החלטה ES-11/1 של העצרת הכללית של האו"ם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 החלטה ES-11/1 של העצרת הכללית של האו"ם
מפת ההצבעה. ירוק: תומך, אדום: נגד, צהוב: נמנע, תכלת: נעדר.
מפת ההצבעה. ירוק: תומך, אדום: נגד, צהוב: נמנע, תכלת: נעדר.
תאריך 2 במרץ 2022
ישיבה מספר ישיבת חרום 11
קוד ES-11/1 (מסמך)
נושא אוקראינה
סיכום הצבעה

141 הצביעו בעד
5 הצביעו נגד
35 נמנעו
12 נעדרו

תוצאה ההחלטה אומצה

החלטה ES-11/1 של העצרת הכללית של האו"ם היא החלטת גינוי לרוסיה שהתקבלה על ידי מושב החירום האחד-עשר של העצרת הכללית של האומות המאוחדות ב-2 במרץ 2022. ההחלטה דרשה נסיגה מלאה של הכוחות הרוסיים משטח אוקראינה במהלך הפלישה הרוסית לאוקראינה וביטול החלטתה של רוסיה להכיר ברפובליקות העממיות של דונצק ולוהנסק. ההחלטה נתמכה על ידי 106 מדינות, והתקבלה עם 141 מדינות שהצביעו בעד, 5 נגד ו-35 נמנעות.[1]

רקע

ב-24 בפברואר 2022 פתחה רוסיה בפלישה רחבת היקף נגד אוקראינה. למחרת הטילה רוסיה וטו במועצת הביטחון על הצעת החלטה המצרה על הפלישה וקוראת לנסיגת הכוחות הרוסיים.

ההצבעה

הצביעו בעד (141)

אפגניסטן, אלבניה, אנדורה, אנטיגואה וברבודה, ארגנטינה, אוסטרליה, אוסטריה, בהאמה, בחריין, ברבדוס, בלגיה, בליז, בנין, בהוטן, בוסניה-הרצגובינה, בוטסואנה, ברזיל, ברוניי, בולגריה, קמבודיה, קמבודיה, קנדה, קמבודיה, קנדה, צ'ילה, קולומביה, קומורו, קוסטה ריקה, חוף השנהב, קרואטיה, קפריסין, צ'כיה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, דנמרק, ג'יבוטי, דומיניקה, הרפובליקה הדומיניקנית, אקוודור, מצרים, אסטוניה, פיג'י, פינלנד, צרפת, גבון, גמביה, גאורגיה, גרמניה, גאנה, יוון, גרנדה, גואטמלה, גיאנה, האיטי, הונדורס, הונגריה, איסלנד, אינדונזיה, אירלנד, ישראל,[2] איטליה, ג'מייקה, יפן, ירדן, קניה, קיריבטי, כווית, לטביה, לבנון, לסוטו, ליבריה, לוב, ליטא, לוקסמבורג, מלאווי, מלזיה, האיים המלדיביים, הפיליפינים, מלטה, איי מרשל, מאוריטניה, מאוריציוס, מקסיקו, מיקרונזיה, מולדובה, מונקו, מונטנגרו, מיאנמר, נאורו, נפאל, הולנד, ניו זילנד, ניז'ר, ניגריה, נורווגיה, מקדוניה הצפונית, נורווגיה, פלאו, פנמה, פפואה גינאה החדשה, פרגוואי, פרו, פולין, פורטוגל, קטר, קוריאה הדרומית, רומניה, רואנדה, סנט קיטס ונוויס, סנט לוסיה, סנט וינסנט והגרנדינים, סמואה, סן מרינו, סאו טומה ופרינסיפה, ערב הסעודית, סרביה, סיישל, סיירה לאון, סינגפור, סלובקיה, סלובניה, איי שלמה, סומליה, ספרד, סורינאם, שוודיה, שווייץ, תאילנד, מזרח טימור, טונגה, טרינידד וטובגו, תוניסיה, טורקיה, טובאלו, אוקראינה, איחוד האמירויות הערביות,[3] הממלכה המאוחדת, ארצות הברית, אורוגוואי, ונואטו, תימן, זמביה.

הצביעו נגד (5)

בלארוס, קוריאה הצפונית, אריתריאה, רוסיה, סוריה.

נמנעו (35)

אלג'יריה, אנגולה, ארמניה, בנגלדש, בוליביה, בורונדי, הרפובליקה המרכז אפריקאית, הרפובליקה העממית של סין, הרפובליקה של קונגו, קובה, אל סלוודור, גינאה המשוונית, הודו, איראן, עיראק, קזחסטן, קירגיזסטן, לאוס, מדגסקר, מוזמביק, מונגוליה, מאלי, נמיביה, ניקרגואה, פקיסטן, סנגל, דרום אפריקה, דרום סודאן, סרי לנקה, סודאן, טג'יקיסטן, טנזניה, אוגנדה, וייטנאם, זימבבואה.

