אסותא מרכזים רפואיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אסותא מרכזים רפואיים
לוגו
החזית הדרומית של מבנה בית החולים אסותא רמת החייל
החזית הדרומית של מבנה בית החולים אסותא רמת החייל
נתונים כלליים
סוג חברה פרטית
חברת אם מכבי שירותי בריאות
משרד ראשי הברזל 20, תל אביב
הכנסות 748 מיליון ש"ח (2010)[1]
יו"ר פרופ' יהושע (שוקי) שמר
מנכ"ל גידי לשץ
 
https://www.assuta.co.il

אסותא מרכזים רפואיים בע"מ היא חברה בבעלות מכבי שירותי בריאות המפעילה בתי חולים ציבוריים ופרטיים, מרכזי אבחון וייעוץ ומספקת גם שירותי רפואה פרטית בתשלום.

בית החולים המרכזי של החברה, אסותא רמת החייל נמצא באזור תעשייה עבר הירקון בתל אביב.

יו"ר אסותא מרכזים רפואיים הוא פרופ' יהושע שמר ומנכ"ל אסותא הוא גידי לשץ.

היסטוריה

רשת אסותא מנהלת ארבעה בתי חולים פרטיים בתל אביב, בראשון לציון, בחיפה ובבאר שבע, בית חולים ציבורי באשדוד, וארבעה מרכזים רפואיים – בירושלים, בדרך השלום שבתל אביב, באשדוד וברעננה, ובהם בין השאר, מכוני דימות, מרכזים לבריאות האישה, מכוני גסטרו ומרפאות מומחים.

ראשיתה של החברה בבית חולים פרטי בשם "אסותא", שנוסד בשנת 1934 בתל אביב.

בית החולים הישן אסותא תל אביב

ערך מורחב – אסותא באוהאוס וילג'
מבנה בית החולים אסותא ברחוב ז'בוטינסקי 62

רעיון בית החולים "אסותא" הועלה בשנת 1934 על ידי ד"ר בן-ציון הראל ובֶּנוֹ חיות[2], ויצא לדרך בשותפות של כ-30 רופאים, רובם עולים מגרמניה בעלייה החמישית ביניהם היה הפרופ' מכס מרכוס ויתרם רופאים ותיקים יותר. בית החולים לא היה חלק מהמערכות הבריאותיות המרכזיות של ההסתדרות הציונית הדסה וקופת חולים כללית שפעלו אותה עת ביישוב היהודי בארץ ישראל. בית החולים נוסד כחברת מניות פרטית, שמניותיה נמכרו לרופאים בלבד. חזון החברה היה הקמת בית החולים הפרטי המודרני הגדול הראשון בארץ ישראל.

בית החולים ההיסטורי הוקם בצפון תל אביב (לימים: רחוב ז'בוטינסקי בתל אביב), על שטח שנרכש על ידי החברה מהכפר הערבי סומייל, ששכן אז מצפון-מזרח לתל אביב. את מבנה בית החולים, שנפתח עם 74 מיטות אשפוז, תכנן האדריכל יוסף נויפלד בסגנון הבינלאומי[3]. חנוכת בית החולים נערכה בדצמבר 1935[4]. הבניין שימש את בית החולים במשך 75 שנים, עד 12 במאי 2009, אז הועברה הפעילות למבנה החדש והמודרני באזור תעשייה עבר הירקון. המבנה ההיסטורי ברחוב ז'בוטינסקי עבר הסבה ובשנת 2018 אוכלס כבניין מגורים.

חנות הפרחים אשר הייתה בכניסה לבית החולים הוסבה לכניסה לחניון ציבורי.

