רובעי תל אביב-יפו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף רובעי תל אביב)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפת הרבעים

העיר תל אביב-יפו מחולקת ל-9 מחוזות מנהליים, לפי המספרים מצפון לדרום. כל מחוז כולל מספר שכונות.

החלוקה למחוזות באה לידי ביטוי בעיקר בטיפול ובנהלים של עיריית תל אביב-יפו בתיקים פנים-עירוניים וכן בהוצאת תוכניות מתאר שונות.

צפון

ערך מורחב – שכונות עבר הירקון

שכונות עבר הירקון ממוקמות מצפון לנחל הירקון, והן מחולקות על ידי נתיבי איילון לשני רבעים - רובע מס' 1 (צפון-מערב) ורובע מס' 2 (צפון-מזרח).

רובע 1

רובע 1 כולל את כל השכונות שמצפון לנחל הירקון וממערב לנתיבי איילון, ובחלקו הצפון-מערבי הוא גובל בעיר הרצליה.

נחל הירקון בפארק הירקון
בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב
שכונות
מוקדים עיקריים ברובע
רחובות מרכזיים ברובע

אוכלוסייה: 67,156 (14.8% מתושבי העיר)

רובע 2

רחוב הברזל באזור התעשייה של רמת החייל

רובע 2 כולל את כל השכונות שמצפון לנחל הירקון וממזרח לנתיבי איילון, והוא גובל בצפונו בעיר רמת השרון. ברובע שכונות מגורים בלבד, למעט מתחם ההייטק קריית עתידים ואזור תעשייה עבר הירקון השוכנים ליד רמת החייל.

שכונות
מוקדים עיקריים ברובע
רחובות מרכזיים ברובע

אוכלוסייה: 56,098 (12.4% מתושבי העיר)

מרכז

מרכז תל אביב מחולק ל-4 רבעים התחומים בין חוף הים במערב ונתיבי איילון במזרח, נחל הירקון בצפון ומדרום קו הרחובות של רחוב הרכבת-דרך בגין-דרך יפו-רחוב אילת. בין הרבעים 3 ו-5 (הצפון הישן ולב העיר) במערב לבין רבעים 4 ו-6 (הצפון החדש ואזור העסקים) במזרח מפריד קו אבן גבירול-קרליבך.

רובע 3

ערך מורחב – הצפון הישן

רובע 3 מוכר גם כ"צפון הישן של תל אביב", על אף שמושג זה מתייחס לרוב רק לחלק הצפוני של הרובע, ולעיתים, בטעות, גם לרובע 4. הרובע תחום בין חוף הים לרחוב אבן גבירול, ובין נחל הירקון מצפון לקו הרחובות בוגרשוב-שדרות בן ציון-מרמורק מדרום. מרבית שטחו של הרובע משמש למגורים אולם פזורים בו אתרי תעסוקה, מסחר ובילוי רבים, ובראשם רצועת בתי המלון לאורך החוף ורחוב הירקון, ומתחם נמל תל אביב. ברובע 3 גם מספר גדול של אזורים ומוקדים ציבוריים קטנים יותר הפזורים לאורכו.

מרבית רובע 3 הוא השטח שנבנה בשנות ה-30 וה-40 במסגרת תוכנית גדס לפיתוח העיר תל אביב. כמו כן, חלק הארי של שטח ההכרזה של העיר הלבנה, על פי הגדרות אונסק"ו, נמצא ברובע זה. חלק קטן יותר משטח זה נמצא גם ברובע 5.

מוקדים עיקריים ברובע
רחובות מרכזיים ברובע

אוכלוסייה: 62,760 (13.7% מתושבי העיר)

רובע 4

ערך מורחב – הצפון החדש
כיכר המדינה וסביבתה (מבט ממגדלי עזריאלי)
המשכן לאמנויות הבמה בשדרות שאול המלך

רובע 4 תחום בין רחוב אבן גבירול לנתיבי איילון ובין נחל הירקון ושדרות שאול המלך, ומכונה גם "הצפון החדש", בניגוד ל"צפון הישן", על אף ששם זה אינו רווח בציבור (בשל המשך התרחבות תל אביב לכיוון צפון מעבר לשכונות אלה, לעיתים מכונות שכונות עבר הירקון בטעות כ"הצפון החדש", ואילו רובע 4 משויך בטעות לצפון הישן). הרובע כולל גם את השכונות שבין דרך נמיר לנתיבי איילון. ברובע 4 נבנו שכונותיה החדשות של תל אביב לאחר הקמת המדינה. תוכניות המתאר לאזור זה הוכנו עוד קודם בהשראת תוכנית גדס, אולם היצע הקרקעות שלפני מלחמת העצמאות איפשר בנייה מוגבלת ביותר באזור זה. בתחום שטח הרובע שכנו הכפרים הערביים סומייל וג'מאסין אל ע'רבי, ובדרומו עובדו עד שנות ה-40 שדותיה של המושבה הטמפלרית שרונה.

