רוד איילנד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רוד איילנד
Rhode Island
סמל רוד איילנדדגל רוד איילנד
כינוי "מדינת האוקיינוס" - "The Ocean State"
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מושל דניאל מקי (המפלגה הדמוקרטית)
בירת המדינה
(והעיר הגדולה ביותר)
פרובידנס
שפה רשמית אין (בפועל אנגלית)
תאריך ייסוד 29 במאי 1790
סדר כניסה 13
שטח 3,140 קמ"ר (דירוג: 50)
 ‑ שטח ואחוז מים 1,298 קמ"ר 32.4%
גובה 60 מטרים
 ‑ הנקודה הגבוהה 247
 ‑ הנקודה הנמוכה 0
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 390.78 נפש לקמ"ר (דירוג: 2, 2010)
אזור זמן UTC -5
www.ri.gov

לחצו כדי להקטין חזרה

רוד איילנדוושינגטון די. סי.מייןניו המפשיירורמונטמסצ'וסטסקונטיקטניו יורקפנסילבניהדלאוורניו ג'רזימרילנדוירג'יניהוירג'יניה המערביתאוהיואינדיאנהקרוליינה הצפוניתקנטקיטנסיקרוליינה הדרומיתג'ורג'יהפלורידהאלבמהמיסיסיפימישיגןויסקונסיןאילינוילואיזיאנהארקנסומיזוריאיווהמינסוטהדקוטה הצפוניתדקוטה הדרומיתנברסקהקנזסאוקלהומהטקססניו מקסיקוקולורדוויומינגמונטנהאיידהויוטהאריזונהנבדהוושינגטוןאורגוןקליפורניהקובהקנדהאיי בהאמהאיי טרקס וקייקוסמקסיקו
(למפת רוד איילנד רגילה)

רוד איילנדאנגלית: The State of Rhode Island) היא מדינה באזור ניו אינגלנד שבצפון-מזרח ארצות הברית, והקטנה בשטחה מבין 50 המדינות.

רוד איילנד היא אחת משלוש עשרה המושבות המקוריות שמרדו בשלטון הבריטי במהלך המהפכה האמריקנית והקימו את ארצות הברית. לרוד איילנד השם הרשמי הארוך ביותר מבין כל המדינות בארצות הברית. כינוי המדינה - "מדינת האוקיינוס" נובע בשל קרבתה אל האוקיינוס האטלנטי - כל שטח המדינה נמצא במרחק שאינו עולה על 30 מיילים (כ-48.3 ק"מ) מהאוקיינוס.

מקור השם

על אף שמה, מרבית השטח של רוד איילנד ממוקם בשטח היבשתי של ארצות הברית. שמה הרשמי של המדינה היה מדינת רוד איילנד (האי רוד) ומטעי פרובידנס, שנגזר ממיזוגן של שתי מושבות: רוד איילנד ומטעי פרובידנס, שישבו על חלקים ממה שכיום היא רוד איילנד. "מטעי פרובידנס" היה שמה של המושבה שהוקמה בידי רוג'ר ויליאמס, במה שכיום ידוע כעיר פרובידנס. שם זה הוא השם הרשמי הארוך ביותר מבין מדינות האיחוד. השם רוד (באנגלית: Rhode) הוא שמו האנגלי של האי רודוס שבים התיכון, וזאת על שום דמיון צורת האי רודוס לצורת האי שבתחומי מדינת רוד איילנד.

