סאוטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "סבתה" מפנה לכאן. לערך העוסק באישיות מהתנ"ך, נכדתו של נח, ראו כוש בן חם.
העיר האוטונומית של סאוטה
Ceuta
החומות המלכותיות והחפיר של סאן פליפה (Murallas reales y foso de San Felipe)
החומות המלכותיות והחפיר של סאן פליפה (Murallas reales y foso de San Felipe)
החומות המלכותיות והחפיר של סאן פליפה (Murallas reales y foso de San Felipe)
מדינה ספרדספרד ספרד
ראש העיר חואן חוסה ויוואס
המפלגה העממית
בירת הקהילה האוטונומית סאוטה
שפה רשמית ספרדית
תאריך ייסוד 14 במרץ 1995
שטח 18.5 קמ"ר (דירוג: 18)
גובה 10 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 4,100 נפש לקמ"ר (2009)
קואורדינטות 35°53′17″N 5°18′43″W / 35.888°N 5.312°W / 35.888; -5.312
אזור זמן UTC +1
http://www.ciceuta.es

לחצו כדי להקטין חזרה

האיים הקנרייםפורטוגלאנדורהצרפתגיברלטרמרוקואלג'יריהגליסיהאסטוריאסקנטבריהחבל הבסקיםנווארהלה ריוחהאראגוןקסטיליה ולאוןקטלוניהמדרידקסטיליה-לה מנצ'הולנסיההאיים הבלארייםאקסטרמדורהאנדלוסיהמורסיהקסטיליה ולאוןסאוטהמלייה

מפת סאוטה

סאוטהספרדית: Ceuta, בערבית: سبتة ("סבּתה")) היא מובלעת ספרדית בצפון אפריקה הממוקמת בקצה הצפוני של המגרב במרוקו לחוף הים התיכון ומצר גיברלטר, אחד מהשטחים הקטנים שנשארו ממרוקו הספרדית ההיסטורית. שטחה של סאוטה הוא כ-28 קמ"ר. המובלעת מתנהלת כמחוז אוטונומי של ספרד. מרוקו טוענת לריבונות על השטח, ותובעת את העברתו לשליטתה, אולם הקהילה הבינלאומית מכירה בו כחלק מספרד.

היסטוריה

במאה ה-5 לפנה"ס שלטו באזור אנשי קרתחדשת שכינו את העיר "אבילה" או "אבן-חק" (אנ'). האימפריה הרומית השתלטה על העיר בשנת 42 לספירה, והפכה את העיר לנמל צבאי. באותה תקופה נקראה העיר "ספטם" (Septem), וזהו, כנראה, מקור שמה הנוכחי של העיר. כעבור 400 שנה נפלה העיר לידיהם של הוונדלים, ולאחר מכן השתלטו עליה ויזיגותים מאזור ספרד (היספניה), והאימפריה הביזנטית.

בשנת 710, עם התקדמות המוסלמים לעבר ספרד, החליט השליט הוויזיגוטי של העיר לשתף פעולה עם המוסלמים. לאחר מותו עברה העיר לשליטה ישירה הערבים המוסלמים, דבר שעורר את התנגדותם של השבטים הברברים ששכנו באזור. בשנת 740 התחולל מרד של ברברים ח'וארג' (עדה שפרשה מן האסלאם), שבמהלכו חרבה העיר. במאה ה-9 נבנתה העיר מחדש בידי הברברים.

בשנת 1309 נכבשה העיר בידי ממלכת פאס בסיועה של אראגון. בשנת 1415 כבשו הפורטוגזים את העיר בניסיון לדחוק את רגלי המוסלמים ולהשתלט על נתיבי הסחר. בשנת 1580 אוחדו כתרי פורטוגל וספרד. בשנת 1640 הפכה פורטוגל שוב לעצמאית, ונכנסה למלחמה עם ספרד. בתקופה זו כבר היו רוב תושבי סאוטה ספרדים, והתייצבו לצד ספרד במלחמה. ב-1 בינואר 1668 הכירה פורטוגל בבעלות מלך ספרד על העיר במסגרת אמנת ליסבון. בראשית המאה ה-20 נמצאה סאוטה בלב הטריטוריה שכונתה מרוקו הספרדית, שטח שהיה נתון לשלטון קולוניאלי ספרדי לפי אמנת פאס משנת 1912. ב-1956 הכירה ספרד בעצמאות מרוקו, והעבירה את "מרוקו הספרדית" לידי ממלכת מרוקו, אולם הערים סאוטה ומלייה נותרו בידי ספרד כיוון שנחשבו לחלק בלתי-נפרד ממנה. סאוטה נחשבה בעבר לחלק ממחוז קדיס, אולם כיום היא נחשבת לעיר אוטונומית.

מרוקו תובעת את העברת הערים סאוטה ומלייה לריבונותה. ממשלת מרוקו אף השוותה את מעמדן של הערים למעמדה של גיברלטר, טריטוריה בריטית שספרד תובעת ריבונות עליה. ספרד מצדה טוענת כי השלטון המוסלמי בעיר במהלך ההיסטוריה היה קצר יחסית, ולפיכך אין בסיס לתביעתה של מרוקו.

לאחר שנים של הסתננויות יחידים סבלה המובלעת החל מספטמבר 2005 מניסיונות הסתננות המונית של מהגרים אפריקאים שמשתמשים בה (ובמלייה) כדרך להיכנס לאיחוד האירופי שספרד חברה בו. למרות שכבר ב־1992 נחתמה אמנה בין ספרד ומרוקו המסדירה את החזרת המהגרים הבלתי חוקיים למרוקו, אמנה זו אינה ממומשת, ובפועל אפריקאים המסתננים לתוך המובלעת (למעט מרוקאים) זוכים בסופו של דבר למעמד של פליטים. התגברות ההגירה הביאה את השלטונות הספרדיים להקמת גדר ההפרדה של סאוטה, כמו כן היו מקרים של ירי לעבר המהגרים, שספרד ומרוקו מאשימות בו זו את זו.[1]

ערים תאומות

ראו גם

פסל עמודי הרקולס בכניסה לנמל סאוטה
בית הדרקונים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סאוטה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Six killed near Spain's enclave, באתר חדשות BBC,‏ 6 באוקטובר 2005



ערך זה הוא קצרמר בנושא גאוגרפיה של ספרד ובנושא יישובים בצפון אפריקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33912030סאוטה