מוזיאון ארץ ישראל
מידע כללי | |
---|---|
סוג |
מוזיאון לארכאולוגיה והיסטוריה של ארץ ישראל |
כתובת | רח' חיים לבנון 2, תל אביב-יפו |
הקמה ובנייה | |
תקופת הבנייה | ?–1958 |
www.eretzmuseum.org.il |
מוזיאון ארץ ישראל, תל אביב (קריית המוזיאונים) הוא מוזיאון בתל אביב, המציג ממצאים העוסקים בארץ ישראל מזמנים שונים ומתארים את רב התרבותיות שלה, בעבר ובהווה. המוזיאון הוקם במטרה לשלב ארכאולוגיה, תרבות ופולקלור של ארץ ישראל בכל הזמנים, כשהמודל לתכנונו היו מוזאוני הארץ (Landesmuseum) באירופה, המציגים היסטוריה בשילוב פולקלור ייחודי של כל מחוז ומדינה. בשנותיו הראשונות פעל בתחומי המוזיאון גם מוזיאון למדע. במוזיאון ביתנים בתחומים שונים, כגון ארכאולוגיה יודאיקה, פולקלור, מלאכה ואמנות ישראלית.
היסטוריה
המוזיאון הוקם בשנת 1958 סמוך לתל קסילה, שבו התגלו ממצאים ארכאולוגיים חשובים. המוזיאון הוקם על ידי עיריית תל אביב על בסיס עזבונו של התעשיין ולטר מוזס, שאסף ממצאים אומנותיים וארכאולוגיים מהתרבות הארצישראלית הקדומה והחדשה. הוא קבע בצוואתו להקים מוזיאון בתל אביב שיהווה מוסד מדעי ברמה גבוהה, יפרסם עבודות מחקר וספרים מדעיים וחינוכיים, יערוך חפירות ארכאולוגיות וישים דגש מיוחד על חינוך לאהבת הארכאולוגיה[1].
תוכנית האב למוזיאון נערכה על ידי האדריכל ורנר יוסף ויטקובר שתכנן בה גם מספר מהמבנים המרכזיים ובהם: מוזיאון הזכוכית, מוזיאון המטבעות, מוזיאון הקרמיקה, ביתן נחושתן, והפלנטריום.
בשנת 1974 מונה ניצב יהודה פראג, לאחר פרישתו מתפקיד מפקד מחוז תל אביב של משטרת ישראל, כמנכ"ל המוזיאון - שנקרא אז "מוזיאון הארץ" - והוא כיהן בתפקיד עד שנת 1978.
שמו של המוזיאון הוחלף לשמו הנוכחי על ידי מנכ"ל המוזיאון בשנים 1991-1981, האלוף (מיל.) רחבעם זאבי.
אתרי המוזיאון
- תל קסילה הוא אתר ארכאולוגי המצוי בתחומי המוזיאון. בתל שנחפר החל מ-1948, נחשפו שרידים של עיר נמל פלשתית מהמאה ה-12 לפנה"ס ועיר פלשתית צפופה ושוקקת מהמאה ה-11 לפנה"ס, הכוללת רובע מגורים משוחזר ושרידים של שלושה מקדשים שנבנו זה על גבי זה לאורך השנים, בהם גם שרידי מזבח.
- פלנטריום - בפלנטריום מוצגת תוכנית "מסע אל היקום" - תמונת חלל מדומה במולטימדיה של כיפת השמים, כפי שהיא משתקפת לעינו של הצופה בה מכדור הארץ.
- ככר הפסיפסים - בה מוצגים מספר רצפות פסיפס מבתי תפילה קדומים. האוסף כולל, בין היתר, פסיפסים מבניין בבית גוברין הקדומה מהמאה השישית, מבית תפילה שומרוני ומכנסייה בגליל מאותה מאה, פסיפס מבית כנסת בטבריה ופסיפס מבית תפילה מוסלמי ברמלה מהמאה השמינית.
