ליל כל ה"קדושים"
ג'ק-או-לנטרן - דלעת אשר רוקנה מתוכנה, פרצוף מפחיד נחתך בצדה האחד ונר דולק מאיר בתוכה - מנהג נפוץ בליל כל ה"קדושים" | |
שמות נוספים | האלווין, ערב יום כל ה"קדושים", ערב יום כל ה"קדושים" והנשמות |
---|---|
סוג | חג עממי / חג נוצרי |
סיבה | זיכרון לכל ה"קדושים" הנוצרים והנשמות |
חוגגים | בעיקר במדינות אנגליה, אירלנד, צפון אירלנד, סקוטלנד, ויילס, קנדה וארצות הברית |
חגיגות | תחפושות מפחידות, תעלול או ממתק, ג'ק-או-לנטרן |
מתקשר עם | פסטיבל המתים, יום כל ה"קדושים", יום כל הנשמות |
מועד | |
תאריך | 31 באוקטובר 2025 |
ליל כל ה"קדושים" או האלווין (באנגלית: Halloween) הוא חג עממי בעל שורשים נוצריים הנחגג בליל 31 באוקטובר, ערב יום כל ה"קדושים" בנצרות המערבית. החג נהוג בעיקר באיים הבריטיים ובצפון אמריקה, אולם הפך נפוץ בארצות רבות בעולם בזכות תרבות הפופ האמריקאית. יש הסוברים שמקור החג אלילי, וראשיתו ביום הקציר הקלטי סאווין, ועם המאות הוא נוכס ושונה על ידי הנצרות. מנגד, יש חוקרים הגורסים שהתפתח מתחילתו כחג נוצרי.
פעילויות ליל כל ה"קדושים" כוללות משחקי תעלול או ממתק, מסיבות תחפושות, נשיאת עששיות דלועים (ג'ק-או-לנטרן), הדלקת מדורות, תפיסת תפוחים בגיגית מים, משחקי חיזוי ומתיחות וסיפור מעשיות מפחידות. הקישור בין החג לרוחות המתים הביא לכך שביום זה משודרים, בייחוד בארצות הברית, סדרות וסרטי אימה. נוצרים מקיימים את ההיבטים הדתיים במסורת ליל כל ה"קדושים", כמו תפילה בכנסייה והדלקת נרות על קברים, בעוד שהיבטיה הפופולריים נחווים כחגיגה חילונית עבור כל היתר. במסורת הנצרות המערבית זהו אחד המועדים בהם נמנעו מבשר, ועל כן מאכלי החג המסורתיים הם צמחוניים: תפוחים מסוכרים, תפוחי קרמל, לביבות, ועוגות נשמה.
יחס היהדות לחג
על פי היהדות ליל כל ה"קדושים" נחשב לחג אלילי, ולכן בישראל לא היה נהוג לחגוג אותו. עם זאת, במרוצת השנים החלו ברים, מסעדות, פאבים עסקים ומקומות שונים במדינה,[1] לקיים מסיבות ליל כל ה"קדושים", בעקבות חיקוי ואימוץ של התרבות האמריקאית.[2] בנוסף לכך, להבדיל, קיים דמיון מסוים בין ליל כל ה"קדושים" לבין פורים שכן, בשניהם לובשים תחפושות, מחלקים ממתקים ועוד.[3][4]
בשנת 2012, פורסם כי קהילות יהודיות ברחבי העולם אימצו את מנהג תעלול או ממתק, תוך שהן מחלקות ממתקים בסוכות השונות[5] כלומר, מניחים ממתקים ומאכלים שונים בסוכות, תוך שהילדים והמבוגרים כאחד אוספים אותם.[5] על פי הארץ נאמר כי "בארצות הברית, שם נחוג החג מעט לפני ליל כל ה"קדושים", הדילוגים (בין הסוכות) הם פיצוי-מה לילדים היהודים שאינם מורשים להשתתף באירועי ה"תעלול או ממתק" המסורתיים".[5] שנה לאחר מכן, פורסם בפרוגי כי יש קריאה לחגוג את החג במדינה.[6]
מקורות החג
מקורו הנוצרי
מקורו הנוצרי של החג הוא היותו ערב "יום כל ה"קדושים"" המצוין ב-1 בנובמבר. כבר במאות הראשונות לספירת הנוצרים, צוין על ידי הכנסיות הנוצריות השונות "חג ה"קדושים"", שהוקדש לזכר כל ה"קדושים" ומי שמצאו את מותם בשל אמונתם בנצרות. מועד החג לא היה אחיד עד המאה השביעית לספירה הנוצרית, בתקופתו של האפיפיור בוניפקיוס הרביעי. האפיפיור חנך בתאריך 1 בנובמבר את הפנתאון ברומא, שהיה קודם היכל פגאני, והקדישו כ"כנסיית מרים ה"קדושה" של ה"קדושים" המעונים". מאז מצוין "יום כל ה"קדושים"" בכל שנה ב-1 בנובמבר. התאריך נבחר, כפי הנראה, גם בשל קרבתו לחג הפגאני הקלטי שצוין בצפון אירופה. ערבו של אותו יום הוא 31 באוקטובר, שהוא מועד החג הקלטי. בהיותו ערב "חג כל ה"קדושים"" הוא קרוי "ליל כל ה"קדושים"".
