עלון שבת
עלון שבת (מכונה גם עלון פרשת השבוע) הוא שבועון המכוון לציבור היהודי-דתי ונועד לקריאה בשבתות. עלוני השבת מחולקים לרוב בבתי כנסת. הם מכילים דברי תורה, העוסקים בעיקר בפרשת השבוע, לצד התייחסות לענייני השעה.
עלוני שבת רבים מופצים מטעם גופים אידאולוגיים, המבטאים בעלון את השקפתם. כמו כן, ישנם עלוני שבת שמופצים מטעם חברות פרסום ושיווק. בשל מגמה מסחרית זו, התעוררה ביקורת על תופעת העלונים ותפוצתם.
על השפעתם של עלוני השבת אמר ירון לונדון: "היום יש כל כך הרבה אמצעי תקשורת: לא רק עיתונות מודפסת, אלא בעיקר האינטרנט והמון המון עיתונות דתית מסוגים שונים, שלדעתי השפעתם המצטברת גדולה יותר מהעיתונות הממוסדת. למשל עלוני בתי הכנסת. זה אמצעי תקשורת עצום בתפוצתו והשפעתו. כאשר מדברים על ימין ושמאל בתקשורת לא מביאים בחשבון את המדיה הזאת."[1]
נכון לשנת תשע"ח, יוצאים לאור בישראל למעלה מ-500 עלונים בכל שבוע[2].
הפצה
רוב עלוני השבת מופצים בידי חברות הפצה המתמחות בהבאת העלונים למספר רב של נקודות הפצה[3]. אחת מחברות אלו היא חברת ההפצה של מקור ראשון[4]. במקור הופצו עלוני השבת בבתי כנסת. עם התרבות עלוני השבת שעיקרם אינה דברי תורה, הועברה חלוקת עלוני השבת בחלק מהיישובים הדתיים למקומות אחרים כמו ליד תיבות הדואר או המכולת. עם התרבות מספר עלוני השבת הוכנו במקומות שונים מתקנים מרובי תאים להצגת העלונים.
בשנת תשע"ג (2013) החל לצאת לאור חוברת שבועית בתשלום הנקראת "כל העלונים" המכילה את רוב העלונים המבוקשים, ונשלח אל המנויים. כמו כן, רוב העלונים מופצים באופן סדיר באתרי אינטרנט של מוציאי העלונים ובאופן מרוכז באתרי אינטרנט של הציבור הדתי, כמו "כיפה"[5].
מימון
עלוני השבת מתבססים על חלוקה חינמית ועל כן כמעט ואין עלונים הגובים דמי מנוי מהקוראים. במקום זאת, מתבססים רבים מהעלונים על פרסומות. אולם לאור התחרות הקשה בענף, חלק מהעלונים אינם מצליחים להתקיים מפרסומות. למשל, העלון הוותיק שבת בשבתו נסגר בשנת 2017 לכתשעה חודשים לאחר שבמשך זמן רב פעל בהפסד[6]. חלק מהעלונים מופצים על ידי עמותות המסבסדים את הפצת העלון מתרומות או מהכנסות פעילויות אחרות שלהן, בראותם את הפצת העלון דרך לפרסם את הפעילות שלהם. מקור נוסף של מימון לעלונים הוא תרומות. בנוסף, חלק מתקציב האגף לתרבות יהודית במשרד החינוך מיועד למימון עמותות המפיקות עלוני שבת. התמיכה ניתנת לעמותה המפיקה עלון שבועי או דו-שבועי המופץ ב-200 מוקדים או יותר, הפרוסים על פני 5 יישובים לפחות[7]. מימון ממשלתי לעלוני שבת החל עוד באמצע שנות ה-80 כאשר משרד הדתות בשליטת המפד"ל היה קונה עמוד פרסום של פעילותו בעלון שבת בשבתו המזוהה עם המפד"ל. לאחר שש"ס נכנסה למשרד הדתות בשנת 1992 הפסיק משרד הדתות לפרסם בשבת בשבתו ועבר לפרסם בעלון המזוהה עם ש"ס.
מבנה עלוני השבת
לעלון שבת כמה פורמטים - לעיתים הוא בן שני עמודים ולעיתים בחוברת המכילה יותר מעשרה עמודים, לעיתים כדף אחד המקופל אל עצמו ונפרס לאורך, ובגדלים רבים. בעלון אחד או יותר מהמרכיבים הבאים:
- מאמר מרכזי - המתייחס לעיתים לאירועים אקטואליים.
- "ווארטים" (דברי תורה קצרים) - רעיונות המנוסחים לעיתים במשפט אחד ומבוססים לרוב על דברי חז"ל ורבנים.
- זמני כניסת שבת ויציאתה במקומות שונים בישראל, ולעיתים אף בעולם.
- פינת הלכה - סיכומי הלכות נחוצות.
- סיפור - סיפור עם רקע דתי, שבסופו יש מסר מסוים או קשר כלשהו לפרשה או לענייני השעה.
- ביוגרפיה רבנית - ביוגרפיה של אישיות רבנית (לרוב אישיות מוכרת בציבור אליו מופנה העלון).
- סקירת פעילויות הזרם שהעלון מזוהה עמו.
- סקירת ספרים חדשים שיצאו לאור.
- הנצחה - עלונים רבים מקבלים מימון מתרומות, ורוב התורמים נוהגים להנציח את קרוביהם בעלונים.
