רבי אפרים אנקווה
לידה |
1354 ספרד |
---|---|
פטירה |
1442 (בגיל 88 בערך) תלמסאן, אלג'יריה |
מקום פעילות | ספרד, אלג'יריה |
תחומי עיסוק | פילוסופיה יהודית |
בני דורו | הרשב"ץ, הריב"ש |
חיבוריו | "שער כבוד ה'" |
רבי אפרים אנקווה (ה'קי"ד[דרוש מקור] - ה'ר"ב; 1354–1442) היה רב, רופא ופילוסוף, מגדולי חכמי ספרד באלג'יריה במאה ה-14. התפרסם כצדיק ובעל מופתים, וקברו משמש עד היום כמוקד עלייה לרגל לרבים מיהודי צפון אפריקה.
קורות חיים
נולד בשנת 1354 (ה'קי"ד) בעיר טולדו שבספרד לאביו הרב ישראל אנקווה בעל ספר מנורת המאור שעלה על המוקד בעת גזרות קנ"א (1391) וספר תורה בידו.
בגיל צעיר נשלח ללמוד אצל רבנו נסים גירונדי (הר"ן), הנחשב גם לרבם של גדולי ראשוני אלג'יריה בני דורו, הריב"ש והרשב"ץ. כן למד אצל רבי יוחנן בן מתתיה[1].
בשנת 1391 נערכו פוגרומים רבים נגד קהילות היהודים בספרד. במהלך הרדיפות, הידועות בשם גזירות קנ"א, הרגו נוצרים אלפי יהודים בכל רחבי המדינה, שרפו את בתיהם והחריבו את קהילותיהם. הנוצרים העמידו את היהודים בפני הברירה של להתנצר או למות. על רקע רדיפות אלו ברח רבי אפרים ממדינתו כמו רבים מבני קהילת ספרד. מאז היה שרוי באבל וקיבל על עצמו סיגופים רבים ואורח חיים של פרישות בשל החורבן הגדול "אשר כמוה לא נהייתה מאז גלו שם".
לאחר שנתיים של נדודים הגיע לעיר מרכש שבמרוקו (בשנת 1393), שם כיבדוהו במסירת דרשות, ואחרי שהות קצרה בעיר המשיך לעיירה בשם הונין, בה התבקש לשמש כדיין ומורה צדק. בהמשך החליט לעזוב את הונין ולהמשיך במסעו לעיר אחרת באלג'יריה: תלמסאן[2].
בעיר זו התמנה רבי אפרים לרב ודיין, תפקידים אותם מילא במשך קרוב לארבעים שנה עד פטירתו. בבית דינו ישבו בין השאר הרב ישועה הלוי[3] בעל ספר הליכות עולם. עד מהרה הוא התפרסם בכל רחבי אלג'יריה והפנו אליו שאלות הלכתיות ואחרות. בשל השפעתו הרבה כינוהו בני דורו בתואר "הרב" סתם, כינוי שנשאר במשך דורות רבים באלג'יריה.
עם זאת, בניגוד לחכמים ספרדים אחרים שהיגרו לאלג'יריה בעת הגזירות, כמו הריב"ש והרשב"ץ, לא תמיד קיבלו בני המקום את פסקיו והוא התמודד עם הפרעות והטרדות מצד חכמים בני המקום שהיו ברמה תורנית נמוכה יחסית, וחלקו על פסיקותיו ברבים. במקרה אחד, הידוע בשם "היבמה מתאזה", התיר רבי אפרים אישה אחת להתייבם, והדבר גרר פולמוס ארוך וחריף בין חכמי הדור. אחד מהם שלח לרשב"ץ מכתב בו הוא מבקר בחריפות את ההיתר שהעניק רבי אפרים, ובתגובה שלח רבי אפרים לרשב"ץ מכתב בו הוא משיב על הטענות ומצדיק את דבריו. מלבד זאת הוא מתאונן על כך שהוציאו עליו דיבה כלשונו, ועל כך שהיא התקבלה על ידי אנשים מבלי לבדוק את העובדות לאשורן. בתשובתו זו הוא תוקף בחריפות את אותם מורי הוראות שאינם ראויים ו"לא הגיעו להוראה".
