משרד ראש הממשלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
משרד ראש הממשלה
PrimeMinisterOfficeEmblem.png
מידע כללי
תחום שיפוט ישראלישראל ישראל
תאריך הקמה 1948
ממשלה Emblem of Israel.svg ממשלת ישראל
שר בנימין נתניהו
תאריך כניסה 29 בדצמבר 2022
מנכ"ל יוסי שלי
מטה מרכזי קריית הממשלה
pmo.gov.il
חדר ישיבות הממשלה במשרד ראש הממשלה בקריה, 1964

משרד ראש הממשלה הוא המשרד הממשלתי האחראי ליישום מדיניות ראש ממשלת ישראל, תיאום פעילויות משרדי הממשלה בתחומים השונים וניהול מהלכי שינוי ועבודות מטה ברמה הלאומית. זהו משרד המטה המרכזי של ממשלת ישראל. משרד ראש הממשלה ממוקם בקריית הממשלה בגבעת רם בירושלים.

לשכת ראש הממשלה, הפועלת כחלק מהמשרד, מסייעת לראש ממשלת ישראל בניהול סדר יומו ומרכזת את כלל ההיבטים בעבודתו. צוות הלשכה הבכיר כולל, בנוסף לראש הלשכה, חמישה בעלי תפקידים בכירים, המנהלים את יחידות המשרד השונות. מזכירות הממשלה אחראית לניהול ישיבות הממשלה השונות, ובראשה עומד מזכיר הממשלה. המזכירות הצבאית מהווה זרוע קישור בין המשרד לבין חלקים שונים במערכת הביטחון הישראלית. המטה לביטחון לאומי מרכז את עבודת המטה בתחומי החוץ והביטחון. מערך ההסברה הלאומי, בראשו עומד יועץ התקשורת של ראש הממשלה, מרכז את היבטי ההסברה השוטפים. מנכ"ל משרד ראש הממשלה מרכז את עבודת המטה בתחומי החברה והכלכלה, בין היתר באמצעות אגף כלכלה ותשתיות, האגף לממשל וחברה ואגף פנים, תכנון ופיתוח.

במשרד מספר יחידות נוספות, בהן: המחלקה העברית, המחלקה האנגלית, הלשכה המשפטית ומחלקת הבנא"מ (בינוי, נכסים, אפסנאות, משק). בשנים האחרונות חוזקו משמעותית יכולות התכנון וגופי המטה במשרד, כחלק מתפיסה כוללת שמטרתה לשפר את איכות הניהול בממשלת ישראל.

סגל ראש הממשלה

סגל ראש הממשלה בנימין נתניהו
משרה איוש נוכחי
ראש סגל ראש הממשלה צחי ברוורמן
מזכיר הממשלה יוסי פוקס
היועץ לביטחון לאומי וראש המל"ל צחי הנגבי
המזכיר הצבאי לראש הממשלה אלוף אבי גיל
מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי
ראש המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון
דובר ראש הממשלה וראש מערך הדוברות טופז לוק

יחידות ארגוניות הפועלות במשרד

במסגרת משרד ראש הממשלה פועלים מספר רב של גופים, חלקם משולבים בפעילותו השוטפת וחלקם סוכנויות ביצוע הנמצאות תחת אחריותו המיניסטריאלית. בין הגופים המרכזיים המשולבים בעבודת המשרד:

לשכת ראש הממשלה

לשכת ראש הממשלה מנהלת את שגרת יומו של ראש הממשלה ואת עבודתו השוטפת. לשכת ראש הממשלה כוללת את מנהל הלשכה, עוזרים וצוות מזכירות. ללשכה כפופים יועצי ראש הממשלה בנושאים השונים.

בראשה עומד ראש לשכת ראש הממשלה המוכר גם כראש הסגל. הוא עוזרו הבכיר של ראש ממשלת ישראל. הוא עובד בצמוד לראש הממשלה על בסיס יומיומי, וכתוצאה מרוכזת בידיו עוצמה רבה. ראש הסגל הנוכחי הוא צחי ברוורמן.

ראש הסגל הוא הגורם המתכלל והמנהל של כל הצוות הבכיר ביותר בסביבת ראש הממשלה.

מזכירות הממשלה

מזכירות הממשלה אחראית לתחומים שונים בעבודתה השוטפת של הממשלה ובעיקר לישיבות הממשלה וועדות השרים; הקשר בין הממשלה לכנסת; דוברות הממשלה ותפקידים מיוחדים נוספים. הממשלה היא הממנה, על פי הצעת ראש הממשלה, את מזכיר הממשלה.