ב-18 ביוני 2020, חבר הסנאט של רוד איילנד הרולד מטס נתן את חסותו ליוזמה בסנאט לקראת קיום משאל עם מדינתי בנושא הסרת המילים "מטעי פרובידנס" משמה הרשמי של המדינה. ההצעה הועברה פה אחד על רקע מחאות ג'ורג' פלויד וקריאות לאומיות לטיפול בגזענות ממסדית. מטס נימק ואמר כי ”לא משנה מהי משמעות המונח 'מטעים' בהקשר להיסטוריה של רוד איילנד, הוא נושא קונוטציה מחרידה כאשר בוחנים את ההיסטוריה הטרגית והגזענית של האומה שלנו.” ב-22 ביוני 2020, מושלת רוד איילנד ג'ינה ריימונדו חתמה על צו ביצועי להשמטת המילים "מטעי פרובידנס" ממגוון מסמכים רשמיים ואתרי אינטרנט רשמיים. על החקיקה הנלווית להחלטה הצביעו ב-16 ביולי, והיא הועברה ברוב של 69 מחברי בית הנבחרים המדינתי מול מתנגד בודד. במהלך בחירות 2020 ברוד איילנד, 52.8% מתושבי המדינה הכריעו כי יש להשמיט את "מטעי פרובידנס" משם המדינה, כש-47.2% התנגדו להצעה. לכן, שם המדינה הרשמי הוא "רוד איילנד" בלבד[1].

היסטוריה

בשנת 1614 הגיע לראשונה מגלה הארצות ההולנדי אדריאן בלוק לאי הקרוי על שמו "האי בלוק". בשנת 1636, המטיף רוג'ר ויליאמס, אשר גורש ממושבת מפרץ מסצ'וסטס בשל דעותיו הדתיות, הקים בקצה מפרץ נאראגאנסט על גדת נהר מושאסוק מושבה וקרא לה פרובידנס. ויליאמס הכריז על המקום כמקום בו יוכלו כל האנשים לקיים את מנהגיהם הדתיים באופן חופשי, מכאן התפתח עקרון חופש הדת. מבחינה היסטורית אדמת המושבה היא ייחודית שכן היא נרכשה פעמיים - פעם אחת מן המלך האנגלי ופעם אחת מן האינדיאנים המקומיים.

בשנת 1637 גורשה אן הצ'ינסון ממסצ'וסטס בשל אמונתה הדתית כי אנשים יכולים לדבר עם אלוקים בעצמם, בלא התערבות של כומר מתווך. היא הקימה את העיר פורטסמות' יחד עם ויליאם קודינגטון וג'ון קלארק. בשנת 1639 ייסד קודינגטון את ניופורט על האי אקווידנק, והפך למושל המושבה של האי. בשנת 1644 שונה שם האי ל"רוד איילנד".

ב-18 במאי 1652 העבירה המושבה חוק האוסר על עבדות בתחומיה - והייתה המושבה הראשונה בצפון אמריקה אשר העבירה חוק מסוג זה.

ב-8 ביולי 1663 העניק המלך צ'ארלס השני זיכיון לג'ון קלארק אשר איחד את מושבת רוד איילנד ומושבת פרובידנס למושבה אחת. על פי הזיכיון הייחודי של המושבה, היה במושבה חופש דת ופולחן מוחלט (המושבה היחידה בה היה חופש זה). הזיכיון המלכותי היה חוקת המדינה עד 1842. על פי הזיכיון ניתנה זכות הצבעה רק לגברים לבנים בעלי אדמות (שהם היו רוב הגברים במדינה, בתקופה זו של טרום המהפכה התעשייתית). בית הכנסת הראשון בארצות הברית, בית הכנסת טורו, נבנה בעיר ניופורט בין השנים 17591763.

רוד איילנד הייתה הראשונה במושבות אמריקה שהכריזה עצמאות מבריטניה - ב-4 במאי 1776, והייתה האחרונה מבין 13 המדינות לאשרר את חוקת ארצות הברית ב-29 במאי 1790 - לאחר ששאר המדינות איימו עליה כי יטילו על סחורות המדינה מכס כאילו הייתה מדינה זרה.

בשל המהפכה התעשייתית שהביאה לעיור נרחב, בשנת 1829 איבדו 60% מהגברים הלבנים במדינה את זכות ההצבעה שלהם (מאחר שלא היו בעלי אדמות).

בשנת 1842 ניסח תומאס דור חוקה חדשה למדינה, אשר אושרה במשאל עם, אולם לא נכנסה לתוקף בשל התנגדות המושל המכהן סמואל וורד קינג. בשל התנגדותו פרץ מרד דור. לאחר המרד הועברה החוקה החדשה, אשר נתנה זכות הצבעה לכל מי שהיה ביכולתו לשלם מס בגובה 1$.

