הרב יצחק גינזבורג
לידה | כ"ח בחשוון ה'תש"ה (גיל: 80) |
---|---|
מקום פעילות | ישיבת עוד יוסף חי, כפר חב"ד |
השתייכות | חב"ד |
תפקידים נוספים | ראש תנועת "גל עיני", ראש תנועת 'דרך חיים' |
רבותיו | רבי מאיר אייזיקזאהן, רבי מנחם מנדל שניאורסון, הרב אשר פריינד |
תלמידיו | ראה להלן |
חיבוריו | ראו להלן |
הרב יצחק פייוויש גינזבורג (נולד בכ"ח בחשוון ה'תש"ה, 14 בנובמבר 1944) הוא חסיד חב"ד, מראשי ישיבת עוד יוסף חי ביצהר, ראש עמותת "גל עיני" וראש תנועת "דרך חיים".
ביוגרפיה
נולד במיזורי שבארצות הברית. בהיותו בן 14 (או בן 18), עת גר בפילדלפיה, חזר בתשובה. למד בצעירותו מתמטיקה ופילוסופיה לתואר ראשון באוניברסיטת שיקגו, ומתמטיקה לתואר שני בישיבה יוניברסיטי. בשנת ה'תשכ"ה (1965) עלה לישראל, למד בישיבת קמניץ בירושלים ולאחר מכן התגורר בטבריה. לאחר מלחמת ששת הימים חזר הרב גינזבורג לירושלים ויחד עם חותנו לעתיד, הרב משה צבי סגל, היה בין הראשונים שעברו להתגורר ברובע היהודי. באותה תקופה התוודע באופן מעמיק לכתבי חסידות חב"ד. ביקר אצל האדמו"ר מליובאוויטש רבי מנחם מנדל שניאורסון ושהה אצלו מספר חודשים. כשחזר לארץ התחתן והחל ללמד גמרא, שולחן ערוך וחסידות לקבוצת תלמידים בירושלים.
עד לשנת ה'תשס"א, 2001, שימש הרב גינזבורג כראש ישיבת "עוד יוסף חי" ביישוב יצהר וכראש הכולל ביריחו. כיום הוא משמש כנשיא הישיבה הקטנה "דורשי יחודך", גם היא ביצהר. ישיבת תום ודעת בירושלים וכולל תורת חיים בכפר חב"ד גם הם בראשותו.
מאז שנת תש"ל הוא מתגורר עם משפחתו בכפר חב"ד. את ביתו פוקדים תלמידיו, המשתייכים ברובם לזרם הדתי לאומי או החרדי לאומי. מוסר שיעורים בכמה מקומות בישראל. ספריו עוסקים בקבלה, בחסידות וביחסים שבין תורה ומדע. הספרים יוצאים לאור על ידי תנועת "גל עיני" שהקים. הרב גינזבורג הוציא גם כמה אלבומים עם ניגונים שהלחין.
נשא את רוממיה, בתו של הרב משה צבי סגל. בנו הבכור, הרב יוסף, הוא ראש מוסדות חב"ד ברמת אביב.
תלמידיו פתחו בנשיאותו בית ספר לתורת הנפש על פי דרכו של הבעל שם טוב. הלימודים מתקיימים בירושלים, בת"א ובחיפה[1].
הרב גינזבורג הוא נשיא מוסדות "תורת חיים" בירושלים הכוללים ישיבה, תלמוד תורה, בית ספר לבנות וגני ילדים. כמו כן, נשיא ארגון חסד הנקרא "חסדי יצחק" התומך במשפחות בעלות קשיים כלכליים.
הגותו
הרב גינזבורג מדגיש את חיבור התורה לחיים דרך תורת החסידות. משנתו נפרשת על פני למעלה ממאה ספרים בתחומים מגוונים. הרב מחבר בספריו בין המדעים המדויקים לקבלה, בין פסיכולוגיה לחסידות ובין חברה לתורה. כמו כן הוא משתמש רבות בגימטריאות, ואף במוטיבים ניו אייג'יים כמדיטציות ועוד. למרות זאת, הוא מסביר חזור והסבר שאין בין המדיטציה היהודית האותנטית הנקראת "התבוננות" ובין המדיטציה כפי שנעשית במזרח ולו דבר במשותף[2].