בית החולים אסותא הונצח בבול דאר ישראלי, שנכלל בסדרה של 3 בולים שקרויה "אדריכלות - הסגנון הבין-לאומי בתל אביב". ב-5 באפריל 1994, הנפיק דאר ישראל את הסדרה הזאת שעוצבה על ידי האמן יגאל גבאי .[5]

סניפי אסותא

בית החולים אסותא רמת החייל

ערך מורחב – בית החולים אסותא רמת החייל

בית החולים המרכזי של החברה, אסותא רמת החייל נמצא באזור תעשייה עבר הירקון בתל אביב. מבנה בית החולים החדש והמודרני תוכנן בידי אדריכלים קנדיים וישראלים ועשוי מבסיס בגוון אדום וממגדל אפול-לבין. בבסיס שוכנות יחידות רפואיות שונות בהן רדיולוגיה, דיאליזה, דימות, מרפאות חוץ וטיפול נמרץ. מחלקות האשפוז ממוקמות בעיקר במגדל.

בית החולים אסותא חיפה

ערך מורחב – בית החולים אסותא חיפה

אסותא חיפה הוא בית חולים פרטי הנמצא במתחם קניון לב המפרץ בחיפה מאז שנת 2006. מבוצעים בחדרי ניתוח שלו למעלה מ-13,000 ניתוחים מדי שנה בהם כירורגיה כללית, ניתוחים פלסטיים, אורתופדיה, רפואת עיניים ואף אוזן גרון. במרכז פועלות מרפאות לטיפול יום, מכון MRI, מרפאת כאב ומחלקות אשפוז והתאוששות.

בית החולים אסותא ראשון לציון

בית החולים אסותא ראשון לציון ממוקם בבניין בן 4 קומות בסמוך באזור התעשייה בראשון לציון בסמוך לקניון הזהב וכולל חדרי ניתוח, מחלקות אשפוז, מרפאות ומכוני אבחון וייעוץ.

בית החולים אסותא אשדוד

בית החולים אסותא אשדוד
ערך מורחב – בית החולים אסותא אשדוד

בחודש אפריל 2011 זכתה חברת "אסותא", במכרז להקמת בית החולים הציבורי באשדוד[6]. בסוף מאי אותה שנה נחתם עם משרד האוצר ההסכם לבנייתו וב-12 בנובמבר 2012 הונחה אבן הפינה. בית החולים החל לפעול ביוני 2017 ובהדרגה הגיע לפעולה בהיקף מלא בנובמבר 2017. הוא מאכלס 300 מיטות, מעסיק כ-1,200 עובדים ומשרת כחצי מיליון תושבים מאשדוד והסביבה.

בית החולים אסותא באר שבע

ערך מורחב – בית החולים אסותא באר שבע

בית החולים הדרומי ביותר של אסותא נמצא בעיר באר שבע והוא הוקם בשנת 1988 כמרפאה כירורגית קטנה שצמחה עד לבית החולים הנוכחי הממוקם ב"מגדל 7" בשדרות יצחק רגר ושטחו כ-5,00 מ"ר ובהם 3 חדרי ניתוח וחדר פעולות אחד. מבוצעים בו מדי שנה כ-12,000 ניתוחים לכ-150,000 מטופלים ופועלים בו כ-140 רופאים מנתחים מומחים.

בית החולים צפוי לעבור למבנה חדש ברחוב חיים יחיל המרכזי בעיר שבנייתו החלה בשנת 2021[7] וצפויה להסתיים באוקטובר 2024.[8] שטח המבנה החדש כפול כמעט פי ארבעה בגודלו ועומד על כ-17,000 מ"ר, מכיל 7 קומות עיליות וקומה תת-קרקעית. בית החולים החדש יכלול 4 חדרי ניתוח, בנק דם ושירותי רפואה בתחומים רבים בהם כמעט כל תחומי הכירורגיה האשפוזית.

אסותא מרכזים רפואיים

במהלך שנות ה-80 של המאה ה-20 השתלטה חברת "כלל" בהדרגה על מניות בית החולים. בשנת 1994 רכשה קופת חולים מכבי את בית החולים "אסותא" מידי "כלל", ואיחדה אותו עם בית החולים רמת מרפא שהיה בבעלותה, תחת חברה בשם "אסותא מרכזים רפואיים בע"מ". עם העברת הבעלות על אסותא למכבי שירותי בריאות החלה אסותא בתהליך צמיחה מואץ שבמסגרתו נפתחו סניפים נוספים כמו גם רשת מכונים רפואיים. אסותא פועלת כחברה עסקית המספקת שירותי רפואה בתחומים שונים לכ-800,000 מטופלים מדי שנה, מהם חברים בקופות החולים השונות ובעלי ביטוחים רפואיים פרטיים. בשנת 2005, כאשר ד"ר אורנה אופיר הייתה המנהלת הרפואית, הורחב השירות גם לחולים אונקולוגיים[9].