  • הכנת סדר היום לישיבות הממשלה וועדות השרים והכנת החומר להצעות ההחלטה, לרבות חומר רקע רלוונטי. המזכיר מקיים קשר שוטף עם ראש הממשלה וחברי הממשלה כדי לתאם את ההצעות להחלטה ולקבוע את סדר היום של ישיבות הממשלה וועדות השרים.
  • קשר עם הכנסת – מזכירות הממשלה, ביחד עם השר המקשר בין הממשלה לכנסת, אחראית על הקשר בין הממשלה לבין הכנסת: הנחת הצעות חוק המוגשות לכנסת מטעם הממשלה על שולחן הכנסת, טיפול בהצעות הדחופות והרגילות לסדר היום המוגשות מטעם חברי הכנסת, ייצוג הממשלה בישיבות נשיאות הכנסת ועוד.
  • קשר עם נשיא המדינה – מזכיר הממשלה מקיים קשר שוטף עם נשיא המדינה בכל הנוגע לנושאים שעולים לדיון בממשלה והחלטותיה.
  • נושאים נוספים – מזכירות הממשלה מתאמת השתתפות של חברי ממשלה כנציגי המדינה באירועים מיוחדים כמו: ייצוג הממשלה בלוויות של חללי כוחות הביטחון או חללי פיגוע חבלני, פרסום מודעות אבל מטעם הממשלה על הירצחם בפיגועי טרור של אזרחי ישראל וייצוג שרים או סגני שרים בקבלות פנים לרגל אירועים רשמיים הנערכים על ידי שגרירי המדינות בישראל, ולרגל החג הלאומי של מדינותיהם. בנוסף לאחריותו על עבודת מזכירות הממשלה, ממלא מזכיר הממשלה משימות נוספות אשר מטיל עליו ראש הממשלה והוא נחשב לאחד מבעלי התפקידים הקרובים ביותר אליו.

העומד בראש מזכירות הממשלה הוא מזכיר הממשלה: יוסי פוקס.

המזכירות הצבאית

המזכירות הצבאית מתאמת את כלל פעולות לשכת ראש הממשלה עם הגופים המרכזיים במערכת הביטחון הישראלית. בראשה עומד המזכיר הצבאי של ראש הממשלה המהווה את ציר התקשורת המרכזי בינו לבין צה"ל ומערכת הביטחון.

המטה לביטחון לאומי

המטה לביטחון לאומי (בראשי תיבות: מל"ל) הוא גוף המטה לראש הממשלה ולממשלה בענייני חוץ וביטחון. המל"ל פועל מכוח חוק המטה לביטחון לאומי, התשס״ח–2008 ומהווה יחידת סמך במשרד ראש הממשלה. המל"ל אמון בעיקרו על הכנת החומר לישיבות הקבינט המדיני-ביטחוני ועל הובלת עבודות מטה בין משרדיות בתחומים שונים הקשורים לביטחון הלאומי מטעם ראש הממשלה. בראש המל"ל עומד היועץ לביטחון לאומי של ראש הממשלה: צחי הנגבי.

אגפי המל"ל הם:

  • מדיניות ביטחונית ותכנון אסטרטגי: אמון על ריכוז הטיפול מול מערכת הביטחון בכלל ההיבטים מהתחום הביטחוני-צבאי ותיאום בין כלל הגופים והגורמים הפועלים בתחומי תפיסת הביטחון, הפעלת הכוח, בניין הכוח ותקציבי הביטחון.
  • מדיניות חוץ: אמון על תכלול עבודת המטה בנושא מדיניות החוץ. האגף אמון על זיהוי ומעקב אחר התפתחויות אזוריות וגלובליות, ריכוז מסמכי מדיניות הנוגעת ליחסי ישראל עם המערכת הגלובלית, הכנת רה"מ ור' המל"ל לשיחות עם גורמים זרים, קיום קשרים שוטפים, מתן תדרוכים לדיפלומטים ואורחים זרים ועוד.
  • מדיניות פנים: מרכז את הטיפול בסוגיות פנים בעלות ממשק לביטחון הלאומי של מדינת ישראל הכולל בין היתר את ריכוז הטיפול בהיבטים ביטחוניים-מדיניים הנוגעים למיעוטים בישראל וגיבוש המלצות למדיניות עבור הדרג המדיני לקראת מועדים רגישים ובעקבות אירועים חריגים.
  • האגף למזה"ת, אפריקה וקשרים מיוחדים: אחראי על הובלת הקשרים הדיפלומטיים הלא רשמיים של ישראל, פיתוח וכינון קשרים דיפלומטים עם מדינות שלישראל אין קשרים רשמיים מולן וקיום קשרים שוטפים ומתן תדרוכים לדיפלומטיים ואורחים זרים.
  • מודיעין, אינטגרציה וועדות שרים: אחראי על:
    • גיבוש וריכוז הצעות שוטפות בנוגע לסדר היום של ישיבות הקבינט המדיני - ביטחוני, ועדות שרים ודיונים ביטחוניים המתקיימים בראשות ראש הממשלה, הכנה וביצוע של ישיבות אלה, הובלה שוטפת של פעילות הכשרת שרי הקבינט המדיני - ביטחוני ותדרוכם לקראת ישיבות הקבינט.
    • גיבוש תמונת מצב לאומית יומית (במסגרת האגף פועל (24/7) חדר המצב הלאומי האחראי על עיצוב תמונת המצב), ביצוע הערכות מצב שנתיות, עיתיות ושוטפות ולנוכח אירועים מרכזיים ומתפתחים לשימוש הדרג המדיני.
    • בניית תמונת מצב מודיעין אינטגרטיבית (איומי טרור ואיומים על העורף) ובכללם טיפול באיומי טרור על ישראלים בחו"ל, גיבוש אזהרות מסע לישראלים בחו"ל, הגדרת תרחישי איומי הטרור כבסיס לקביעת איום הייחוס לטרור ולאיומים על העורף, בניית יכולות להתמודדות לאומית מול טרור הג'יהאד העולמי ושיפורן באופן שוטף.
  • האגף לפיתוח אסטרטגי וארגון: אחראי על פיתוח תשתיות ויכולות הנדרשות למל"ל לשם ביצוע תפקידיו כמו הון אנושי ותשתיות טכנולוגיות וטכניות חיוניות, וכן על גיוס, ניהול ומימוש המשאבים הנדרשים לשם כך.
  • האגף לביקורים וקשרי חוץ: אחראי על ליווי ראש הממשלה בפגישות ואירועים בינלאומיים בארץ ובחו"ל, על התכנון וההוצאה לפועל של ביקורים אלו, על ההיבטים המנהליים, הטקסיים והלוגיסטיים בביקורים הבינלאומיים בארץ של מנהיגים ממדינות זרות הכרוכים בביקורים אלה ועל קשרי החוץ של המל"ל וכלל אגפיו.
  • נושאים מיוחדים: מהווה את מוקד הידע הטכנולוגי של המל"ל. האגף מוביל נושאים טכנולוגיים ואסטרטגיים ברמת הביטחון הלאומי.
  • לוחמה בטרור ומנהל אזרחי: מרכז ומסדיר את הטיפול בהיבטי מניעת אירועי טרור והיערכות הזירה האזרחית למצבי חירום ומשברים העלולים להשפיע על הביטחון הלאומי של מדינת ישראל. בנוסף, האגף מרכז גם את הטיפול בטרור בלתי קונבנציונלי ובניתוח השפעות משבר האקלים על הביטחון הלאומי.
  • הלשכה המשפטית: עוסקת בהיבטים המשפטיים של עבודת המל"ל.

המועצה הלאומית לכלכלה

גוף מטה המייעץ לראש הממשלה ולממשלה בנושאים כלכליים ומסייע בתכנון המדיניות הכלכלית, תוך דגש על ראייה ארוכת טווח. בראש המועצה עומד היועץ הכלכלי של ראש הממשלה: אבי שמחון.

תפקידי המועצה:

  • גיבוש והובלת תהליכים אסטרטגיים לקידום הכלכלה והחברה, בשיתוף משרדי הממשלה, רשויות וגופים פרטיים. לדוגמה: מתווה להאצת התחדשות עירונית בפריפריה, הגדלת שיעור המועסקים במקצועות ההייטק ועוד.
  • גיבוש תחזיות דמוגרפיות אזוריות לשימוש כלל משרדי הממשלה.
  • כתיבת מחקרים וניירות מדיניות בנושאים מרכזיים שעל הפרק.
  • ריכוז עבודת מטה כלל ממשלתית לגיבוש הערכת מצב אסטרטגית כלכלית חברתית המוצגת לכל ממשלה נכנסת בתחילת הקדנציה שלה.
  • הכנת חוות דעת ביחס להצעת תקציב המדינה והצעת חלופות במידת הצורך.
  • הכנת חוות דעת מקצועיות ביחס להצעות להחלטה העומדות על סדר יומה של הממשלה וועדותיה בתחומי הכלכלה.
  • ייצוג ראש הממשלה בוועדות ציבוריות ובין-משרדיות שונות.

מערך ההסברה הלאומי

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מערך ההסברה הלאומי

אמון על פעולות ההסברה של ישראל ועל דוברות משרד ראש הממשלה. המערך מונה שלושה גופים העובדים בשיתוף פעולה. הוא פועל מכוח החלטת ממשלת ישראל מ-8 ביולי 2007[1]. המערך הוקם לאור לקחי מלחמת לבנון השנייה.