גאוגרפיה

רוד איילנד גובלת בצפון ובמזרח במדינת מסצ'וסטס, ובמערב במדינת קונטיקט.

מדרום למדינה נמצא מפרץ רוד איילנד (Rhode Island Sound) והאוקיינוס האטלנטי, וכן למדינה גבול ימי עם מדינת ניו יורק.

האי בלוק נמצא 19 ק"מ דרומית לחוף הדרומי של המדינה. במזרח המדינה נמצא מפרץ נאראגאנסט, ובו כ-30 איים, הגדול באי הוא "האי רוד" - "רוד איילנד". רוב שטח המדינה שטוח. הנקודה הגבוהה במדינה - גבעת ג'רימות' מגיעה לגובה של 247 מטרים מעל פני הים.

ממשל ופוליטיקה

בניין הקפיטול בפרובידנס

רוד איילנד היא רפובליקה ובה שלוש רשויות שלטון: מבצעת - מושל מדינת רוד איילנד, מחוקקת - המורכבת משני בתים: האספה הלאומית של רוד איילנד וסנאט רוד איילנד, ושופטת, בראשה עומד בית המשפט העליון של רוד איילנד. המדינה מאפשרת התערבות ישירה של האזרחים על ידי יוזמה אזרחית, משאל עם, Recall Election ואישור חוק. בירת המדינה היא פרובידנס.

הרשות המבצעת ברוד איילנד מורכבת מהמושל, סגן המושל, התובע הראשי, מזכיר המדינה, שר האוצר, State Controller, State treasurer, Insurance Commissioner, ושר החינוך. כל בעלי התפקידים נבחרים בנפרד לתקופה של ארבע שנים, ויכולים להיבחר ללא הגבלה. ייתכן מצב בו ברשות המבצעת יושבים נבחרים ממפלגות שונות. הבחירות לתפקידים מתקיימות באותו הזמן. המושלת הנוכחית היא ג'ינה ריימונדו, חברת המפלגה הדמוקרטית. היא האישה הראשונה לכהן בתפקיד זה.

בבית המחוקקים 38 חברי סנאט הנבחרים לתקופה של ארבע שנים ו-75 חברי אספה מחוקקת הנבחרים לתקופה של שנתיים. בחירות נעשות מדי שנתיים, ומחצית מחברי הסנאט מועמדים לבחירה בכל מערכת בחירות. למפלגה הדמוקרטית רוב גורף בשני בתי המחוקקים.

בבית המשפט העליון של רוד איילנד שבעה שופטים, הממונים על ידי המושל ומאושרים על ידי בית המחוקקים. שיטת המשפט היא שיטת המשפט המקובל האנגלי, אך ישנה השפעה של המשפט האזרחי הספרדי.

המדינה מחולקת מנהלית ל-5 מחוזות. הגדול שבמחוזות רוד איילנד הוא מחוז פרובידנס (1,060 קמ"ר), הקטן שבהם הוא מחוז בריסטול (62 קמ"ר), והמאוכלס שבהם הוא מחוז פרובידנס (כ-626,667 תושבים), ובו נמצאת גם עיר הבירה, פרובידנס.

רוד איילנד היא מדינה ליברלית באופייה. לרוד איילנד 4 קולות (אלקטורליים) - 2 סנאטורים ו-2 חברי בית הנבחרים, בבחירות לנשיאות ארצות הברית. את המדינה מייצגים שני סנאטורים ושני חברי בית הנבחרים של ארצות הברית. בסנאט מייצגים אותה ג'ק ריד ושלדון וייטהאוס, חברי המפלגה הדמוקרטית. שני נציגיה בבית הנבחרים הם דמוקרטים גם כן. בבחירות לנשיאות נוטה רוד איילנד לתמוך במועמד הדמוקרטי.

כלכלה

בשנת 1999 היה התוצר המדינתי הגולמי 33 מיליארד דולר אמריקאי, מקום 45 מבין מדינות ארצות הברית. ההכנסה לנפש בשנת 2000 הייתה $29,685, מקום 16 מבין מדינות ארצות הברית.