רעיונותיו שאובים מכל גוני המחשבה היהודית, תוך שימת דגש על הסדר הקבלי הפנימי העולה משילוב הזרמים השונים. הרב משלב בהגותו ידיעות מחכמת רבות אשר חיצוניות לתורה. רבים מתלמידיו באים מרקע דתי-לאומי ונוטים לזהות קוי דמיון בין תורותיו לתורות הרב קוק, על אף שהרב גינזבורג לא נמנה עם תלמידי הרב קוק ואיננו מרבה להזכירו. הוא מבקר ומתעמת עם תורת הרב קוק בספריו "בעתה אחישנה" ו"קומי אורי", בעיקר בעניין היחס ל"כלל ישראל" ולציונות. בהתוועדות שערך בג' באלול תשע"ג (יום פטירת הרב קוק) הזכיר הרב גינזבורג את מסירות הנפש של הרב קוק להציל יהודים[3].
חלק נכבד ממשנתו עוסק בארץ ישראל. לשיטתו, מצוות יישוב הארץ מאפשרת ליהודי להפיק קדושה ורוחניות מאדמת הארץ החומרית. היהודי המתחבר לאדמת ארץ ישראל נקרא בפיו "איש האדמה"[4].
הרב גינזבורג חתם בשנת תשנ"ג על "פסק דין" שלפיו לרבי מלובביץ' יש דין נביא ומחויבים לשמוע לכל הוראותיו, ובכללן שהוא המלך המשיח שיתגלה "מיד ממש"[5].
בכ"ד בטבת ה'תשע"ה (הילולת אדמו"ר הזקן) קרא הרב גינזבורג להתחיל ללמד תורה לגויים, כחלק מ"המהפכה הרביעית". ארבעת המהפכות החלו מאז רבי יהודה הנשיא: המהפכה הראשונה הנה כתיבת התורה שבעל פה; המהפכה השניה הנה לימוד תורה בשכר; המהפכה השלישית היא לימוד תורה לנשים; והמהפכה הרביעית, כאמור, הנה לימוד תורה לאומות העולם. כל המהפכות מבוססות על הפסוק "עת לעשות להוי' הפרו תורתך"[6]. בכ' בכסלו תשע"ו קיים התוועדות י"ט בכסלו בהיכל התרבות בתל אביב. ארגוני שמאל קראו להפגין נגד האירוע והרב גינזבורג פנה בכתב למפגינים וקרא להידברות[7]. מסרים דומים כתב הרב גינזבורג כבר בספר "Kabbalah and Meditation for the Nations" שיצא כבר בשנת 2007>[8]. בשנת תשע"ו החל הרב גינזבורג למסור שיעורי תורה באנגלית המועלים באינטרנט[9], ומיועדים ליהודים ולגויים כחלק מאותה מהפכה מיועדת.
השקפתו בנושאים פוליטיים
לאחר הטבח במערת המכפלה הוציא לאור חוברת בשם "ברוך הגבר" שבה לימד זכות על הטבח שביצע ברוך גולדשטיין. בין השאר רשם בה: "נקמה אינה נעשית מתוך שיקול של כדאיות, מתוך הבנת התועלת שבה (...) הנקמה היא תגובה טבעית ספונטנית ומובילה אותה תחושה כי עד שלא ימצא הכוח לפגוע במי שפגע בי לא תהיה לי תקומה"[10]. על פי הכתוב ב'ברוך הגבר' הנקמה יכולה לנבוע מתוך "זרימה עם הטבע", והתאחדות עם "הזרמים האקולוגיים" של הקיום. אצל היהודי מדובר בהתאחדות עם ה'יחידה' שלו, כלומר הניצוץ האלוקי שבו. הטבע הפנימי של היהודי הוא אלוקי, ומכאן גם שאיפתו לחזור אל הטבע החיצוני, זה של ארץ ישראל. להגותו זו יש השפעה על חלקים מנוער הגבעות[11]. לדבריו, פגיעה ב"עם האלקים" היא פגיעה בצדק האלוקי.
בתחילת 1996 הורה ראש הממשלה שמעון פרס מתוקף תפקידו כשר הביטחון, על מעצרו של הרב גינזבורג, בטענה כי הטיף לנקמה בערבים ויש חשש שהדברים יובילו למעשים בידי תלמידיו. הוא שהה במעצר מנהלי במשך חודשיים, שלאחריהם ביטל בית המשפט העליון את צו המעצר, וקבע כי הוא לא שידל למעשי עבירה קונקרטיים ולא הוכחה סכנה בדרגה של ודאות קרובה, שדבריו עלולים להביא את תלמידיו לפגוע בערבים[12].