מבנה מערך ההסברה הלאומי:

  • מטה ההסברה - מתאם את עבודת כלל גופי ההסברה הרשמיים בישראל. עבודתו נפרשת על הזירה הבינלאומית, בינערבית, פלסטינית וישראלית, כמו גם על זירת המידע. המטה מוביל מספר פרויקטים כמו: פעילות הסברה סביב מבצע שומר החומות, הסברת המאבק בפשיעה במגזר הערבי, הקמת פורטל החדשות הממשלתי[2] ועוד.
  • דוברות ראש הממשלה - אמונה על קיום קשר, הפצה ופרסום חומרים הקשורים לראש הממשלה, לגורמי תקשורת וגופי מדיה. עורכת ומפיצה הודעות לתקשורת, משיבה לשאילתות הנוגעות לגופים היושבים תחת משרד ראש הממשלה, מתדרכת כתבים ועוסקת בהפקת אירועי ראש הממשלה בהיבט התקשורתי.
  • לשכת העיתונות הממשלתית(בראשי תיבות: לע"מ) - אחראית מטעם משרד ראש הממשלה על תיאום התקשורת בין ממשלת ישראל ובין קהילת העיתונאים ואנשי התקשורת הפועלים בארץ. עבור העיתונאים הזרים מהווה לע"מ ממשק מרכזי להתנהלות מול מוסדות המדינה והצבא. בין היתר, לע"מ אחראית גם על צילומי אישים ואירועים ממלכתיים. מנהל הלשכה מאז 2012 הוא ניצן חן.

מערך הגיור

מערך הגיור אחראי על הגיור הממלכתי במדינת ישראל.

תפקידיו הם:

  • גיוס וקליטת המתגיירים
  • הפעלת והכוונת בתי הדין לגיור.
  • קביעת תוכני הלימוד ולימודם.
  • נתן הכוונה וסיוע למתגיירים במהלך תהליך הגיור.

המערך קובע את תוכני הלימוד, ואחראי על כך שיושג הידע הנדרש להגשה לבית הדין לגיור. המערך מכווין ומסייע למתגיירים במהלך כל תהליך הגיור.

מערך הגיור פועל ב-4 מחוזות ובתי דין מיוחדים לגיור הפרושים ברחבי הארץ – ירושלים, תל אביב, חיפה וקריית גת. בנוסף המערך פועל במרכזי קליטה בהם שוהים עולים מאתיופיה הפרוסים ברחבי הארץ בחיפה והצפון ובדרום.

הנפקת תעודות הגיור על ידי המערך נעשית לאחר אישור הרב הראשי ונשיא בית הדין הגדול. זוגות שנרשמו דרך המערך יקבלו תעודת המרה המעידה על כניסתם ליהדות ותעודת נישואין רשמית של מדינת ישראל.

ממלא מקום ראש המערך הוא: הרב יהודה עמיחי.

רשות האסדרה

(בעבר: אגף למדיניות רגולציה בתוך אגף ממשל וחברה) הרשות הוקמה בשנת 2022 מכוח חוק עקרונות האסדרה[3].

תפקידי הרשות הם:

  • לייעץ לממשלה בנוגע לקידום מדיניות רגולציה יעילה ועריכת מחקרים ופיתוח שיטת העבודה של הממשלה בעניינים אלה.
  • לקדם תהליכי תכנון בתחום, לסייע בהנגשת רגולציה לציבור, לקדם תיאום ושיתוף פעולה בין רגולטורים וליישב מחלוקות ביניהם.
  • לבצע בחינה, מדידה והערכה של רגולציה קיימת, ולגבש המלצות בעניינה.
  • לייעץ לרגולטורים לעניין האיכות של תהליכי הערכת השפעות הרגולציה שביצעו.

ראש הרשות הוא: יואל בריס

המטה הכלכלי-חברתי

המטה נמצא תחת אחריותו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה והוא חולש על 4 אגפים.

אגף יישום תוכניות חברתיות

עוסק בקידום ופיתוח נושאי רווחה וחברה המגיעים לשולחנו של ראש הממשלה. ובמסגרת זו מופקד, על נושאים בהם עוסקים: משרד החינוך, משרד הרווחה, משרד הבריאות, משרד התרבות והספורט, וכן גם נושאים אחרים המובלים על ידי משרד ראש הממשלה, כגון: הטיפול באוכלוסיות מוחלשות כגון עולי אתיופיה, נוער בסיכון

אגף כלכלה ותשתיות

(לשעבר: האגף הכלכלי)

האגף מספק ייעוץ כלכלי למנכ"ל משרד ראש הממשלה ומוביל את פעילות המטה בתחומי משק וכלכלה, בכלל זה מדיניות מאקרו ותקציב המדינה, מיסוי והכנסות המדינה, תחרותיות ושוק ההון, וכן נושאי שכר ונושאים שקשורים בחשב הכללי. האגף מקדם ומלווה מטעם משרד ראש הממשלה את תחומי התחבורה, התשתיות, האנרגיה, משק המים, שוק הנדל"ן (לרבות היבטים הנוגעים ליישום חוק התכנון והבניה בנושאים אלה), התיירות, התעסוקה התעשייה ומסחר, התקשורת, וכן בהיבטים תקציביים הנוגעים למערכת הביטחון. עובדי האגף מכהנים כנציגי ראש הממשלה במוסדות התכנון הארציים: המועצה הארצית לתכנון ובנייה, הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל), והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), ובדירקטוריון מכון התקנים הישראלי.

