יין מתובל
יין מתובל (בגרמנית ובהולנדית: Glühwein, "גְלִיוַיין"; בדנית ובלשונות נורדיות אחרות: Gløgg, "גלֵג") הוא יין מתובל וחם אשר מוגש במדינות מרכז וצפון אירופה, ובייחוד בגרמניה ובמדינות סקנדינביה, בארצות סקנדינביה הוא כה נפוץ, שנמכרות גרסאות תעשייתיות, שבהן יש להוסיף מים לאבקה ליצירת הגלג.
מבחינה היסטורית, קדם ליין החם כפי שהוא מוגש כיום, יין רומי בשם Conditum Paradoxum, ויין מתובל קר כמו קלארה, אשר הוגש בתקופת ימי הביניים. בימי הביניים, יין שהחמיץ קלות היה עדיין ראוי כך לצריכה. כיום, נעשה שימוש ביינות תקינים (אם כי בדרך כלל זולים ומאיכות ירודה יותר). היין החם נפוץ בחלקים נרחבים של אירופה - מצפון איטליה ועד לסקנדינביה, בשמות שונים:
- וריאציות על המונח יין חם: ברומנית: vin fiert ; באנגלית: Mulled wine ; צרפתית: vin chaud; איטלקית: vin brulé
- וריאציות על המונח גלג: שוודית: Glögg ; נורווגית ודנית: Gløgg; פינית ואסטונית: Glögi
- מולדובה: izvar
יין חם מורכב בדרך כלל מיין אדום (אם כי לעיתים נעשה שימוש ביין לבן), אשר מוסיפים לו תבלינים: קינמון, ציפורן, קליפת לימון, כוכב האניס. בנוסף, ממתיקים את היין, לעיתים תוך שימוש בדבש. לא מרתיחים את היין כשמחממים אותו, על מנת לא לפגוע בריכוז האלכוהול. לעיתים מוסיפים ליין החם "חיזוק" אלכוהולי, בדמות ליקר כגון רום או אמרטו.
ראו גם
- יין מתובל שלו מוסיפים מיץ תפוזים הוא בחזקת פונץ'.
- משקאות אלכוהוליים מחוממים אחרים הם סיידר חם וסאקה (המוגש לעיתים חם).
קישורים חיצוניים
- רועי ירושלמי, יין חם - מדריך הכנה ו-3 מתכוני גלוג, גלוויין וסנגריה, ynet