בספרו "צו השעה - טיפול שורש", שפורסם ב-2003, האשים את השמאל הישראלי באחריות לרצח עשרות יהודים וקבע כי "לערבי אין זכות קיום בארץ ישראל". בעקבות זאת הוגש נגדו כתב אישום על הסתה לגזענות. הרב גינזבורג הגיע לעסקת טיעון עם הפרקליטות במסגרתה הגיש מכתב התנצלות על הדברים שכתב והתחייב להימנע מפרסום דברי הסתה בתמורה לביטול האישומים נגדו. עם זאת, הוא מעולם לא חזר בו מדברים אלו. הרב גינזבורג נמנה עם הרבנים שנתנו הסכמה לספר "תורת המלך", אשר נכתב על ידי תלמידו הרב יצחק שפירא, והתפרסם על רקע עיסוקו באיסור הריגת גויים בזמן שלום ובמקרים שבהם מותר להרגם בשעת מלחמה.
הרב גינזבורג רואה במדינה היהודית כלי למימוש ייעודו המרכזי של העם היהודי - התיישבות באדמת ארץ ישראל והקמת שלטון ההלכה. במהלך המאבק כנגד תוכנית ההתנתקות הקצינה גישתו ביחס למדינה. הוא קרא לעקר את הרוח הציונית, משום שהיא מסרסת ופוגעת בכל צמיחה רוחנית. על בית המשפט אמר כי יש לפרקו בעדינות, "תוך הצגה מתמדת של מעלת חוקיה החכמים והנבונים של התורה, לעומת החלטותיו השגויות, הפגומות והנפשעות של בית המשפט. את הממשלה – ממשלת השמאל או הימין – עלינו למגר"[13][14].
בניסן תשע"ד נשא הרב גינזבורג דרשה ביצהר הכוללת התייחסות סלחנית למעשי "תג מחיר", שהוצגו כהשתוללות גויית שנובעת מחבלי הלידה של ההשתחררות מהשעבוד לממסד וגילוי ה'אני' האמיתי[15]. כמה ימים לאחר מכן הבהיר כי הוא מתנגד לפגיעה בחיילי צה"ל[16]. בשיחה בבת עין, שנה לאחר מכן, אמר כי יש להפיץ מסרים בצורה חוקית והביע התנגדות למעשי "תג מחיר"[17].
מתלמידיו הבולטים
- הרב אליעזר מלמד [דרוש מקור] - רב הישוב הר ברכה, ראש ישיבת הר ברכה ומחבר סדרת ספרי ההלכה "פניני הלכה".
- עודד מזרחי - סופר, כותב בעיתון בשבע את הפינה 'סיפור לשבת'.
- הרב שלום ארוש [דרושה הבהרה] - ראש ישיבת חוט של חסד
- הרב יהושע שפירא - ראש ישיבת רמת גן.
- הרב דוד דודקביץ - רב היישוב יצהר וראש ישיבת רועה ישראל ביצהר.
- הרב ניר מנוסי - כתב אתו את הספר "איחוד התורה והמדע".
- הרב ישראל אריאל - ממקימי ישיבת עוד יוסף חי, ערך ספרים רבים שלו.
- הרב יצחק שפירא - מכהן כראש ישיבת עוד יוסף חי וישיבת דורשי יחודך, חיבר יחד עם הרב יוסף אליצור את הספר "תורת המלך".