- מודעות פרסומת - מקור המימון המרכזי של מרבית העלונים.
ביקורת
הבעיות
על תופעת עלוני השבת נמתחה ביקורת מצד רבנים ואישים אחרים בציבור הדתי. ובשנת ה'תשע"ה קרא הרב דוד לאו להימנע מהזכרת שם ה' בעלונים[8]. בין טענות הביקורת:
- רבים קוראים בהם בזמן התפילה, מה שגורם לחוסר ריכוז בזמן התפילה.
- ברבים מהעלונים ישנן פרסומות מסחריות, שהעיון בהן בשבת הוא בעייתי מבחינה הלכתית.
- קיימת התנגדות להכנסת עלוני פרשת שבוע בעלי גוון פוליטי. קיימים עלונים בהם נושא ארץ ישראל וההשקפה של אנשי ארץ ישראל השלמה תופסים חלק רב מהעלון. לעומתם יש כאלו הסבורים שדעות פוליטיות הרואות בעין אוהדת את חזון "ארץ ישראל השלמה" הן דעת תורה וכל שכנוע ועידוד לדעות כאלו הוא לדעתם בעל ערך של לימוד תורה.
- בעיה נוספת היא כמות הדפים העצומה המודפסת ומופצת כל שבוע, הנזקקת לגניזה. לטענת עמותת "ירוק עכשיו" שערכה סקר בנושא, ב-2009 עלון ממוצע יצא בתפוצה שבועית של בין 60 ל 80 אלף עותקים בכל שבת[9], והעלונים מהווים כמעט 80% מהגניזה בבתי הכנסת[10].
- בעיית הגניזה אינה רק בבתי הכנסת, אלא גם בתוך הבתים כאשר בני הבית מביאים הרבה עלונים היוצרים כמות רבה לגניזה.
- ביקורת מכיוון אחר היא על התרבות שמקדמים העלונים, של הסתפקות ב"וורטים" ודברי תורה קצרים על פרשת השבוע, בקריאה במהלך התפילה וללא כל עומק.
- תנועת צעירי השמאל הדתי ציונות דתית ריאלית מוציאה לאור מדי יום ראשון עלון ביקורת וירטואלי, "רק רצינו להאיר", המתייחס לתוכן המופיע בעלונים אלו - בעיקר לתוכן הפוליטי-ימני של שאר העלונים. לטענת התנועה, במקרים רבים עלוני פרשת השבוע מכילים חצאי עובדות או אמיתות לא מבוססות, ומטרת עלון ביקורת זה היא לתקן את הדרוש תיקון.
- הוצאה מרשות לרשות - (בעיקר בחוץ לארץ). הלוקחים את העלון לבתיהם במקום שאין בו עירוב, עוברים על איסור טלטול בין רשות היחיד לכרמלית.
- לא כל העלונים נחשבים מתאימים מבחינת ההשקפה מבחינתם של ציבורים שונים. כך לדוגמה קיים מספר לא מבוטל של בתי כנסת המתנגדים להכנסת עלונים בעלי גוון פוליטי מסוים, כמו אלו של תנועת כ"ך מחד, או של תנועת קולך מאידך, וכן עלוני בחירות (בתקופת בחירות) המופצים במסווה של עלוני פרשת שבוע.
הפתרונות
בשל בעיות אלו ישנם בתי כנסת בהם כלל אין מחלקים דפים אלו, ובאחרים נערכת ברירה קפדנית. בבתי כנסת שונים מחולקים העלונים לפני שבת (הרבה מהעלונים מגיעים לבתי הכנסת עוד ביום חמישי), ובכך נפתרת הבעיה של קריאה בזמן התפילה, כיון שמי שלוקח את העלון לוקח אותו לביתו ולא קורא אותו בבית הכנסת, ובעיית הקריאה בתכנים מסחריים ופרסומיים בשבת, כיון שניתן כבר לקרוא את העלון ביום שישי לפני כניסת שבת. ישנם בתי כנסת המחלקים את העלונים רק לאחר התפילה. כמה עלונים התייחסו בעצמם לבעיה, כאשר חלקם נטולי פרסומות לחלוטין (אם כי עלונים אלה אינם זוכים לתפוצה נרחבת, עקב קשיי מימון), וחלקם רק מוסיפים אזהרה שלא לעיין בפרסומות בשבת. דרך נוספת להימנע מהבעיה, היא לחלק את העלונים מחוץ לבתי הכנסת.
בנוגע לבעיית הגניזה, הציעו חלק מהרבנים אפשרויות שונות: הרב יובל שרלו פסק שמותר לגרוס את העלונים, במקרה שהדבר מתאפשר, וכי אין בכך משום זלזול בדברי תורה. היו שהציעו שמותר יהיה לזרוק את העלונים לפח אם ייעטפו בכבוד הראוי. הרב אליעזר מלמד סבור שהיה כדאי לגרוס את הדפים לטובת מיחזור של נייר שעליו יודפסו מחדש דברי תורה. הוא גם טוען שעלונים שרובם אינו דברי תורה אינם חייבים כלל בגניזה (אלא יש לעוטפם בשקית שאינה שקופה או בעיתון אחר וכך להניחם בפח)[11]. הייתה אף הצעה (בתור רעיון לדיון ולא פסק הלכה) של הרב ישראל רוזן, שבעצמו קשור לעלון "שבת בשבתו", לפיה דברי תורה שמודפסים על דעת שייזרקו, יכולים להיזרק לאשפה.
