רפואת אף אוזן גרון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אף אוזן גרון)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "אף אוזן גרון" מפנה לכאן. לערך העוסק בהרכב מוזיקלי ישראלי, ראו אף אוזן גרון (להקה).

רפואת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צווארלועזית: אוֹטוֹרִינוֹלָרִינְגוֹלוֹגְיָה; באנגלית: Otorhinolaryngology), ענף ברפואה כירורגית המתמחה בטיפול במחלות במערכת האף, האוזן, הגרון, הראש והצוואר בגוף האדם.

שמה המלא של המומחיות בתחום זה בישראל: "מומחה במחלות אף, אוזן וגרון וכירורגיה של ראש-צוואר". כדי לקבל תואר מומחה בתחום זה בישראל יש להתמחות חמש שנים וחצי לפחות, מהן ארבע שנים וחצי במחלקה למחלות אף אוזן וגרון, חצי שנה במחלקה לכירורגיה כללית וחצי שנה נוספת במגוון של מחלקות אחרות (כגון: הרדמה, טיפול נמרץ, נוירוכירורגיה, כירורגיה פלסטית ועוד).[1] לאחר תום התמחותם, בוחרים חלק מן המומחים בתחום זה להתאמן בתת-התמחות המתמקדת באחד מתחומי ההתמחות כולה.

רופא אף אוזן גרון הוא מומחה המטפל בכל ההיבטים הרפואיים והאסתטיים של האף האוזן והגרון.

התמחות רפואית זו מאחדת את איברים אילו לידי התמחות לא בהכרח בגלל תפקודם והאנטומיה שלהם. אפשר לראות קשרים אנטומיים (חשופים, פתוחים ומנהרתיים) הבאים לידי ביטוי בחצוצרת השמע מקשרת בין הגרון לאוזן התיכונה. את החיבור בין האוזן לחלל האף והגרון ניתן להמחיש על ידי סגירת האף והפה וניסיון נשיפה. הלחץ הנוצר באוזן בפעולה זו הוא כתוצאה מהלחץ הנוצר בתעלה המובילה לאוזן התיכונה. האף, האוזן והגרון הם חללים פתוחים היוצרים את המגע החושי עם הסביבה, ולכן תפקודם התקין הוא חיוני ביותר. מעבר לכך חלוקה למומחיות היא לעיתים צורך שרירותי או היסטורי ולא נובע מהגיון רפואי בדומה למומחיות עור ומחלות הקשורות לאישות.

פוליפים באף עלולים לגרום לקשיי נשימה, נחירות ופגיעה בחוש הטעם, מאפייני הצליל של הדיבור קשורים למבנה מנהרות האף.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ תקנות הרופאים (אישור תואר מומחה ובחינות), התשל"ג-1973