לא נכחו (12)

אזרבייג'ן, בורקינה פאסו, קמרון, אתיופיה, אסוואטיני, גינאה, גינאה ביסאו, מרוקו, טוגו, טורקמניסטן, אוזבקיסטן, ונצואלה.[א]

תוכן ההחלטה

  1. מחויבות לריבונות, לעצמאות, לאחדות ולשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה "בגבולותיה המוכרים על ידי החוק הבין־לאומי", לרבות המים הטריטוריאליים של אוקראינה.
  2. חרטה עמוקה על התוקפנות של רוסיה נגד אוקראינה תוך הפרה של סעיף 2 (4) של אמנת האומות המאוחדות.
  3. קריאה לרוסיה להפסיק לאלתר את השימוש בכוח נגד אוקראינה וכן להימנע מכל איום בלתי חוקי נוסף או שימוש בכוח נגד כל מדינה החברה באו"ם.
  4. דרישה לנסיגה מיידית, מלאה וללא תנאי של כל הכוחות הצבאיים הרוסיים משטחה של אוקראינה בגבולותיה המוכרים.
  5. הבעת צער על ההכרה הרוסית במה רפובליקות העממיות של דונייצק ולוגנסק.
  6. קריאה לרוסיה לחזור בה לאלתר וללא תנאי מההכרה במעמד של דונייצק ולוגנסק.
  7. קריאה לרוסיה לדבוק בעקרונות המעוגנים באמנת האו"ם ובהצהרה על יחסי ידידות.
  8. קריאה לכל הצדדים לדבוק בהסכמי מינסק ולפעול בצורה קונסטרוקטיבית למען יישומם המלא בפורומים בין־לאומיים רלוונטיים.
  9. קריאה לכל הצדדים לאפשר נסיעה בטוחה וללא הפרעה ליעדים מחוץ לאוקראינה ולאפשר גישה מהירה בטוחה וללא הפרעה לסיוע הומניטרי לנזקקים באוקראינה, לאוכלוסייה האזרחית, לרבות עובדים הומניטריים. כמו כן קריאה להגן על אנשים בקהילות פגיעות, ולכבד את זכויות האדם.
  10. הבעת צער על מעורבותה של בלארוס בשימוש בלתי חוקי בכוח נגד אוקראינה וקריאה לבלארוס לכבד את ההתחייבויות הבין־לאומיות של המדינה.
  11. גינוי של כל ההפרות של המשפט ההומניטרי הבין־לאומי והפרות של זכויות אדם, וקריאה לכל הצדדים לציית בקפדנות להוראות הרלוונטיות של המשפט ההומניטארי הבין־לאומי, לרבות אמנות ז'נבה משנת 1949 ומשנת 1977, ונורמות בין־לאומיות לזכויות אדם. וכמו כן להבטיח את הכבוד וההגנה של הצוות הרפואי והצוות ההומניטרי הממונה על משימות רפואיות, אמצעי התחבורה והציוד שלהם, כמו גם בתי חולים ומתקנים רפואיים אחרים.
  12. דרישה מכל הצדדים למלא באופן מלא את התחייבויותיהם על פי המשפט ההומניטרי הבין־לאומי לכבד אוכלוסיות אזרחיות על ידי הימנעות מתקיפה, השמדה או הסרה של חפצים החיוניים להישרדות אוכלוסיות אזרחיות ועל ידי כיבוד והגנה על כוח אדם ומשלוחים הומניטריים המשמשים בתחום ההומניטרי.
  13. בקשה ממתאם החירום של האו"ם להגיש דו"ח על המצב ההומניטרי באוקראינה תוך 30 יום מקבלת החלטה זו.
  14. קריאה ליישוב מיידי של הסכסוך בין רוסיה ואוקראינה בדרכי שלום ובאמצעות דיאלוג מדיני, משא ומתן, תיווך ואמצעי שלום אחרים.
  15. תמיכה במאמצים של המזכיר הכללי של האו"ם והמדינות החברות באו"ם, הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה וארגונים בין־לאומיים ואזוריים אחרים להפחתת ההסלמה. כמו כן תמיכה במאמציהם של האו"ם, כולל המתאם של האו"ם לאוקראינה, וארגונים הומניטריים נוספים לטפל במשבר ההומניטרי והפליטים שהופעל על ידי התוקפנות של רוסיה.
  16. ההחלטה לדחות זמנית את מושב החירום האחד-עשר של האספה הכללית ולהסמיך את נשיא האספה הכללית לחדש את ישיבותיה לפי בקשת המדינות החברות.

ההצעה התקבלה

לאחר שההצעה התקבלה מחאו רוב השגרירים מחיאות כפיים. עם זאת, בניגוד להחלטת מועצת הביטחון של האומות המאוחדות, החלטת העצרת הכללית אינה מחייבת מבחינה משפטית.[4]

תגובות

נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי בירך על הגינוי באו"ם, ואמר כי "מדינות העולם תמכו ברוב חסר תקדים בהצעה, ששולחת קריאה חזקה לרוסים להפסיק מיד את המתקפה הבוגדנית שלה על אוקראינה. אני אסיר תודה לכולם ולכל מדינה שהצביעה בעד – אתם בחרתם בצד הנכון של הסיפור".[2]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ביאורים

  1. ^ ונצואלה הושעתה מההצבעה בשל אי תשלום דמי חובה בשנתיים הקודמות

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37843618החלטה ES-11/1 של העצרת הכללית של האו"ם