מספריו בעברית
- "להפוך את החושך לאור - הפסיכולוגיה לפי תורת החסידות"
- "מודעות טבעית" - תיקון המודעות העצמית על פי הקבלה
- "הטבע היהודי" - הדרך העולה אל המודעות הטבעית
- "אנכי והילדים" - מאמרי חסידות לילדים
- "סוד ה' ליראיו - יסודות הקבלה והחסידות" - הספר כולל חמישים התבוננויות שונות על שם ה' בן ד אותיות (שם י-הוה). בשנת 2010 התחילה הוצאת "גל עיני" בהפקת סדרת ספרים הנקראת "שיעורים בספר סוד ה׳ ליראיו" ובו תמלול ערוך של השיעורים שנתן הרב גינזבורג במשך השנים על הפרקים השונים בספר. הסדרה צפויה להכיל כ-20 כרכים
- "שכינה ביניהם - שלום בית על פי תורת החסידות"
- "לב לדעת - יסודות עבודת ה' בדרך החסידות"
- "שערי אהבה ורצון"
- "תשובת השנה - מאמרי התבוננות על פי מעגל השנה"
- "ספר אשא עיני: כולל שלשים ותשעה מאמרי התבוננות בפנימיות תורתנו הקדושה ועבודת ה’ יתברך על פי החסידות"
- "אני לדודי ודודי לי: פרקי התבוננות איך לבוא בימי התשובה לתשובה מאהבה"
- "תום ודעת: מאמרים לחדשים אלול ותשרי"
- "פנים אל פנים" - יסודות החינוך על פי החסידות
- "כלל גדול בתורה" - מבוא להתבוננות יהודית
- "מלכות ישראל - סדרה בת שלושה ספרים העוסקת במצוות הציבור של עם ישראל בארצו"
- "ברית הנישואין: פרקי עיון והתבוננות במושג שלום בית על פי תורת החסידות"
- "רוחו של משיח - התקופה בראי החסידות"
- "בעתה אחישנה"
- "חתן עם הכלה"
- "צו השעה - טיפול שורש"
- "ברוך הגבר" - חוברת לבירור משמעות הטבח של ברוך גולדשטיין על פי עקרונות ההלכה והקבלה
- "תיקון המדינה - מצע מעשי על פי הקבלה"
- "גוף, נפש ונשמה" - קבלה ורפואה
- "יין משמח - מסתורי חתונה ונישואין", 5 כרכים
- "מלך ביפיו" - עיסוק בבירור מלכות ישראל
- "קומי אורי" - סדרת מאמרים שנאמרו בתקופת ההתנתקות הסובבים סביב היחס למדינה ולממסד
- "וממנה יוושע" - על היחס הנפשי להתנתקות
- "אל עולם הקבלה" - ספר למתחילים ללמוד חכמת קבלה
- "וכמטמונים תחפשנה - על מטמוני ספירת העומר", שני חלקים
- "אור ישראל" - סיפורים ממורנו הבעל שם טוב עם באור מעמיק של הרב, שלושה חלקים
- "נר ישראל" - סיפורים על הבעל שם טוב עם ביאור
- "מבוא לקבלת האריז"ל"
- "חסדי דוד הנאמנים: קבלת האריז"ל לאור החסידות" - 5 חלקים
- "מחול הכרמים"
- "מבחר שיעורי התבוננות" - 20 חלקים
- אותיות לשון הקודש"
- לחיות עם הזמן - ביאורים ללקוטי שיחות של כ"ק אדמו"ר מליובאוויטש" על פרשיות השבוע (בראשית, שמות, ויקרא, במדבר, דברים)
- "אוצר הנפש" - ג' חלקים
- "עץ פרי" - סוגיות בהלכה על פי נגלה ופנימיות התורה (2 חלקים)
- "עניין התפילה וההתבוננות" - ביאור על מאמר של רבי הלל מפאריטש
- "הנרות הללו" - מאמרי התבוננות לימי החנוכה
- "אמנות החינוך" - עקרונות, מיומנויות ועצות מעשיות
- "איחוד התורה והמדע" - יסודות מנחים לגישתו של הרב לתורה ומדע
- "אהבה: צמיחת הקשר בין איש ואשה"
- "עולמות: שערים חדשים לקבלה וחסידות"
דיסקוגרפיה
- תווים פנימיים - ניגונים, בעיבודו של דורון טויסטר
- קולמוס הנפש 1-6 - ניגונים עמוקים, שירה: שניאור זלמן ברונשטיין. עיבוד: יונתן גודמן.
- פרק שירה - חיבור עתיק המיוחס לדוד המלך. שירה: הרב יצחק גינזבורג וילדים. עיבוד ונגינה: מרדכי ול. ברוצקי.
- ניגונים חסידיים 1-15, עיבוד ופסנתר: ר. פרנסי.
- מלווה מלכה - שירה: הרב יצחק גינזבורג. כינור: מרדכי ברוצקי.
