רבי יעקב מקינון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יעקב מקינון
לידה לא אחרי ד'תתק"ל
פטירה לפני ה' אלפים
מדינה צרפת
מקום פעילות קינון
השתייכות בעלי התוספות
רבותיו הריצב"א
תלמידיו רבנו פרץ מקורביל

רבנו יעקב מקינון (לא אחרי 1170 - לפני 1240; כונה גם רבנו תם מקינון[1]) היה מבעלי התוספות במאה ה-12 וה-13, מגדולי העיר קינון שבצרפת. הוזכר פעמים רבות בתוספות על התלמוד, ובעיקר על מסכת עירובין, וכן בפירושי דעת זקנים מבעלי התוספות על התורה.

יש ששיערו שהוא הר"י מאורליינש[2], מנגד יש להוכיח שאינו כן מדברי השיטה מקובצת[3] שהביא פירוש של רבנו יעקב מקינון בשמו של הר"י מאורליינש. כמו כן מקובל שהר"י מאורליינש נהרג בלונדרש בשנת ד'תתק"ן, ואילו הריצב"א ורבי יעקב מקינון חיו אף מאוחר יותר.

היה תלמידו של הריצב"א[4], והעיד על כמה מהנהגות רבו[5]. אך כבר היה גדול בחיי רבו של הריצב"א - ר"י הזקן, ונשא ונתן עמו בהלכה[6]. אמנם בשלשלת הקבלה כתב שהיה מתלמידי האחים רשב"ם, רבינו תם והריב"ם, ללא מקור.

היה ממחברי קובצי תוספות למסכתות גיטין וסנהדרין, וכפי שכתב הסמ"ק[7] "נמצא כתוב בכתב ידו של ר"ת מקינון בתוספות דגיטין", והמרדכי[8] כתב "מצאתי כתוב בשיטת ר"י מקינון"[9].

אחד מתלמידיו הידועים לנו היה רבנו פרץ מקורביל, המביאו פעמים רבות בתוספותיו, וחולק עליו בהרבה מקומות[10]. אמנם לפי השנים היה רבנו פרץ צעיר כשנפטר רבי יעקב מקינון.

בסמ"ק מזכירו בתואר ז"ל הניתן למי שכבר נפטר, ומכיון שהספר חובר בסוף האלף החמישי[11], ניתן להסיק כי רבי יעקב נפטר לפני תום האלף החמישי (לפני 1240).

לקריאה נוספת

  • שמחה בונם דוד ויוסף משה סופר, פרקי תולדות מגדולי קינון, בסוף "ספר כריתות", הוצאת דברי סופרים ירושלים תשכ"ה, עמודים 4–5

הערות שוליים

  1. ^ תוספות רבנו פרץ על מסכת עירובין
  2. ^ בסוף ספר הכריתות (מהד' רשב"ד סופר פרק ג'; דברי סופרים ירושלים תשמ"ג)
  3. ^ חולין דף מט עמוד א
  4. ^ ראו מרדכי שבת אות שע"ז. וכוונתו לריצב"א ולא לריב"א, שכן כתב בהלכות קטנות למרדכי אות תתקמ"ט.
  5. ^ הריטב"א במסכת שבת העיד משמו על מנהגו של הריצב"א לברך על הטלית כשהשכים קודם עמוד השחר ללמוד תורה, זאת למרות שעדיין לא הגיע זמן לבישת ציצית. וכן מובא בשיטה מקובצת על גיליון הגמרא במסכת מנחות דף מ' עמוד ב'
  6. ^ תלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף י"ב עמוד א', בתוספות ד"ה לא.
  7. ^ סימן פא.
  8. ^ סנהדרין רמז תר"צ.
  9. ^ אברהם מאיר וויס, שמות חכמים, עמוד רצה
  10. ^ ראו בספר בעלי התוספות, עמוד 451
  11. ^ כפי המופיע בסדר הדורות.