בעקבות זאת אירעה הסלמה בדרום, שבמהלכה נורו רקטות ופצמ"רים על יישובים ישראלים. בקבינט הביטחוני הייתה מחלוקת האם להגיע לרגיעה עם חמאס או לצאת למבצע צבאי, ובין היתר כדי להימנע מהסלמה בשתי חזיתות הוחלט להגיע לרגיעה עם חמאס[6]. במסגרת הרגיעה הסכימה ישראל להפסקת אש עם חמאס והתירה העברת כסף קטרי לרצועה. ההסכמה הייתה מנוגדת לדעתו של שר הביטחון אביגדור ליברמן, שלתפיסתו המנהרות בצפון לא דרשו טיפול מיידי והמצב בדרומי דחוף יותר. בעקבות זאת הודיע למחרת ההסכם עם חמאס ב-14 בנובמבר על התפטרות וטען: מבחינתי מה שקרה אתמול, הפסקת האש, בשילוב עם כל תהליך ההסדרה מול חמאס, זה כניעה לטרור[7]. סיעת הבית היהודי הודיעה על אולטימטום לראש הממשלה למינוי בנט לשר ביטחון, כשהשרים איילת שקד ונפתלי בנט איימו להתפטר, אולם לאחר נאום של נתניהו שבו הודיע על "תקופה שתדרוש הקרבה" חזרו בהם מהאולטימטום[8].

מהלך המבצע

בערב שלפני תחילת המבצע נערכו בגבול הצפון כוחות גדולים של צה"ל, שכללו כמות רבה של כלי צמ"ה (ציוד מכני הנדסי שכולל דחפורים, שופלים, מחפרים ומקדחי בורות) של חיל ההנדסה הקרבית ויחידות מיוחדות, בהן יהל"ם. את כוחות ההנדסה תגברו כוחות של חיל הרגלים (גדוד ברק 12), חיל התותחנים (גדוד נמר 405) ושריון (גדוד סופה 53) שאבטחו את הפעילות המבצעית, שנערכה כולה בתוך שטח ישראל[9]. חטיבת עוז (חטיבת הקומנדו) הוצבה בכוננות ואבטחה אף היא את העבודות ההנדסיות[10].

ביום הראשון למבצע (4 בדצמבר) אותרה מנהרת טרור ראשונה שחצתה את הגבול מדרום כפר כילא אל מטולה[11]. המנהרה נחפרה מתוך בית פרטי, במשך למעלה משנתיים, וכללה רשת חשמל ותקשורת. המנהרה חדרה 40 מטר לתוך שטח ישראל[12]. המנהרה נועדה ככל הנראה ליציאה של כוחות קדמיים מיוחדים שישלטו על הגישה למטולה בכביש 90 ובכך ינתקו אותה מדרום ויבודדו אותה[13].

ביום השני למבצע (5 בדצמבר) החל צה"ל בחיפוש מנהרת טרור שנייה שיצאה מהכפר ראמיה והגיעה בסמוך למושב זרעית[14], ובהמשך החלו פעולות לאיתור מנהרת טרור שלישית שיצאה מהכפר מיס אל-ג'בל.

ב-8 בדצמבר בצהריים פתחו כוחות צה"ל באש אל עבר שלושה חשודים שהתקרבו לגדר המערכת. החשודים נמלטו[15]. מאוחר יותר באותו היום איתרו כוחות צה"ל מנהרת טרור נוספת שחפר חזבאללה, השנייה מאז החל המבצע[16]. המנהרה מולכדה על-מנת למנוע שימוש בה עד שתנוטרל לחלוטין[17].

ב-9 בדצמבר פנה דובר צה"ל בשפה הערבית, סא"ל אביחי אדרעי, לתושבי הכפרים הלבנוניים כפר כילא וראמיה, הסמוכים לגבול עם ישראל, והזהיר אותם כי הם חיים באזור של "חבית חומר נפץ", כיוון שחזבאללה הקים מתחת לבתיהם רשת של מנהרות טרור. "צה"ל ממליץ לתושבי הכפרים לשקול ולעזוב באופן זמני את בתיהם עד סיום הפעולה". דובר צה"ל תא"ל רונן מנליס הוסיף: "התוואי מולכד על ידי צה"ל וכל מי שייכנס אליו מצדו הלבנוני מסכן את חייו"[18].

ב-11 בדצמבר איתר צה"ל מנהרה שלישית במספר[19][20].