הרב אנקווה הקים מוסדות דת ובתי דין רבניים בעיר. בית הכנסת על שמו היה בית כנסת מפורסם בכל אלג'יריה והוא קיים עד היום.
בעל מופתים
מלבד השפעתו ההלכתית, נודע רבי אפרים בשל מעשי נסים רבים שיוחסו לו ואשר מלווים את יהודי ויוצאי העיר תלמסאן עד היום[4]. אגדה מפורסמת מספרת על דרך הגעתו לעירו תלמסאן. על פי המסורת, יצא רבי אפרים עם שיירה נכרית מהעיר הונין, ובעת שהגיע יום השבת סירב להמשיך עמם בדרכם ולחלל את היום. כך הוכרח הרב לשהות ביום השבת בלב היער, בין טורפים ושודדים. בכניסת השבת החל הרב באמירת התפילה, ובה בעת זינק לעברו אריה. הרב צעק 'שמע ישראל', ובשומעו את צעקתו, "קרב האריה בצעדים מדודים ובא לשכב לצידו, ככלב השוכב ליד אדונו". בצאת השבת, כאשר התכונן להמשיך בדרכו התרחש על פי המסורת אירוע מופתי נוסף, כאשר נחש חסם את דרכו של הרב, עד אשר האריה אחז בנחש בשיניו מבלי לפגוע בו. מכאן הציור המפורסם של הרב אפרים אנקווה, רוכב על האריה ובפיו נחש המשמש אותו כמושכות. על פי מסורת עתיקה כך נכנס הרב לעיר תלמסאן. סמל זה ליווה את תושבי העיר ובניה של משפחת אנקווה כמדליון המשפחה בכל מקום בו התגוררו, באלג'יריה או במרוקו.
מקרה נוסף חיזק את אהדתם של בני תלמסאן לרבם. עד בואו לעיר נאסר על יהודי תלמסאן ללון בין כותליה. המסורת מספרת שלאחר שהצליח לרפא את בתו של שליט המקום ממחלה חשוכת מרפא הותרו יהודי המקום ללון בעיר.
התמחותו ברפואה
הרב אנקווה, כדרכם של הרמב"ם והרשב"ץ בן דורו, למד רפואה ואף שימש כרופאו האישי של שליט העיר תלמסאן.
פרופ' נח עמינח מוכיח על פי עדויות היסטוריות שאף התמצא בשיטות ובמחקר רפואי להקלת כאבי החולים, וכן העמיק בהבנת הסיבות המביאות להקדמה ולזירוז של הופעת סימני הזקנה אצל בני אדם. כמו הרמב"ם, אף הוא סבר ששורש סיבות הכאב אינו רק פיזיולוגי, אלא אף פסיכולוגי או פסיכוסומטי. לדעת הרב אנקווה, הסניליות היא תהליך שניתן להילחם בו ולעכבו בעזרת תזונה נכונה ופעילות שכלית קוגניטיבית מאומצת.
כתיבתו הפיוטית
הרב אפרים אנקווה הרבה לעסוק בכתיבה פיוטית, ושני פיוטים שכתב "אלה מהימן די ברא זמן" אשר נכתב בארמית, והפיוט "אדון עולם אשר נעלית", נכנסו למחזור התפילה ליום הכיפורים של יהודי אלג'יר. בספר "יבין ושמועה" נמצא מכתב שכתב לרשב"ץ, והוא פותח אליו בדברי שיר ומליצה.
