קהילייה (מדינות ארצות הברית)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל ארצות הברית
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של ארצות הברית
יחסי החוץ

קהילייהאנגלית: Commonwealth) הוא מונח המשמש ארבע מתוך חמישים מדינות ארצות הברית בשמותיהן הרשמיים המלאים. "קהילייה" הוא מונח אנגלי מסורתי לקהילה פוליטית שנוסדה למען הכלל[1]. ארבע המדינות – וירג'יניה, מסצ'וסטס, פנסילבניה וקנטקי – שוכנות כולן במזרח ארצות הברית, וטרם ייסוד ארצות הברית בשנת 1776, היו קולוניות של האימפריה הבריטית (קנטקי טרם נוסדה כמשטר עצמאי תחת השלטון הבריטי, אלא הייתה חלק מווירג'יניה). ככאלו, חלק מחוקיהן, מוסדותיהן ומערכות המשפט שלהן מושפעות באופן ניכר מהמשפט המקובל[2].

הגדרה

המונח "קהילייה" אינו מתאר או קובע שום מעמד פוליטי או יחסים משפטיים ספציפיים כאשר מדינה ממדינות ארצות הברית עושה בו שימוש. דהיינו, המדינות שכן משתמשות בו שוות לאלה שלא משתמשות בו. כמונח אנגלי מסורתי לקהילה פוליטית שנוסדה לשם טובת הכלל, הוא משמש באופן סמלי להטעים כי למדינות אלה ישנה "ממשלה המבוססת על הסכמיות ושלטון העם", בניגוד לקולוניות אחרות שמעמדן הקולוניאלי נגזר מסמכות הכתר הבריטי. הכוונה היא לעושר או לרווחה המשותפים לציבור, ומקורו של המונח בתרגום חופשי של המונח הלטיני "res publica".

אישומים פליליים בארבע מדינות אלה מוגשים בשם הקהילייה[3].

מלבד ארבע המדינות האמורות, מדינות אחרות השתמשו מדי פעם במונח "קהילייה" בתייחסות לעצמן:

  • במונח "קהילייה" נעשה שימוש לחליפין עם המונח "מדינה" בחוקה של ורמונט[4]
  • דלאוור כונתה בעיקר "מדינה" בחוקתה משנת 1776; עם זאת, המונח "קהילייה" הופיע באחד מפרקיה[5]

שתיים מהטריטוריות של ארצות הברית מוגדרות גם הן כ"קהיליות חברתיות": איי מריאנה הצפוניים ופוארטו ריקו. כאשר נעשה שימוש בקשר לאזורים שאינם מדינות אך בריבונות הממשלה הפדרלית של ארצות הברית, המונח מתאר באופן כללי אזור אוטונומי המנהל עצמו תחת חוקה שאימץ ושזכותו לממשל עצמי לא תבוטל באופן חד צדדי בידי הקונגרס של ארצות הברית[6].

קהיליות

וירג'יניה

השם "קהיליית וירג'יניה" מתוארך עוד למתן העצמאות האמריקאית מהאימפריה הבריטית. החוקה הראשונה של וירג'יניה (שאומצה ב-29 ביוני 1776) קבעה כי "יפויי כוח ומלגות יינתנו בשם קהיליית וירג'יניה, ויעמדו לבחינות של המושל עם חותם הקהילייה שיצרף". מזכיר המדינה בווירג'יניה נקרא "מזכיר הקהילייה" (Secretary of the Commonwealth of Virginia), והוא עדיין מעניק מלגות בשם הקהילייה. בין היתר, החוקה קבעה כי כתבי אישום פליליים אמורים להיות מסוכמים במילים "נגד שלום וכבוד הקהילייה". בנוסף, התואר הרשמי של התובע הפלילי המקומי הנבחר בכל אחת מהמחלקות הפוליטיות בחלקת המשפטים של וירג'יניה הוא "תובע הקהילייה", בניגוד לתפקיד התובע הכללי במדינות אחרות או לתפקיד התובע המחוזי הסטנדרטי יותר. בווירג'יניה משתמשים לעיתים במונח "מדינה" באופן רשמי, בדרך כלל בהרכב ולא כשם עצמאי. הדבר ניכר בשמות "מועצת התאגיד המדינתית של וירג'יניה", "משטרת המדינה" ו"המכון הפוליטכני ואוניברסיטת המדינה של וירג'יניה". האוניברסיטה בריצ'מונד, בירת המדינה, ידועה בשם "אוניברסיטת קהיליית וירג'יניה". ישנה גם אוניברסיטת המדינה של וירג'יניה, השוכנת באטריק.

