אנדרטת בית הקברות הצבאי הארעי בבארי
אנדרטת בית הקברות הצבאי הארעי בבארי ניצבת בקרבת הכניסה לקיבוץ בארי שבנגב המערבי. היא הוקמה לזכר חללי צה"ל שנקברו במקום.
רקע
- ערך מורחב – קבורה זמנית במלחמות ישראל
אתר בית הקברות הוא שטח קרקע בן מספר דונמים הממוקם כ-200 מטר ממזרח לכניסה לקיבוץ בארי, בצמוד לכניסה ליער בארי. הוא ניצב על גבי "גבעת שולה" - גבעה נמוכה שנקראה על שם שולה אנגלסברג, חברת קיבוץ בארי שנרצחה על ידי מחבלים שחדרו לקיבוץ ב-25 בדצמבר 1949.[1]
האתר הופעל על ידי חיילי הרבנות הצבאית במלחמת סיני, במלחמת ששת הימים ובמלחמת יום הכיפורים לשם קבורה ארעית של חיילי צה"ל שנפלו בחזית הדרום. הדבר נעשה באין יכולת להוציא לפועל את קבורתם הקבועה תוך כדי המלחמה. בכל המקרים הועברו ארונות החללים מהמקום במהלך השנה שלאחר נפילתם לקבורה קבועה באתרים שנבחרו על ידי בני משפחותיהם.
בשיא השימוש באתר, במהלך מלחמת יום הכיפורים, נטמנו בו ארונותיהם של 460 חללים. בסך הכל שימש האתר בשלוש המלחמות לקבורתם של יותר מ-800 חללי צה"ל. מאז פינוי האתר בקיץ 1974 לא נעשה בו שימוש.
האנדרטה
האנדרטה הוקמה בקצה הדרומי של שטח בית הקברות הארעי, המוקף גדר. היא ניצבת על גבי רחבה מוגבהת ומרוצפת שלרגליה רחבה גדולה יותר המורכבת ממשטחי בטון ולצידה תורן דגל. האנדרטה עצמה כוללת גוש סלע מלבני מאבן בהירה שהובא מסיני, המורכב על גבי כן בעל צלעות משופעות המצופות באבנים עגולות. על גבי פאת הסלע הדרומית נקבע שלט מתכת הנושא את כתובת הזיכרון.
האנדרטה הוקמה בשנות השבעים ביוזמת משרד הביטחון. היא תוכננה על ידי האדריכלים יצחק המבורג ואריה פטרן.
במלאת 40 שנים לפרוץ מלחמת יום הכיפורים חודשה האנדרטה ביוזמת המועצה האזורית אשכול ובשיתוף עם הקרן הקיימת לישראל.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ ראו דף לזכר שולה אנגלסברג, באתר לזכר האזרחים חללי פעולות האיבה.
28246771אנדרטת בית הקברות הצבאי הארעי בבארי