בשנת ה'תש"ע 2009 יזמה עמותת "ירוק עכשיו" "תו ירוק" לעלוני שבת כדי לפתור את הבעיה הסביבתית של הדפסת קרוב למיליון עותקים של עלוני שבת מדי שבוע ובעיית העומס על הגניזה. כל עלון שמתחייב לעמוד בקריטריונים שיאפשרו לשים אותו במיחזור נייר מקבל "תו ירוק" - ניתן למיחזור. הפסיקה ההלכתית זכתה לתמיכה רחבה של רבנים ובראשם הרב יעקב אריאל, הרב יובל שרלו והרב אריה שטרן[12].
באשר לבעיית התרבות שמקדמים העלונים, לכך אמנם לא נמצא פתרון אמיתי, אך לעומת זאת היו שקראו לפעול ברוח האמרה "אם אינך יכול לנצחם, חבור אליהם", ולנסות לחנך את הציבור לגישה מעמיקה, דווקא דרך העלונים.
ביקורת שבועית
בשנים 2007 עד 2015 התפרסם באתר כיפה טור בשם "מעלעל" שסוקר ומבקר את עלוני השבת השונים. החל מאוגוסט 2017 התפרסם באתר תרבוש אשר קשור לאתר דתילי טור בשם "המבקר" שסוקר את עלוני השבת השונים בנימה ביקורתית אך עניינית.
עלונים בעבר ובהווה
להלן סקירת העלונים המשמעותיים ביותר. בהמשך מופיע סקירה אודות עלונים נוספים. מלבד העלונים המצוינים כאן, קיימים עוד עשרות עלוני שבת שישיבות ובתי כנסת שונים מוציאים בכמות מצומצמת שלא מופיעים כאן.
עלונים משמעותיים
- שבת בשבתו - בהוצאת הסתדרות הפועל המזרחי בארץ ישראל ומכון צומת. אחד העלונים הוותיקים ביותר. החל להופיע באמצע שנות ה-80 בעריכתו של הרב ד"ר יצחק אלפסי. כולל מאמרים ומדורים המתייחסים לפרשת השבוע, תרגום אונקלוס, חסידות, הלכה ועוד. במהלך שנות ה-90 עברה האחריות על הוצאתו לאור לידי מכון צומת, אך הוא ממשיך להביע מגוון דעות השייכות לזרם המרכזי, בדגש על גישתה של ישיבת הר עציון, בציונות הדתית. עיקר הרבנים הכותבים בעלון מתגוררים בגוש עציון או מלמדים בישיבת הר עציון, ובהם הרבנים ישראל רוזן, אמנון בזק, עמיחי גורדין, שלמה שוק, ועוד.
- עלון שבת נופשים- עלון ייחודי במגזר הדתי לתיירות, תרבות ופנאי מופץ בכל הארץ למעל מ-60 אלף עותקים ועוד כ-30 אלף עותקים בדיגיטל. בעבר העלון נקרא "נופים". העלון עוסק בתיירות וסגנון חיים למשפחה הדתית ובו כתבות על מסלולים בארץ ישראל ובחו"ל עם דגש על נופש יהודי וכשר. העלון חולק לראשונה בה' באייר התשע"ו. מו"ל העלון הוא רונן רחמים.[13]
- שיחת השבוע - בהוצאת צעירי אגודת חב"ד ובעריכת הרב מנחם ברוד דובר חב"ד, אשר גם כותב את המאמר הראשי. החל להופיע באמצע שנות ה-80, מראשוני העיתונים מסוג זה, ופופולרי בכל המגזרים. מבנה העלון כמעט ולא השתנה במהלך השנים והוא כולל מאמר עורך בנושאי אקטואליה יהודית או פוליטית, סיפור יהודי היסטורי, רעיון לפרשת שבוע מתורתו של הרבי מלובביץ', ראיון ותשובה הלכתית. החל משבט תשפ"ב מספר העמודים עלה ל-8. העלון מופץ מדי שבוע בכ-250 אלף עותקים. העלון יוצא לאור גם בצרפתית, אנגלית ורוסית[14], נחשב לעלון שבת הנפוץ ביותר בארץ.
- באהבה ובאמונה - בהוצאת מכון מאיר. בעלון מאמר פותח מאת ראש המכון הרב דב ביגון, סיפור לילדים מאת הרב שלמה אבינר ומאמר שלו בעמוד האחורי. בעבר הופק על ידי פרסומי ישראל ושות', אך בתחילת 2010 עבר להפקה עצמאית תוך מתיחת פנים לעיצוב העלון. כמו כן, מופיע ציטוט מתוך כתבי הרב קוק, ובעבר היה גם ציטוט מבנו, הרב צבי יהודה.
- גילוי דעת - עלון תורני היוצא לאור על ידי תנועה "כהלכה". מנכ"ל העלון והתנועה הוא אבי קנטרוביץ ומדורו העלון הוא המדור הראשי. העלון מפרסם מדורים בענייני דת, יהדות, חברה, משפחה, כלכלה וחיי היומיום. בין המדורים המוצגים בו; גילוי דעת, גלוי וידוע, עניין משפחתי, מדורת השבט (בה מומלצים כל שבוע דיסק ספר וטיול אחד). שורת הדין, היסטוריהודי, חנוך לנוער, מבט נשי, נהלך ברגש, הלל אומר, אחד על אחד, גלויה (מדור הקומיקס), חוות דעת ודעת לילדים. המדורים נכתבים ברובם המוחלט על ידי אנשי מקצוע וברובם, רבנים כמו הרבנים מנחם בורשטין ודב ליאור. בכל שבוע מתפרסמת תמונה של ארץ ישראל בשער הגיליון אותה צילם אחד מקוראי העלון. אל תמונה זו מתלווה פסוק מתוך פרשת השבוע.