מסצ'וסטס

מסצ'וסטס נקראת באורח רשמי "קהיליית מסצ'וסטס" על פי חוקתה (אנ'). השם "מדינת מפרץ מסצ'וסטס" (State of Massachusetts Bay) שימש את כל החוקים וההחלטות עד 1780 ובטיוטה הראשונה של החוקה. ניתן לייחס את השם הנוכחי לטיוטה השנייה של חוקת מסצ'וסטס, שנכתבה על ידי ג'ון אדמס ואושרה בשנת 1780[7]. במסצ'וסטס, ישנו שימוש רשמי מדי פעם במונח "מדינה", בדרך כלל כהרכב ולא כשם עצמאי. למשל בשמות של משטרת מדינת מסצ'וסטס, בית מדינת מסצ'וסטס ובית החולים המדינתי ברידג'ווטר.

פנסילבניה

סמל פנסילבניה אינו מכיל את המונח "קהילייה", אך הליכים משפטיים הם בשם "קהילייה", המהווה ייעוד רשמי מסורתי כהתייחסות לפנסילבניה עצמה. בשנת 1776, החוקה המדינתית הראשונה בפנסילבניה כינתה אותה הן קהילייה והן מדינות, דפוס שאומץ גם בחוקות של השנים 1790, 1838, 1874 ו-1968. אחד משני בתי המשפט לערעורי ביניים בפנסילבניה נקרא "בית משפט הקהילייה".

קנטקי

ב-28 בספטמבר 1786, תושבי מחוז קנטקי החלו לעתור אל בית המחוקקים של וירג'יניה בבקשה לקבל מעמד של מדינה חופשית ועצמאית בשם "קהיליית קנטקי". ב-1 ביוני 1792, מחוז קנטקי הפך רשמית למדינה. כמו בווירג'יניה, התואר הרשמי של התובע המקומי הנבחר בכל אחת מהמחלקות הפוליטיות של קנטקי הוא "תובע הקהילייה", בניגוד לתפקיד התובע הכללי במדינות אחרות או לתפקיד התובע המחוזי הסטנדרטי יותר. קנטקי היא המדינה היחידה שאינה חלק משלוש עשרה המושבות המשתמשת במונח "קהילייה".

הערות שוליים

  1. ^ הגדרת המונח "Commonwealth", באתר מילון מרים ובסטר (באנגלית)
  2. ^ William E. Nelson, כרך 8, The Common Law in Colonial America, Oxford University Press, 2008. (באנגלית)
  3. ^ בקליפורניה, קולורדו, אילינוי, מישיגן וניו יורק, כתבי אישום פליליים מוגשים בשם העם. בכל המדינות האחרות, הם מובאים בשם המדינה. עם זאת, בכל המדינות ללא יוצאת מן הכלל כתבי אישום פליליים פדרליים מוגשים תמיד בשם ארצות הברית של אמריקה.
  4. ^ חוקת ורמונט – פרק 2, סעיפים 1,8 ו-71 (באנגלית)
  5. ^ ויקיטקסט S:EN:Constitution of Delaware (1776), חוקת 1776 של דלאוור, באתר ויקיטקסט (באנגלית)
  6. ^ 7 fam 1120 Acquisition of U.S. Nationality in U.S. Territories and Possessions, מחלקת המדינה של ארצות הברית, 2015 (באנגלית)
  7. ^ CIS: State Symbols (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31711797קהילייה (מדינות ארצות הברית)