מקורו האירי
מקורו האירי של החג נשען, ככל הנראה, על חגיגות השנה החדשה בימי הקלטים - סאווין, שהאמינו כי בלילה זה עולם הרוחות קרוב ביותר לעולם החיים, ולכן ניתן לראות בו את רוחות המתים. מכשפות ובעלי כוחות על טבעיים אחרים עדיין נזכרים בכל רחבי אירלנד בשעה שילדים בתחפושות מפחידות שונות סובבים בחוצות ונושאים בידיהם עששיות אופייניות לחג - דלועים מנוקבים שפרצוף מפחיד גולף בצדם האחד ונר דולק מאיר בתוכם.
כפי הנראה, גם מקור המנהג להתחפש בליל כל ה"קדושים" נובע מהחג הקלטי. מחשש שהרוחות ייכנסו באדם, הקלטים התחפשו לרוחות ושדים על מנת לבלבלם. מסיבות ליל כל ה"קדושים" (בעיקר לילדים) כוללות משחקים, כגון תפיסת תפוחים מתוך גיגית מים או כשהם תלויים על חוט. מטרת המשחק היא לתפוס תפוח בשיניים בלבד בלי שימוש בידיים.
סמלים
לאורך השנים התפתחו מסורות, סמלים וחפצים הקשורים ליל כל ה"קדושים". בין הקישוטים הידועים ביותר הם ג'ק-או-לנטרן; עששית העשויה מדלעת, רוטבגה או לפת שרוקנו מתוכנם, כאשר פרצוף מפחיד נחתך בצידן האחד ונר דולק מאיר בתוכם. נהוג להניח את הג'ק-או-לנטרן על חלונות או דלתות הבתים. מנהג זה נפוץ במיוחד בחג ליל כל ה"קדושים" באמריקה הצפונית.
הדימויים המודרניים של ליל כל ה"קדושים" מגיעים ממקורות רבים, ביניהם אסכטולוגיה נוצרית, מנהגים לאומיים, יצירות ספרויות גותיות (כמו הרומנים פרנקנשטיין ודרקולה) וסרטי אימה קלאסיים (כגון פרנקנשטיין והמומיה) אלמנטים של עונת הסתיו, כמו דלועים, קליפות תירס ודחלילים, נפוצים גם הם. בתים מעוטרים לרוב בסמלים מסוג זה בתקופת ליל כל ה"קדושים". בין היתר, מוצגות תמונות ליל כל ה"קדושים" שכוללות נושאים של מוות, רוע ומפלצות וחיות אגדיות. שחור, כתום ולפעמים סגול הם הצבעים המסורתיים של ליל כל ה"קדושים".
חברות רבות כמו חברת בייסטל, אילופ, בע"מ ובן קופר, בע"מ מייצרות קישוטים לכבוד החג, בשלל צורות וסוגים.
מנהגי החג
בארצות הברית, בקנדה ובמרבית בריטניה כוללות חגיגות ליל כל ה"קדושים" מספר אלמנטים: בתים מקושטים ברוח החג, כולל דלועי ג'ק-או-לנטרן בחזית הבית ומוטיבים מסרטי אימה שונים; הילדים מתחפשים לדמויות מעוררות פחד - החל מרוחות רפאים ועד דמויות מודרניות מסרטי קולנוע - יוצאים לאסוף ממתקים ולעיתים מתחרים זה בזה על התחפושת הטובה ביותר; סוכריות דלעת וסוכריות תירס מהוות חלק עיקרי במכירות הממתקים בתקופת החג. באולמות הקולנוע בארצות הברית נפוצה מסורת של סרטי אימה היוצאים בסמוך לליל כל ה"קדושים" וסדרות טלוויזיה אמריקאיות רבות מקדישות פרק ברוח החג שמשודר בסמוך (לרוב לפני) החג. הסדרה משפחת סימפסון ידועה במיוחד בפרקי חג כל ה"קדושים" שלה, המופקים כבר 25 שנים ברציפות.