במסגרת פעילות, לקח האגף חלק במספר מהלכים מרכזיים:

  • אסטרטגיה לתחום הפיתוח הבין-לאומי במסגרת החלטת ממשלה מספר 4021 מיום 23.07.2018[4]
  • התכנית הרב שנתית לפיתוח תשתיות בישראל - הקמת מאגר של מגה-פרויקטים בהיקף 116 מיליארד שקל[5]
  • ועדת ששינסקי 2 לבחינת מיסוי משאבי הטבע, במסגרת "פורום הארבעה"[6][7]
  • מתווה הרפורמה בחברת חשמל
  • הוועדה לבחינת תקציב הביטחון, שנודעה בשם ועדת לוקר, על שם העומד בראשה, אלוף (מיל') יוחנן לוקר[8]

אגף ממשל וחברה

(לשעבר: האגף לתכנון מדיניות) פועל במשרד ראש הממשלה החל משנת 2006. האגף מהווה כלי לביצוע עבודות מטה לאומיות בתחומי מדיניות חברתית ולהובלת רפורמות ממשליות.

ראשיתו של האגף לתכנון מדיניות כאגף חברה ותשתיות במועצה לביטחון לאומי, וביוני 2006 הוכפף האגף למנכ"ל משרד ראש הממשלה. בראשיתו עסק האגף בפיתוח ובהטעמת תרבות תכנון ובקרה בעבודת הממשלה וכן בגיבוש מדיניות הנוגעת לקבוצות חברתיות שונות. בשנת 2012, בעקבות דו"ח הוועדה לבחינת מטה ראש הממשלה ("דו"ח קוצ'יק"), שונה שם האגף ל"ממשל וחברה" כחלק מהקמת המטה הכלכלי-חברתי במשרד ראש הממשלה. במסגרת שינוי זה, הורחבו תחומי פעילותו של האגף כך שיכללו הובלה וקידום של רפורמות לשיפור עבודת הממשלה, חיזוק הממשק שבין האזרח לבין הממשלה והובלת פעילות משרד ראש הממשלה בתחומים חברתיים.

בתחום ממשל פועל האגף לשיפור ולייעול תהליכי עבודת הממשלה. בתחום זה מוביל האגף מספר מהלכים מרכזיים כמו: פרסום תוכניות העבודה הממשלתיות והמעקב אחר ביצוען, סיוע בקידום הרפורמה לשיפור מנגנוני ניהול ההון האנושי בשירות המדינה, ריכוז הפעילות בנושאי ממשל מול ארגון ה-OECD ועוד.

בתחום חברה עוסק האגף בקידום נושאים חברתיים ובגיבוש והפעלת מדיניות לחיזוק שיתופי פעולה בין-מגזריים ולקידום שיתוף הציבור בעבודת הממשלה. המהלכים המרכזיים שהאגף מוביל הם: התוכנית הממשלתית לשילוב יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית, פיתוח תפיסה וכלים לשיתוף הציבור בעבודת הממשלה ועוד.

אגף פנים, תכנון ופיתוח

(לשעבר: אגף תיאום, מעקב ובקרה) פועל במשרד ראש הממשלה כחלק מהמטה הכלכלי-חברתי. האגף הוקם כאגף תיאום, מעקב ובקרה בתקופתו של שמעון שבס כמנכ"ל משרד ראש הממשלה. בשנת 2012, בעקבות דו"ח הוועדה לבחינת מטה ראש הממשלה ("דו"ח קוצ'יק"), שונה שם האגף ל"אגף פנים תכנון ופיתוח" והוא הוכפף למטה הכלכלי-חברתי. במסגרת שינוי זה נקבע שהאגף יעסוק בנושאי מדיניות פנים ובכלל זה שלטון מקומי, מדיניות תכנון, פיתוח והקצאת קרקעות, הגירה, חקלאות בהיבטי פיתוח הכפר, הגנת הסביבה, ביטחון פנים, היערכות לחירום ושירותי דת[9].

