מועצת גדולי התורה של דגל התורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מועצת גדולי התורה
פעילות הנהגה רוחנית של מפלגת דגל התורה
מייסדים רבי אלעזר מנחם שך
נוצר מתוך מועצת גדולי התורה
הישיבה הראשונה בביתו של הרב שך

מועצת גדולי התורה של דגל התורה היא הסמכות הרוחנית של מפלגת דגל התורה. הגוף נוסד על ידי הרב שך בתשמ"ט כשפרש מאגודת ישראל והקים את דגל התורה.

תולדות המועצת

בשנת תשמ"ט הוביל הרב שך את פרישת הציבור הליטאי מאגודת ישראל על ידי הקמת מפלגת דגל התורה. הקמת המפלגה היתה חלק ממהלך כולל של הקמת מוסדות ליטאיים עצמאיים שראשיתם בהקמת העיתון יתד נאמן בשנת 1985 (יחד עם הרב יעקב ישראל קנייבסקי שנפטר חודש לאחר מכן) ובד"ץ שארית ישראל בשנת 1988.

במסגרת הפרישה מאגודת ישראל, פרשו רוב חברי מועצת גדולי התורה הליטאיים מאגודת ישראל, והקימו גוף דומה שנועד להוות את הסמכות הרוחנית של המפלגה. החברים הפורשים הם:

מלבד חברי המועצת שפרשו מאגודת ישראל, צורפו גם:

גם רבי יוסף שלום אלישיב ורבי חיים קניבסקי צורפו למועצה באופן סמלי אך כמעט לא השתתפו בישיבותיה, למעט מקרים מיוחדים[1].

בתקופת הרב אלישיב

הרב יוסף שלום אלישיב בעת לימוד

במהלך שנות ה-90 הידרדר מצבו הבריאותי של הרב שך ודעכה פעילותו. בסוף ימיו ולאחר פטירתו נחשב הרב אלישיב כיורשו של הרב שך בהנהגת המפלגה. לצד מנהיגותו של הרב אלישיב נחשב הרב שטינמן בציבור כשני בחשיבותו.

בשנת תשס"ג צורפו למועצת:

בראשות ישיבות המועצת בתקופה זו ישב הרב שטיינמן, מכיון שהרב אלישיב מיעט להשתתף בישיבות המועצה. ב-2009 מינה הרב אלישיב את מנחם כרמל כנציג השלישי ברשימת יהדות התורה, בניגוד לעמדת הרב שטינמן שהעדיף את יעקב גוטרמן. עם זאת, גם במערכת בחירות זו השתתף הרב שטינמן בכינוסי הבחירות וחתם על "קול קורא" התומך במפלגה.

בראשות הרב שטיינמן

הרב אלישיב בביקור בבית הרב שטינמן בבני ברק

לאחר פטירת הרב אלישיב הפך הרב שטינמן למנהיגו של רוב המגזר הליטאי וזכה לתמיכת כמעט כל חברי מועצת גדולי התורה, וכן של חברי הכנסת של "דגל התורה". הפלג השני, המחשיב עצמו כממשיך דרכם של הרב שך והרב אלישיב, קיבל את הנהגתו של הרב אוירבך. רבי שמואל אוירבך פרש מהמועצת ומהמפלגה בכלל כשהוא מקים את מפלגת בני תורה. לאחר פטירתו הקימו רבני הפלג הירושלמי את מועצת גדולי עולם התורה כתחליף למועצת גדולי התורה.

בכ"ה באב תשע"ב, בצילו של הפילוג בדגל התורה, כינס רבי אהרן יהודה לייב שטינמן את מועצת גדולי התורה. בהשתתפות של חברי מועצת גדולי התורה מלבד רבי שמואל אוירבך שלא השתתף בכינוס זה. בהחלטות המועצת נכתב כי יש להתייצב בלשכת הגיוס, דבר שעמד במרכזו של הפילוג בציבור הליטאי מאוחר יותר. לכינוס זה שלח רבי חיים קנייבסקי מכתב[3]. בכ' בכסלו ה'תשע"ג התכנסה המועצת שוב לקראת הבחירות לכנסת התשע עשרה בכינוס זה הוכרז שוב כי יש להתייצב בלשכת הגיוס והוכרז על יעקב אשר כמועמד מטעם דגל התורה[4] בכינוס זה לא השתתף הרב יהודה עדס, ובהמשך פרש הרב עדס מהמועצה בפרט ומדגל התורה בכלל, רשמית בשל סיבות בריאותיות[5], עם זאת, הוא ממשיך לחתום על מכתבים יחד עם מועצת גדולי התורה.

