נאלבקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נאלבקה
Nalewka
מגוון מתכוני נאלבקה בשלבי הכנה שונים
מגוון מתכוני נאלבקה בשלבי הכנה שונים

נאלבקהפולנית: Nalewka (napój alkoholowy)), הוא משקה אלכוהולי מסורתי מפולין.[1] בדומה לתמיסות הרפואיות,[2] ( תמיסות רפואיות הן תמציות נוזליות של החומרים הפעילים של חלקים מצמחי מרפא או חומרים אחרים כמו פרופוליס או יוד) המשקה בדרך כלל 40% עד 45% אלכוהול בנפח, אם כי חלקם יכולים להיות חזקים עד 75%.[3]

מאפיינים

נאלבקה נוצרת על ידי ריסוק או הזרקת מרכיבים שונים לאלכוהול, בדרך כלל לוודקה או לאלכוהול נייטרלי. בין המרכיבים המשמשים לעיתים קרובות נמצאים פירות, עשבי תיבול, תבלינים, שורשים, סוכר ודבש. השם נאלבקה קיבל הסמכה כמעמד גאוגרפי מוגן בתוך האיחוד האירופי.[2][4] שלא כמו ליקרים רגילים, הנאלבקה בדרך כלל מיושנת.[4][5] מכיוון שנאלבקה מיוצרת בחליטה ולא בזיקוק, הנוזל הוא בדרך כלל צבעוני ואטום במקצת. מבחינת הטעם, נלבקה דומה לליקרים של פירות כמו שנאפס או או דה וי, אבל בדרך כלל היא מתוקה יותר וחסרה טעם חזק של אלכוהול.

השם נאלבקה משמש לעיתים באופן מטעה עבור מגוון אלכוהולים מיוצרים מסחרית הנמכרים בפולין, בדרך כלל בעלי איכות נמוכה ותכולת אלכוהול.

אפשר לבלבל אותה גם עם המקור שלה, nalivka או nalyvka (ברוסית, ובאוקראינית : наливка), הפופולרית באוקראינה מאז המאה ה-17 וברוסיה מאז המחצית השנייה של המאה ה-16.[6][7][8] בעוד שהנאלבקה הפולנית היא חליטה, הנאליבקה האוקראינית/רוסית מיוצרות על ידי מילוי צנצנת בפירות, סוכר ומים, אטימה ומתן אפשרות לתוכן לתסוס. לפיכך, הנאלבקות האוקראיניות/רוסיות חלשות בהרבה (בדרך כלל מכילות פחות מ-20% אלכוהול).[9][10][11]

היסטוריה

מגוון של נאלבקות

תמיסות הצמחים האלכוהוליות המתועדות הראשונות נוצרו על ידי היפוקרטס, "אבי הרפואה", כטיפול במחלות. בתקופת הרומאים היה פופולרי להחדיר ליינות תבלינים, מה שהוליד את ההיפוקרס ואת היין המתובל החם. במהלך המאות הבאות, תרבויות שונות באירופה פיתחו אלכוהול בטעמים רבים תוך שימוש בפירות, עשבי תיבול ותבלינים זמינים מקומיים. זו הייתה דרך לשמר את הטעמים והתכונות הרפואיות של מרכיבים עונתיים לשימוש לאורך כל השנה, בין אם כתרופות או כתפילות. יצירת תמיסות אלכוהול ממותקות זכתה לפופולריות בפולין במהלך המאה ה-16, אולי בגלל שטף של תרבות צרפתית שהביא אנרי השלישי, מלך צרפת. הספר הפולני העתיק ביותר הידוע המתאר את הנאלבקה נכתב על ידי סטפן פלימיירז (Stefan Falimierz) ופורסם בקרקוב ב-1534, שכותרתו הייתה "על עשבי תיבול ועוצמתם" (O ziolach yo moczy gich).[12] מהמאות ה-16 עד ה-19, בתי האחוזה של האצולה הפולנית ייצרו בדרך כלל מגוון רחב של nalewki, והמתכונים הועברו מדור לדור. משפחות באצולה הפולנית, הידועה בשם השלאכטה, שמרו לעיתים קרובות את המתכונים הללו בסוד, והם ניתנו לילדים הבכורים רק עם מות האב.[2] ייצור הנאלבקה התפשט מאוחר יותר למשקי בית רגילים, ומאמצע המאה ה-19 ועד סוף המאה ה-19 יצאו לאור מספר רב של ספרים המתארים תהליכים ומתכונים, וכן הוראות להשגת מרכיבים.

מרכיבים

צבעה של נאלבקה על בסיס קפה לאחר שלוש שנות יישון, מחצית מהזמן בחבית עץ

לרוב הנאלבקות שמם הנכון נגזר מהמרכיב העיקרי שלהם או מהשם של מקום הייצור המסורתי שלהם. המרכיבים הנפוצים של nalewkas הם פירות, עשבי תיבול, תבלינים, שורשים, עלים, פרחים, סוכר ודבש. כמה דוגמאות של מרכיבים והנאלבקה המתאימה להלן:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נאלבקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1858). Jedyne praktyczne przepisy... (בפולנית). Warsaw, Gebethner i Wolff. p. 264. ISBN 83-7386-071-1.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 Jan Rogala (2003). Nalewki zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol który wspomaga organizm (בפולנית). Warsaw, Baobab. ISBN 83-89642-00-X.
  3. ^ Grzegorz Russak. "Nalewki staropolskie – chluba przeszłości, nadzieja przyszłości". Polonia.org (בפולנית). Krefeld: Polonia Świata. נבדק ב-2006-07-10.
  4. ^ 4.0 4.1 Zdzisław T. Nowicki (2002). Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery i kremy (בפולנית). Gdynia, Galion. p. 324. ISBN 83-909329-3-8.
  5. ^ Jan Makosiński (1911). Przepisy do przyrządzania wódek, rozolisów, rumów, araków, likierów, cognaców, esencyi ponczowych, krupników i grogu (בפולנית). Kraków-Kielce, Avis. p. 43.
  6. ^ Чем наливка отличается от настойки. aif.ru (ברוסית). 27 במאי 2017. נבדק ב-2023-04-15. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ John Frederick Erdmann (1825). "Manners and Customs of the Russians in the Government of Kasan". The cabinet of foreign voyages and travels. London: Treuttel & Würtz. p. 81.
  8. ^ "Наливка". Brockhaus and Efron Encyclopedic Dictionary (ברוסית). Leipzig-St. Petersburg: Brockhaus and Efron. 1890–1906. אורכב מ-המקור ב-2014-04-07. נבדק ב-2011-01-16.
  9. ^ "Наливка". Great Soviet Encyclopedia (ברוסית) (III ed.). Moscow. 1969–1978. נבדק ב-18 ביוני 2020. {{cite encyclopedia}}: (עזרה)
  10. ^ "Наливка". Российский гуманитарный энциклопедический словарь (ברוסית). Vol. 2 (I ed.). St. Petersburg: Гуманитарный издательский центр ВЛАДОС. 2002. ISBN 5-8465-0021-8. אורכב מ-המקור ב-2012-11-05. נבדק ב-2011-01-16.
  11. ^ "Настойка". Малый Академический Словарь русского языка (ברוסית). Vol. 2 (IV ed.). Moscow: RAS Linguistic Studies Institute, Poligrafresursy. 1999. נבדק ב-2011-02-14.
  12. ^ Studies in Polish Civilization. Institute on East Central Europe, Columbia University. 1971. p. 347.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37612732נאלבקה