אסותא השלום (מכיוון מגדלי סנטראל פארק)

החברה מפעילה ארבעה מרכזים רפואיים לאבחון וייעוץ:

ביקורת ציבורית

ערך מורחב – מחדלי ההפריה באסותא

בכירים במערכת הבריאות הציבורית ביקרו לאורך השנים, ובמיוחד עם מעבר אסותא למשכנו החדש, את העובדה שכספי ציבור משמשים למימון טיפולים רפואיים באיכות גבוהה ו"בתנאי לוקסוס של מלון" לא לכלל הציבור בישראל, אלא רק לאלה שיכולים להרשות לעצמם, תוך פגיעה קשה, לטענתם, בשוויוניות הרפואה הציבורית בישראל[10].

בשנת 2023 התפרסם כי בבית החולים אסותא ברמת החייל נבדק החשש כי בן שנולד לאחרי טיפולי הפריה שנערכו במקום לפני חמש שנים קודם לפרסום לא תואם גנטית לאביו. פרשה זו מתפרסמת על רקע אירוע שהתרחש בשנת 2022 בו התגלה כי יולדת שביצעה הפריה חוץ גופית נשאה ברחמה תינוקת באינה תואמת לה ביולוגית. אירועים אלו גררו תגובות מצד משרד הבריאות וכלי תקשורת בישראל.[11]

בתרבות הפופולרית

חנוך לוין הזכיר את בית החולים אסותא, ואף את כתובתו (רחוב ז'בוטינסקי), בשירו "הילדה חיותה רואה ממותה".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דירוג שרותי בריאות לפי הכנסות מפעילות באתר Dun & Bradstreet ישראל
  2. ^ על פי "אסותא" מקום מרפא חדש, דבר, 20 באוקטובר 1935 הרעיון היה של הראל (אז הירשוביץ). לעומת זאת, דורון נידרלנד, ‏השפעת הרופאים - העולים מגרמניה על התפתחות הרפואה בארץ ישראל (1933–1948), קתדרה עמ' 157 מייחס את הרעיון לבנו חיות
  3. ^ אסותא, דבר, 8 באוגוסט 1934.
  4. ^ חנוכת בית החולים אסותא בתל אביב, דבר, 20 בדצמבר 1935
  5. ^ אתר התאחדות בולאי ישראל, קטלוג בולי ישראל
  6. ^ יעל גרונטמן, ‏אסותא אשדוד זכתה במכרז: תקים את ביה"ח הראשון בעיר, באתר גלובס, 11 באפריל 2011
  7. ^ אסותא מרכזים רפואיים בבאר שבע עולה לקרקע ומקימה בית חולים חדש, דוברות עיריית באר שבע, 9 במרץ 2021
  8. ^ עודד בר-מאיר, בית החולים החדש של אסותא בבאר שבע מתחיל לגייס עובדים, באתר mynet‏ באר שבע, 10 ביוני 2024
  9. ^ גלית יצחק-אוגנוב, לראשונה: מכון אונקולוגי בבי"ח פרטי, באתר News1 מחלקה ראשונה‏, 7 במרץ 2005
  10. ^ מיטל יסעור בית-אור, אסותא החדש נפתח: פלזמה ורום-סרוויס בכל חדר, באתר ynet, 12 במאי 2009
  11. ^ מירב כהן‏, מחדל ההפריה: במשרד הבריאות מאשימים את אסותא בהסתרה, באתר וואלה!‏, 20 במאי 2023


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39168062אסותא מרכזים רפואיים