מחמוד ח'יר א-דין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מחמוד ח'יר א-דין
לידה 28 בדצמבר 1977
ישראלישראל חורפיש, ישראל
נהרג 11 בנובמבר 2018 (בגיל 40)
ח'אן יונס, רצועת עזה
מקום קבורה בית העלמין הצבאי בחורפיש
מדינה ישראלישראל ישראל
השכלה הפנימייה הצבאית לפיקוד
המסלול האקדמי המכללה למנהל
השתייכות צבא הגנה לישראל
(מערך המבצעים המיוחדים של אמ"ן)
תקופת הפעילות 199711 בנובמבר 2018 (כ־21 שנים)
דרגה סגן-אלוף  סגן-אלוף
תפקידים בשירות
עיטורים
צל"ש הרמטכ"ל  צל"ש הרמטכ"ל

מחמוד ח'יר א-דיןערבית: محمود خير الدين; 28 בדצמבר 197711 בנובמבר 2018) היה קצין דרוזי-ישראלי במערך המבצעים המיוחדים של אמ"ן, בדרגת סגן-אלוף, שנהרג במבצע סודי בח'אן יונס. בשל תפקיד סודי שמילא, במשך למעלה משלוש שנים לאחר מותו - שמו, תמונתו, מקום קבורתו וכל מידע מזהה אחר היו חסויים, ולכן כונה בתקשורת בשם "סא"ל מ", עד 15 במאי 2022, אז הותרו הפרטים לפרסום. על פועלו במבצע עוטר לאחר מותו בצל"ש הרמטכ"ל.

ביוגרפיה

מחמוד ח'יר א-דין נולד וגדל בחורפיש, בנם של נזירה ואחמד.[1] התחנך בפנימייה הצבאית לפיקוד שליד בית הספר הריאלי בחיפה.[2] עם גיוסו לצה"ל, התנדב לצנחנים והתקבל לסיירת צנחנים. הוא עבר מסלול הכשרה כלוחם, קורס מ"כים חי"ר וקורס קציני חי"ר.[3] לאחר הקורס שירת כמדריך בבה"ד 1 וכמפקד מחלקה בגדוד 890, ובהמשך עבר ליחידה מיוחדת.[4] במקביל לשירותו למד במסלול האקדמי המכללה למינהל, והיה בעל תואר ראשון ושני תארים שניים במינהל עסקים ובמנהיגות ומדיניות בחינוך. התנדב בתנועת אחריי! לעידוד שירות משמעותי בצה"ל.

המבצע בח'אן יונס

ב-11 בנובמבר 2018 נכנס כוח ממערך המבצעים המיוחדים של צה"ל לאזור ח'אן יונס שברצועת עזה.[5] הכוח נסע במכונית עמוסת מזון. כוח חמאס עצר אותם לבדיקה, ולאחר שעוררו את חשדם הגיעו למקום אנשי חמאס נוספים בפיקודו של נור בראכה, מפקד גדוד ח'אן יונס בחמאס. הכוח פתח באש על מנת להיחלץ מהמקום והרג שבעה מחבלים, בהם נור בראכה. במהלך חילופי הירי נהרג בשוגג סא"ל מחמוד ח'יר א-דין מירי לוחמי צה"ל.[6] וכן אקדחו האישי מסוג גלוק נשאר בשטח.

מטוסי חיל האוויר תקפו את כוחות חמאס שדלקו אחרי לוחמי צה"ל. מסוק יסעור מטייסת 118 של חיל האוויר ועליו לוחמים ורופא מיחידה 669 חילצו אותם חזרה לישראל. פרטים על המבצע נשארו חסויים, אך דובר צה"ל ציין כי "מטרת הפעולה לא הייתה חיסול או חטיפה". לדברי חמאס, הכוח מנה שבעה לוחמים שדיברו ערבית.

על פי פרסומים בישראל, המבצע נועד להשגת "עליונות מודיעינית" מול חמאס. לפי חמאס, מטרת המבצע הייתה לפרוץ לרשת הקשר הסודית והמוצפנת שלהם, ולאפשר לישראל גישה מלאה לתקשורת בין דרגי הפיקוד של הארגון.[7]

ב-10 בספטמבר 2019 פורסם שסא"ל מ' יעוטר בצל"ש הרמטכ"ל.[8] ב־22 בספטמבר 2019 העניק הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי לאלמנתו את העיטור.

תעודת צל"ש הרמטכ"ל שבו עוטר ח'יר א-דין לאחר מותו מתארת את הנסיבות שבהן נפל:

בתאריך ג' בכסלו ה'תשע"ט (11 בנובמבר 2018) פעל סא"ל מ'... זכרונו לברכה עם צוותו בשטח האויב. הצוות נתקל באויב ונקלע למצב קשה, סא"ל מ' ... עמד ... בנחישות, בקור רוח ובאומץ כדי להגן על חבריו לצוות. בהמשך, מתוך יוזמה וחתירה למגע קיבל על עצמו תפקיד קדמי בפעולת ההשתלטות על האויב ופעל בתושייה כדי להצליח בה. סא"ל מ'... נהרג במהלך האירוע. סא"ל מ'... זכרונו לברכה הראה במעשיו דבקות במשימה, אחריות, דוגמה אישית ורעות.

ב-14 במאי 2022 התירה הצנזורה הצבאית את פרסום שמו ותמונתו, אך אסרה למסור פרטים על מטרת המבצע שבו הוא נהרג ועל מבצעים אחרים בהם לקח חלק.[9]

מאות אנשים השתתפו בהלווייתו, בהם נשיא המדינה, ראובן ריבלין, שרים, חברי כנסת וקצינים בכירים. הוא נקבר בבית העלמין הצבאי בחורפיש.

סא"ל מחמוד ח'יר א-דין הותיר אחריו אישה ושני בנים. היה בן 40 במותו.

הנצחה

ביום 14 באוקטובר 2024 נחנך אתר הנצחה לזכרו בסמוך לקיבוץ צאלים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מחמוד ח'יר א-דין בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39820470מחמוד ח'יר א-דין