תחומים נוספים הנמצאים בטיפול האגף הם תחומי המורשת, הקשר עם יהדות התפוצות וכן העלייה והקליטה. עבודת האגף כוללת עיצוב וקידום מדיניות ראש הממשלה בתחומי הפנים, ומתן מענה לחסמים ואתגרים העולים ממשרדי הממשלה בסוגיות מדיניות, אשר דורשים ניהול רוחבי רב-משרדי. פעילות אגף פנים, תכנון ופיתוח מאופיינת בעבודת מטה לגיבוש צעדי מדיניות; גיבוש החלטות ממשלה ביצועיות; ניהול פרויקטים לאומיים; קידום תוכניות פיתוח אזוריות; ייזום והנעת תהליכים ממשלתיים; הסרת חסמים מערכתיים וכן ייצוג ראש הממשלה בוועדות מקצועיות ופרלמנטריות.

בין פעולות האגף נמנות[9]: גיבוש וניהול של התכנית לחיזוק החוסן האזרחי בשדרות וביישובי עוטף עזה; התכנית הלאומית לפיתוח מעטפת אזרחית לקראת העתקת מחנות צה"ל לנגב; התכנית לעידוד צמיחה דמוגרפית בת קיימא בקצרין וביישובי מועצה אזורית גולן; תהליך לביזור סמכויות לשלטון המקומי; קידום החלטת הממשלה להגברת התיאום בין משרדי הממשלה בתהליכי תכנון, בנייה והקמת תשתיות; תוכנית לאומית להקמת אזורי חיץ; שיפור מוכנות משרדי הממשלה לשיקום אחרי אסון טבע; סיוע בהקמת העיר חריש; הובלת הצוות הבין-משרדי לסוגיית זכויות בעלי חיים; גיבוש תוכניות צמיחה ופיתוח ליישובים הדרוזים והצ'רקסים; שותפות בגיבוש התכנית הלאומית להפחתת תאונות הדרכים; קידום תוכנית חומש לפיתוח הכותל המערבי; ניהול פרויקטי 'תגלית' ו'תגלית אקסל. בנוסף אגף פנים תכנון ופיתוח מוביל את התוכניות הלאומיות לפיתוח מקומי ומרחבי.

אגף פנים תכנון ופיתוח מחולק לארבעה צוותים:

  • צוות מדיניות פנים וחוסן.
  • צוות שלטון מקומי.
  • צוות תכנון ופיתוח מרחבי.
  • צוות תפוצות ומורשת.

סוכנויות ביצוע נוספות הכפופות למשרד

חיזוק יכולות הניהול והמטה במשרד

בשנים האחרונות חל חיזוק הדרגתי במעמדו וביכולות הניהול של משרד ראש הממשלה, והוא נתפס יותר ויותר כגוף המטה המרכזי בממשלה אשר עליו האחריות לממש את אג'נדת ראש הממשלה הנבחר. השינוי בא לידי ביטוי גם בגיוסם של אנשי מקצוע בתחומי המדיניות וההערכה, אשר עובדים בצמוד לאנשי אמונו של ראש הממשלה, וגם בשורה של שינויים מבניים שהוטמעו בפעילות המשרד. בעוד המטה לביטחון לאומי הוקם על ידי בנימין נתניהו בשנת 1999, פעילותו הועברה פיזית לבניין משרד ראש הממשלה בירושלים בשנת 2006 במהלך כהונתו של אהוד אולמרט, וכוח האדם בו הורחב משמעותית. אולמרט, יחד עם רענן דינור כמנכ"ל משרדו, הביאו גם להקמתם של המועצה הלאומית לכלכלה, האגף לממשל וחברה ומערך ההסברה הלאומי וביססו אותם כגופי מטה מרכזיים בתחומי הכלכלה, החברה, הממשל וההסברה. בנוסף, הוגדר מחדש תפקידו של האגף לתיאום, מעקב ובקרה במשרד.

כתוצאה משינויים אלה, החל משרד ראש הממשלה לתכנן ולהוביל בעצמו שורה של מהלכי מדיניות לאומיים, וזאת תוך שיתוף פעולה והפעלה של יתר משרדי הממשלה, המחזיקים בידע המקצועי בתחומים השונים. בין הדוגמאות הבולטות לכך, תוכנית הסיוע לניצולי השואה שאישרה הממשלה בשנת 2008, ההחלטה על שינוי הכללים הפיסקאליים לאורם נקבע תקציב המדינה בשנת 2010, המהלך להטמעת תרבות ותהליכי תכנון, מדידה והערכה בעבודת הממשלה שהחל בשנת 2006, התוכנית הלאומית לחיזוק הצפון בעקבות מלחמת לבנון השנייה, הקמת רשות החירום הלאומית במשרד הביטחון בהחלטת ממשלה משנת 2007, המהלך לביסוס יחסי הממשלה עם ארגוני החברה האזרחית שאושר ב-2008 ומהלכים נוספים. בעוד בעבר הובילו משרדי ממשלה שונים את תהליכי התכנון וההחלטה בנושאים אלה, כיום גופי המטה הפועלים במשרד הם מובילי התהליך, בהתאם להנחיות ראש הממשלה.