- ישע שלנו - יוצא על ידי מועצת יש"ע ונועד לחזק את הקשר בין המועצה לבין ציבור תומכיה. לצד דברי תורה, מציג העלון אתרי התיישבות ביהודה ושומרון וכן את עמדת המועצה בנושאים שונים.
- מאורות הדף היומי - עלון שיוצא לאור על ידי בית המדרש למגידי שיעור "הדף היומי" של התלמוד בראשות הרב חיים דוד קובלסקי החל משנת התשנ"ט (1999). העלון עוסק בנושאים שנידונו בדפים הנלמדים באותו שבוע, ומתמקד בסוגיות שיש בהן עניין לאדם המודרני, בתוספת סיפור שבועי העוסק בחשיבות לימוד התורה. עלון זה הוא ייחודי מעט בנוף העלונים, מכיוון שאין הוא עוסק בנושאים אקטואליים או בנושאים מפרשת השבוע, אך הוא מופץ כעלון פרשת שבוע לכל דבר, וכך נהוג להתייחס אליו.
- מצב הרוח - עלון המוקדש לציבור הדתי - לאומי. העלון מופץ באזורים רבים בארץ ומביא כתבות במגוון רחב של נושאים. אף על פי שהוא מופץ בבתי הכנסת כעלון שבת הוא מחשיב את עצמו לעיתון[15] והכתבות המתפרסמות בו משקפות מצב זה. לצד הכתבות הרבות מתפרסמות מודעות לציבור ואף מדורים של רבנים ורבניות. בעלון מופיעים טורים של עמיעד טאוב וציפי בקר-מנוביץ. יו"ר העלון הוא שאול יהלום ומנכל"י העלון הם אלי עציון ושוקי גולובינסקי.
- שבתון - נוסד בשנת תש"ס (2000) על ידי העיתונאי מוטי זפט, ששימש לימים כמ"מ ראש עיריית פתח-תקווה. בעלון מאמר מרכזי שכותבו משתנה (בו כתבו הנשיא ריבלין, מפכ"ל המשטרה ועוד), מכותבי המדורים: הרב יובל שרלו, פרופ' אביעד הכהן, הרב אליעזר שנוולד, הרב יעקב פילבר, הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ'ינסקי, הרב שי פירון, הרב ד"ר עידו פכטר, הרב ד"ר רונן לוביץ, הרב מאיר נהוראי, ד"ר יצחק קניסברג, הרב אברהם רזניקוב, אבי רט, ד"ר משה רט, נעמי עיני, ד"ר חזות גבריאל, הרב אליהו בירנבוים, שוקי פרידמן, ליאת שוקרון ומרדכי גרנביץ. רוב העלון מוקדש לדברי תורה; כתבות בנושאי פרשת שבוע ויהדות.
- עולם קטן[16] - "השבועון לצעירים". החל להופיע בשנת תשס"ה (2005). עיצובו של העלון ייחודי ופחות מסודר ותוכנו משתנה. מטרתו של העלון היא להתמודד עם נושאים הקשורים לעולמו הרוחני של הנוער הדתי, לענות על התלבטויות שונות בנושאים אלו, ולעודד חיים רוחניים עמוקים יותר אצלו. חלק גדול מהעלון מוקדש למאמרים ויצירות ספרות ושירה של בני נוער המתבקשים לשלוח חומר למערכת. הרבנים הכותבים בעלון משתנים והם באים מכל גוני הציונות הדתית.
- עונג שבת - עלון שבת המופץ על ידי ארגון הידברות ומופיעים בו תכנים מתחלפים וכן מאמר של הרב זמיר כהן, הלכות מאת מוקד ההלכה של הארגון, מדור לילדים ומדור לנשים. מופץ בכ-250,000 עותקים מדי שבוע[דרוש מקור].
- שביעי - עיתון המחולק בבתי הכנסת המוקדש לציבור הדתי - לאומי. העיתון מופץ בכל הארץ ומביא כתבות במגוון רחב של נושאים. העיתון אינו מכניס דברי תורה, מאמרי רבנים וכדומה לתוכו. בעיתון חדשות מתחומים מגוונים אקטואליה, ביטחון, חברה, נשים, אומנות וספורט. עורכת העיתון הילה ניסן-פרידמן ומו"ל העיתון הוא רובי לוזון.
- קרוב אליך - עלון העוסק בעבודת ה' ברוח חסידית. בעלון דברים של הרבנים: יהושע שפירא, עדין אבן ישראל, יונתן זקס ועוד.
- נפלאות[17] - עלון נפלאות הוא חוברת סיכומים (בדרך כלל טריים) של שיעורי תורה והתוועדויות חסידיות של הרב יצחק גינזבורג. בשנים תשע"ז-תשע"ט העלון נקרא בשם 'ואביטה', והחל משבועות תשע"ט השתנה עיצובו והוא מוגש בשם נפלאות. מלבד השיעור המרכזי בחוברת, קיימים בדרך כלל עוד שיעור או שניים, וכן מדורים קבועים כגון סיפור חסידי, ביאור לתורה בחסידות הכללית, מדור לילדים, מענות ותשובות, תיקון המדינה וניגון חסידי מלחניו של הרב יצחק גיזבורג. העלון מופץ בכל רחבי הארץ. בשונה מרוב העלונים, אותם מפיצים חברות שונות - חוברת זו מופצת על ידי אנשים עצמאיים ברחבי הארץ. נכון לאב תשפ"ב יש יותר מ-475 מפיצים ברחבי הארץ.
