2000 בישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
««« 
1999
1998
1997
דגל ישראל
דגל ישראל
2000
בישראל
»»»
2001
2002
2003
כל ערכי השנים בישראלאירועים בולטים בעולם ב-2000
כרונולוגיה של אזור ארץ ישראל
פורטל ישראל • לוח שנה של שנת 2000

2000 בישראל (ה'תש"ס - ה'תשס"א) הייתה השנה בה חגגה מדינת ישראל 52 שנה מיום היווסדה. האירוע הבולט בה היה פרוץ האינתיפאדה השנייה.

הנהגה

פוליטיקה ויחסי חוץ

בחירות 2000 לנשיאות ישראל

הנשיא המכהן עזר ויצמן, התפטר כשנתיים לאחר שנבחר לתקופת כהונה שנייה, זאת בעקבות ידיעות לפיהן קיבל ויצמן סכומי כסף גדולים מאיש העסקים אדוארד סרוסי מבלי שדיווח על כך במהלך כהונתו כחבר כנסת וכשר. לאחר סיבוב ראשון שלא הוכרע בין שני המתמודדים: משה קצב, מהליכוד ושמעון פרס מישראל אחת, נקבע לקיים סיבוב שני ב-31 ביולי בו זכה משה קצב ברוב קולות של 63 לעומת 57. יום לאחר בחירתו, ב-1 באוגוסט 2000, כ"ט בתמוז ה'תש"ס הצהיר קצב אמונים במליאת הכנסת.

אירועים אחרים

אהוד ברק, ביל קלינטון ויאסר ערפאת בועידת קמפ דייוויד

צבא, בטחון, פלילים ומשפט

הנסיגה מרצועת הבטחון

בשנים הראשונות לאחר מלחמת לבנון הייתה הרצועה שקטה יחסית אולם עם השנים התגברה ההתנגדות הלבנונית, בהנהגת ארגון חזבאללה, לשהות הישראלית ברצועה. חזבאללה עשה מאמצים רבים לתקוף מוצבים. מחיר הדמים ההולך וגובר ששילם צה"ל על השהות ברצועה הוביל ללחץ ציבורי גובר לפינויה. לפני היבחרו לראשות ממשלת ישראל ב-1999 הבטיח אהוד ברק שתוך שנה יוציא את כוחות צה"ל מלבנון, וזכה לכך לתמיכה מרוב האוכלוסייה בישראל. מאמצי המשא ומתן בין ישראל לסוריה הובילו את ברק למהלך של נסיגה חד-צדדית אל הגבול. מכיוון שממשלת לבנון סירבה לדון בקביעת הגבול, תואם המהלך עם האו"ם. עם התקרבות הנסיגה הצפויה החל תהליך התפוררות של צד"ל והוחלט על זירוז הנסיגה.

בבוקר 24 במאי 2000, כ-18 שנה לאחר כיבוש השטח במלחמת לבנון הראשונה ואלפי הרוגים בצד הישראלי והלבנוני, יצא אחרון חיילי צה"ל מרצועת הבטחון, תוך כדי הפצצה של חיל האוויר על מוצבים שננטשו על ידי צה"ל. רבים מחיילי צד"ל נמלטו בבהילות לישראל בהשאירם מאחוריהם את רכושם, ולעיתים את משפחותיהם, והחלו תהליך קליטה בישראל. לעומתם חזרו רבבות תושבים שנמלטו מהאזור צפונה בתקופת קיום הרצועה. בניגוד לרצונה של ישראל, צבא לבנון לא התפרס באזור, וכוחות חזבאללה הם אלו שהשתלטו עליו.

אחרים

חינוך, מדע ובריאות


נפטרו

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

  • 2000, באתר הכנסת


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0