בניין משרד ראש הממשלה

בראשית ימי המדינה שכן משרד ראש הממשלה בתל אביב. בדצמבר 1949, על רקע החלטת האו"ם לבינאום ירושלים, הועבר משרד ראש הממשלה בבהילות לירושלים. נשקלו אפשרויות שונות לשכן את משרד ראש הממשלה, בהן בית טליתא קומי[10], ונבחרה הצעת הסוכנות היהודית לשכן את משרד ראש הממשלה באגף החדש שהיה אז לקראת סיום הבנייה, בבית המוסדות הלאומיים[11]. באופן זמני, עד סיום הבנייה של האגף החדש, שוכן משרד ראש הממשלה בבניין קרן היסוד[12]. ב-20 בדצמבר 1949 כבר התקיימה ישיבת הממשלה בבית המוסדות הלאומיים[13]. בסוף אוגוסט 1962 עבר המשרד לקריית הממשלה בגבעת רם[14][15]. במאה ה-21 הוגברה האבטחה סביב בניין זה, והוא מאובטח יותר מאשר יתר המשרדים הממשלתיים.

מנכ"ל משרד ראש הממשלה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מנכ"ל משרד ראש הממשלה

תפקידו של מנכ"ל המשרד היא להוביל את עבודת המטה ומדיניות הפנים המתבצעת שנקבעה על פי ראש הממשלה במכלול הנושאים הכלכליים, החברתיים והאזרחיים. ריכוז עבודת המטה הממשלתית בנושאים אלו, מטעמו של ראש-הממשלה, והוא מוביל ושותף מרכזי בפרויקטים לאומיים גדולים שעל סדר יומה של הממשלה ושל ראש הממשלה. מנכ"לי המשרד:

שם תמונה תחילת כהונה סיום כהונה ראש הממשלה
אהוד אבריאל Ehud Avriel.jpg 1951 1952 דוד בן-גוריון
טדי קולק 1952 1964
Teddy Kollek during a Christmas eve cocktail party.jpg משה שרת
דוד בן-גוריון
לוי אשכול
יעקב הרצוג PORTRAIT OF YAACOV HERZOG.jpg 1966 1972
גולדה מאיר
שמחה דיניץ Israeli Prime Minister Menahem Begin toasts Jimmy Carter during a working dinner between US and Israeli officials. - NARA - 175524 (cropped).tif 1972 1973
מרדכי גזית Mordechai Gazit Family Album - Shy Adam.jpg 1973 1975
יצחק רבין
עמוס ערן עמוס ערן.jpg 1975 1977
אליהו בן-אלישר Eliyahu Ben-Elissar, 1996 Dan Hadani Archive.jpg 1977 1980 מנחם בגין
יצחק שמיר
מתתיהו שמואלביץ' Mati Sh 1949 (cropped).jpg 1980 1984
אברהם טמיר Jimmy Carter, Menahem Begin and Israeli delegation stroll within Camp David. - NARA - 181063 (cropped).tif 1984 1986 שמעון פרס
יוסי בן אהרון Dan Hadani collection(990040321990205171).jpg 1986 1992 יצחק שמיר
שמעון שבס Shimon Sheves 1.jpg 1992 1995 יצחק רבין
צבי אלדרוטי צבי אלדורתי 3.jpg 1995 1996 שמעון פרס
אביגדור ליברמן Avigdor Lieberman 2017.jpg 1996 1997 בנימין נתניהו
משה ליאון משה ליאון.JPG 1997 1999
יוסי קוצ'יק Emblem of Israel.svg 1999 2001 אהוד ברק
רפי פלד Rafi peled 1995- 2000.jpg 2001 2001 אריאל שרון
אביגדור יצחקי Emblem of Israel.svg 2001[16] 2004[17]
אילן כהן קובץ:אילן כהן.jpg 2004[18] 2006
רענן דינור Emblem of Israel.svg 2006[19] 2009 אהוד אולמרט
אייל גבאי Eyal Gabbai.jpg 2009[20] 2011[21] בנימין נתניהו
הראל לוקר Harel Locker D1160-071 (cropped).jpg 2011[22] 2015[23]
אלי גרונר Israel business conference, Eli Groner.jpg 2015[24] 2018[25]
יואב הורוביץ Secretary Pompeo Participates in Expanded Meeting with Prime Minister Netanyahu (26910924507) (cropped).jpg 2018[26] 2019[27]
רונן פרץ Ronen Peretz (cropped).jpg 2019 2020
יאיר פינס יאיר פינס 2.jpg 2021 2022 נפתלי בנט
נעמה שולץ DCM08110.jpg 2022 2022 יאיר לפיד
יוסי שלי Yossi Shelley (26671569648) (cropped).jpg 2023 מכהן בנימין נתניהו

