אפריטיף
אַפֵּרִיטִיף (בעברית: אֶקְדָּם) הוא משקה אלכוהולי שנוהגים לשתות כמתאבן לפני סעודה גדולה. בדרך כלל מגישים אותו בלוויית תוספת קלה כגון זיתים או עוגיות.
אטימולוגיה
מקור המילה הוא במילה הלטינית aperire - "לפתוח", שכן המשקה פותח את הארוחה. ב-2009 נתנה לו האקדמיה ללשון העברית את השם אֶקְדָּם.
היסטוריה
על מנהג לשתות מעט משקה אלכוהולי לפני הארוחה ידוע בתרבויות שנות ומתקופות שונות. ההיסטוריה המודרנית של האפריטיף מתייחסת לורמוט שהומצא בטורינו ב-1786, על ידי האיטלקי אנטוניו בנדטו קרפנו. במאה ה-19 הפכו שמות החברות מרטיני, צ'ינזנו וגנסיה לשם נרדף לוורמוט, אך הוא יוצר גם על ידי יצרנים נוספים. אפריטיפים היו פופולריים במיוחד באירופה בסוף המאה ה-19 ובשלהי המאה ה-20 הייתה פתיחת ארוחה באפריטיף נפוצה גם בארצות הברית.
לא ברור מהו המקור הראשון לפתיחת ארוחה במשקה אלכוהולי, ויש הטוענים שמנהג זה מגיע ממצרים העתיקה.
בספרד ובמדינות נוספות באמריקה הלטינית מלווה האפריטיף ארוחות המבוססות על טאפס.
סוגי אפריטיפים
האפרטיפים מתחלקים לשלוש קבוצות עיקריות: משקאות ורמוט, משקאות האניס ומשקאות הביטר (מרירים).
ורמוטים
משקאות האניס
- ערק (מזרח תיכון)
- אוזו (יוון)
- ראקי (טורקיה)
- פרנו (משקה) (צרפת)
- פאסטיס (צרפת)
- מאחיה (מרוקו)
- מסטיקה (בולגריה)
- אניס דל תורו (ספרד)
משקאות מרירים
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: אפריטיף |
ערך מילוני בוויקימילון: אקדם |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: אפריטיף |
- אפריטיף - אלכופדיה, אנציקלופדיית האלכוהול האינטראקטיבית, מאורכב באתר http://archive.is