התאחדות הרבנים דארצות הברית וקנדה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
סמליל התאחדות הרבנים
לוגו כשרות התאחדות הרבנים

התאחדות הרבנים (במלואו: התאחדות הרבנים דארצות הברית וקנדא; אנגלית: Central Rabbinical Congress of the United States and Canada מקוצר בדרך כלל ל-CRC) הוא ארגון רבני בארצות הברית ובקנדה. מטרת ההתאחדות לרכז את פעולות הדת בארצות הברית ובקנדה ולהחליט החלטות ציבוריות הנוגעות לבני חוגיו מקרב החרדים במדינות אלה. היא מחזיקה בעמדות קנאיות, אנטי-ציוניות התואמות להשקפתה של חסידות סאטמאר. היא מפעילה גם גוף כשרות והיו חברים בה מאות רבנים, רובם הונגרים ומיעוטם גליציאנים.

היסטוריה

בעקבות מלחמת העולם השנייה, כאשר אלפי ניצולים יהודים הגיעו לארצות הברית והחלו בתהליך בנייתם מחדש של עשרות הקהילות שהושמדו בשואה, נוסד ארגון זה בשנות תשי"ג-תשט"ו, כשהמטרה המוצהרת היא לשמש כגוף רבני מטרייה לאיחוד הקהילות החרדים, ולספק לקהילות האמורות את כל הצרכים הדתיים. בט"ז בטבת תשט"ו התקיים כנס הייסוד.[1]

הארגון הוקם על ידי האדמו"ר מסאטמר רבי יואל טייטלבוים, לצד רבי הלל ליכטנשטיין מקראסנא, רבי לוי יצחק גרינוולד מצעהלים, רבי יוסף גרינוולד מפאפא, רבי שמעון ישראל פוזן משופרון, רבי יונתן שטייף מוויען, ורבי משה טייטלבוים מסיגט, שלימים היה האדמו"ר מסאטמר. רבנים אלה היוו את הוועד המנהל של הארגון.

הארגון הקים פאנל מיוחד לקיום ואכיפה של ההלכה המסורתית, המכונה ועד לחיזוק הדת, בהנהגתו של רבי רפאל בלום מקאשוי, רבי הלל ליכטנשטיין מקראסנה, רבי יעקב ליבוביץ מקפיש, ורבי משה ביק ממז'יבוז'.

מועצה מייעצת בשם ועד לעניני הוראה, בהנחייתו של רבי נפתלי הירצקא העניג משארמש.

לאורך כל השנים הארגון צמח באופן אקספוננציאלי, והפך במהרה לאחד מארגוני הרבנים המוכרים ביותר, ובו כיום למעלה מ-300 רבנים קהילתיים כחברים,[2] המייצג ציבור קולקטיבית מדווחת של מעל 250,000 ברחבי ארצות הברית וקנדה.[3]

פעילותו הנוכחית של הארגון כוללת, (אך אינה מוגבלת רק ל-), מחלקת כשרות, בית דין, בתיאום ועידות רבנים גדולים, תוך התייחסות לנושאים יהודיים החשובים לאוכלוסייה היהודית הכללית.

נכון לעכשיו, דיקן הארגון הוא יצחק גליק, המכהן בתפקיד זה למעלה מ-40 שנה, בסיועו של מתתיהו ברקוביץ כמזכיר, וחיים שלמה אילוביץ' כרכז.

כשרות

עם יהודים רבים שהגיעו מאירופה, אשר סטנדרטי הכשרות שלהם היו שונים מאלה המקובלים באמריקה, הורגש הצורך בפיקוח כשרות, והארגון הקים מחלקה לפיקוח על מפעלי תעשיית המזון והענקת הכשרים[4], שהובלה על ידי רבי ישכר בער רוטנברג מוודיסלאב והרב אשר באב"ד מטרטיקוב. אחד מפרויקטי כשרות הגדולים הראשונים היה הקמת קו שחיטה לעופות ובשר בקר בהתאם לסטנדרטים הגבוהים של קהילות אלה.

מחלקה זו מאשרת מאות מפעלי ייצור מזון, המייצרים אלפי מוצרים כשרים, כמו גם מאפיות רבות, אולמות קייטרינג ואוכלים, שני מפעלי עופות גדולים, וחמישה מפעלי עיבוד בשר המעסיקים 50 שוחטים, כמה חוות חלביות ויקבים מפורסמים.