- אביטה-נפלאות[17] - העלון אביטה נפלאות הוא חוברת-בת של העלון נפלאות. העלון יוצא לאור פעם בשבועיים (בקירוב), ומכיל עיבוד של שיעור או מאמר של הרב יצחק גינזבורג. מלבד השיעור קיימים בו עוד שתי מדורים: סיפור חסידי או מענה של הרב, ו"מבט אישי" - כתיבה של אחד התלמידים. העלון מופץ בכ-40,000 עותקים ברחבי הארץ.
עלונים נוספים
- ארץ ישראל שלנו, "העלון לכל יהודי בנושאי ארץ ישראל" - העלון יוצא לאור על ידי המטה העולמי להצלת העם והארץ (הגוף שהקים את מפלגת ארץ ישראל שלנו שבאיחוד הלאומי) המזוהה עם הפלג המשיחי בחסידות חב"ד ומטרתו לייצג קו בלתי מתפשר מבין נאמני ארץ ישראל. בעלון ראיונות עם רבנים ואישי ציבור, מאמרים דעות פרשנויות, חדשות מההתיישבות ופעילות המטה. העלון מופץ ברבע מיליון עותקים.
- באר הפרשה חוברת מלוקטת מדברי הרב אלימלך בידרמן על סדר פרשות השבוע, העלון מופץ באלפי עותקים בישראל ובארצות הברית.
- הולך בתם - העלון לילדי ישראל - העלון בעל ארבעה עמודים, החל לצאת בשנת תשע"ד, על ידי ישיבת תם ודעת - בראשות הרב יצחק גינזבורג. מאז נערך והתפתח, והחליף כמה וכמה תבניות. כיום, העלון - שמופץ בכל הרשתות החברתיות, וכן במוסדות החינוך של הרב גינזבורג - מכיל: דבר תורה, פתגם מפרקי אבות, סיפור חסידי קצר, סיפור בהמשכים, הסבר על אותיות לשון הקודש על פי ספרו של הרב יצחק גינזבורג, פרק שירה, בדיחה, ושאלות על הגילויון הנושאות פרסים בהגרלה חודשית.
- דרכה של תורה - בהוצאת תנועת "הרעיון היהודי" (הקשורה לממשיכי תנועת כ"ך של תלמידי הרב מאיר כהנא ובנו בנימין זאב כהנא שהיה עורך העלון עד הירצחו). את המאמר הראשי בעיתון היה כותב הרב בנימין כהנא, וגם לאחר הירצחו מובאים מאמרים ישנים פרי עטו. בעבר פשטה המשטרה כמה פעמים על משרדי העלון ואף החרימה את המחשבים שבהם נכתב, בהאשמה שהעלון מסית לגזענות.
- הגאולה מעניין ועכשיו - עלון נוסף מהזרם ה"משיחיסטי" של חסידות חב"ד. העלון נחשב כמתון יותר מ'שיחת הגאולה'. העלון יוצא על ידי מטה משיח, כולל בתוכו, דבר תורה לפרשת השבוע, מדור על תורה ומדע, עם דגש על לימוד הוראות בעבודת ה' מחידושים מדעיים עדכניים, מדור ארוך של סיפור חסידי, מדור הסוקר נושא ספציפי בנושא הגאולה, ועוד.
- הדף השבועי - בהוצאת אוניברסיטת בר-אילן. החל להופיע בשנת תשנ"ג. מראהו החיצוני אינו מרשים, והוא כולל שני דפים גדולים ובהם שניים או שלושה מאמרים מדי שבוע. המאמרים נכתבים בעיקר על ידי מרצים מן האוניברסיטה. אין בעלון פרסומות.
- השבת צהר 'חלון בין עולמות' - יוצא מטעם איגוד רבני צהר. עורך העלון הוא איתמר מור. כותב במדור הראשי בעלון הוא הרב חיים דרוקמן. העלון מפרסם לצד דברי התורה גם מודעות פרסום רבות. מהרבנים הכותבים בעלון; משה ביהל, סתיו, שרלו, פוירשטיין, אלי שינינפלד ועוד. בעלון מוקדש עמוד לשאלות הקוראים בענייני עסקאות נדל"ן.
- זרעים - עלון שבת ארצי של תנועת בני עקיבא. מזכ"ל העלון הוא דני הירשברג ועורך העלון הוא רועי זמיר. ממדורי העלון; אורח מליאה, קדש חייך, פרויקט מיוחד, בתנועה עולמית ועוד. בתחילת העלון מתפרסם דברי המזכ"ל. וחלק מדפיו של העלון מוקדשים לפרסומות. בדפו האחרון של עלון 'זרעים' מתפרסמים כל סניפי בני עקיבא במדינת ישראל.
- לקראת שבת - חוברת שבועית היוצאת לאור על ידי מכון אור החסידות המפיצה את תורתו של הרבי מליובאוויטש לציבור התורני, בחוברת מדור חידושי סוגיות, פנינים, יינה של תורה חידושים בפירוש רש"י לתורה, דרכי החסידות ועוד.. העלון מופץ באלפי עותקים בארץ, בארה״ב באוסטרליה ובאירופה.
