קלבדוס
סוג | ברנדי |
---|---|
אחוז אלכוהול | 40-45 |
אישור | כינוי מקור מבוקר |
מוצא | נורמנדי, צרפת |
מועד הכנה ראשוני | אמצע המאה ה-16 |
צבע | ענבר |
טעם | תפוח |
גרסאות אחרות |
קלבדוס (מצרפתית: Calvados) הוא ברנדי תפוחים המיוצר בחבל נורמנדי תחתית שבצרפת. מטעי תפוחים ומבשלות שיכר מאוזכרים החל מהמאה השמינית על ידי קארל הגדול, והגילדה הראשונה של מזקקי השיכר נוסדה בשנת 1606. מסורת ייצור שיכר התפוחים בנורמנדי החלה במאה ה-16, במהלך המאה ה-17, מסיבות של מיסוי וחקיקה מקומית, התאפשר ייצור שיכר התפוחים אך בברטאן, מיין ונורמנדי. השם "קלבדוס", ככינוי לאזורים אלו וככינוי לברנדי התפוחים, הופיע לאחר המהפכה הצרפתית. במהלך המאה ה-19 החל ייצור תעשייתי של המשקה, שיוצר קודם לכן במזקקות כפריות קטנות. בתקופה בה הפילוקסרה פגעה בכרמים באירופה, נהנה המשקה מ"תור זהב", ונוצרה אופנת ""Café-calva". במהלך מלחמת העולם הראשונה סופק המשקה לחיילי צרפת. ב-1942 הותקנו לראשונה תקנות המסדירות את ייצור המשקה והתקנים הדרושים לשם כך.
המשקה מזוקק מתפוחים שגודלו לשם כך במיוחד, ממאתיים זנים שונים. אין זה נדיר כי יצרן קלבדוס ישתמש במאה זני תפוחים לשם ייצור המשקה. התפוחים עשויים להיות בטעמים שונים - מתוקים או מרירים, כולל זנים מרירים שאינם נאכלים בדרך כלל. התפוחים נקטפים, לרוב ביד, ונמחצים למיץ המותסס לכלל שיכר תפוחים (סיידר) יבש, ולאחר מכן מזוקק לברנדי בתהליך נוסף. לאחר יישון בן שנתיים בחביות מעץ אלון, ניתן לשווק את המשקה כקלבדוס. ככל שהמשקה מיושן יותר, כך איכותו נחשבת יותר. ישנם בקבוקים המיושנים לתקופות של שתים עשרה שנים ועשרים שנים, ואיכותם, ואף מחירם, עולים בהתאם.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של קלבדוס
- דניאל רוגוב, עכבר העיר אונליין, קיצור תולדות הקלוודוס, באתר הארץ, 20 באוקטובר 2008
- שלמה פפירבלט, משקה התפוח: האם הקלבדוס יהפוך ללהיט גם בישראל?, באתר כלכליסט, 16 בנובמבר 2009
37911385קלבדוס