בכינוס זה התווספו למועצת מלבד החברים הוותיקים:

בכ"ז שבט תשע"ג, לאחר הבחירות לכנסת התשע עשרה, השתתפה מועצת גדולי התורה של דגל התורה בישיבת מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל, שהיתה הישיבה הראשונה שלה אחרי עשר שנים. שתי המועצות פרסמו החלטה נגד כל שינוי בסטטוס קוו בנושא גיוס בני ישיבות[6]. בכ"ד באדר א' תשע"ד התכנסה מועצת גדולי התורה של דגל התורה בשיתוף עם מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל ומועצת חכמי התורה ובהשתתפות רבי שמואל אוירבך שפרש ממועצגה"ת מוקדם יותר. בכינוס הוכרז על קיום עצרת המיליון ופורסם מכתב נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו באופן אישי[7]

בט"ז באלול אלול תשע"ז התכנסו שלושת המועצות שוב, סביב שאלת חילולי השבת המתרבים בתמיכת הממשלה[8].

בראשות הרב אדלשטיין

מאז פטירת רבי אהרון יהודה לייב שטיינמן נחשבו הרב קנייבסקי והרב אדלשטיין כגדולי הדור אך בראשות המועצת עמד רבי גרשון אדלשטיין, כאשר חלק מהמועצות כונסו בבית דגל התורה וחלק בבית הרב קניבסקי. אחרי פטירת הרב שטיינמן החל הרב דב לנדו להשתתף בחלק מהישיבות[דרוש מקור].

בי"ב באדר א' התכנסה המועצת לקראת הבחירות לכנסת העשרים ואחת, לראשונה בבית רבי חיים קנייבסקי.

בי"ח כסלו תשפ"א התקיימה ישיבה של המועצת בבית רבי חיים קניבסקי, בה צורפו שמונה חברים חדשים למועצת[9]:

מבנה המועצת

כיום מונה המועצת 14 חברים, ללא נשיא. הרב דוב לנדו, ממנהיגי הציבור הליטאי לאחר פטירת הרב אדלשטיין, אינו חבר במועצת באופן רשמי.

נשיא המועצת

בראש המועצת עמדו בעבר הרב שך, הרב שטיינמן, ובמשך תקופה הישיבות התקיימו בביתו של רבי חיים קניבסקי, כשהרב אדלשטיין מוגדר כנשיא המועצת[10].

כיום לאחר פטירת הרב אדלשטיין אין למועצת נשיא באופן רשמי, ואף לא התכנסה מאז.

מזכירים

בעת הקמת המועצת כיהן כמזכיר רבי אפרים צמל (משגיח בישיבת אור שמח). מסוף שנות ה-תש"ן מכהן בתפקיד אברהם רובינשטיין ראש עיריית בני ברק.

פעילות המועצת

במצע יהדות התורה נכתב כי "המוסד העליון של הרשימה המאוחדת[11] הוא: "מועצת גדולי התורה", לה היא כפופה בכל ענייניה."[12] המועצת דנה בעניינים שעל סדר יומה של היהדות החרדית ומכריעה לחברי הכנסת של המפלגה כיצד לנהוג בדילמות פוליטיות מהותיות כגון בנושאי דת ומדינה ועוד. בסוף כל מועצת מתפרסמות "החלטות המועצת".

המועצת מתכנסת בקביעות לפני כל בחירות ארציות ובחירות מוניציפליות ומכריזה על החובה לתמוך בדגל התורה ובמועמדים השונים שדגל התורה תומכת בהם.

חברי המועצה מכונים ביתד נאמן בתואר "הגאון הגדול".

הערות שוליים