טבק (חומר גלם)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ייבוש טבק בתנור במיטלפורד, ויקטוריה, אוסטרליה מ-2018. תנור זה נבנה בשנת 1957, והועבר לפארק רוטרי בשנת 2000. תנורים מסוג זה נבנו משנות השלושים המוקדמות ועד שנות השישים המאוחרות.
עלי טבק בסמ"ה מיובשים תחת השמש בכפר קסנתי, יוון

טבק הוא מוצר שמיוצר מעלי צמח טבק (ממינים שונים), לאחר שהם עוברים תהליך של עיבוד, שכולל ייבוש ושימור. הצמח הוא חלק מהסוג "ניקוטיאנה" (אנ') וממשפחת הסולניים. בעוד שיותר מ-70 מינים שונים של ניקוטיאנה ידועים, המין המוכר ביותר הוא ניקוטיאנה טאבקום. המין העוצמתי יותר ניקוטיאנה רוסטיקה (אנ') גם נמצא בשימוש ברחבי העולם.

טבק מכיל ניקוטין שהוא אלקלואיד אשר ממריץ (אנ'), והרמלה אלקלואידים (אנ').[1]

עלי טבק מיובשים, משמשים בעיקר לעישון סיגריות, סיגרים, טבק למקטרת ולנרגילה. הם יכולים גם להיות נצרכים בדרכים נוספות שונות ובהן, טבק הרחה, טבק לעיסה (אנ'), טבילת טבק וסנוס.

ההשפעות הבריאותיות של עישון טבק הן רבות. השימוש בטבק הוא גורם סיכון למחלות רבות, במיוחד אלה המשפיעות על הלב, הכבד, הריאות, ועלול לגרום לסוגים שונים של מחלת הסרטן.

ב-2008 הכריז ארגון הבריאות העולמי על טבק כגורם תמותה מספר אחד שניתן למניעה בעולם.[2]

במדינות שונות נחקקו חוקים שנועדו להקשות על צריכת מוצרי טבק. כך, בישראל בדצמבר 2018 אישרה הכנסת חוק להגבלת פרסום מוצרי טבק ושיווקם.[3]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טבק בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Rudgley, Richard. "Tobacco: from The Encyclopedia of Psychoactive Substances". Biopsychiatry. Little, Brown and Company (1998). נבדק ב-26 בנובמבר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "WHO Report on the global tobacco epidemic, 2008 (foreword and summary)" (PDF). World Health Organization. 2008. p. 8. Tobacco is the single most preventable cause of death in the world today.
  3. ^ אריק בנדר, ‏הכנסת אישרה את החוק להגבלת פרסום מוצרי טבק ושיווקם, באתר מעריב אונליין, 31 בדצמבר 2018
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0