אופי הבינוי ברובע מגוון. מרבית הבנייה בו היא בנייני מגורים בני 4-5 קומות, בדומה לאזוריה הוותיקים יותר של העיר, אולם ניכרת בו באופן משמעותי בנייתם של מגדלי מגורים, החל משנות ה-80 ובמידה ניכרת גם היום, וכן בתים צמודי קרקע במספר שכונות קטנות ורחובות מסוימים. תוכניות המתאר כיום מייעדות את כל הרצועה המזרחית של הרובע, הסמוכה לנתיבי איילון, למגדלי מגורים בני כ-40 קומות ואף יותר, בדומה לאלו בפארק צמרת. דרומו של הרובע, בסמוך למתחם הקריה בשדרות שאול המלך וברחוב ויצמן, הוא חלק ממע"ר תל אביב שעיקרו נמצא ברובע 6.

שכונות
מוקדים עיקריים ברובע
רחובות מרכזיים ברובע

אוכלוסייה: 50,829 (11.1% מתושבי העיר)

רובע 5

שדרות רוטשילד
כיכר ביאליק

רובע 5 הוא האזור ההיסטורי של העיר תל אביב הכולל בעיקר את אזור לב העיר וכן את השכונות הוותיקות. בתחום אזור זה נמצא שטחה של אחוזת בית, השכונה שהפכה לתל אביב וסיפחה אליה את שאר השכונות. כמו כן המושג "תל אביב הקטנה" מתייחס לעיר שגבולותיה היו דומים לאלה של רובע 5. הרובע תחום בין חוף הים לציר קרליבך-דרך בגין-יהודה הלוי במזרח, גובל בצפון הישן בקו הרחובות בוגרשוב-שדרות בן ציון-מרמורק, ומדרום תוחם אותו ציר דרך יפו-רחוב אילת.

שכונות
מוקדים עיקריים ברובע
רחובות מרכזיים ברובע

אוכלוסייה: 41,411 (9.1% מתושבי העיר)

רובע 6

מגדלי משרדים ברחוב הארבעה
דרך בגין (לשעבר דרך פתח תקווה)

רובע 6 מוגדר כאזור העסקים של תל אביב. גבולותיו הם בין שדרות שאול המלך בצפון, נתיבי איילון ממזרח, רחוב הרכבת בדרום, וציר אבן גבירול-קרליבך-דרך בגין ממערב. הרובע כולל מספר מתחמים ואזורי תעסוקה שונים ושכונת מגורים אחת - שכונת מונטיפיורי. במספר מקומות נוספים ברובע נמצאים בנייני מגורים אך רובו הגדול נושא אופי של אזורי מסחר ותעשייה קלה. לאורך כל רובע 6 עוברת דרך בגין ולאורכה גם מתוכנן לעבור הקו האדום של המערכת להסעת המונים במטרופולין תל אביב. כחלק מתוכניות הפיתוח של האזור מתוכננים להיבנות ברובע 6 עוד עשרות גורדי שחקים.

שכונות
מוקדים עיקריים ברובע
רחובות מרכזיים ברובע

אוכלוסייה: 7,914 (1.7% מתושבי העיר)

דרום

ערך מורחב – דרום תל אביב

דרום תל אביב (על פי חלוקת הרבעים. הגדרתה הרחבה של "דרום תל אביב" משתנה ונתונה לפרשנות) נמצאת מדרום לרבעים 5 ו-6 וממערב לנתיבי איילון, וכוללות במסגרת הגדרה זו את כל שטחה של יפו.

רובע 7

ערך מורחב – יפו
כיכר השעון ביפו
נמל יפו
אצטדיון בלומפילד

רובע 7 כולל בעיקר את שטח יפו על כל שכונותיה ואת אזור נווה עופר ואבו כביר הקשור היסטורית לעיר יפו. ביפו פועלת מאז 1999 המישלמה ליפו הפועלת כמנהלה מקומית תחת העירייה.

הרובע תחום בין דרך יפו-תל אביב מצפון לבין העיר בת ים מדרום, וממזרח תוחמים אותו ציר שלבים-בן-צבי ורחוב תל גיבורים.

שכונות
מוקדים חשובים ברובע
רחובות מרכזיים ברובע

אוכלוסייה: 51,624 (11.3% מתושבי העיר)

רובע 8

שדרות וושינגטון בשכונת פלורנטין
דרך סלמה בין שכונת שפירא לתחנה המרכזית

רובע 8 כולל את כל האזור של דרום תל אביב שתחום בין יפו ואבו כביר לבין ציר דרך יפו-יהודה הלוי-הרכבת מצפון.

שכונות
מוקדים עיקריים ברובע
רחובות מרכזיים ברובע

אוכלוסייה: 30,826 (6.6% מתושבי העיר)

מזרח

רובע 9

מגדלי תל אביב בשכונת נחלת יצחק
פארק מנחם בגין (פארק דרום)

רובע מזרח תל אביב כולל את כל שטח העיר שממזרח לנתיבי איילון, והוא גובל בצפונו ובמזרחו בגבעתיים ורמת גן. הרובע כולל מספר רב של שכונות מגורים (חלקן שכונות בתוך שכונות), והוא הרובע הגדול ביותר מבחינת כמות תושבים. חלקו הצפון מערבי של הרובע כולל גם אזור תעשייה ותעסוקה גדול.

שכונות
מוקדים עיקריים ברובע
רחובות מרכזיים ברובע

אוכלוסייה: 81,896 (18% מתושבי העיר)

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רובעי תל אביב-יפו בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39177913רובעי תל אביב-יפו