- לקראת שבת מלכתא - עלון שבועי המזדהה עם הזרם החרדי הליטאי ויוצא לאור על ידי מעצמת הפצת התורה דרשו.
- מטעמים לשולחן שבת - עלון היוצא מטעם אגודת "אוצרות". העלון מופץ בארבע שפות; עברית, צרפתית, רוסית ואנגלית. הוא מופץ מהעיר בני ברק ומותאם יותר לקורא החרדי אך רבים מהציונות הדתית קוראים גם כן עלון זה. בעלון ציור קומיקס שבועי לילדים מאת הקריקטוריסט יוני גרשטיין, וכן ניתן להקדיש אותו בכל שבוע לעילוי נשמת אדם אחר, בעלון זה אין פרסומות.
- מידה טובה - עלון שיזם הרב מיכאל אברהם, שמטרתו לעודד עיסוק במידות שהתורה נדרשת בהן, והבנת המבנה והרעיון הלוגי שלהן. בכל שבוע עוסק העלון בדרשת חז"ל אחרת על הפרשה, המשתמשת במידות הנזכרות, ומנסה לנתח את ההיגיון שבה. העלון אינו ממומן על ידי פרסומות או בצורה אחרת, ועל כן הוא מופץ במתכונת מצומצמת, וכל כמה שבועות לבתי כנסת אחרים. כן מופץ העלון בדואר אלקטרוני. יצאו מספר ספרים המרכזים את הדיונים והמידע שבעלונים.
- מסביב לשולחן - עלון היוצא לאור בעריכתו של עידו פכטר ובהפקתו של צביקה קורצווייל ובו מדורים שבועיים קבועים על פרשת השבוע, מדור הקרוי 'פינת ההלכה' אשר נכתב על ידי עורך העלון. מדור המדבר על המדע והטכנולוגיה במבט יהודי מפרי עטו של ד"ר עמוס ברדע. מדורים על השפה העברית והקשר שלה ליהדות שכותב הבלשן ואיש החינוך משה אוסי. מדור העוסק בחיזוק, העצמה וקאוצ'ינג על פי הפרשה נכתב על ידי ד"ר שי שגב[18]. חנוך לנער - מאת ד"ר ניצה דורי. עומק הפשט על הפרשה - מאת הרב עידו פכטר. ממטבחה של ליאת - המתכון השבועי מאת ליאת קורצוייל. מדורים נוספים - פנינים, דיוק תפילה, בריאות ועוד. רבים מהמאמרים הנכתבים בעלון, נכתבים על ידי דוקטורים ופרופסורים בעלי עניין בנושא עליו כתבו[19].
- מסילות אל הנפש - עלון שבועי היוצא מבית מכון ׳המאיר לארץ׳ של הרב יורם אברג'ל ובו מובא השיעור השבועי שלו, לאחר פטירתו מודפס בעלון שיעורי השבועי של בנו ממשיך דרכו הרב יוסף חיים אברג׳ל שליט״א.
- מעט מן האור - בהוצאת תנועת אורות, הקשורה לתנועת תקומה החברה באיחוד הלאומי. החל להופיע בתחילת שנת תש"ס (2000). במשך שנים, המאמר הראשי נכתב על ידי חנן פורת, בהמשך השתנה המצב כך שנותנים במה לרבנים נוספים. יש פינה קבועה של הרב אליעזר מלמד ושל הרב יהודה זולדן וכן מספר פינות ומאמרים נוספים, ביניהם פינה קבועה של מפלגת האיחוד הלאומי. חלק מייחודו של העלון מצוי בשילוב הקבוע של תמונה ושיר עברי (לאו דווקא דתי), עם פרשנות מפי חנן פורת. מהמדורים המתפרסמים בו; חנן ללא אור, לאור המשפט העברי, לאור הפרשה, נקודת אור בפרשה, הולך ואור, מדפים (מדור ספרותי) והמדור אורות מן השטח. בכל המדורים הללו מתפרסמים פרסומות במגוון תחומי עניין. יצא לאור עד שנת 2012.
- מעיין השבוע - בהוצאת תנועת ש"ס ורשת החינוך אל המעיין. בעלון מאמר תורני, סיכום של שיעורי הרב עובדיה יוסף, סיפור, תיאור של דמות מחכמי יהדות ספרד ועוד.
- מעייני הישועה, יצא לאור משנת 2001 עד 2013, בהוצאת תנועת מעייני הישועה, שתמכה בהפצת היהדות לציבור החילוני באופן אקטיבי. בעלון פורסמו מאמרים קבועים של הרבנים שלמה אבינר, יעקב אריאל ומרדכי אליהו, ומספר מדורים כגון חינוך, הפצת יהדות ועוד.
- עלים לתרופה - "מפרד"ס התורה ומשדה החסידות", עלון היוצא לאור על ידי מכון "אור הצפון" של חסידות בעלזא בבלגיה ומופץ בישראל ומחוצה לה. העלון מכיל מאמר ראשי בנושא מסוים מתוך פרשת השבוע לצד "ווארטים" חסידיים קצרים, מאמר ביוגרפי על דמות חסידית או רבנית שה"יארצייט" שלו יוצא באותו שבוע, הערות למדניות על הדף היומי, ומזמן לזמן מתפרסמים גם הערות של קוראים ומדורים מיוחדים לחגי ומועדי השנה.