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא משרד ראש הממשלה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ הקמת מערך ההסברה הלאומי, החלטה מספר 1396 של ממשלת ישראל ה-31, משנת 2007, באתר של משרד ראש הממשלה
  2. ^ מאיה כהן, מחדש את יוזמת נתניהו: בנט יקים אתר חדשות ממשלתי, באתר כלכליסט, 17 במרץ 2022
  3. ^ מאיה כהן, רשות הרגולציה יוצאת לדרך: ראש הרשות ייבחר בקרוב, באתר כלכליסט, 8 במרץ 2022
  4. ^ דוח ביניים - אסטרטגיה לפיתוח בין-לאומי,אתר משרד ראש הממשלה
  5. ^ ברקת, עמירם (2017-09-03). "הממשלה אישרה הקמת מאגר של מגה-פרויקטים בהיקף 116 מיליארד שקל". Globes. נבדק ב-2021-01-30.
  6. ^ [1]פרוטוקול מס' 154 מישיבת ועדת הכספים יום ראשון, כ"ו בחשון התשע"ו (08 בנובמבר 2015), שעה 13:10, אתר הכנסת
  7. ^ רוני זינגר, אחרי המהומה בוועדת הכספים: מסקנות ששינסקי 2 אושרו פה אחד, באתר כלכליסט - www.calcalist.co.il, ‏2015-11-08
  8. ^ דו"ח הוועדה לבחינת תקציב הביטחון, באתר של משרד ראש הממשלה
  9. ^ 9.0 9.1 אודות אגף פנים, תכנון ופיתוח - יחידה גדולה, באתר GOV.IL
  10. ^ שיכון משרד ראש הממשלה, מעריב, 15 בדצמבר 1949
  11. ^ הסוכנות מעמידה את האגף החדש של הבנין לרשות ראש הממשלה, הצופה, 16 בדצמבר 1949
  12. ^ דנים על העברה לירושלים, חרות, 18 בדצמבר 1949
  13. ^ יצירת משטר סמלי של או"מ בחלקה של ירושלים, חרות, 21 בדצמבר 1949
  14. ^ משרדי ממשלה יועברו לבירה, הבוקר, 1 באוגוסט 1962
  15. ^ אין סכנת הצצות, מעריב, 29 באוגוסט 1962
  16. ^ מאת דליה שחורי, אביגדור יצחקי מונה למנכ"ל משרד רה"מ; כרמי גילון לשגריר בדנמרק, באתר הארץ, 11 ביוני 2001
  17. ^ מוטי בסוק, "כמעט שלא נתקלתי בלחץ של שר בגלל הקשר בין הון לשלטון", באתר TheMarker‏, 13 במאי 2004
  18. ^ אלוף בן, אילן כהן, כלכלן בלי רקע פוליטי, מונה למנכ"ל לשכת ראש הממשלה, באתר הארץ, 10 במאי 2004
  19. ^ אורה קורן, רענן דינור מונה למנכ"ל משרד רה"מ; גבי מימון מועמד להחליפו בתמ"ת, באתר הארץ, 9 במאי 2006
  20. ^ מוטי בסוק, אייל גבאי ימונה למנכ"ל משרד ראש הממשלה, באתר TheMarker‏, 26 באפריל 2009
  21. ^ TheMarker Online, צבי זרחיה, אייל גבאי פורש מתפקידו כמנכ"ל משרד ראש הממשלה, באתר TheMarker‏, 20 ביוני 2011
  22. ^ שירות גלובס, ‏נתניהו החליט: הראל לוקר ימונה למנכ"ל משרד ראש הממשלה, באתר גלובס, 7 בדצמבר 2011
  23. ^ מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, פורש מתפקידו, באתר "סרוגים", 19 בנובמבר 2014
  24. ^ אורי תובל, אלי גרונר מונה לתפקיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, באתר כלכליסט, 21 במאי 2015
  25. ^ אחרי 3 שנים: מנכ"ל משרד רה"מ אלי גרונר פורש מתפקידו, באתר וואלה!‏, 28 במאי 2018
  26. ^ טל שניידר, ‏יואב הורביץ מונה למנכ"ל משרד רה"מ; אשר חיון קודם לראש הסגל, באתר גלובס, 15 באפריל 2019
  27. ^ צבי זרחיה, מנכ"ל משרד רה"מ, יואב הורוביץ, הודיע על סיום תפקידו, באתר כלכליסט, 11 ביוני 2019


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0