תעלול או ממתק
- ערך מורחב – תעלול או ממתק
עם השנים צברה פופולריות המסורת של "תעלול או ממתק" (בתרגומים אחרים: "תעלול או גמול" או "ממתק או ברדק", באנגלית: "Trick or treat") והיא נחשבת מאז לאחת מהמסורות העיקריות בחג. לפי המסורת, הילדים יוצאים בתחפושות מפחידות לרחובות, עוברים מבית לבית, דופקים על הדלת ואומרים "תעלול או ממתק!". אם האדם שנמצא בבית לא נותן לילדים ממתקים, הם מעוללים לו תעלול כלשהו, זורקים ביצה על הבית, או כורכים נייר טואלט סביב הבית.
מאכלים אופייניים
בערב כל ה"קדושים", עדות מערביות נוצריות רבות מעודדות התנזרות מבשר, דבר שהוביל למסורת של מאכלים צמחוניים הקשורים ליום זה.[7]
מכיוון שבחצי הכדור הצפוני ליל כל ה"קדושים" מתקיים בסמוך לעונת קטיף התפוחים, תפוחים מסוכרים (המכונים תפוחי טופי מחוץ לאמריקה הצפונית), תפוחי קרמל ותפוחי טאפי (אנ') הם מאכלים נפוצים של ליל כל ה"קדושים". הם מיוצרים על ידי גלגול תפוח שלם בסירופ סוכר ולעיתים קרובות מצופים גם באגוזים.
בתקופה מסוימת, ממתקי תפוחים הוענקו בדרך כלל לילדים כחלק מתעלול או ממתק, אך המנהג דעך במהירות בעקבות שמועות נרחבות כי ישנם אנשים שהטמינו פריטים כמו סיכות וסכיני גילוח בתפוחים בארצות הברית.[8] אף על פי שיש עדויות לאירועים כאלה,[9] מקרי הדיווח אודותיהם מעטים. מעבר לכך, מקרים ממשיים הקשורים למעשים האלה נחשבים לנדירים ביותר ומעולם לא גרמו לפגיעה קשה. עם זאת, הורים רבים הניחו שפרקטיקות כאלה זוכות לתשומת לב בגלל תקשורת ההמונים. בשיא התבהלה שנגרמה כתוצאה מכך, כמה בתי חולים הציעו לבצע צילומי רנטגן בחינם עבור ילדים במטרה למצוא עדויות לכך. כמעט כל מקרי הממתקים המורעלים המוכרים, נגרמו כתוצאה ממעורבות של הורים שהרעילו את הממתקים של ילדיהם.[10]
אחד המנהגים הידועים ביותר באירלנד הוא אפייה (או לעיתים קרובות יותר בימינו, רכישה) של ברמברק (באירית: báirín breac); לחם מהיר בתוספת סולטנות וצימוקים.[11] הלחם מזוהה עם ליל כל ה"קדושים" במדינה ונהוג להטמין בתוכו פריט כלשהו. יש ששמים בלחם תליון, בדרך כלל של מרים, אם אותו האיש.[11] המאכל מקביל לעוגת המלך.
להלן רשימת מאכלים הקשורים לליל כל ה"קדושים":
- ברמברק (אירלנד)
- טופי מדורה (בריטניה הגדולה)
- תפוחים מסוכרים/תפוחי טופי (בריטניה הגדולה ואירלנד)
- תפוחים מסוכרים, סוכריות תירס וסוכריות דלעת (אמריקה הצפונית)
- שוקולד
- מאנקי נאטס (בוטנים עם קליפותיהם) (אירלנד וסקוטלנד)
- תפוחי קרמל
- פופקורן קרמל
- קולקנון (אירלנד)
- עוגת ליל כל ה"קדושים"
- דברי מתיקה/סוכריות
- ממתקים דמויי גולגולות, דלועים, עטלפים, תולעים וכולי.
