עוגת המלך
עוגת המלך או עוגת המלכים היא עוגה מסורתית המקושרת לחגים נוצריים: במדינות מסוימות היא מקושרת לפסטיבל חג ההתגלות הנחגג בסוף עונת חג המולד; במדינות אחרות היא מקושרת לחגיגות או לקרנבל מרדי גרא שלפני התענית. בחלק מהמקומות אוכלים את העוגה בתקופה שבין ערב חג ההתגלות (הלילה ה-12) ועד מרדי גרא.
עוגת המלך היא מאכל פופולרי בעונת חג המולד (מערב חג המולד עד חג ההתגלות) בבלגיה, צרפת, קוויבק, שווייץ, פורטוגל, ספרד, אמריקה הלטינית, יוון וקפריסין, בולגריה.
בארצות הברית הקרנבל נחגג בעיקר בדרום, בפרט בניו אורלינס, סנט לואיס, מוביל (אלבמה) וערים נוספות לחופי נהר המיסיסיפי. באזור זה העוגה מקושרת למסורות המרדי גרא, ומוגשת בעונת הקרנבל, מערב חג ההתגלות עד המרדי גרא. בניו אורלינס אוכלים מאות אלפי עוגות המלך בעונת הקרנבל[1].
העוגה נקראת על שם שלושת האמגושים - מלכי קדם שהגיעו מהמזרח אל בית לחם כדי לסגוד לאותו האיש, לאחר לידתו. את הגעת שלושת המלכים חוגגים בחג ההתגלות.
המאפה המקורי (לפני כ-300 שנים) היה עשוי בצק יבש דמוי בגט, מצופה סוכר וקיטניה (למשל פול) בתוכו, מורשת מהסטורנאליה של האימפריה הרומית. כיום זהו מאפה שמרים קלוע מתוק, דמוי דניש, ממולא קינמון, העשוי בצורת מעגל חלול, עם ציפוי מזוגג של סוכר צבעוני.
בפורטוגל העוגה ממולאת צימוקים, אגוזים ופירות מסוכרים. בצרפת העוגה ממולאת קרם שקדים. בניו אורלינס היא מקושטת בסוכר בצבעי סגול (המסמל צדק), ירוק (המסמל אמונה) וזהב (המסמל עוצמה).
פעמים רבות מונחת על העוגה או מוטמנת בתוכה בובת פלסטיק או פורצלן. בובה זו החליפה את הקיטניה שהוטמנה בעוגה עד המאה ה-19. בעבר הבובה ייצגה את אותו האיש הילד. כיום היא נתפסת כמסמלת מזל ושגשוג. בחלק מהמדינות מצורף לעוגה כתר נייר.
יש המקיימים בכל שבוע במהלך תקופת הקרנבל "מסיבת עוגת המלך". בפורטוגל, בצרפת ובניו אורלינס, מי שמקבל את פרוסת העוגה עם הבובה זוכה בזכויות או חובת נלוות, למשל מוכתר כמלך המסיבה, או נדרש לקנות את העוגה הבאה או לקיים בביתו את המסיבה הבאה[1].
-
עוגת המלך מפורטוגל
קישורים חיצוניים
- מתכון להכנת "עוגת מלכים" צרפתית, בביצוע צוות שגרירות צרפת בישראל, סרטון באתר יוטיוב
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 ג'וליה מוסקין, ניו יורק טיימס, חגיגת עוגות בניו אורלינס, באתר הארץ, 11 בפברואר 2013