ב-16 בדצמבר פרסם צה"ל כי חשף מנהרה רביעית במספר[21][22]. לפי הודעת דובר צה"ל: "התוואי מולכד, מי שייכנס אליה מסכן את חייו" וב-19 בדצמבר פורסם שהמנהרה הרביעית שנחשפה, נחפרה מכיוון ראמיה לכיוון זרעית וחדרה מטרים ספורים לשטח ישראל[23][24].

ב-20 בדצמבר החל צה"ל בהריסת המנהרות שנחשפו. באותו לילה פוצצו כוחות יהל"ם את מנהרת הטרור שנחפרה מראמיה[25].

ב-26 בדצמבר פרסם דובר צה"ל שכוחות ההנדסה איתרו מנהרה חמישית במספר במהלך השבוע, ונטרלו אותה. המנהרה נחפרה מהכפר עייתא א-שעב לכיוון מושב שתולה[26].

ב-27 בדצמבר נטרלו לוחמי ההנדסה הקרבית את המנהרות שנחפרו מכפר כילא. על פי דובר צה"ל נטרול המנהרות ארך מספר ימים ובוצע בשיטה הנדסית, שכללה שימוש באמצעים מגוונים, מפיצוץ ועד להחדרת חומרים הכוללים מים, בנטוניט ומלט[27].

ביום שבת, ה-12 בינואר 2019, לאחר התייעצות ואישור הרב הצבאי של עוצבת הגליל להמשיך את החפירות לאיתור גם במהלך השבת, נחשפה המנהרה השישית בסדרת המנהרות שנחפרו מלבנון ועברו את הגבול לישראל. מוצא המנהרה בכפר ראמייה שבדרום לבנון. מנהרה זו כללה מסילות לשינוע ציוד ופסולת ועומקה 55 מטר[28]. בכך הושלם חלק איתור המנהרות של מבצע "מגן צפוני"[29]. במהלך החודשים שחלפו למד צה"ל את המנהרה של ראמיה - הגדולה, העמוקה והמתוחכמת ביותר שחפר חזבאללה[30] - וב-30 במאי 2019 ניטרל אותה[31].

תיאומים צבאיים

ב-5 בדצמבר התקיים מפגש משולש בין נציג צה"ל, יוניפי"ל וצבא לבנון, בנוגע למנהרות הטרור של חזבאללה[32]. מאוחר יותר לקח צה"ל את מפקד יוניפי"ל לסיור אל מרחב המנהרה שנחשפה ודרש מהארגון לנטרל את המנהרות מצידן הלבנוני[33][34].

בבוקר 11 בדצמבר אישר יוניפי"ל את קיומה של מנהרה שנייה שחדרה לישראל משטח לבנון[35].

ב-11 בדצמבר יצאה למוסקבה משלחת קצינים בכירים של צה"ל, בראשות ראש אגף מבצעים אלוף אהרון חליוה. במסגרת הביקור, שארך כיממה, נפגשו חברי המשלחת עם מקביליהם בצבא רוסיה לעדכון בנושא מבצע "מגן צפוני" ובנושאים מבצעיים נוספים[36]. בעקבות כך שלחה רוסיה מכתב אזהרה לממשלת לבנון שלא יפרו את החלטה 1701 ודרשה שיטפלו במנהרות חזבאללה[37].

עיטורים ואותות שניתנו בגין המבצע

על המבצע המוצלח ניתנו צל"שים ואותות הערכה:[38]

אות הערכה מטעם הרמטכ"לאות הערכה מטעם הרמטכ"ל
עם סיום המבצע העניק הרמטכ"ל גדי אייזנקוט אות הערכה לעוצבת הגליל.
צל"ש אלוף צל"ש אלוף פיקוד הצפון
בתאריך 19.03.2019 העניק אלוף יואל סטריק את צל"ש אלוף הפיקוד ליחידת יהל"ם על פעילותה במבצע מגן צפוני. את הצל"ש קיבל בשם היחידה אלוף-משנה שחר בק, מפקד יהל"ם.
צל"ש מפקד אוגדה צל"ש מפקד עוצבת הגליל
בתאריך 19.03.2019 העניק תת-אלוף רפי מילוא את צל"ש מפקד האוגדה לרס"ן י' - קצין מיחידת יהל"ם על פעילותו במסגרת המבצע.
פרס ביטחון ישראלפרס ביטחון ישראל
ב-2019 הוענק פרס ביטחון ישראל לצוותים של אגף המודיעין וחיל ההנדסה הקרבית שאיתרו, חשפו ונטרלו את מנהרות הטרור של חזבאללה[39].

