מרכז לבריאות הנפש שלוותה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרכז לבריאות הנפש שלוותה
מראה הכניסה לבית החולים
מראה הכניסה לבית החולים
מראה הכניסה לבית החולים
מאפייני הארגון
סוג בית חולים פסיכיאטרי
אוניברסיטה אוניברסיטת תל אביב
בעלים שירותי בריאות כללית
היסטוריה
תאריך ייסוד 1956
שירותים
מיטות 114
http://hospitals.clalit.co.il/hospitals/Shalvata/he-il/Pages/homepage.aspx
גאוגרפיה
מיקום הוד השרון

המרכז לבריאות הנפש שלוותה הוא בית חולים פסיכיאטרי בהוד השרון. המרכז משתייך לשירותי בריאות כללית ומסונף לפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב.

היסטוריה

המרכז לבריאות הנפש שלוותה נוסד בשנת 1956 במגדיאל על ידי קופת חולים כללית והיווה אחד משלושה מרכזים פסיכיאטרים של הקופה. מאז ייסודו, פועל המרכז לבריאות הנפש שלוותה ברציפות ועד היום טופלו בו עשרות אלפי מטופלים. מנהלו הראשון של בית החולים היה היינריך צבי ויניק. רות יפה ניהלה את בית החולים בין השנים 19561973. חשיבות רבה ניתנה לעיצוב הסביבה הטיפולית ולהשריית אווירה המקדמת ריפוי, החלמה ושיקום[1]. יפה הרחיבה את פעילותו של בית החולים והקימה בו מרפאת ילדים ונוער ומחלקה לחולי יום.[2] בשנת 1963 הפך בית החולים למחלקה הפסיכיאטרית של בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב.

בין השנים 19861997 ניהל את בית החולים מיכה נוימן. לאחר מכן, ועד שנת 2017 ניהל את בית החולים שמואל קרון. החל משנת 2018 מנהל את בית החולים שלמה מנדלוביץ'.

פעילות ושירותים

תחומי הפעילות העיקריים של בית החולים הם אשפוז פסיכיאטרי וטיפול אמבולטורי. בבית החולים פועל גם מערך מחקר.

מחלקות האשפוז כוללות:

  1. יחידת מיון והשהיה - ביחידת המיון וההשהייה מתבצע טיפול אינטנסיבי קצר מועד.
  2. מחלקות סגורות למבוגרים - במחלקות הסגורות מאושפזים חולים במצבים קשים במיוחד. נוסף על חולים המופנים מיחידת המיון, מתקבלים למחלקה הסגורה חולים מהמחלקה הפתוחה שמצבם מחייב מעבר לתנאים סגורים לתקופה קצרה.
  3. מחלקה פתוחה - המחלקה הפתוחה עוסקת בטיפול בדיכאון ובמשברי חיים. במחלקה טיפולים פסיכיאטריים, פסיכותרפיה פרטנית וקבוצתית, ריפוי בעיסוק, טיפול באמנות, פסיכודרמה ועוד.
  4. טיפול יום - טיפול יום הוא חלופה לאשפוז במחלקה פתוחה, ומאפשר רצף טיפולי מהשלב החריף של המחלה ועד לתהליך השיקום ולשחרור.
  5. מחלקת נוער - מחלקת הנוער מיועדת לנערים ולנערות בני 18-12. במחלקה פועל בית ספר, המיועד לצמצם את פערי הלימוד שנוצרים בעקבות האשפוז.

השירותים האמבולטוריים (מרפאות) כוללים:

  1. מרפאות חוץ בבית החולים - פועלת מרפאת חוץ למבוגרים ומרפאת חוץ לילדים ונוער. נוסף על כך ישנן יחידות מרפאתיות ייחודיות - מרפאת הגיל השלישי, המספקת אבחון וטיפול אמבולטורי וכן השמה של קשישים הזקוקים לסידור מוסדי, מרפאת צעירים, מערך דיכאון ומרכז לטיפול יום אינטנסיבי - מסייע לחולי סכיזופרניה והפרעות אישיות לשפר את התפקוד היומיומי ולחזור ולהשתלב בקהילה.
  2. מרפאות בקהילה - שלוותה מפעילה מרפאות גם מחוץ לתחום בית החולים, כדי לאפשר נגישות, נוחות ואפשרות לקבלת טיפול במוסד שאינו פסיכיאטרי. קיימות מסגרות למבוגרים ולילדים במצבים נפשיים שאינם דורשים אשפוז.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "אודות המרכז לבריאות הנפש שלוותה". קופת חולים כללית
  2. ^ "פרופ' רות יפה". החברה הפסיכואנליטית בישראל
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מרכז לבריאות הנפש שלוותה30351770