מעניין במיוחד שירו הנדיר בשם 'אזעק מר ואקונן' שכתבו אחר שראה בחלום שימות באותה שנה[5]. המחבר מנסח עוד בחייו מעין קינה על מותו, וחותם בו בחתימתו "אפרים נע". בפיוט שולח הרב אנקווה תוכחה מגולה לאדם "באשר הוא אדם וחוטא". ומתאר את מלאך המוות כבוגד ושודד. בין השורות הוא מגנה את מידת הכעס השולטת על בני האדם ברוב ימיהם בעולם הזה.
בשתי המחרוזות האחרונות הוא מתאר איך נפרד מן העולם בריצה אל 'צרור החיים' ו'עולם זיו השכינה': "נַדְתִּי מֵעוֹלַמְכֶם, עוֹלַם הַכּוֹכָבִים. אֲשֶׁר עִנְיָנָיו כַּעַס, וְכָל יָמָיו מַכְאוֹבִים. וְרַצְתִּי לִצְרוֹר חַיִּים, כֻּלָּם אֲרוּכִים וְטוֹבִים. לְעוֹלַם זִיו הַשְּׁכִינָה, אֲשֶׁר כָּל יָמָיו עֲרֵבִים."
שאלת תאריך פטירתו
שאלת תאריך פטירתו של הרב אנקווה נותרה מעורפלת והיא מוטלת בספק גם בקרב החוקרים וההיסטוריונים.
לדעת רבי אברהם גבישון מחבר ספר "עומר השכחה"[6], הוא נפטר ביום א' בחודש כסלו בשנת ה'ר"ב (1442), ומשום כך כינו את הרב אפרים אנקווה בכינוי "הרב" סתם, לרמוז את גימטריית תאריך פטירתו בשנת 202 לאלף החמישי.
לעומתו נח עמינח בכמה ממחקריו מנסה להוכיח שעל פי הדגשת אותיות מסוימות בפסוק שבחר הרב גבישון לפתח ספרו, יש לומר שהרב אנקווה נפטר דווקא בשנת ה'ר"ח (1448).
הרב זכריה זרמתי "בקיצור תולדת הרב אנקאווה" מעיד על מסורת עתיקת יומין בקרב יוצאי העיר תלמסאן בכך שאי הוודאות בתאריך פטירתו היא זו שחזקה את האמונה בנצחיותו של הרב ומשום כך נהגו להכריז בעירו "עוד אבינו אפרים חי".
עלייה לרגל והילולות על קברו
הרב אפרים אנקווה הוא אחת הדמויות הנערצות ביותר על יהודי צפון אפריקה כולם, הן בקהילות מרוקו, אלג'יריה ואף בערי תוניסיה. רבים מהם מקיימים עד היום את ההילולה שלו בר"ח כסלו ומזכירים גם את זכרו ביום ל"ג בעומר, יחד עם התנא רבי שמעון בר יוחאי.
מיום פטירתו הפך קברו למקום קדוש עבור יהודים ומוסלמים כאחד. עד עזיבת יהודי אלג'יריה בשנת 1962 הייתה מסורת מושרשת של עלייה לרגל למקום קבורתו תוך עריכת תפילות והילולות. אף בימינו נחשב המקום כקדוש עבור תושבי המקום המוסלמים, השומרים עליו ועל כניסתו בחרדת קודש.
הרב יוסף משאש, שהיה לימים רבה של העיר תלמסאן, מזכיר בספרו "אוצר המכתבים" שעל פי המסורת, מקום קבורתו של הרב שימש את הצדיק עוד בחייו להתבודדותו. בכניסתו נמצא מעיין בו נהג הרב לטבול. מספרים שהעולים לרגל לציון הקדוש, נהגו אף הם לטבול לטהרה באותו מקווה לפני גישה אל הציון ושהמוסלמים נהגו להסיר את נעליהם בפתח הקבר.
