המעבדה הטכנולוגית לגילוי ואיתור מנהרות (פיקוד הצפון)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המעבדה הטכנולוגית לגילוי ואיתור מנהרות
פרטים
כינוי "המוח"
מדינה ישראלישראל ישראל
שיוך צה"ל
סוג יחידה טכנולוגית
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות העשור השני של המאה ה-21 – הווה
נתוני היחידה
כוח אדם קציני הנדסה קרבית, קציני מודיעין, פיזיקאים, מהנדסים, גאולוגים ומדענים
ציוד עיקרי טכנולוגיה מסווגת, חיישנים ומחשבים
פיקוד
יחידת אם

חטיבה טכנולוגית ליבשה
בשילוב ושיתוף פעולה עם:

דרגת המפקד רב-סרן רב-סרן
עיטורים
פרס ביטחון ישראל  פרס ביטחון ישראל

המעבדה הטכנולוגית לגילוי ואיתור מנהרות (פיקוד הצפון) היא יחידה טכנולוגית של צה"ל לגילוי ואיתור מנהרות תת-קרקעיות הפועלת בפיקוד הצפון. המעבדה כפופה ארגונית ומקצועית לחטיבה טכנולוגית ליבשה (חט"ל) ופועלת בפיקוד הצפון תחת עוצבת הגליל בשיתוף חיל ההנדסה הקרבית. המעבדה כוללת מגוון מומחים, מהנדסים וקצינים מתחומים שונים המנתחים מידע מודיעיני וטכנולוגי שנאסף על ידי אגף המודיעין, טכנולוגיות חישה, החיילים בשטח ועבודות הנדסיות יזומות, ובאמצעותו הם מגלים מנהרות, חללים תת-קרקעיים וחפירות. דבר קיומה של המעבדה הותר לפרסום ב-10 בדצמבר 2018[1] בעקבות פתיחת מבצע מגן צפוני לאיתור וניטרול מנהרות הטרור שחפר חזבאללה לשטח ישראל מדרום לבנון. ביולי 2019 זכתה בפרס ביטחון ישראל על חלקה בגילוי מנהרות הטרור של חזבאללה ומבצע מגן צפוני לניטרולן.

מאפייני המעבדה הטכנולוגית

המעבדה, בפיקוד קצין בדרגת סרן, כוללת מומחים וקצינים מתחומים שונים בהם קציני מודיעין, קציני הנדסה קרבית, קציני מחשבים ואגף התקשוב וההגנה בסב"ר, ומדענים ומהנדסים מתחומי הפיזיקה, הגאולוגיה, ההנדסה ובפרט הנדסה אזרחית והנדסת מכונות. המעבדה פועלת בשיתוף פעולה עם חטיבה טכנולוגית ליבשה, פיקוד הצפון (עוצבת הגליל), חיל ההנדסה הקרבית ואגף המודיעין. היא הוקמה לפי המודל והניסיון של המעבדה הטכנולוגית לגילוי ואיתור מנהרות שפועלת בפיקוד הדרום. קיומה של המעבדה פורסם על ידי דובר צה"ל ב-10 בדצמבר 2018.

המעבדה מנתחת מידע שאוספים החיילים בשטח ומידע שנאסף בטכנולוגיות חישה ייחודיות פרי פיתוח ישראלי, וכן מנתחת מידע שמספקים מערך המודיעין, חיל האיסוף הקרבי, יחידת סמו"ר של יהל"ם ומערך הצמ"ה של חיל ההנדסה הקרבית. מערך הצמ"ה – שמפעיל את פלוגות הצמ"ה הסדירות אבירי הפלדה וחתולי הפלדה, ואת גדוד הציוד המכני ההנדסי במילואים של פיקוד הצפון – מבצע עבודות עפר, חישוף, חפירות וקידוחי עומק באמצעות דחפורים (כולל דחפורי D9 משוריינים), מחפרים ומקדחי-בורות. באמצעות עבודות אלו אוסף מערך הצמ"ה מידע על הקרקע ומה שמתחתיה, ומעבירו למעבדה לצורכי ניתוח. בנוסף, מערך הצמ"ה חושף פירים ומנהרות, הן באופן מקרי או יזום, והן על-פי מידע שמתקבל מהמעבדה. הוא גם מבצע עבודות עפר וקידוחים לפי הנחיות המעבדה הטכנולוגית. יחידת סמו"ר של יהל"ם ממפה וחוקרת את המנהרות שנתגלו ומעבירה את המידע למעבדה לצורכי ניתוח, לימוד והפקת מודיעין.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ליאור נוישטיין, מערכת אתר צה"ל, תיעוד יוצא דופן של הקולות והמעבדה שעזרו לחשוף את מנהרות חיזבאללה, באתר צה"ל, 10 בדצמבר 2018.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35617748המעבדה הטכנולוגית לגילוי ואיתור מנהרות (פיקוד הצפון)