המערכה המדינית ותגובות

תגובת בנימין נתניהו

ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, עדכן בפגישה בבריסל את מזכיר המדינה של ארצות הברית, מייק פומפאו, על מבצע "מגן צפוני" בפגישתם זמן קצר לפני תחילת המבצע. למחרת הודיעה ארצות הברית על תמיכה מלאה בפעולות ישראל ובמבצע נגד המנהרות. ראש הממשלה הוסיף שהמנהרות החודרות שבנה חזבאללה הן הפרה בוטה של הריבונות הישראלית ושל החלטת מועצת הביטחון של האו"ם, החלטה 1701[40], והנחה את שגריר ישראל באו"ם להגיש תלונה רשמית נגד לבנון ויוניפי"ל באו"ם ולדרוש כינוס של מועצת הביטחון של האומות המאוחדות בעניין חזבאללה.

ב-6 בדצמבר קיים נתניהו מפגש עם שגרירים זרים באזור המנהרה שנחשפה, הציג להם את פרטי המבצע וביקש מהם לגנות את הפרת הריבונות הישראלית[41].

ב-8 בדצמבר שוחח נתניהו על המבצע עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין[42].

תגובות במערכת הפוליטית

בעקבות המצב הביטחוני השרים נפתלי בנט ואיילת שקד חזרו בהם מאולטימטום לנתניהו למנות את בנט לשר ביטחון[43].

יואל חסון, יו"ר סיעת המחנה הציוני, תקף את ראש הממשלה על עיתוי המבצע בטענה שייתכן שעיתוי המבצע היא ”״עיתוי שקוף״ שמזיז את הפוקוס מתיק 4000 בשביל לחזק את תדמית מר ביטחון?”[44].

תגובות בצד הלבנוני

ראש הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, הטיל ספק בטענות ישראל בדבר קיום מנהרה שאותרה בכפר כילא שבלבנון, והוסיף, שאם הפעילות תתרחב אל שטחה של לבנון, תידרש תגובה לכך[45].

ב-26 בינואר 2019 לאחר שלא הגיב במשך המבצע, התראיין מנהיג חזבאללה חסן נסראללה לרשת הטלוויזיה אל-מיאדין וטען כי המבצע מורה על כשל מודיעיני של צה"ל. לדבריו לא הופתע מגילוי המנהרות אלא מאיחור הגילוי והטיפול בהן. לטענתו, אחת המנהרות נחפרה כ-14 שנים קודם לכן, וכן ישנן מנהרות נוספות שצה"ל לא גילה אף על פי שהכריז על סיום המבצע.

תגובות באו"ם ומדינות אחרות

ב-19 בדצמבר נערכה ישיבה של מועצת הביטחון של האו"ם בנושא המנהרות ההתקפיות של חזבאללה כלפי ישראל, הפרת ריבונות ישראל והפרת החלטה 1701 של מועצת הביטחון. בישיבה זו, שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, הציג תצלומים ומפות של מנהרות חזבאללה המראות את הפרת ריבונות ישראל והפרת החלטה 1701 מהצד הלבנוני.

