יער בארי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יער בארי
מידע כללי
סוג יער
נתונים ומידות
שטח 11 קמ"ר
מיקום
מדינה ישראלישראל ישראל
קואורדינטות
בתרונות בארי

יער בְּאֵרִי משתרע על פני כ-11,000 דונם ושוכן בנגב המערבי, בחבל הבשור. ראשיתו של היער בנטיעות שביצעו חברי קיבוץ בארי. הקיבוץ הוקם בשנת 1946, במוצאי יום הכיפורים, כאחד מ-11 נקודות התיישבות שהוקמו בנגב הצפוני, ונקרא ע"ש ברל כצנלסון, שבארי היה שמו הספרותי.

ביער מגוון עצים, עצי מחט, עצי בוסתן ועצים רחבי עלים. והוא מתכסה בחודשי החורף והאביב במקבצים של פרחי כלניות, סחלבים, צבעונים, עיריות, ופרחים רבים נוספים. וכן, מגוון של עולם חי, צבים, לטאות, צבאים ודורבנים.

שמו הקודם של אזור בארי הוא "נאחביר", שפירושו בערבית 'אזור בתרונות'; בתחומו של היער נמצאת "שמורת בתרונות בארי".

ב-2 במאי 2018 נפגע היער קשות משרפת יער שהצית עפיפון תבערה ששילחו מחבלים פלסטינים מרצועת עזה.[1]

שביל הנגב המערבי עובר ביער.

בתרונות בארי

בתרונות בארי היא שמורת טבע המאופיינת במדרונות תלולים ומשתרעת על פני 5,000 דונם. היא נוצרה על ידי מי גשמים המגיעים מאגנו העילי של נחל סחף, אשר חרצו ובתרו את אדמת הלס הצחיחה והאופיינית לאזור. כך במשך הזמן הבתרונות הפכו לעמק דמוי מכתש שקירותיו מתנשאים לגובה של 10–15 מ', וקרקעיתו מבותרת על ידי יובלי הנחל. בחודשי החורף והאביב הבתרונות מתכסים בפרחים. פריחת הכלניות בחורף מהווה מוקד משיכה למטיילים.

במרכזו של העמק נמצא אתר פרהיסטורי שבו ריכוזים גדולים של כלי צור מתקופת האבן הקדומה. כמו כן, בבתרונות שרדו בעלי חיים וצמחייה שנעלמו ממישורים אחרים באזור בשל עיבוד אינטנסיבי.

בתחומי השמורה ישנם כ-175 מיני צמחים,[2] בהם צמחים ים-תיכוניים הנמצאים בסמוך לגבול תפוצתם הדרומי, כדוגמת סירה קוצנית, וצמחים מדבריים הנמצאים בגבול תפוצתם הצפוני, כדוגמת רותם המדבר. בנוסף, השמורה מהווה את גבול תפוצתם הדרומי של מספר בעלי חיים כדוגמת הצב המצוי. חלקם, כמו לטאת שנונית באר שבע, נמצאים בסכנת הכחדה.

בשמורה מטע אגבה, שניטע על ידי מקימי קיבוץ בארי בניסיון להקים תעשיית חבלים מסיביהם, ניסיון שכשל בשל העלות הגבוהה של ייצור חבלים מחומרים טבעיים אל מול זאת של החבלים מחומרים סינתטיים.

נקודות ציון

אנדרטת יד אנזא"ק

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – יד אנזא"ק

אנדרטת אנזא"ק הוקמה לזכרם של חללי גייסות הצבא האוסטרליים והניו זילנדיים (Australian and New Zealand Army Corps - או ANZAC בראשי תיבות) ונחנכה בשנת 1967 ביער בארי. האנדרטה היא תרומת יהדות אוסטרליה וניו זילנד לזכר הכוחות משתי הארצות שפעלו במקום זה. אזור האנדרטה היה חלק מזירות קרב עזה הראשון וקרב עזה השני. האנדרטה בנויה בצורת האות A שהיא האות הראשונה במילה Anzac.

מחצבות הגופרית בארי

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מחצבות הגופרית בארי

מחצבות הגופרית ממוקמות בסמוך לבתרונות הגופרית, כשלושה קילומטרים מערבית למקום בו נמצא קיבוץ בארי כיום. הן הופעלו בזמן המנדט הבריטי ופעלו מ-1933 עד 1943. לאחר הקמת מדינת ישראל בדקה ממשלת ישראל את כדאיות הפקת הגופרית, הוחלט שההפקה אינה כדאית, והמחצבות ננטשו.

אנדרטת בית הקברות הצבאי הארעי בבארי

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – אנדרטת בית הקברות הצבאי הארעי בבארי

בצמוד ליער בארי שוכנת אנדרטה באתר שבו פעל בעבר בית קברות צבאי ארעי של צה"ל. נקברו בו חללים שנפלו במלחמת סיני, מלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים.

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יער בארי בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0