כתביו
ספרו היחיד אשר בידינו "שער כבוד ה'", חובר בתשובה לשאלת בנו רבי ישראל אנקווה. בספר משלב המחבר פילוסופיה יהודית, קבלה ותאולוגיה ומגלה בקיאות מעמיקה בתרגום אונקלוס. הספר מציג באופן שיטתי תשובות וישובים להשגות הרמב"ן בספר "שער הגמול", על דברי הרמב"ם בספרו מורה הנבוכים. גיליונות הספר נשארו שנים רבות ככתבי יד עלומים אשר הועתקו על ידי יחידי סגולה, במשך הדורות, והמקובל רבי חיים ויטאל מעיד שהספר וטיעוניו העיקריים היו שגורים בפיהם של גדולי מקובלי צפת[7]
הן רבי חיים בלייח, רבה של עיר תלמסאן ומחבר המבוא לספר, והן מאוחר יותר הרב אליהו עצור[8] טוענים שספר "שער כבוד ה'" אינו ספרו היחיד של הרב אנקווה. ככל הנראה רבים מכתביו ותשובותיו אבדו עם השנים, או לא נדפסו מעולם. כך גם סבור נוח עמינוח אשר מעלה גם את ההשערה כי חלק מן השאלות שנשלחו מהעיר תלמסאן אל הרשב"ץ באלג'יר, ותשובותיהן שהופנו בחזרה לשואל אנונימי, לא היו יכולות להישאל אלא רק מפי הרב אפרים אנקווה בלבד[9].
מלבד חיבורים אלו סבורים עמינח והרב זכריה זרמתי שהרב אנקווה חיבר מאמרים נוספים שאבדו והן דנו בעניין בית המקדש ותפקידם של הכוהנים בכלל ושל הכהן הגדול בפרט.
פירושו לתורה
לפי השערת החוקר שמחה אסף יש לייחס לרב אנקווה את החיבור פירוש על התורה להגאון רבינו אפרים זללה"ה, אך רבים מפקפקים בעובדה זו[דרושה הבהרה]. חוקרים נוספים הצטרפו להשערה זו, היות והוא מצטט את רבו רבי יוחנן בן מתתיה, והוא מזכיר את רבי חסדאי קרשקש בתארי פטירה[10]. הספר היה במשך כשבע מאות שנה בכתב יד, והחיד"א מעיד שהחזיק כתב יד כזה[11], והביא ממנו קטעים רבים בספרו "פני דוד".
הספר עוסק בפירוש על התורה, רמזים וגימטריאות. הספר נדפס לראשונה בחלקו באיזמיר בשנת ה'תר"ל[12], נדפס במהדורה שנייה בשנת ה'תש"י ביוהנסבורג על ידי רבי חיים יוסף איסר גד הלוי[13] ונדפס במהדורה שלישית בשנת ה'תשס"ב[14]
הנצחתו
בעיר נתניה נקרא רחוב על שמו, בשכונת נאות שקד.
בין צאצאיו- רבנים ידועי שם
- הרב אברהם אנקווה
- הרב רפאל אנקווה
קישורים חיצוניים
- רבי דוד הלחמי, רבי אפרים אלנקאווה, בספר "חכמי ישראל", תל אביב תשי"ח, חלק א', עמ' י"ח, באתר אוצר החכמה
- רבי אפרים אנקאווה באתר MyTzadik
- פיוט לכבוד רבי אפרים אנקאווה באתר תורת אמ"ת.
- שער כבוד ה', תוניס תרס"ב, באתר היברובוקס
- ספר שער כבוד ה', באתר ויקיטקסט
- אפרים בן ישראל נקאוה (1354-1442), דף שער בספרייה הלאומית
- הרב נפתלי יעקב הכהן, "הר"ר אפרים אל נקוואה בן רבינו ישראל הקדוש", אוצר הגדולים אלופי יעקב, חיפה, תשכ"ז-תש"ל, חלק ב, עמודים רנד-רנה, באתר HebrewBooks, אות תתצט
הערות שוליים
- ^ הכהן, נפתלי יעקב, אוצר הגדולים, חלק ד, בערכו, באתר אוצר החכמה (צפייה חופשית – מותנית ברישום)
- ^ פרופ' נוח עמינוח, בהוצאתו לשו"ת רבי יוסף ששפורטש, מעלה השערה לסיבתו האמיתית של רבי אפרים לעזוב את הוניין, באומרו שלא נחה דעתו מטיבם של חכמי המקום, ומכך שהם "אינם לומדים תורה על מנת לקדש שם שמים בעולם" (ספר רבי יוסף ששפורטש-עמינוח עמוד 87 וכן תשובת הריב"ש סימן מ"ז).