גלריה

סיור במנהרת הדגל של חזבאללה, מנהרת "רמיה", נובמבר 2019

ראו גם

קישורים חיצוניים

סרטונים וקטעי וידאו

הערות שוליים

  1. ^ איזנקוט: חיזבאללה תכנן להכניס 5000 לוחמים לישראל, באתר ערוץ 7, 18 במרץ 2019
  2. ^ אמיר אורן‏, אין שרמטכ"ל וגם אין נאשם: מי יישב על הכיסא המתעתע במשרד הביטחון?, באתר וואלה!‏, 14 במרץ 2019
  3. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg ליאור נוישטיין, מערכת אתר צה"ל, תיעוד יוצא דופן של הקולות והמעבדה שעזרו לחשוף את מנהרות חיזבאללה, באתר צה"ל, 10 בדצמבר 2018.
  4. ^ פוטנציאל הסלמה גדול: "מגן צפוני" - התמונה המלאה מקור ראשון, עמיר רפפורט, 12 בדצמבר 2018
  5. ^ אמיר אורן‏, מנהרת הזמן, באתר וואלה!‏, 24 באוגוסט 2019.
  6. ^ קובוביץ, יניב; לנדאו, נעה (2018-12-04). "למה נועדו המנהרות, ומה הקשר לעזה? שבעה דברים שאפשר להגיד על מבצע "מגן צפוני"". הארץ. נבדק ב-2019-03-02.
  7. ^ ליברמן התפטר וקרא לבחירות: "נכנענו לטרור", באתר ynet, ‏2018-11-14
  8. ^ בנט ושקד תקפו את נתניהו - מחשש ש"ישתה" להם קולות • פרשנות, באתר החדשות - 13
  9. ^ יואב זיתון, צה"ל יצא למבצע "מגן צפוני": "חשפנו מנהרות של חזבאללה שחדרו לשטח ישראל", באתר ynet, 4 בדצמבר 2018
    יואב זיתון ואיתמר אייכנר, המבצע נגד מנהרות חיזבאללה: ניוד תותחים, גיוס מילואים חלקי ודיון בקריה, באתר ynet, 4 בדצמבר 2018
    לילך שובל, ‏"מגן צפוני": צה"ל יצא למבצע נרחב להשמדת מנהרות חזבאללה בגבול לבנון, באתר ישראל היום, 4 בדצמבר 2018
  10. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg מיכאל אוריה, מערכת אתר צה"ל, שמענו על תפקיד לוחמי הקומנדו במבצע חשיפת ונטרול המנהרות, באתר צה"ל, 6 בדצמבר 2018.
  11. ^ לילך שובל, ‏צה"ל חושף: אותרה מנהרת טרור של חזבאללה שחצתה את הגבול מול מטולה, באתר ישראל היום, 4 בדצמבר 2018 12:49,
    ירון שניידר, כתב לענייני ערבים וניר דבורי, ‏תיעוד מהמנהרה שחצתה לשטח ישראל, באתר ‏מאקו‏‏, ‏4 בדצמבר 2018‏.
  12. ^ דובר צה"ל, המנהרה נחפרה מדרום כפר קילא מתוך בית פרטי, באתר טוויטר, ‏04/12/2018
  13. ^ אריאל זיגלר, קצין בכיר: "מבצע מגן צפוני עשוי להימשך חודשים", באתר מקור ראשון, ‏5 בדצמבר 2018.
  14. ^ דניאל הרץ, ‏תיעוד לבנוני: מנהרת טרור נוספת נחשפה?, באתר כיכר השבת, 5 בדצמבר 2018.
  15. ^ יואב זיתון ודניאל סלאמה, מבצע "מגן צפוני": חיילי גדוד 12 של צה"ל ירו לעבר חשודים בגבול לבנון, באתר ynet, 8 בדצמבר 2018
  16. ^ טל לב רם, ‏לאחר תקרית הירי בצפון: אותרה מנהרת טרור נוספת של חזבאללה בגבול לבנון, באתר מעריב אונליין, 8 בדצמבר 2018.
  17. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg לוחמי צה"ל איתרו מנהרה התקפית נוספת שחצתה מלבנון לישראל, באתר צה"ל, 8 בדצמבר 2018.
  18. ^ נעמה גרין, צה"ל בקריאה חריגה לתושבי הכפרים הסמוכים לגבול "אתם חיים בחבית חומר נפץ", קורא צה"ל לתושבי הכפרים הלבנוניים הסמוכים לגבול, "חזבאללה הקים מתחת לבתיכם רשת של מנהרות טרור" הידברות, 9 בדצמבר 2018
  19. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg מערכת אתר צה"ל, לוחמי צה"ל איתרו מנהרת טרור התקפית שלישית שחצתה מלבנון לשטח ישראל, באתר צה"ל, 11 בדצמבר 2018.
  20. ^ יואב זיתון, צה"ל: איתרנו ומילכדנו מנהרה שלישית של חיזבאללה, באתר ynet, 11 בדצמבר 2018.
  21. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg מערכת אתר צה"ל, לוחמי צה"ל איתרו מנהרת טרור התקפית נוספת שחצתה מלבנון לשטח ישראל, באתר צה"ל, 16 בדצמבר 2018.
