נווה חן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נווה חן
מבט מגן שרני לרחוב מעפילי אגוז
מבט מגן שרני לרחוב מעפילי אגוז
מידע
עיר תל אביב-יפו
שטח 302 דונם
אוכלוסייה 6,074 (2,015)
שכונות נוספות בתל אביב-יפו

נווה חן היא תת-שכונה בדרום-מזרח העיר תל אביב-יפו, תחת המטרייה הרחבה של שכונת כפר שלם, הגובלת בשכונות יד אליהו ממזרח ובשכונות רמת חן ורמת הטייסים ממערב.

מבנה השכונה

רחוב מעפילי אגוז הוא הציר המרכזי של נווה חן, וממנו יציאות לרחובות משניים לכיוונים מזרח ומערב. החלק הדרומי של רחוב מעפילי אגוז מאופיין באופן היסטורי בבניינים בני ארבע קומות, אשר חלק גדול מהם עוברים בימים אלה (אוגוסט 2020) תהליך של התחדשות עירונית במסגרת תמ"א 38 או פינוי בינוי. החלק הצפוני של הרחוב מאופיין בבניינים בני 8 קומות, מסתיים בדרך ללא מוצא, והוא נחשב לשקט ומרווח יותר.

לשכונה שתי כניסות מרכזיות – הכניסה המזרחית מדרך הטייסים והכניסה הדרומית מרחוב מח"ל, וכן כניסה קטנה נוספת מכיוון מערב, דרך רחוב סנפיר.

מדדים חברתיים-כלכליים

על פי מפקד האוכלוסין של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אשר בחן בפעם האחרונה את האשכול החברתי-כלכלי אליו משתייך כל אזור סטטיסטי בשנת 2015, קיבלה השכונה דירוג של 6/10. שכנותיה ממערב ומדרום – יד אליהו (6/10), כפר שלם (5/10), נווה כפיר (5/10) ושכונת התקווה (3/10) – זכו לציונים נמוכים יותר על פי מדרג זה, למעט שכונת יד אליהו, אשר זכתה לציון זהה. שכנותיה ממזרח ומצפון – רמת הטייסים (7/10), תל חיים (7/10) ורמת חן (9/10) - זכו לדירוגים גבוהים יותר.[1]

תחבורה וחניה

מפה

תחנת 'כפר שלם', הממוקמת על הקו הסגול של הרכבת הקלה, צפויה להיפתח בשנת 2026 בגבול הצפוני של השכונה (כמסומן במפה משמאל).[2] הנהנים המרכזיים ממיקום התחנה הם הדיירים בחלק הצפוני של רחוב מעפילי אגוז.

בשכונה עוברים שני קווי אוטובוס – 4 ו־16 – אשר מובילים ללב העיר תל אביב, לחוף הים ולתחנות הרכבת הסמוכות, גם בימי שבת במתכונת של מונית שירות.

מצב החניה בשכונה סביר ביחס ליתר השכונות בתל אביב, ועל-פי רוב ניתן למצוא בה חניה במשך כל שעות היום.

חינוך, קהילה ושירותים בשכונה

בתי ספר ומוסדות אקדמיים

  • בשכונה מספר בתי ספר יסודיים, אשר המוכר שבהם, בית הספר 'תל-חי', נחשב לאחד מבתי הספר הטובים בישראל על פי כל המדדים הרלוונטיים, וזאת בעקבות רפורמה שהנהיגה מנהלת בית הספר, עינת ברגר-אריזון, במהלך העשור האחרון. בעקבות הישגיה בבית הספר זכתה עינת בתואר אשת השנה בחינוך של מגזין Forbes ישראל.[3]
  • מצפון לשכונה נמצא מתחם 'אורות', ובו בית הספר עירוני ט' ומכללת אורט סינגלובסקי. בסמיכות למתחם קיים תכנון עקרוני להקמת מתחם המכללות ובו מכללה להנדסה.[4]

מרכזים קהילתיים - קאנטרי קהילתי בית בארבור משרת את תושבי השכונה וכולל חדר כושר, בריכה קיצית וחורפית, אודיטוריום, קונסרבטוריון למוזיקה, אולם ספורט, מגרשי ספורט, חדרי סטודיו לפעילות חוגים וכיתות לימוד. במסגרת הקאנטרי מתקיימות פעילויות תרבות, חינוך ופנאי לכל הגילאים ובכל התחומים, תוכניות להוראה והכנה לבגרות, פעילות קהילתית מגוונת, קייטנות קיץ, פעילות נוער ועוד.

מרכזים מסחריים - בפינת הרחובות מעפילי אגוז וסנפיר נמצא המרכז המסחרי המרכזי של השכונה, ובו סופרמרקט, סניף בנק וחנויות נוספות. בפינת הרחובות מעפילי אגוז ומח"ל ישנו מרכז מסחרי נוסף.

ריאות ירוקות - בחלקו הצפוני של רחוב מעפילי אגוז נמצא פארק שרני, ובקרבת השכונה נמצאים פארק אדית וולפסון ופארק מנחם בגין (פארק דרום).

מרכזי ספורט - בנוסף לקאנטרי בית בארבור, מרכז הטניס של תל אביב נמצא בקרבת השכונה, בינה לבין שכונת יד אליהו.

מגמות

  • החל משנת 2019 החלה השכונה בתהליכי התחדשות עירונית מואצים, אשר באים לידי ביטוי בעיקר ברחוב מעפילי אגוז, עם מספר רב של פרויקטים במסגרת תמ"א 38.
  • בשנים האחרונות מורגשת בשכונה חדירה של שוכרים רבים - בעיקר זוגות ומשפחות צעירות - המשווים לשכונה נופך חי וצעיר יותר מבעבר.
  • בימים אלה שוקדת עיריית תל אביב-יפו על הכנת מסמך מדיניות לשכונה, אשר צפוי להתוות את הדרך לפיתוח משמעותי של האזור.

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30698835נווה חן