ביד חזקה ובזרוע נטויה
בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה הוא מושג המובא מהתורה וכן מתוך הלל הגדול, הוא פרק קל"ו בספר תהילים. המושג מייצג את שימושו של ה' בכוחו למען העם היהודי.
מקור
בספר שמות, פרק ו' (פרשת וירא), לאחר תלונתם של עם ישראל על כך שפרעה מכביד את ידו עליהם, לאחר כל פנייה של משה אליו, למשל, הכנת לבנים מבלי שניתן להם תבן, ה' אומר למשה כי פרעה עצמו יוציא את עם ישראל ממצרים, וה' יוציא אותם "ביד חזקה ובזרוע נטויה".
בספר דברים, פרק ד', פסוק ל"ד, מופיע המושג כחלק מפנגרמה, משפט הכולל את כל האותיות באלפבית, אחת מהשתיים המופיעות בתורה: "או הנסה אלקים, לבוא לקחת לו גוי מקרב גוי, במסת באתת ובמופתים ובמלחמה וביד חזקה ובזרוע נטויה, ובמוראים גדלים: ככל אשר-עשה לכם ה' אל-היכם, במצרים - לעיניך" .
בעשרת הדיברות מופיע המושג כהצדקה לדיבר הרביעי על שמירת השבת: ”וְזָכַרְתָּ כִּי עֶבֶד הָיִיתָ בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם וַיֹּצִאֲךָ ה' אֱלֹ-הֶיךָ מִשָּׁם בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרֹעַ נְטוּיָה עַל כֵּן צִוְּךָ ה' אֱ-לֹהֶיךָ לַעֲשׂוֹת אֶת יוֹם הַשַּׁבָּת.” (ספר דברים, פרק ה', פסוק י"ד)
המושג חוזר גם בספר דברים, פרק כ"ו, פסוק ח', בעת הציווי על מעשר הפירות הראשונים (ביכורים): "וַיּוֹצִאֵנוּ ה' מִמִּצְרַיִם בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרֹעַ נְטוּיָה וּבְמֹרָא גָּדֹל וּבְאֹתוֹת וּבְמֹפְתִים".
המושג מצוטט גם בהגדה של פסח:
- בדיון על המשפט: "וַיּוצִאֵנוּ ה' מִמִצְרַים בְּיָד חֲזָקָה, וּבִזְרעַ נְטוּיָה, וּבְמרָא גָּדל, וּבְאתות וּבְמפְתִים."
- בעת הצגת עשר מכות מצרים
- באמירת הלל הגדול
משמעות
ה' יראה את כוחו הרב גם לבני ישראל וגם לאומות הגויים, כדי להראות להם את מסירותו לעמו. לשם כך, גם הקשה ה' את לב פרעה.
קישורים חיצוניים
- הרב זלמן ברוך מלמד, ביד חזקה ובזרוע נטויה-האם זה חשוב שזה היה ביד חזקה?, באתר ערוץ 7, 27 במרץ 2007
- הרב זלמן ברוך מלמד, שיעור על עֲבָדִים הָיִינוּ לְפַרְעֹה בְּמִצְרָיִם, באתר ישיבה
- זרוע נטויה, באתר אספקלריה
24215641ביד חזקה ובזרוע נטויה