חטיבה זו, כיום הגדולה ביותר בארגון, מורכבת מצוות גדול של משגיחים מיומנים, אשר מסיירים ברחבי העולם ומפקחים על אישורי המפעלים ומתקני ייצור המזון ומתעדים אותם, מנטרים פיזית ומוודאים כי מתקיימים כל הדרישות. בשנת 2018 הרחבה חטיבה זו ומודרניזציה של המעבדה עם מכונות וציוד חדשניים חדשים, תוך שהיא מעסיקה אנשי מקצוע מיומנים מאוד בתחום המחקר הכימי, ניתוח מרכיבים שונים בכדי לברר את כדאיותם של הכשר, וניתוח הצמחים והזרעים השונים לצורך התפשטות באגים. אחת לשנה, לפני פסח, פרסמה חטיבה זו את 'מפתח הכשר' עטור השבחים, הכוללת את כל החוקים הרלוונטיים לחג הפסח, ומידע כללי כשר. לאורך השנה מפרסמת החטיבה מגזין ובו מאמרים העוסקים בנושאים מעניינים בתחום כשרות ועדכונים. בראש החטיבה כשרות עומד הרב הראשי של מאונט קיסקא ניו יורק הרב הלל וויינברגר מסרדהלי, המשמש כשופט הראשי, הרב יצחק מנחם אייכנשטיין מגלנטה, והרב יהושע העשיל ביק ממז'יבוז. והרב ליפא קליין כראש משגיח, מתאם רבנות מבצעת.

בית הדין

הארגון מונה שירותי בית דין מלא, המספקת שירותי בוררות וגישור בעיקר בסכסוכי זוגיים ועסקיים, מסדרת מאות תיקים מדי שנה ומתאמת עשרות גיטין. בית הדין מטפל גם בכל העניינים הנוגעים לקידושין.

בראשות הבית דין עומד כיום הרב יצחק אייזיק מנחם אייכנשטיין אדמו"ר מגלאנטא המשמש כגאב"ד והרב מנחם זכריה זילבר מפריימן המשמש כראב"ד, והדיינים הם הרב אהרן מאיר לאבין אב"ד באלחוב, הרב אברהם גראס, הרב הלל וויינברגר אב"ד סרדהלי, הרב נתן דוד רוזנברגר אב"ד גמזו וויליאמסבורג והרב יהודה משולם דוב פולצ'ק אב"ד מגד יהודה בברוקלין[5].[6] מזכ"ל הראשון של הבית דין היה הרב שבתי מרדכי ברקוביץ', שהוחלף לאחר פטירתו על ידי הרב ישי בוכינגר.

הארגון מקיים, במשרד נפרד, בית הוראה במשרה מלאה, כאשר רבנים מבצעים משמרות כדי לענות לציבור על פניות בהלכה, משעות הבוקר המוקדמות, עד חצות הלילה. המחלקה הזו הובלה במשך שנים רבות על ידי הרב שלום קרויז מאודווארי.

מלחמה בעוקרי הדת

בשנת 1986 פרסם ה-CRC את ההצהרה הבאה:

חובתנו להוקיע את מי שנקרא בשם ה' לשווא. זוהי חובתנו הקדושה ואחריותנו המוסרית לקרוא להם: הפסיקו להשתמש בכזבים ובכפירות אלו כדי להצדיק את עצמכם ואת מעשי עוולתכם. האמונה היהודית, כפי שהועברה על ידי הקב"ה לאבותינו, לא היה - ולעולם לא תעמיד פנים עם שיטת הציונית והלאומית של מדינת ישראל. שיטות מזויפות אלו מורכבות מאפיקורסות וציונות אנטי-דתית, אידיאולוגיות זרות ליהדות. שלא יציגו עצמם בצורה לא נכונה כיהודים.[7]

מרבני ההתאחדות

לקריאה נוספת

  • כד עייל שבתי, "רבי שבתי מרדכי בערקאוויטש ז"ל מנהל התאחדות הרבנים", ניו יורק תשפ"ב.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0
הערך באדיבות ויקיפדיה האנגלית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0