פוסום מפוספס טייט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןפוסום מפוספס טייט
פרווה של פוסום מפוספס טייט
פרווה של פוסום מפוספס טייט
מיון מדעי
תחום תפוצה
תפוצת פוסום טייט
רכס ההרים באי פרגוסון שבו נמצא פוסום טייט.

פוסום מפוספס טייט (שם מדעי: Dactylopsila tatei; קרוי גם טריוק טייט) הוא מין כיסאי קטן שוכן עצים בסוג פוסום מפוספס שאנדמי לאי יחיד הממוקם דרומית-מזרחית לגינאה החדשה. הוא תואר מדעית לראשונה בשנת 1952 על ידי הזואולוגית הבריטית אלינור מרי אורד לורי (Eleanor Mary Ord Laurie; ראו תמונה ראשית), וקרוי על שמו של הנרי טייט.

תיאור

לפוסום טייט מבנה גוף ארוך וגלילי. ראשו עגול וקצר עם חרטום מחודד, אוזניו קצרות ועגולות ועיניו גדולות ושחורות. הזנב העבה קצר יחסית בדומה לסוג פוסום מפוספס ארך-אצבע. האצבעות של פוסום טייט ארוכות ודקות, והאצבע השלישית בכף היד ארוכה במעט מהאחרות ומיועדת להוציא רמשים מגזעים העצים; בקצה כל אצבע טופר דקיק וחד. לפוסומית כיס מפותח. אורך ראשו וגופו של פוסום טייט: 27-21 סנטימטרים, אורך זנבו 21–29 סנטימטרים ומשקלו עד 250 גרם. הדו-צורתיות הזוויגית אינה ניכרת.

הפרווה של פוסום טייט עבה ושעירה. צבעה לבן בוהק עד אפרפר-צפחה שבהיר יותר מאצל מינים אחרים, והיא בוהקת במיוחד בצידה התחתון. הפרווה מפוספסת לאורכה בשלוש רצועות כהות בצבע חום-שוקולד עד שחור: רצועה עבה וכהה במיוחד לאורך הגב (מהזנב עד למצח), וזוג רצועות דהויות וצרות יותר על הצלעות. לאורך הגפיים יש רצועות שחרחרות דקיקות שמתחברות לרצועות בצלעות. הרצועות הכהות אצל פוסום טייט דהויות וצרות יותר מאצל הפוסומים המפוספסים האחרים.

ראשו של פוסום טייט לבן כולו, להוציא את סימוני הפנים שאופיינים לסוג ומהווים המשך של רצועות הגב והצלעות: משולש שחור גדול על המצח וזוג כתמים שחורים גדולים סביב העיניים. סימוני הפנים הכהים יוצרים כתם Y לבן בולט על הפנים. האף וכפות הידיים והרגליים ורודים. הזנב שחרחר כולו, ובקצהו כתם לבן גדול.

ביולוגיה

פוסום טייט אנדמי לאי פרגוסון מקבוצת איי ד'אנטריסקו שממוקמים בים שלמה מזרחית לחצי האי זנב-ציפור בגינאה החדשה, ושייך לפפואה. בתוך האי, הוא מוגבל לרכס ההרים בחלק הצפון-מערבי של האי. בית הגידול מורכב מיער גשם טרופי, ברום 1,000-600 מעל פני הים. המידע אודות אורח חייו של פוסום טייט מצומצם מאוד, בשל מיעוט פרטים שנתפסו בטבע מאז גילויו; במהלך העשור הראשון והשני של המאה ה-21, הוא נתפס רק פעם אחד (בשנת 2003). ככל הידוע, הפוסום הוא יונק פעיל לילה שחי מרבית הזמן על צמרות העצים וניזון בעיקר מפירות וחרקים. את שעות היום הוא מבלה בשינה בקינים העשויים מעלים יבשים בתוך שקעים וחללים בגזעים.

מצב

פוסום טייט מסווג על ידי הרשימה האדומה של IUCN במצב השימור סכנת הכחדה (EN), היות שטווח התפוצה שלו קטן מ-200 קילומטרים רבועים, האוכלוסייה מוגבלת למקום יחיד, ויש ירידה מתמשכת בהיקף ובאיכות בית הגידול של המין. האיום העיקרי עליו הוא פגיעה בבית הגידול באמצעות כריתת עצים עבור שטחי חקלאות. הפוסום אינו נמצא באזורים מוגנים כל שהם. נדרשים סקרים נוספים כדי לקבוע האם הוא מתרחש גם באזורים אחרים באי.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29340233פוסום מפוספס טייט