דמוגרפיה

ברוד איילנד אחוז הקתולים הגבוה ביותר מבין כל מדינות ארצות הברית, בשל הימצאם של תושבים רבים ממוצא איטלקי, אירי, צרפתי, פורטוגזי ואיי כף ורדה. אלו המציינים כי מוצאם הוא "אמריקאי" הם בעיקרם ממוצא אנגלי, אך שורשיהם נטועים בצפון אמריקה זמן רב, ובמקרים מסוימים עוד מן המאה ה-17 וראשית הקולוניות הבריטיות באמריקה.

קבוצות דתיות ברוד איילנד[2]
נוצרים
פרוטסטנטים אוונגליסטים 14%
פרוטסטנטים אחרים 16%
קתולים 42%
מורמונים 1%
נוצרים אחרים 2%
דתות אחרות
יהודים 1%
הינדים 1%
אחר 3%
חסרי סיווג דתי 20%
קבוצות גזעיות ברוד איילנד[3]
לבנים לא-היספאנים 76.4%
היספאנים 12.4%
שחורים 5.7%
אסייתים 2.9%
אמריקאים ילידים 0.7%
מעורב 3.3%
קבוצות מוצא אתני ברוד איילנד[4]
איטלקים 19.3%
אירים 19.2%
צרפתים 16.6%
אנגלים 12.8%
פורטוגזים 9.6%
גרמנים 5.9%
פולנים 3.9%
אמריקאים 2.4%
סקוטים 2%
שפות מדוברות ברוד איילנד[4]
אנגלית 79.1%
ספרדית 10.9%
אחר 10%

הערים הגדולות

מפת צפיפות האוכלוסין של מדינת רוד איילנד
הערים הגדולות ברוד איילנד (נתוני 2013)[5]
דירוג שם העיר אוכלוסייה חלק ממטרופולין
1 פרובידנס 178,042 פרובידנס
2 ווריק 82,672 פרובידנס
3 קרנסטון 80,387 פרובידנס
4 פאטאקט 71,148 פרובידנס
5 איסט פרובידנס 47,037 פרובידנס
המטרופולינים הגדולים ברוד איילנד (נתוני 2014)[6]
דירוג שם המטרופולין אוכלוסייה מיקום
1 פרובידנס 1,609,367 מרכז רוד איילנד
פרובידנס

תרבות

בידור

ביתם של הדמויות בסדרה "איש משפחה" נמצאים בעיירה הדמיונית קוהוג שברוד איילנד.

ספורט

השכלה

אוניברסיטת בראון

מכללות ואוניברסיטאות

סמלי המדינה

סמלי מדינת רוד איילנד
דגל סמל מוטו כינוי
דגל רוד איילנד
Flag of Rhode Island
סמל רוד איילנד
Seal of Rhode Island
"תקווה"
"Hope"
"מדינת האוקיינוס"
"Ocean State"
עץ פרח ציפור חיה
מייפל אדום
Red Maple
סיגלית
Viola
רוד איילנד אדום
Rhode Island Red

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ פיליפ מרסלו, Voters strip ‘Plantations’ from Rhode Island’s formal name, באתר AP‏, 4 בנובמבר 2020 (באנגלית)
  2. ^ "Rhode Island", Religious Landscape Study, Pew Research Center
  3. ^ "U.S. Census Bureau Data". U.S. Census Bureau. 2010. Retrieved 2011-07-13.
  4. ^ 4.0 4.1 American FactFinder - Results
  5. ^ "Annual Estimates of the Resident Population for Incorporated Places: April 1, 2010 to July 1, 2013". census.gov. May 2014. Retrieved June 3, 2014.
  6. ^ "Table 1. Annual Estimates of the Population of Metropolitan and Micropolitan Statistical Areas: April 1, 2010 to July 1, 2014" (CSV). 2014 Population Estimates. United States Census Bureau, Population Division. March 2015. Retrieved March 26, 2015.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

רוד איילנד34998019Q1387