- ביתן הזכוכית - בביתן מצוי אוסף של כלי זכוכית, שתחילתו באוסף של ולטר מוזס ומאוסף שנרכש עם השנים. באוסף כלי זכוכית מתקופות שונות שהעתיקים מביניהם נמצאו בקברים קדומים כחפצים שנטמנו עם הנפטרים. במוזיאון מוצגים כלי זכוכית מלפני תקופת הניפוח בתקופת הברונזה המאוחרת, וכלי זכוכית בניפוח מהתקופה הרומית, הביזנטית וכלי זכוכית מארצות המזרח התיכון מהתקופה האסלאמית. בביתן מוצג גם כבשן שיצרו בו כלי זכוכית בסוף המאה ה-13.
- ביתן הקרמיקה - הביתן מחולק לשישה מדורים המציגים את ההיסטוריה של כלי החרס והקדרות: ראשיתה של הקדרות בתקופה הניאולותית, קדרות התקופה הכלקותית והכנענית בארץ ישראל, מלאכת יד בקפריסין הקדומה, מלאכת האבניים בארץ ישראל הקדומה, במצרים העתיקה וביוון העתיקה, החרס ככלי כתיבה קדום, החרס באמנות ובפולחן, קדרות כפרית באפריקה של ימינו, כלי החרס בחיים היומיומיים ובלימוד הארכאולוגיה.
- מרכז אדם ועמלו - מציג במוצגים חומריים את חיי היום-יום של ארץ-ישראל הקדומה, מהתקופה המקראית, בתחומים כמו עבודת הבית, חקלאות ומלאכה. כולל כלי עבודה, כלים ליין ושמן, כלי טוויה ואריגה ועוד. המרכז כולל רחוב שוק משוחזר.
- הבית הישראלי המשוחזר - מציג בית מגורים משוחזר מתקופת המלוכה בארץ (מאות 7-10 לפני הספירה) הכולל חצר, כלי טוויה ואריגה, מזווה ומטבח, כלי אכילה וחפצי נוי.
- ביתן האתנוגרפיה והפולקלור - הביתן בא להראות את אורך החיים היהודי לאורך התקופות דרך חפצי יודאיקה, תשמישי קדושה וכלים המוקדשים לחיי המשפחה היהודית, לתפילות ולחגי ישראל כמו כיסויים לספרי תורה, טליתות, קמעות, שופרות, קערות ליל הסדר, חנוכיות ועוד. במרכז גם מצוי בית כנסת מהמאה ה-18, שהובא מהעיירה טרינו ורצ'לזה שבאיטליה.
- מוזיאון אלכסנדר לתולדות הדואר והבולאות - המוזיאון מציג את תולדות הדואר הארץ ישראלי, מהמאה ה-15 ועד ימינו. המוזיאון מציג אמצעי מולטימדיה, חפצים הקשורים בדואר כגון כרזות, תיבות דואר, טלפונים, בולים המוצגים בעמדות ממוחשבות, מכוניות חלוקת דואר ועוד.
- ביתן קדמן למטבעות - מציג מטבעות עתיקים, כולל מטבעות יווניים עתיקים אוסף מטבעות עם דיוקנאי קיסרי רומי ומטבעות מארץ ישראל, מהמאה הרביעית לפני הספירה ועד לימינו.
- מרכז רוטשילד ובו בקומה ראשונה תערוכה קבועה: "ארץ הברון" - סיפור חייו וחפציו של הברון רוטשילד ואודיטוריום, ובקומה השנייה תערוכות מתחלפות.
- בית הבד - בית בד ארצישראלי עתיק מתקופת הברזל להפקת שמן.
- טחנת הקמח - טחנת קמח שנבנתה במיוחד במוזיאון על פי שחזור טחנות קמח שפעלו בארץ.
- כיכר שעוני השמש - כיכר ובה מספר שעוני שמש מאזורים שונים ומתקופות שונות בארץ ישראל.
- גן נופי ארץ-ישראל ואתריה - גן ובו צמחייה שהייתה אופיינית בנופי הארץ בתקופות שונות.
- אודיטוריום קלצ'קין, המשמש להרצאות ולמופעים.
-
קטע פסיפס מרצפת בית הכנסת טבריה
-
רכב דואר משנת 1949 במוזיאון הדואר
-
ארון קודש מהמאה ה-18 שהובא מאיטליה
-
בולי מועדים לשמחה של מוצגים במוזיאון, 1964
קישורים חיצוניים
- אתר מוזיאון ארץ-ישראל, תל אביב
- מוזיאון ארץ ישראל ב- ilMuseums.com