- זרעי דלעת קלויים
- תירס מתוק קלוי
- עוגות נשמה
- פאי דלעת
ברחבי העולם
המסורות והחשיבות של ליל כל ה"קדושים" משתנות מאוד בין המדינות המציינות אותו. בסקוטלנד ובאירלנד, המנהגים המסורתיים שלו כוללים ילדים שמתחפשים בתחפושות של ליל כל ה"קדושים" ועורכים מסיבות, בעוד שבאזורים אחרים באירלנד מדליקים מדורות וזיקוקים.[12][13] בקנדה, ההוצאה על ממתקים בליל כל ה"קדושים" היא השנייה בגודלה לאחר חג המולד. ליל כל ה"קדושים" שם תואר כ"זמן לתרומות וצדקה". בזמני החג, קוויבק מציעה סיורים בחלקים מהעיר העתיקה ובתי הקברות ההיסטוריים שבה.[14] בארצות הברית, שם מסורת פוריטנית מתמשכת הגבילה קיום של חגים רבים, ליל כל ה"קדושים" לא נחשב כחג עד המאה ה-19. ההגירה הטרנס-אטלנטית של קרוב לשני מיליון אירים בעקבות רעב תפוחי האדמה הגדול באירלנד הביאה את החג למדינה. בתחילת המאה העשרים, ליל כל ה"קדושים" הפך לליל ונדליזם, עם הרס רכוש ואכזריות לבעלי חיים ולאנשים.[15] עם זאת, ליל כל ה"קדושים" הוא החג השני הפופולרי ביותר במדינה מבחינת סחר בקישוטים, מכירות ממתקים ומכירת תלבושות. איגוד הקונדיטורים הלאומי (NCA) דיווח בשנת 2005 כי 80% מהמבוגרים האמריקאים תכננו לחלק ממתקים במסגרת תעלול או ממתק.[16]
אירועי החג נמצאים במרכז עלילה של מספר סרטים מסוגות שונות כמו מ"יובי יציל את האלווין" (סרט אימה קומי) או "Babysitter Massacre" שהתפתח לסדרה של מספר סרטים.
באוקטובר 2022 ברובע איטוון בסיאול שבדרום קוריאה יצאו המונים לחגיגות בהם אירע האסון בחגיגות ליל כל ה"קדושים" בסיאול, שאירע לאחר 3 שנות הפסקה בגלל מגפת הקורונה ובו נהרגו 158 אנשים ונפצעו כ-200. הנשיא יון סוק-יאול הכריז על תקופת אבל לאומית[17].
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: ליל כל ה"קדושים" |
- מידע על ליל כל ה"קדושים" בקטלוג הספרייה הלאומית
- נטע אלראי, ליל כל ה"קדושים" vs. יום המתים: ניכוס או כיבוד?, באתר בחברת האדם: אנתרופולוגיה בישראל ובעולם, 29 באוקטובר, 2021
שגיאות פרמטריות בתבנית:בריטניקה
פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים
הערות שוליים
- ^ כל הפרטים על חגיגות ליל כל ה"קדושים" - "אווירה אפלולית ב-ARIA, מאפרת במייקס פלייס ומסיבה מקסיקסנית ל-Día de los Muertos • המסעדות והפאבים שחוגגים"., באתר www.israelhayom.co.il
- ^ "סיבה למסיבה": מדוע כל כך הרבה ישראלים חוגגים את ההלואין?, באתר www.maariv.co.il
- ^ טריק או טיז? - וואלה! תיירות, באתר וואלה!News, 2010-10-24
- ^ משנכנס אדר, הרשת חוגגת, באתר ynet, 18 במרץ 2016
- ^ 5.0 5.1 5.2 תעלול או ממתק - הגרסה היהודית, באתר Haaretz הארץ
- ^ מגזין - גם אנחנו רוצים את ליל כל ה"קדושים"!, באתר פרוגי, 2013-10-31
- ^ Halloween Colcannon | Simmer Magazine, web.archive.org, 2014-10-05
- ^ Rogers, Nicholas (2002). "Razor in the Apple: Struggle for Safe and Sane Halloween, c. 1920–1990", Halloween: From Pagan Ritual to Party Night, pp. 78–102. New York: Oxford University Press. מסת"ב 0-19-516896-8.
- ^ Pins and Needles in Halloween Candy, Snopes.com (באנגלית אמריקאית)
- ^ Poisoned Halloween Candy: Trick, Treat or Myth? | LiveScience, web.archive.org, 2012-01-11
- ^ 11.0 11.1 Top ten Irish Halloween traditions and memories you may share, IrishCentral.com, 2018-10-06 (באנגלית)
- ^ Dominique McMullen, Ten trick-or-treating facts for impressive bonfire chats, The Irish Times (באנגלית)
- ^ ITV Hub - The home of ITV, ITV Hub (באנגלית)
- ^ Halloween Activities & Events | Visit Québec City, www.quebec-cite.com (באנגלית)
- ^ Halloween History, web.archive.org, 2014-10-31
- ^ Candy USA!, web.archive.org, 2006-08-27
- ^ והסוכנויות, ynet (2022-10-29). "אסון בחגיגות האלווין בדרום קוריאה: 151 מבלים נמחצו למוות". Ynet. נבדק ב-2022-10-30.
ליל כל הקדושים37823285Q251868