- עת לדרוש - עלון היוצא מאז 2006 על ידי תנועת הצעירים של נאמני תורה ועבודה.
- צפונה ונגבה - שבועון הגרעינים התורניים. העלון מבטא את העשייה של גרעיני הציונות הדתית באזור הפריפריה, בצפון ובנגב. בעלון, מדורים המפרסמים את הפעילות הציונות - תורנית בכל חלקי ישראל והם באים לבטא ולהביע את אהבת ההתיישבות בארץ ישראל. בין המדורים; פרשת השבוע, סיפורו של מקום, חדשות בנגב ובגליל, מה קרה השבוע בגרעינים?, משפחה גרעינית ושתי כתבות אקטואליה המדברות על יזמות בנגב ובגליל אלה שבפריפריה.
- קול צופיך - עלון שבת שהביא את שיעורו השבועי של הרב מרדכי אליהו. בעת מחלתו של הרב אליהו החליף אותו בנו, הרב שמואל אליהו בהעברת השיעור. לאחר פטירתו החליף אותו הרב שמואל באופן קבוע.
- קולך - בהוצאת הארגון הדתי-פמיניסטי "קולך". בעלון מאמרים קצרים הקשורים בפרשת השבוע או במעמד האישה ביהדות, וכן התייחסות להתרחשויות אקטואליות בנושא מעמד האישה. בדרך כלל, כל המאמרים נכתבים על ידי נשים מתוך הארגון. העלון יוצא אחת לחודש, ולא אחת לשבוע כרוב העלונים. בעלון גישה פמיניסטית למקורות היהודיים.
- קוממיות - עלון שיצא בהוצאת תנועת קוממיות, "רוח וגבורה לישראל יהודית". העלון שיקף עמדות של ארגוני ימין בישראל וכתבו בו הרב אברהם אלקנה שפירא, הרב דב ליאור, הרב זלמן ברוך מלמד ואחרים.
- ראש יהודי - עלון שבת של תנועת התשובה הציונית ראש יהודי העלון יש כל שבוע כתבה מרכזית מתחלפת, שו"ת sms וכתבים שונים על נושאי מגוונים. יצא לאור עד שנת 2013.
- שבת הראי"ה - בהוצאת ארגון אור האורות מישיבת בית אל. בעלון מובאים ליקוטים מתורת הראי"ה קוק על פרשת השבוע, וכן סיפורים על חייו ועל קשריו עם גדולי ישראל. העלון מופץ בערים החרדיות הגדולות, באלפי עותקים.
- שבת שלום (שבועון) - יוצא על ידי תנועת השמאל הדתית "עוז ושלום - נתיבות שלום" שמרכזה בירושלים, אך כמעט ואין מסרים פוליטיים בעלון. בעלון אין פרסומות באופן מוצהר. הוצאתו מסתמכת על תרומות ולא על פרסומות, והפצתו נעשית דרך מתנדבים ולא דרך חברות הפצה. העלון יוצא משנת 1998.
- שיחת הגאולה - עלון מהזרם ה"משיחיסטי" של חסידות חב"ד, המאמין כי הרבי מלובביץ' חי וכי הוא המשיח. העלון מהווה מעין "תגובה" ל'שיחת השבוע' שאינו נוקט קו באשר לשאלת משיחיותו של הרבי; "שיחת הגאולה" אף מעוצב כחיקוי ל"שיחת השבוע". מבנה העלון: מאמר אקטואלי, אירועים חסידיים, "וורטים" קצרים - ולרוב ציטוטים מכתבי הרבי מלובביץ', סיפור המוכיח את משיחיותו וקיומו של הרבי, ריאיון עם דמות חשובה ופרסומות מועטות.
- שלום לעם - העלון השבועי של ארגון "שלום לעם" המופץ בבתי הכנסת בלמעלה משישים אלף עותקים. העלון מופיע גם באתר הארגון ונשלח לאלפי מנויים בדואר אלקטרוני. פורמט העלון הוא עלון כיס המקופל בצורת אקורדיון.
- משכן שילה - 64 עמודים בהוצאת עמותת משכן שילה (גן יבנה). דברי תורה לשולחן שבת, סיפורים שונים לילדים ולמבוגרים, קטעי לימוד משפחתי, הלכות. נותן דגש למורשת ההלכתית והמחשבתית של חכמי עדות המזרח. מופץ על ידי מפיצים שרוכשים כמות מסוימת של עלונים לחלוקה בשכונתם. לאחרונה תפוצתו גברה באופן משמעותי. [דרוש מקור]
- תאיר נרי - עלון מפי הרב ניר בן ארצי הנמצא בבעלותה של עמותת "תאיר נרי" של הרב בן ארצי. העלון מהווה כמעין מקבץ הלכות של כמה רבנים דגולים בקרב הציבור הדתי, אל מדורי ההלכה מקובצים בעלון גם מודעות המשמשות בדרך כלל כהזמנות לאירועים של הציבור הדתי לאומי.
- תורת אמי"ת - עלון המופץ מדי שבוע והוא דוגל בשמירה על המצוינות בלימודים, ציונות ואהבת התורה. בעלון מאמרים ומדורים של הרבנים יובל שרלו, ערן שטראוס ורבנים נוספים. בנוסף לכל אלה, מתפרסם בעלון בכל שבוע כתבה אחת המדגישה את השאיפה ללמוד מצוינות במוסדות החינוך הדתי לאומי.