  22. ^ "צה"ל: נחשפה מנהרה רביעית שחצתה מלבנון לשטח ישראל" לפי הצבא, מדובר במנהרה התקפית שנמצאת בשליטת צה"ל ולא מהווה איום הארץ, יניב קובוביץ, 16 בדצמבר 2018
  23. ^ יואב זיתון, צה"ל איתר מנהרה רביעית של חיזבאללה, התוואי מולכד, באתר ynet, 16 בדצמבר 2018.
  24. ^ הותר לפרסום: תוואי מנהרת הטרור הרביעית של חזבאללה ערוץ 20, נועם אמיר, 19 בדצמבר 2018
  25. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg מערכת אתר צה"ל, כך נראה רגע הפיצוץ של מנהרת טרור התקפית. צפו, באתר צה"ל, 21 בדצמבר 2018.
    יואב זיתון, האזהרה והפיצוץ: תיעוד השמדת מנהרת חיזבאללה, באתר ynet, 21 בדצמבר 2018.
  26. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg כוחותינו איתרו ונטרלו מנהרת טרור נוספת. תיעוד מבפנים, באתר צה"ל.
  27. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg הושלם שלב נטרול והשמדת המנהרות מכפר כילא. המבצע נמשך, באתר צה"ל.
  28. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg נחשפה מנהרת הטרור העמוקה ביותר שחפר חיזבאללה, באתר צה"ל, 13 בינואר 2019.
  29. ^ יואב זיתון, מבצע "מגן צפוני" הושלם: "הוסר איום המנהרות מלבנון", באתר ynet, 13 בינואר 2019.
  30. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg סיור חסר תקדים במנהרת הדגל של חיזבאללה, באתר צה"ל, 29 במאי 2019.
  31. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg מערכת אתר צה"ל, כך הושמדה מנהרת הדגל ההתקפית של חיזבאללה, באתר צה"ל, 30 במאי 2019.
  32. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg צוות צה"ל השתתף במפגש טרילטראלי בראשות מפקד יוניפי"ל ונציגי צבא לבנון, באתר צה"ל, 5 בדצמבר 2018
  33. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg מערכת אתר צה"ל, מפקד פיקוד הצפון סייר עם מפקד יוניפי"ל במרחב מנהרת הטרור שנחשפה, באתר צה"ל, 6 בדצמבר 2018
  34. ^ טל לב רם, ‏צה"ל ליוניפי"ל: עליכם לוודא נטרול של מנהרת טרור נוספת של חזבאללה, באתר מעריב אונליין, 6 בדצמבר 2018
  35. ^ U.N. Peacekeepers Confirm Second Tunnel at Lebanon-Israel Border, US News (Reuters re-print), 11 December 2018
  36. ^ טל לב רם, ‏בכירים בצה"ל ייפגשו עם מקביליהם בצבא הרוסי ויעדכנו אותם על מבצע "מגן צפוני", באתר מעריב אונליין, 10 בדצמבר 2018.
  37. ^ מערכת ישראל היום, ‏רוסיה הזהירה את לבנון בשל חשיפת מנהרות חיזבאללה, באתר ישראל היום, 17 בדצמבר 2018 08:09.
  38. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg מערכת אתר צה"ל, צל"שים למובילי מבצע "מגן צפוני" על נטרול מנהרות הטרור של חיזבאללה, באתר צה"ל, 20 במרץ 2019.
  39. ^ יואב לימור, ‏פרס ביטחון ישראל יוענק לחושפי מנהרות חיזבאללה, באתר ישראל היום, 4 ביוני 2019.
  40. ^ משרד ראש הממשלה | ראש הממשלה נתניהו בהתייחסות למבצע 'מגן צפוני', באתר www.gov.il
  41. ^ ניצן קידר, נתניהו בשיחה עם שגרירים: "מי שיתקוף אותנו - דמו בראשו", באתר ערוץ 7, 6 בדצמבר 2018
  42. ^ מואב ורדי וגילי כהן, נתניהו ופוטין שוחחו בטלפון על המצב בלבנון ובסוריה, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 8 בדצמבר 2018.
  43. ^ חדשות כיפה, נתניהו: "מבצע מגן צפוני מאחורינו" | כיפה, באתר www.kipa.co.il
  44. ^ מערכת ישראל היום, "מבצע מגן צפוני או מגן נתניהו?", באתר www.israelhayom.co.il
  45. ^ "אם תפעלו בשטחנו - המצב ישתנה": בכיר בלבנון מאיים על ישראל, באתר וואלה! חדשות, ‏2018-12-05
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0