- ניגוני ליל שבת 1-4 - שירה: הרב יצחק גינזבורג. כינור: מרדכי ברוצקי
- ניגוני יום שבת 1 - שירה: הרב יצחק גינזבורג
- ניגוני ח"ן - 11 ניגונים התואמים את מעגל השנה
- י"ג ניגוני אמונה - 13 ניגונים מכוונים ועמוקים, בעיבוד וביצוע של מרדכי ברוצקי
- ניגוני התבוננות לימי חנוכה
- לך אמר לבי - מבחר ניגונים של הרב גינזבורג בעיבוד וביצוע של הרכב "הלב והמעיין"
- בסוד ישרים - בעיבוד לכינור. כינור: ס. קרוייטר.
- עומקא דְלִבָּא - בעיבוד בסגנון "מוזיקת עולם". עיבוד והפקה: שלמה בת עין
- שמחת עולם - זמרים שרים ומנגנים מניגוניו
לקריאה נוספת
- ארכיון "ואביטה" - חוברת שבועית המופצת בעשרות אלפי עותקים ברחבי הארץ.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ציטוטים בוויקיציטוט: יצחק גינזבורג |
- השיעור החודשי באנגלית מאת הרב גינזבורג
- אתר גל-עיני
- הבלוג של הרב גינזבורג (באנגלית)
- האתר התורני של תלמידי הרב יצחק גינזבורג
- "אור חדש בפרשת השבוע" בלוג הכולל חידושים על פרשת השבוע על פי יסודות פנימיות התורה ותורת החסידות מפרי עטו של הרב גינזבורג
- ניר מנוסי על דמותו של הרב גינזבורג
- "שבעים פנים"- שיחה על פרשת השבוע עם ירון לונדון, סרטון באתר יוטיוב
- ראיון עם סאניה קרויטר על הפקת הדיסק - "בסוד ישרים", סרטון באתר יוטיוב
- מאחורי הקלעים של הפקת דיסק שמחת עולם
- סונטה מניגוניו במשכנות שאננים ירושלים
הערות שוליים
- ^ אתר בית הספר לתורת הנפש
- ^ הקדמה ל"לחיות במרחב אלקי"
- ^ אתר מלכות ישראל
- ^ קובי חפץ וליאת כהן, עד רדת מחשכי תהום - מחקר על הישיבה "עוד יוסף חי" וכוונותיה כלפי החברה הישראלית, סדרת "מחברות מחקר", הוצאת דרור לנפש 2012 עמ' 11
- ^ צילום פסק הדין
- ^ הרב יצחק גינזבורג, ארבע מהפכות בלימוד התורה, באתר מלכות ישראל – האתר התורני של תלמידי הרב יצחק גינזבורג
- ^ מנחם שוורץ, הרב גינזבורג למפגינים: היכנסו להתוועדות, באתר ערוץ 7, 2 בדצמבר 2015
- ^ הרב יצחק גינזבורג, Kabbalah and Meditation for the Nations, https://books.google.it/books?id=kzUrUtJmL2QC&vq=%3Dgbs_ge_summary_r&hl=de&source=gbs_navlinks_s, 2007
- ^ דף השיעורים באנגלית באתר של הרב גינזבורג
- ^ יצחק גינזבורג, "ברוך הגבר", עמ' 28
- ^ תומר פרסיקו, "הקשר בין ברוך גולדשטיין, הקבלה של חב״ד והרומנטיקה", באתר הארץ, 19 בפברואר 2014
- ^ 1
- ^ הזמן לפצח את האגוז, שיחה שנתן הרב גינזבורג בחורף 2005
- ^ קובי חפץ וליאת כהן, עד רדת מחשכי תהום - מחקר על הישיבה "עוד יוסף חי" וכוונותיה כלפי החברה הישראלית, סדרת "מחברות מחקר", הוצאת דרור לנפש 2012, עמ' 24–35 - יחס אנשי הישיבה למדינת ישראל
- ^ בארעא דישראל בני חורין, י"ח בניסן תשע"ד; יהודה יפרח, המניפסט הדתי מאחורי "תג מחיר": "חבלי לידה של עם חדש", באתר nrg, 28 באפריל 2014
- ^ הרב גינצבורג: מתנגד לפגיעה בחיילי צה"ל, באתר ערוץ 7
- ^ יום הולדת 26 ליישוב בת עין, שיחה מא' באייר תשע"ה, באתר "מלכות ישראל" של הרב גינזבורג