- Torah Tidbits - עלון שבת שיוצא לאור על ידי הסניף הישראלי של הOU. כל תוכנו כתוב בשפה האנגלית. העלון מפרסם בדרך כלל שיעורים ומדרשים הקשורים לפרשת השבוע. לצד תוכן זה מתפרסמות זמני תפילות ושעורים בבתי כנסת. דפיו האחרונים של העלון מוקדשות לפרסומות. בעלון אף מתפרסמות מודעות אבל.
לקריאה נוספת
- יונתן כהן, "עיתונות לחצי העם", פנים 1, ינואר 1997
- קימי קפלן, "עלוני פרשת השבוע בחברה היהודית האורתודוקסית בישראל", בתוך: משה סלוחובסקי ויוסף קפלן (עורכים), ספריות ואוספי ספרים, ירושלים: מרכז זלמן שזר לתולדות ישראל, 2006, עמ' 447–482.
- יטבת וייל, "ההוויה מעצבת את ההכרה", ארץ אחרת, מאי-יוני 2008
- איתמר מרילוס, "'בוא לגור עם אנשים כמוך': הבניית זהות דתית באמצעות עלוני השבת", עבודה לקראת קבלת דוקטורט, אוניברסיטת בר-אילן, 2015.
קישורים חיצוניים
- ארכיוני עלוני שבת
- מבחר עלונים לשבת, באתר בינינו
- אתר "עלון עולם" - ארכיון שמכיל רבים מעלוני פרשת שבוע להורדה (בעיקר מהמגזר החרדי)(הקישור אינו פעיל, 2020)
- עלוני שבת באתר לדעת, למעלה מ-100 עלונים להורדה מדי שבוע
- אתר מטעמים לשולחן שבת
- אתר פירש"י והפרשנים על פרשת השבוע: עלוני שבת הדנים בפירוש הפרשה - בעיקר עיון משווה ומשא ומתן בין המפרשים
- אתר תורת יוסף - ארכיון לעלונים וגיליונות לשבתות ומועדי ישראל, אשר מופיעים בו מדי שבוע מעל 200 עלונים
- ארכיון עלוני שבת, באתר אופיס יהודי
- ארכיון אסף עלונים תורניים, בספרייה הלאומית
- מאמרים
- חגית מהלא בן משה, הפרינט חי ובועט - וקוראים לו "עלוני שבת", באתר גלובס, 17 בפברואר 2018
- יאיר אטינגר, מי אמר שהעיתונות הכתובה גוססת, באתר הארץ, 1 באפריל 2007
- אודי מיכלסון, מכת העלונים, באתר ynet, 4 באפריל 2007
- הרב יעקב מדן, דעה: עלוני שבת - בבית הכנסת?, באתר ערוץ 7, 27 במרץ 2011
- עוז אלמוג ואורי פז, דפוסי קריאת עיתונים וכתבי עת בחברה החרדית, בארכיון האינטרנט של אתר "אנשים ישראל"
- כאן | שחר גבע מציעה פילוח מגזרי על פי עלוני השבת, סרטון באתר יוטיוב
- יטבת וייל, ההוויה מעצבת את ההכרה, בעלון ארץ אחרת 2008
- יואל רפל, עיתוני בתי הכנסת, קשר, 1991
הערות שוליים
- ^ איתי שטרן, ירון לונדון: אשכנזי רהוט עם עברית קצת מיושנת, באתר הארץ, 24 בפברואר 2016.
- ^ לראשונה: עורכי העלונים התורניים התכנסו לשיח משותף, באתר רדיו קול חי, 2017-10-25
- ^ מוטי רובינשטיין, מי מפיץ עלוני שבת בבתי כנסת?, פאשקעוויל, 8 במרץ 2017
- ^ חגית מהלא בן משה, הפרינט חי ובועט - וקוראים לו "עלוני שבת", באתר גלובס, 17 בפברואר 2018
- ^ סוגרים שבוע: עלוני שבת להורדה, אתר כיפה, 22 בנובמבר 2018
- ^ אריה יואלי, מחיה המתים: העלון שבת בשבתו חוזר לפעילות, באתר "סרוגים", 21 במרץ 2018
- ^ תמיכה במפעלי תרבות, באתר האגף לתרבות יהודית, 15 במרץ 2019.
- ^ הרב לאו: העלונים שמבזים את בית הכנסת, באתר www.hidabroot.org
- ^ [http://www.greennow.org.il/content_id.asp?id=31 "תו ירוק לעלוני שבת" באתר ירוק עכשיו
- ^ [http://www.tevaivri.org.il/Files/booklets_10.pdf עלון "בית כנסת ירוק" של טבע עברי
- ^ אליעזר מלמד, האם עלוני השבת צריכים גניזה?, באתר ערוץ 7.
- ^ אתר עמותת ירוק עכשיו
- ^ ראובן, דף הבית, באתר נופשים
- ^ וסחוז'דניה - דף הבית של העלון במהדורה הרוסית.
- ^ פרסום בעיתון "מצב הרוח" באמצעות דיוק פרסום
- ^ ארכיון של עולם קטן באתר חידוש
- ^ 17.0 17.1 ארכיון עלון נפלאות, באתר גַּל עֵינַי - השער לקבלה וחסידות
- ^ ד"ר שי שגב
- ^ מסביב לשולחן
38223694עלון שבת