- ^ חכם זה עזב את אלג´יריה לספרד בשנת חמשת אלפים ורכ"ז ליצירה (1467), עקב פרעות שנחתו על יהודי צפ"א.
- ^ הרב החיד"א כותב עליו בספרו שם הגדולים (דף ט"ו):"רב גדול בעיר תלמסאן ומלומד בנסים ומופלג בחסידות וקדושה"
- ^ נמצא בכ"י ביהמ"ד לרבנים, פאריס 26. דף 87, עמוד ב.
- ^ *עומר השכחה, מהדורה ראשונה, ליוורנו, 1748
- ^ החיד"א, שם הגדולים
- ^ לימים ראב"ד בירושלים ואשר הוציא את הספר לאור מחדש בשנת תשמ"ו
- ^ השאלות המיוחסות לרב אפריים אנקווה אשר הופנו לרשב"ץ בשו"ת התשב"ץ (סימנים קל"ה, קל"ו, קל"ז).
- ^ מנדל הוניג, דאצ'ה (כתב עת אלקטרוני), גליון 14
- ^ שם הגדולים שם
- ^ על פי היברובוקס, בספר אוצר פלאות התורה בראשית עמוד לט הערה קד כתב ה'תרי"א
- ^ על פי היברובוקס
- ^ אוצר פלאות התורה בראשית עמוד לט הערה קד
תקופת חייו של רבי אפרים אנקווה על ציר הזמן |
---|
|
פרשני התלמוד בימי הביניים בספרד ובצפון אפריקה | ||
---|---|---|
בית המדרש הקדום בספרד המוסלמית | רבי שמואל הנגיד • רי"צ אבן גיאת | |
בית המדרש של צפון אפריקה שנדד לספרד | רבנו נסים בן יעקב • רבנו חננאל • רי"ף מעבר לספרד • ר"י מיגאש • רמב"ם מעבר לצפון אפריקה | |
בית המדרש בעיר טולדו | רמ"ה • רבי יצחק מאיר אבן מיגאש (בנו של הר"י מיגאש) • (ראב"ן הירחי) • רבנו יונה • רא"ש • רבי יהודה בן הרא"ש (בנו של הרא"ש) | |
בית מדרשו של הרמב"ן בצפון ספרד הנוצרית | הרמב"ן • רא"ה • רשב"א • ריטב"א • ר"ן • רבי פרץ הכהן • הריב"ש מעבר לצפון אפריקה • הרשב"ץ • רבי יצחק קנפנטון • רבי יצחק אבוהב (גאון קסטיליה) • רבי יעקב בירב מעבר לצפון אפריקה בגירוש ספרד |
35884596אפרים אנקווה
- המכלול: ערכים הדורשים הבהרה
- תלמסאן: רבנים
- פילוסופים יהודים אלג'יראים
- פילוסופים יהודים ספרדים
- פילוסופים יהודים בימי הביניים
- פילוסופים של היהדות
- רופאים יהודים אלג'יראים
- רופאים יהודים ספרדים
- סופרים יהודים אלג'יראים
- ראשוני צפון אפריקה
- סופרים יהודים ספרדים
- יהודים הקבורים באלג'יריה
- ילידי 1359
- נפטרים ב-1442
- רבנים משנות ה'ק' - ה'ר'
- קברי צדיקים בארצות ערב