ברכת רופא חולים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ברכת ברוך רופא חולים

בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם רוֹפֵא חוֹלִים

ברכת רופא חולים היא ברכה שתיקנו חז"ל לאדם שיברך לאחר שהקיז מדמו. מאחר שישנה סכנה בפעולה זו, נחשב כאילו היה חולה ונתרפא.

מקור הברכה

ברכה זו נזכרה בתלמוד במסכת ברכות:

כי קאי [נפיק] מאי אומר? אמר רב אחא: ברוך רופא חנם [חולים][1]

על אף שדברי התלמוד מסובים על הקזת דם, עם זאת כתבו באחרונים שאף על שאר פעילויות רפואיות יש לברך ברכה זו[2]. אמנם יש שדייקו מלשון הרב דוד אבודרהם שדווקא ברפואה שיש בה סכנה כהקזת הדם תיקנו לברך[3].

שם ומלכות

בתלמוד לא נזכר שיש לומר ברכה זו בשם ומלכות, אך כתב הרב יוסף קארו בספרו בית יוסף שמלשון הסמ"ג משמע שנוסח הברכה הוא בשם, והוסיף שמסתבר שאף ב'מלכות'. וכן הוא בהרבה מהראשונים שהביאו ברכה זו בשם[4]. אך במשנה ברורה דחה דבריו וכתב שנראה שברכה זו אינה כשאר ברכות, ואין לחתום בה במלכות[5].

להלכה

בשולחן ערוך סתם כלשון הגמרא 'ולאחר שהקיז אומר "ברוך רופא חולים'. ובמשנה ברורה הביא דעת הט"ז כתב שיש לאומרה בשם ומלכות. ובפמ"ג כתב 'לא ראיתי נוהגין כן' וכוונתו שהמנהג שלא לברך ברכה זו.

בימינו

פסק הרב קוק שלאחר טיפול הקיימת בו סכנת חיים מברכים את הברכה בשם ומלכות, ולאחר טיפול ללא סכנת אומרים "ברוך רופא חולים" ללא שם ומלכות.

בנוסף, כיום, כפי הנראה בעקבות מנהג ברכה זו, נשתרש מנהג לומר לאדם לאחר שנתרפא 'ברוך רופא חולים'. מנהג זה כבר נזכר בספר מקור חיים[6] שכתב דאם המנהג נכון, יש לומר ברכה זה בשעה שרואה אותו אף אם אין חבירו שומע את ברכתו.

תפילה קודם הרפואה

תפילה נוספת המובאת בתלמוד היא תפילה שיש לאומרה קודם שעושה איזה דבר לרפואה, והיא בקשה מהקב"ה שאותו מעשה שעושה אכן יועיל לרפואתו:

יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ ה' אֱלֹקנוּ וֵאֱלֹקי אֲבוֹתֵינוּ, שֶׁיִּהְיֶה לִי עֵסֶק זֶה לִרְפוּאָה, כִּי רוֹפֵא חִנָּם אַתָּה

במקרה שמברך ברכה ראשונה על אותו מאכל או שתייה, כתבו באחרונים שיאמר תפילה זו קודם הברכה מחשש להפסק.

כתב המשנה ברורה[7] שאף לדעת החולקים שאין לומר את ברכת 'רופא חולים', אלא אם כן עושה רפואה של סכנה, מכל מקום לעניין אמירת יהי רצון אין להחמיר.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ גירסת הגאון, וכן הוא בשולחן ערוך.
  2. ^ רבי דוד אבודרהם, (וכן כתב במגן אברהם אורח חיים סימן רל ד, וכן פסק במשנה ברורה - אך דבריהם מסובים לעניין התפילה הנאמרת קודם הרפואה, עיין להלן בהמשך הערך).
  3. ^ באר היטב סימן רל ה במוסגר.
  4. ^ כן הוא בסידור רס"ג, בספר האורה לרש"י, סמ"ג, סמ"ק, ועוד רבים.
  5. ^ שער הציון, סימן רל ט'
  6. ^ אורח חיים סימן רכה א.
  7. ^ שער הציון ח.

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו פסיקה הלכתית.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0